Semlan, Assi & Sombri

Vi har Semlan och hennes. ungar omkring oss mycket nu. På avstånd, men de är här, hos oss.

Ett tag kallade Roger Semlan för ”förrädaren” för att hon flyttade ungarna utanför vår tomt. Det var jättetråkigt att se hur hon valde att bara komma hit och äta men inte lita på oss tillräckligt för att ha ungarna här.

Men med poolbygget, alla personer och allt oväsen så förstår jag henne till fullo, fast det var ändå så tråkigt.

Assi & Sombri

Jag har döpt ungarna, jag vet inte vilket kön de har så jag valde två neutrala namn. Den gula heter Assi, ett tips från Karin, och den gråspräckliga heter Sombri. Sombra är skugga på portugisiska och det inspirerade mig till Sombri. Sombri är nämligen en skugga efter Assi, som är den som verkar vara mest rörlig just när det gäller att klättra i alla fall.

Fick möjlighet att fota dem i helgen, på avstånd så klart.

Maten

När jag slutade med mjölken så började jag med att komplettera torrfodret med 1/3 burk tonfisk varje dag. Då slutade hon äta torrfodret helt. Namnet förrädaren började ta fäste hos mig också.

Jag slutade med tonfisken varje dag, körde bara torrfoder och då började hon äta rejält. Maten är slut när det är dags att fylla på. Jag ger henne både morgon och kväll. När jag skulle köpa nytt foder så var det tillfälligt slut, så för att dryga ut maten vi har kvar så har jag börjat ge henne tonfisk igen. Kommer skämma bort dem alla tre med tonfisk här och där även i framtiden, men det blir inte varje dag.

Hon har inte tagit upp ungarna för att äta ännu, det finns en ramp som de kan gå på. Men än så länge är de väl inte tillräckligt snabba för att hon ska våga ta med dem upp.

Själv kommer hon säkert 4-5 ggr per dygn och äter, alltid på morgon och kväll, då äter hon rejält. Sedan småäter hon däremellan.

Vilo- & sovplats

Eftersom det kom regn så ställde vi ett litet balkongbord över maten, så den inte skulle bli mjuk. Men kartongen med filten fick vi ta bort då den skulle bli genomblöt av regn på balkonggolvet. Dessutom så samlade den mygg som sökte skydd mot värmen.

Hon skulle inte flytta till balkongen nu. Hon är fortfarande för vild. Både hon och ungarna springer och gömmer sig om vi kommer för nära. Vi kan stå och titta på henne när hon äter, vi pratar med henne och balkongdörren kan även vara öppen, men så fort ett fönster eller en dörr öppnas rusar hon iväg.

Vi får se hur det blir med en sovplats framöver, kanske vi bygger nåt, kanske inte.

Getingstick?

Jag såg att Semlan vände mot mig en gång när jag gick ut på balkongen. Hon var nedanför och på väg bort. När jag kom ut så vände hon tillbaka, tittade på mig och såg ut att vara på väg upp på en plastpall som stod där, från den kunde hon hoppa upp på taket till vattentankarna och smidigt in på balkongen.

Men när hon var alldeles nära pallen så flög det iväg ett par getingar och hon pep till. Självklart sprang hon iväg med en väldans fart. Om hon blev stungen eller inte vet jag inte, men hon tittade på mig när det hände. Efter det blev avståndet till mig större. Roger tog bort det lilla getingboet direkt efter. Hon förknippar mig med smärta nu kanske…

Ingen förrädare längre

Nu är hon dock nära igen. De varierar nog sina sovplatser efter var det är svalast. Vattentankarna på ängen verkar vara bra på eftermiddagen, då ser jag dem ofta där. På morgonen och natten leker de på verandan på framsidan av huset, har sett och hört dem flera gånger. Vi har sovrummet åt det hållet så hör även på natten hur de springer där. På förmiddagen är det tydligen skönt att leka på norra sidan av huset, under fruktträden.

Så länge vi håller avståndet så verkar allt vara okej. Det finns vatten lättillängligt även för ungarna (insektsbaden i planteringen framför huset) och mat finns det ju. När Semlan är själv och rör sig över tomten så har hon inte bråttom alls. Hon hör och ser oss, men springer inte.

Igår klättrande hon t.ex. upp i vår silkesek och knackade på fågelboet! Det var ett jädrans liv (såklart) på fåglarna i trädet för att försöka skrämma bort henne. Hon hoppade ner utan att ha fått någon fångst i alla fall. Sicken busa! Sen gick hon lugnt förbi oss där vi satt på altanen och läste.

