intryck av svenskarna

Amerikanska vänners intryck av Sverige & svenskarna

Våra amerikanska vänner Keith och Tricia bor i Västbacka, Ljusdals kommun, i Hälsingland sedan 2,5 år och jag har fått läsa om deras intryck av Sverige, som hon skrivit en artikel om.

Jag tyckte det var väldigt roligt att läsa Tricias artikel som hon skrivit för ”International Living” och jag fick lov att översätta den och publicera delar av texten här på bloggen. Originaltexten finns i en pdf, länkad längst ner i inlägget. Alla bilder är gratisbilder från Unsplash.

Keith och Tricia har bott i Portugal, det var här vi lärde känna dem, och i samma veva som vi flyttade hit så flyttade de till Sverige. Via mejl har vi dialog om allt möjligt och Tricia har också läst en hel del på bloggen.

We moved here two and a half years ago, and to be honest, it’s a world away from life in Portugal… both geographically and culturally. The Swedes have lots of traditions and social norms that are very different from life in Portugal. But that’s what makes living here fun.

Tricia Pimental

Hon inleder artikeln med att jämföra Lissabon och Stockholm, men de bor på landsbygden i Ljusdal och har i Portugal också levt på landsbygden. Jag har tagit mig friheten att sätta egna rubriker. Texten under varje rubrik är däremot Tricias – översatt av mig.

Få fik i fika-landet

I Portugal är det vanligt att kunna promenera till en närliggande by, även på landsbygden, där det finns ett kafé och en liten mataffär. Så är det inte i Sverige. Vår närmaste stad, Los, ligger en halvtimme bort, med bil, och ytterligare städer åt andra håll över en timme bort. Så vi planerar utflykter och shoppingresor noggrant.

Photo by Jessica Guzik on Unsplash

Lagom

En ledstjärna för svenskarna är begreppet ”lagom”. Lagom omfattar måttlighet, blygsamhet och att avstå från att överdriva och skryta.

There’s an essential ”middle-of-the-roadness” inherent in it…

.. som hänger ihop med att svenskar av naturen är reserverade.

Hälsning

I Portugal hälsas även nya bekantskaper med en kram. Så är det inte här. Däremot om du träffar någon som du inte redan känner förväntas du att sträcka fram handen och hälsa. Att inte göra så kan ses som en förolämpning.

Photo by Ave Calvar on Unsplash

Kallprat

Portugiser kan till en början verka tystlåtna, men när en väl fått igång en konversation så kan en tillbringa ett par timmar i diskussioner.

Svenska folket däremot vill inte ägna sig åt småprat. Faktum är att deras ord för det är kallprat. De anser att konversation ska vara produktiv. Men att ta upp kontroversiella frågor ogillas. Om du träffar någon för kort stund – säg i en hiss – är det acceptabelt att prata om vädret. Men bara för en minut eller två, annars kan du betraktas som pladdrig eller ”babblig”.

Arga lappar

Om allt detta verkar stötande, tänk på detta: Det svenska sättet att vara är undvika konfrontationer och visa respekt för andra. Till exempel, om någon är irriterad på sin granne – kanske den spelar hög musik sent på kvällen – så är det ett accepterande sätt att skriva en arg lapp. Det förväntas att grannen ska förstå hinten och sänka volymen.

Artighet

Artighet visas även genom att innan en går in i någons hem ska en ta av sig skorna (även vid bra väder), inte gå förbi i kön samt att bjuda in gäster på en husesyn. Det innebär också att inte vara sen. Om du inte kan komma i tid förväntas att du meddelar det med förklaring och hur sen du blir, förhoppningsvis inte mer än 5 minuter efter utsatt tid.

Mat & dryck

Mat är en stor del av livet i Sverige.

Big pizza day & sås

Den 1 januari äter i princip alla pizza. Det började 2008 som en briljant marknadsföring av ett online-pizza företag. Den absoluta favoritpizzan här är kebabpizza – en vanlig pizza med tomatsås och ost toppad med kebabkött och mer sås. Svenskarna älskar sås på allt och det finns oändligt många varianter i små tuber i affären.

Våfflor, kräftor och surströmming

Våffeldagen firas årligen den 25 mars. I augusti är det kräftskivor och den tredje torsdagen i augusti är det surströmmingspremiär, på Surströmmingsdagen.

Varje vecka njuter svenskarna rutinmässigt av tacofredagar.

Photo by Rasmus Järborg on Unsplash

Fika

Du kommer inte möta många lokalbor med självrespekt hoppa över sin dagliga fika, kaffe med kaka. Vissa företag har fredagsfika varje vecka. Men observera, om du fikar hemma hos någon ta inte den sista kakan! Det är en gammal tradition att visa att värden har bjudit på tillräckligt med kakor för alla gäster.

Alkohol

Viss öl kan köpas i mataffärer men allt som innehåller mer än 3,5% alkohol är endast tillgängligt i de statliga alkoholaffärerna, Systembolaget. Detta var en stor skillnad från lättillgängliga vin, öl och sprit som finns i alla matbutiker överallt i Portugal. Svenskarnas favoritdryck är inte öl eller sprit, utan vin och mer än hälften av det som säljs på Systemet är förpackat i 3-liters boxar.

