intima frågor

Intima frågor

Det var dags att ta cytologprov, smidigt och tryggt. Men med lite överraskande intima frågor. Även lite uppföljning från förra besöket hos läkaren blev det.

När jag träffade vår husläkare för första gången (berättade om det i december) så bokade vi även tid för en gynundersökning, men det visade sig att det ”bara” var för att ta cytologprov.

Cytologprov

Om jag skulle få problem i de nedre regionerna så skulle jag säkert få en remiss till en specialiserad gynekolog, men för att ta det här provet så behövdes inte det utan husläkaren kan göra det. Vilket kändes väldigt bra, för jag gillar henne och det är skönt att slippa ta sig till en annan klinik och en annan läkare.

Innan vi gick in i undersökningsrummet så satte vi oss på läkarens kontor. Hon hade en hel hög med frågor i datorn som hon behövde svar på. Här är några av dem..

 • När hade du din senaste mens
 • Finns cancer i släkten, vilken cancer
 • Hur många sexuella partners har du haft i ditt liv
 • När hade du ditt allra första samlag
 • Har du haft någon könssjukdom
 • Är du sexuellt aktiv

Två av dessa frågor förstår jag inte relevansen av alls, men jag svarade så klart ändå så gott jag kunde på alla frågorna, har inga problem med att prata om sånt här. Insåg efteråt att jag glömde berätta för henne om basalcellscancern jag haft.

Blodtrycket

Blodtrycket var ju högt sist och jag berättade om att jag vinterbadat och hon bekräftade att det kan påverka blodtrycket så det blir för högt. Hon fick mitt papper där jag skrivit upp alla mina egna blodtrycksmätningar sedan sist och hon skrev in en del i datorn. Jättebra sa hon – du har ett fint blodtryck nu, så vi kan släppa det.

Och nu badar jag igen, men på dagen och bara när det är varmt och skönt, alltså inte varje dag. Men i lördags och igår njöt jag av härliga solbad!

Bajsprovet

Vid besöket i vintras så frågade hon om jag ville lämna prov för att analysera avföringen. Och det ville jag så det hade jag lämnat in i mitten av januari enligt överenskommelse. Hon hade fått svaret och det var negativt. Hon förvånades över att jag inte fått besked via posten. Men huvudsaken är ju att det var ett bra resultat.

Astmamedicin

När vi satt där och pratade innan undersökningen så frågade hon mig om jag behövde någon medicin. Jag sa att jag har astmamedicin kvar, men det är alltid skönt att ha ett recept så jag kan hämta ut när det behövs. Självfallet sa hon och skrev ut Symbikort åt mig. SMS:et med receptet kom direkt. Jag har ett år på mig att hämta ut och det är kraftigt subventionerat. Jag betalar €21 för en inhalator på recept, tror jag betalade typ €90 för tre år sedan utan recept.

Inte en krona betalade jag för det här läkarbesöket heller. Jag har hittills bara betalat några få euro för provtagning i den portugisiska vården. Inget annat och det trots att jag t.o.m. gjort skiktröntgen. De läkare jag mött kan åtminstone hyfsad engelska men vår husläkare är superbra på engelska.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Intima frågor”

 1. Profilbild för Emma

  Ja alla de frågorna var väl kanske inte helt relevanta, men men… ^^
  Skönt att blodtrycket har blivit bättre i alla fall. 🙂
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt med ett bra blodtryck och vissa av frågorna var märkliga, men men ingen fara, jag svarade och nu finns det registrerat 🙂 Önskar dig en fin kväll Emma

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  missar aldrig provtagningar som erbjuds men nu är jag för gammal för livmoderhalsprovtagning. Femtonåringen har fått vaccin mot livmodercancer, det får flickor nu, ska vara effektivt. Jag har en vän som dog i livmodercancer som 52-åring, tre barn, yngsta 14, hon hade missat en provtagning, fader dog, då hade det gått för långt.