När vi är tillräckligt nära så blinkar vi långsamt och visar att vi är vänligt inställda, att de är välkomna. Men visst råkar vi skrämma dem omedvetet emellanåt. Hoppet om att komma nära dem finns inte riktigt, och det är okej. Jag är ju allergisk. Men att de var mindre rädda vore skönt. För alla, tänker jag.

Vi njuter i alla fall av att ha dem här och hoppas de stannar.

Publicerat:

i:

,

40 svar till ”Semlan, Assi & Sombri”

 1. Profilbild för Anna Viebke
  Anna Viebke

  Namnet Sombri slog an en känsla inom mig direkt. Underbart namn. Även de andra har ni gett fina namn, framförallt visar bilderna på fantastiska individer. Förstår att ni gärna ser dem närmare. De kommer bli mer och mer vana 🩷🩷🩷
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad fint, jag gillar det också mycket. Och Assi med så klart. Kändes så rätt direkt. Vi hoppas de blir mer vana vid oss. Kram!

 2. Profilbild för Madde

  Så söta dom är. Lite synd att dom fortfarande är lite skygga, men samtidigt inte så konstigt heller.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä inte så konstigt, och kanske det fortsätter så. De är ju trots allt vildkatter.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Ååå mitt katthjärta smälter. Så ljuvliga kattungar och Semlan är så fin. Saknar verkligen att ha en rödkatt- det är något visst med dem- det kan inte hjälpas. Fina namn har de fått. Min magkänsla säger att Assi är en hane och Sombri en hona.
  Ha en bra måndag, nu ska jag börja jobba.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du får glädjas åt Charlie som besöker din trädgård titt som tätt. Visst är det något visst med dem. Min magkänsla sa tvärtom, men litar mer på din än min när det gäller katter.. 🙂 Ha en bra måndag!

 4. Profilbild för Anki

  Härligt med den lilla kattfamiljen! Så fina namn de fått … Assi och Semlan 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de ger oss mycket glädje de små! Tack!

 5. Profilbild för Anita

  Så söta dom är och du har fångat dom så fint på bild. Vackra namn har dom fått också. Dom kanske blir lite mer tama och närmar sig mer när poolen är klar. En fin liten kattfamilj är det hur som helst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hade gärna haft ett zoomobjektiv när jag fotar dem.. men när de är såpass nära så funkade macroobjektivet i alla fall. Vi får se hur det blir i framtiden, vi är glada så länge de håller sig här omkring.

 6. Profilbild för Ingrid

  Det är bra med neutrala namn. Vi hade en katt som blev döpt till Sofi. Sedan visade det sig att det var en hankatt (”båns”, kallar vi hankatter för på Gotland) men han blev aldrig omöpt, han fick heta Sofi.
  Glad måndag1
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Namnen spelar ju egentligen ingen roll alls, men det gör det så mycket enklare att prata om dem än att säga ”den gula ungen” typ. Jag är ändå nöjd med namnen jag gav dem. Detsamma!

 7. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Det blir så mysigt med katt i trädgården, vi får låna sonens när de reser.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är väldigt mysigt med katterna i trädgården! Mysigt att kunna låna!

 8. Profilbild för Znogge

  Katten är ju förvildad och har kanske inget behov av att bygga en närmare relation till er utan är nöjd med att få vatten och mat. Tiden lär utvisa hur det blir.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst är det så, vi har nog större behov än vad hon har 🙂

 9. Profilbild för Ulla

  Så fina de är katterna! Och jättefina namn också. En av våra grannar här har en helt svart katt som heter Skuggan. Ibland kan man hitta den liggandes i någon kruka som står utplacerad här på gården. 😀 Vi hade katter längre tillbaka i tiden men det visade sig att maken var allergisk så då tog dottern hand om dem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så mysigt med katter! Här är ju fördelen att vi inte behöver ha någon katt inne, de klarar av att bo ute året om. Bra att er dotter kunde ta emot den.

 10. Profilbild för Ulla

  PS. Jag försökte svara på din kommentar hos mig på änglapelargonen, men det verkar inte som svaret gick fram…..
  Två gånger försökte jag, får se om svaret kanske dyker upp så småningom. Bara så du inte tror att jag missat din kommentar. DS

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå jag fick ditt svar!