Klimatet

Trots att vi har bott nära den kanadensiska gränsen och i det snöiga nordvästra USA har vi tyckt att det är en utmaning att navigera i svenska vintrar.

Brist på ljus

En faktor är ljuset; det verkar onaturligt att solen går ner 15:30. och inte dyka upp igen förrän nästan 9 på morgonen. Å andra sidan händer det bara under den mörkaste delen av vintern (december och januari).

Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash

Snö & is

Men du kommer att uppleva snö och is under sex eller sju månader om året. Jag önskar verkligen att jag tidigare hade vetat om de där praktiska små dubbarna som de kloka spänner på sina stövlar när det blir halt. (Om jag hade gjort det, skulle jag ha undvikit att utföra en oavsiktlig trippelaxel på en gata i Stockholm en månad in i vårt liv här.)

Under de kalla, blöta vintrarna är dagarna korta och nätterna långa och mörka. Så stor vikt läggs vid begreppen ”trivsel” (well-being, satisfaction, and belonging) och ”mysig” (calm, cozy, and snug). En viktig del för att uppnå denna atmosfär är användningen av ljus, t.ex genom att placera små lampor i fönstren, dekorera utsidan av hem och företag med ljus och den genomgripande användningen av levande ljus på både privata och offentliga platser.

Ljuvlig sommar

Även om du kanske inte överväger att bo på heltid här med tanke på vinterklimatet, bör du veta att sommaren är strålande i Sverige. Mer än två tredjedelar av landet är skog. Och med bergskedjor, tre hav, öarna i skärgården och mer än 97 000 sjöar erbjuder det nästan obegränsade möjligheter till fiske, vandring, kanotpaddling, och om du är den härdiga sorten, simning, eftersom vattentemperaturerna är välkänt låga.

När sommaren kommer är det ofattbart för den svenska själen att hålla sig inne. Varje möjlighet att njuta av de långa, soliga dagarna i juni, juli och augusti måste tas tillvara! Du måste passa på—utnyttja allt du kan, inte bara ta vara på dagen, utan hela säsongen.

På sätt och vis är det inte bara det vi har gjort, att ta vara på dagen eller säsongen, utan landet.

Fritt översatt från en artikel av Tricia Pimental, författare till boken A Movable Marriage.

Here you can download a pdf with the original text.

Översta bilden: Photo by Jessica Pamp on Unsplash

Publicerat:

i:

36 svar till ”Amerikanska vänners intryck av Sverige & svenskarna”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Intressant kul inlägg. Vi har promenadväg till ett kafé på promenadavstånd..
  Själv bjöd jag ett gäng amerikanare på kaffe hemma hos mig, väldigt starkt, alla lämnade tyst kvar i koppen… ”alla” vet väl att amerikanskt kaffe är väldigt svagt, som i Finland 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra ni har nära till ett kafe, det har inte alla. Hahah, ja amerikanskt kaffe är svagt.

 2. Profilbild för Hannas krypin

  Tack för ett intressant inlägg. Kul att läsa hur man upplever Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det tyckte jag med, så ville ju så klart dela med mig!

 3. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Härligt att läsa detta inlägg. I och med det så inser att jag är portugis och kanske alltid har varit det. Säkert därför jag trivs så bra här också.
  Era vänners intryck av Sverige och svenskarna är fint att läsa och jag upplever att de har så rätt. Svenskar och ålänningar har mycket gemensamt med varandra, fastän ålänningarna är lite mera åt det otyglade hållet av hävd.
  Ha en fin söndag ni båda!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så! Kände samma sak när jag läste 🙂 Detsamma! Kram

  2. Profilbild för bmlarsreseblogg

   Vilket kul och tänkvärt inlägg om hur vi svenskar och livet här kan uppfattas. Sedan är nog skillnaden större för de som bor på landet än i någon av våra större städer.
   Och tänk vad djupt rotat en del saker är; jag kan inte förmå mig till att gå in med ytterskorna på t ex hos våra tyska vänner som inte ser någon anledning till att ta av den.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Här är det skorna på som gäller, men inte i vårt hus 🙂

 4. Profilbild för Znogge

  Intressant läsning och kul att få ta del av hur Sverige upplevs. Sedan kan det nog bero lite på var man bor för på många ställen har man gångavstånd till allt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så klart intrycken styrs av var en bor. Dock jämförde de livet på landsbygden på Portugal med landsbygd i Sverige.

 5. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Skrattar gott åt vissa iakttagelser hon ger ord på. Visst är vi ett märkligt folk!
  Tack för en fin översättning och inblick i Tricias syn, intressant och en riktig aha-upplevelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mycket igenkänning tycker jag, förstår varför jag trivs så bra här i Portugal 🙂

 6. Profilbild för Mamma C

  Vilken intressant läsning hur man upplever Sverige.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul du gillade!

