Instagram, dela dina foton

Är det fler än jag som är mer slapp på att ta med mig kameran numera?

Det finns ju så bra kameror i telefonerna så behovet av den riktiga kameran har minskat, i alla fall för mig. Självklart kan inte iphone ersätta systemkameran i alla situationer, men för de snabba och spontana bilderna är iphone eller andra smarta telefoner ofta ett utmärkt substitut.

Nu i semestertider tycker jag du ska ladda hem en ny app och få en liten annan dimension till ditt fotograferande.

Men vad gör man då av bilderna som man tar med sin iphone?
Jag har valt att gå med på Instagram. Man laddar ner appen, gratis, och sedan kan man fotografera och dessutom påverka utseendet lite med de olika inställningar som finns. Man kan följa sina vänners bilder och ”gilla” samt kommentera. Detsamma kan andra göra med dina bilder. Det blir en dialog kring dina bilder, om du vill.

På Instagram har jag inte fått eller gett några tekniska kommentarer om exempelvis komposition eller ljussättning. Det är avskalat och familjärt, bilderna kommenteras utifrån det vardagliga perspektivet. Så upplever jag det och det är det jag gillar mest! På Instagram är det inte viktigt med rätt inställningar på kameran, det finns ju inga :). Det finns liksom inga förväntningar på att bilderna ska leva upp till en viss nivå.

Det är en konst att fotografera med en iphone, att göra intressanta bilder under helt andra förutsättningar än vad du kan göra med en systemkamera. Många utvecklar en egen stil och gör fina bilder som dessutom används i utställningar. Det är fantastiskt att bläddra igenom bilderna och se vilka ljuvliga konstnärer det finns där ute, som dessutom bjuder på sin vardag med bildspel.

Men glöm inte att ladda in dina bilder i datorn, du måste ju se till att du sparar dem och gör back-up på dem, på samma sätt som du gör med bilder tagna med systemkameran.När du laddar in bilderna i datorn, kommer du att se på bilden på ett helt annat sätt. Det är fascinerande vad skärmstorleken har för påverkan på hur man (jag) uppfattar bilder.

Nätverket på Instagram
Du kommer att hitta nya vänner som delar ditt intresse med att dela med sig av sina bilder. Om du har ett Twitter och/eller Facebook konto kan du välja att koppla till det. Då kan du börja följa de i ditt nätverk som redan finns på Instagram. Du kan välja att följa nya vänner eller att bara använda Instagram för ditt eget nöjes skull. Tänk på det – du väljer alltid själv vad du vill dela med andra!

Hur gör man?
Ladda hem appen först. Fotografera motivet med din Instagramapp (går med den vanliga kamerappen också). Välj vilken stil/filter du vill använda på bilden, finns en hel del färdiga mallar att välja emellan. Jag använder själv nästan alltid ”normal”, då laddas bilden upp utan redigeringar. Sedan fyller du i en ”caption” – det är din bildtext. Du kan även välja att geotagga, då talar du om var bilden togs geografiskt, telefonen känner själv efter via GPS var du befinner dig. Sedan väljer du att dela utanför Instagram, om du vill. Till Twitter, Facebook, Tumblr etc.

Inne i appen finns följande knappar:

Feed – där kan du bläddra bland dina vänners bilder
Popular – Instagram är worldwide, här finns massor av bilder som folk gillat mycket och du kan finna nya vänner som fotar sånt som du gillar t.ex.
Share – här klickar du för att fotografera, eller välja en bild ifrån dina bilder som redan finns i telefonen
News – kommentarer och gillamarkeringar på dina bilder listas här
Profile – du gör dina profilinställningar här

PS. Om du Twittrar så tänk på att när du reggar ditt konto – använd gärna samma nick som på Twitter. 🙂

Moderskeppet har skrivit om Instagram, läs gärna det också! Där får du även tips om appar för att kunna skriva ut bilderna från Instagram

Jag heter @anna_on_wheels på Instagram.

Hoppas vi ses i sommar!

Publicerat:

i:

19 svar till ”Instagram, dela dina foton”

 1. Profilbild för EvasSvammel
  EvasSvammel

  Tack för tipset om webapplikationerna.
  De hade jag faktiskt inte kommit mig för att ens titta på tidigare.

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Kul att vara till hjälp!

 2. Profilbild för Sessan

  Använder instagram flitigt & diggar att det är så lite prestations laddat. Jag kan dela en bild jag tycker är kanon lika som att jag kan dela en ren vardags bild.
  Tack för tipset om webstagram, ska testas direkt.

  Samt tack för en kanon blogg

  //Sessan

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Åh tack! Vad glad jag blir 🙂

 3. Profilbild för Lotta

  Hur får du bilderna från iPhonen utan att mejla dem? Eller tar du dem via Instagram?

  //Lotta

  1. Profilbild för @VimleAnna

   I appen Instagram kan man både fotografera med iphonen eller använda bilder som redan finns i telefonen. När du klickat på ”share” så finns det till vänster en knapp som du klickar på för att komma till dina bilder i telefonen. Lycka till!

 4. Profilbild för Maria
  Maria

  Jag gillar Instagram och använder det ibland för att få fram lite coola vilder, men känner att det får lida lite. Finns så mycket annat socialt att göra; blogga, Twittra, Facebooka och Google-plussa. Annars ÄLSKAR jag Camera+ 🙂

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Ja det finns många olika sätt att vara aktiv på i det sociala internätet. Tack för kommentaren om Camera+ – den har jag inte provat. Alltid roligt med lite nytt att testa.

 5. Profilbild för Birgit Lidström
  Birgit Lidström

  Har köpt Instagram via App Store till min dator, men måste logga in för att nå programmet.
  Nu har jag provat en mängd varianter men kommer inte in. Vad gör jag för fel? Hälsningar från en ”teknisk idiot” 🙂

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Hej! Ursäkta att svaret dröjde!
   Om du har laddat ner appen till din iTunes i datorn måste du synka med telefonen. Sedan skapar du en användare i appen på telefonen, har jag för mig.

 6. Profilbild för almia
  almia

  När man lägger upp en bild på instagram från telefonen så kommer inte hela bilden med. Kan man på nåt sätt ladda upp en bild utan att gå igenom dom 2 första stegen?

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Du kan ta bilden från Instagram-appen istället då blir den inte ändrad i formatet.

 7. Profilbild för Pär Winberg

  Tack för lite tips. Jag är hyggligt ny på Instragram. Tycker att det är riktigt kul. Jag heter ’parwinberg’ på Instragram.

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Jag heter VimleAnna 🙂

 8. Profilbild för Tea
  Tea

  hej kan man ha instargram på datorn eller bara på mobilen ??

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Det är bara mobil än så länge. men du kan ju använda datorn att kika på bilderna, se längst ner i inlägget.

 9. Profilbild för Åke
  Åke

  hej jag har en fråga kan man ha samma Instagram konto på två telefoner samtidigt dvs en svensk mob och en finsk mob , eller måste man ha 2 olika konton ?

  Mvh
  Åke

  1. Profilbild för vimleanna
   vimleanna

   Har du provat? Jag har inte testat men ser inte att det skulle vara ett hinder.

 10. Profilbild för Tanja
  Tanja

  Hej jag kan inte gilla foton, utan gilningen tas bort!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.