 11. Profilbild för Mamma C

  Så söta och fina de var. Jättefina kort som du tagit på dem.
  Jag tror säkert de kommer att bli tama till slut.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker också de är så fina. Vi får se om och när de blir lite mer tama.

 12. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Så fina de är den lilla familjen. Visst vore det bra om även ungarna vågar sig upp för att förse sig med mat men det kanske kommer…
  Fina neutrala namn de fått så ni inte behöver döpa om dem som våra bekanta när Måns fick heta fru Måns i nästan femton år….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tror nog hon visar dem maten så småningom, de kanske behöver vara i lite bättre fysisk form först. Det är ju en hög klättring. Fru Måns är ju lite gulligt ändå 🙂

 13. Profilbild för Marianne

  Så söta de är, de följer nog med mamma upp och äter snart.
  Fina namn har de fått också 🙂 om jag ska gissa så gissar jag på att den grå är en flicka och den andra en pojke.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi hoppas det! Undrar om vi någonsin kommer få veta könen.. jo till våren kanske, när de ev. blir dräktiga.

   1. Profilbild för Marianne

    Du kanske får lägga p-piller i maten så ni inte blir med många kisssar 😉
    Jag kan inte få nog av att titta på dessa små, tur jag inte är i närheten 🙂

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Läste på lite om p-piller för katter, tyckte det var en bra idé. Men tydligen är det inte bra att ge dem det under en längre period, bara i väntan på kastreringsoperation. Så jag skippar nog det. Gillar också att titta på dem när de leker och apar efter sin mor.

 14. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilket fint inlägg om era skygga gäster. Jättekul att läsa om hur de lever vid sidan om er och hur de accepterar er. Man vet aldrig…rätt som det är kanske Semlan vågar komma nära men det kanske dröjer tills ungarna är större. Bra namn på dem båda 😀 Min äldsta dotter är (eller har) jourhem åt en kisse som förmodligen är en vildkatt. Det tog flera månader innan han vågade krypa fram från sitt gömställe under sängen men rätt som det var vågade han först försiktigt slicka lite kletig mat från hennes finger och nu hoppar han ibland upp till henne i soffan. Aldrig upp i hennes knä men hon får klappa honom lite när han ligger bredvid. Så kanske finns det hopp även för er och Semlan. Kanske ungarna också 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Vi får se hur nära de kommer. Vad fint att läsa om din dotter och hennes vildkatt. Hoppet lever vi gärna på 🙂

 15. Profilbild för Ajli

  Rara små förrädare alla tre i alla fall <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen!

 16. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Tack, äntligen får jag se dem alla tre. Ljuvliga som bara den, namnen är perfekta, Semlan, Assi och Sombri. Känns nästan som att man kan skriva musik, någonting med maracas..ssssombri, chachacha.
  Tack för ett ljuvligt inlägg, de blir nog tamare, så där lagom mycket. Kanske Assi och Sombri lite mera men man vet aldrig. Semlan har ju bra koll på er tycks det som. Mera tonfisk bara 😉
  Semlanassisombri-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag blir så glad när de är så nära att jag kan fota dem! Hahah, skriv du gärna musiken så sjunger (läs kraxar) jag. Jag fjäskar gärna för dem, och bra mat behöver dem för att hålla sig friska ju. Har också hört att mätta katter jagar bättre. Så ursäkter finns…:) Morgonkram!

 17. Profilbild för Susjos

  Ljuvliga bilder på era kissar, och jag hoppas och tror att de kommer att närma sig er mer och mer!
  Mums med tonfisk säger förstås Semlan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja hon älskar tonfisk, men även torrfodret hon har. Samt mjuk kattmat också som jag kompletterar med ibland. Hon är inte så kräsen visar det sig 🙂

 18. Profilbild för Matilda

  Roligt att få ha djur nära inpå som blir en del av ens vardag och ger lite nya perspektiv. Från vårt köksfönster brukade vi till frukosten följa grannens hund på morgonpromenad, det var alltid roligt för det hände lite olika saker. Men så blev hunden tyvärr sjuk och våra frukostar mindre livfulla.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är verkligen helt underbart med katterna, men också med insekter (utom mygg då), ödlor och fåglar. Tråkigt med grannens hund.

 19. Profilbild för byblixtra

  Fina namn på kattungarna som är riktiga charmtroll. Jag hoppas att kattfamiljen blir trygg med er allt eftersom.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Tycker jag ser framsteg varje dag!

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.