  Frågorna kan vara relevanta för att kartlägga andra sjukdomar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag missar inte heller provtagningar, men det blev ju ett litet glapp när vi flyttade hit. Jag förstår att vissa av vrågorna kan vara viktiga för kartläggningen. Men hur många partners jag haft när jag var ung kändes märkligt. Har ju haft samma partner nu i 27 år… 🙂

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Maken lämnade bajsprov nyligen, inget blod = ingen cancer. Prover gratis i Sverige också.
  Han har också tagit prov för prostatacancer. Vi har tre män i 60-års ålder som har dött av prostatacancer. Alla män borde ta prov på vårdcentralen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så bra med de förebyggande proven!

 4. Profilbild för Znogge

  Bra med kontroller för då gör vi i alla fall vad vi kan på den fronten.

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Själv går jag på alla kontroller och tar alla vaccin som erbjuds. Då har jag gjort vad jag kan. Min bästa väninna upptäckte en elakartad invasiv bröstcancer på mammografi för ett par år sedan. Nu har allt gått bra eftersom den upptäcktes så tidigt.
  Bra att ni har denna service i Portugal också och härligt att blodtrycket blivit bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag med.. eller nej, inte alla covidsprutor, slutade efter de tre obligatoriska. Jag blev ju så sjuk efter den sista jag tog. Otäckt med cancer men skönt att hon nu mår bra!

 6. Profilbild för Ingrid

  Det låter som om de tar bra hand om dig i Portugal.
  Glad måndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör det! Tack detsamma

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ni verkar ha en väldigt bra sjukvård i era regioner. Det har vi också men köerna är långa, bara 18000 står i kö till olika operationer just nu. Här fungerar det inte lika bra som det tycks gör hos er vad gäller vår erfarenhet. Men det kan ha med bristen på personal att göra. När man väl är på plats så är de bra. För det mesta. Det finns förstås som alltid ett undantag som bekräftar regeln.
  Jag kan tänka mig att frågorna du fick har med ett visst behov av statistik att göra i kombination med andra sjukdomar.

  Glad måndag! Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är väldigt nöjda so far i alla fall 🙂 Oj vilka långa köer, det kanske är likadant här det vet jag inte eftersom vi inte köar .. Jag kan förstå en del av frågorna, men inte alla. Kram

 8. Profilbild för Anita

  Ni verkar ha bra sjukvård. Visst är det bra med återkommande kontroller.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi är än så länge nöjda med sjukvården, hoppas det fortsätter så!

 9. Profilbild för Micke
  Micke

  Läkarbesök vet jag en del om, ingen gynekolog dock av förklarliga orsaker men allt annat har jag väl varit med om.
  Fint att du har läkare du kan känna dig trygg med, utan det så blir det ju lite jobbigt.

  Ha nu en fortsatt fin dag. 🙏

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis så, trygghet är ju väldigt viktigt när en är i händerna på någon annans kompetens. Tack, varit en bra dag här, hos dig med hoppas jag.

 10. Profilbild för Lillan Kind

  Jag får väl erkänna att jag inte alls förstår varför du fick vissa av frågorna. Jag gillar personligen inte att prata om alltför intima saker, så jag skulle inte ha besvarat alla frågorna. Men bra att du har en läkare som du trivs med, och väldigt bra att bli erbjuden olika provtagningar utan att man själv har bett om det pga att man upplever någon sorts ohälsa. För det brukare ju i regel vara ”enklare” att förebygga än att bota.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag tyckte det var konstigt också. Men, men jag hade inga problem med att svara på dem (så gott jag kunde..). Jag är väldigt glad att jag får göra alla möjliga provtagningar!

 11. Profilbild för Marianne

  Skönt att få rätt svar på proverna, lite konstiga frågor kan jag också tycka, men läste här över att de är relevanta för andra sjukdomar.
  Härligt att det börjar bli varmt nog så du kan börja njuta av dina bad nu också.

  Prover för tarmcancer har jag tagit 3-4 gånger då jag har noja efter att min syster gick bort av det och min bror opererad för det.
  Nu när jag är här mitt i sjukdom har jag bestämt att boka tid för nya prover när jag kommer hem, ska även be om att få lämna för livmoderhalscancer, även fast jag passerat gränsen.

  Ha en fin kväll
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är skönt med bra svar. Idag har vi haft nästan 25 grader, så det blev två bad idag och även Roger doppade sig ett par gånger, trots att det bara var 18 grader i poolen. Men så himla skönt! Bra du gör nya prover när du kommer hem. Kram!