 7. Profilbild för Ingrid

  Kul inlägg!
  Jag tillhör ett undantag från regeln att svenskarna äter pizza 1 januari. Det har jag aldrig gjort och kommer nog aldrig att göra. Och tacofredagarna existerar inte heller här hos mig.
  Ha en fin söndag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gör inte vi heller, vi äter pizza och tacos när vi känner för det. Hoppas din söndag varit bra!

 8. Profilbild för LillaSyster

  Så sant så sant =)

 9. Profilbild för Marianne

  Roligt att läsa hur de ser på livet i vårt land.
  Det är inte mycket här som jag kan känna igen mej själv i och fnissade lite medan jag läste, men förstår förstås att det är så de ser och uppfattar oss svenskar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker de reagerar på sånt som jag också reagerar på, så för mig var det mycket igenkänning, kanske inte med mig själv, men med svenskar generellt.

 10. Profilbild för Micke

  En del arga lappar ser man ju när man som vi bor i ett flerfamiljshus med fem våningar, ibland förstår jag till och med vad som står på dem, inte illa alls. 😉
  Tycker portugal låter trevligare än sverige angående det sociala beteendet mellan människor.
  Men jag skulle nog få träna en del tror jag om jag skulle flytta dit.

  Möjligheten att köpa en flaska vin i affären hade jag dock inte behövt träna på. 😉

  Ha nu en fin eftermiddag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä det är inte svårt alls att köpa en flaska vin i mataffären, det gick snabbt att vänja sig vid det 🙂

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Hahaha, jag gillar sådana inlägg och gärna med generaliseringar som beskriver hur vi är. Jag håller inte med om allt men mycket är träffsäkert. Jag ler lite för mig själv eftersom jag alldeles nyss publicerade ett inlägg där jag avslutar med att jag stänger in mig och undviker sommarhettan 😀 Men även jag har varit soldyrkare och velat ta vara på alla stunder med fint sommarväder. Vilken lättnad det är att inte känna det kravet längre 😀 Jättekul läsning så tack för några goda skratt 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kommer och läser hos dig snart! Kul att du fick skratta lite till dagens inlägg!

 12. Profilbild för Susjos

  Så roligt inlägg med dessa intryck av Sverige, och visst känner man igen sig i mycket! Lyckliga de som bor i Hälsingland, som är så vackert, och nu kan njuta av vår härliga försommar med den skira grönskan och ljuset!
  Ha en fin kväll!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De är på väg därifrån, tillbaka till Portugal 🙂 Men nu kommer ju den fina tiden där så den får de uppleva innan de flyttar.

 13. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Vilken härlig artikel och så bra den stämmer i mycket. Alla de gånger man är osvensk.. Bara detta att blogga är inte helt enkelt att förklara 😅 som om man skulle behöva förklara.. Ja landet lagom stämmer bra i mycket..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag är osvensk väldigt mycket, kan nog vara en anledning till att jag trivs så bra utomlands 🙂

 14. Profilbild för Ajli

  Tack för översättningen, det var ett kul inlägg att läsa! Och mycket som jag skrockande känner igen mig i dessutom 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillade det!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Jätteskoj att läsa! Har paret tankar på att stanna för gott i Sverige eller har de en tidsplan och flyttar sedan vidare någon annanstans? Jag förstår att det blir kulturchocker, jag upplevde såna när jag flyttade hit och då kom jag ju från grannlandet! Klimatet är ju lika, men människorna är annorlunda och har en rätt avvikande kultur.
  Höll förresten på att skriva en arg lapp till grannen som tvättat före mig, ägnade en halvtimme åt att rengöra torktumlaren och golven, grrrrr! Hon bor mitt emot mig, är en ung tjej, förmodligen studerande, men nån ordning får det ändå vara när man inte bor hemma hos mamma längre, eller hur? Ler…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul! Nej de säljer nu och flyttar tillbaka till Portugal. Förstår inte det beteendet, att lämna sån skit efter sig. Spelar väl ingen roll hur ung eller gammal en är, att göra rent efter sig är grundläggande tycker jag. Jag hade varit osvensk och knackat på och talat om att jag städat efter henne denna gången, nästa gång ringer jag städfirma och skickar räkning till henne 🙂

 16. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  It was so much fun to read these comments, and thank you Anna, for posting about my ”Sweet in Sweden” article. I am late in responding, because on the very day this post appeared we sold our property here in Sweden. A month from now we hope to be on the road ”home” to Portugal. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Wow that went fast! So good, when the decision is made you don´t want to wait, do you? I wouldn´t 🙂 Talk more soon, I reckon you have a lot of work to do now with packing and finding a new place here in Portugal. We hope you will land not too far from us. Beijinhos

 17. Profilbild för Lillan Kind

  Vilket roligt inlägg att läsa!😄 Jag är nog kanske långt ifrån svensk om jag jämför mig med artikeln, men jag vet om att jag är väldigt ”annorlunda” och känner igen ”medelsvenssons” sätt att vara i mycket av det hon skriver😄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul du gillade det! Jag känner inte igen mig själv, men känner igen generella svensken 🙂

Vädret

Ourique, PT
10°
Klart
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.