 12. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Jättebra att du blir ordentligt omhändertagen och kontrollerad. Din husläkare verkar vara väldigt bra och det är otroligt viktigt att ha förtroende för sin läkare. Förmånligt är det tydligen också med vårdbesök jämfört med i Sverige. Jag har bara träffat barnmorskor vid cytologprov (numera verkar de ha övergivit det ordet och säger gynekologisk cellprovtagning) och de har också alltid varit trevliga och trygga. Härligt att du kan börja njuta av sköna bad igen 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tycker jag med! Just det, det heter inte cytologprov längre, bra du rättar mig! Kram

 13. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Ja, nu har vi kommit upp i åren med alla krämpor och undersökningar. Det där med avföring fick jag ett brev hem… samt lämna ett prov och posta iväg. Smidigt och bra! Cytologprov har jag gjort kontinuerligt hos min gyn. Men nu blir det nog inga fler när man har blivit 60. Jag medicinerar mot högt blodtryck. Det ligger fortfarande för högt. På torsdag ska jag få en sån där mackapär som kollar blodtrycket under 24 timmar. Snart för ett år sedan gjorde jag en dubbelsidig mastektomi. Inte kul men jag kämpar! Jorå så äter jag mot magkatarr också… Skönt att din hudcancer är ok! Tur vi har bra sjukvård! RIDÅ!

  Jättefint hus ni har med pool! Blir sugen på att hoppa i!

  KRAMAR Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det ju och jag lämnar gärna proverna. Jag har cancer i generna så det är väl bara en fråga om när och vilken variant, även om jag gör vad jag kan & mäktar med för att motarbeta det. Vad tråkigt att höra om din mastektomi! Men bra du kämpar på. Tack, det är så skönt med poolen, blev klar i juli förra året så det är härligt att nu kunna njuta hela sommaren. Kram

 14. Profilbild för Susjos

  Fint med bra sjuk/hälso vård! Men visst var flera frågor lite väl intima?
  Härligt att ni har det så varmt att det är dags att prova poolen igen, det ser underbart ut!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag tycker ett par frågor var onödigt intima. Väldigt glad för både läkaren och poolen 🙂 Detsamma!

 15. Profilbild för Sara i Barcelona

  Bra att du har fått undersöka dig även i dom intima delarna 🙂 Frågorna tror jag baserar sig på att ev cellförändringar beror på HPV-viruset som ju smittas via samlag, och det kan ligga latent i 15 år typ. Sjukvården verkar vara lika bra som här, skönt! 🙂
  Min man har också astmamedicin på recept och han betalar typ 7 euro för sin, verkligen skillnad mot Sverige minns jag 🙂
  Ååååh, vad fint och mysigt ni har det där vid poolen, njut!
  Stor kram 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så nöjd med sjukvården här. Härligt vid poolen! Kram

 16. Profilbild för Paula Merio

  Så skönt att höra att allt är bra med dig och framför allt att de tar väl hand om dig inom hälso-sjukvården där nere. Att inte behöva betala någon avgift alls för läkarbesök låter som rena trolleriet. Hur ligger skatterna i Portugal, betalar man högre skatter på arbete än här? Det låter ju nästan otroligt. Men tänker att hur finansieras annars sjukvården..Här hemma höjdes avgifterna igen så nu kostar t.ex ett akutbesök på lasarettet minst 500,- Tror vanliga läkarbesök kostar ca 300 Men visst, behöver man ofta hjälp har vi ju högkostnadsskydd.Så skönt det låter med dina simturer.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är toppenbra sjukvård tycker jag. Jag vet inte vad skatten är eftersom vi betalar den i sverige på våra inkomster. Skatt på kapital, som försäljning av aktier etc är 30% här. Här läggs dock inte pengar på modern konst, snygga stolar etc i väntrummen utan det är primitiva lokaler. Men det gör mig inget alls – det är ju vården jag vill ha. Hörde någon säga (vet inte om det är sant) Att Portugal lägger sina pengar på själva vården medan Sverige lägger den på systemen. Simturer är väl att ta i.. men doppar oss gör vi när det är varmt.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
24°C / 12°C
24°C / 11°C
26°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.