Jag älskar korkekar!

Och det är ju bra, för omkring oss finns det massor av korkekar, lite utslängt så där på fälten. Och vi har även två korkekar i vår trädgård!

Överallt i Alentejo finns korkekarna, de står vid gränser mellan åkrar, mitt på åkern eller i rader i korkeksodlingarna. Eftersom trädet är fridlyst står de där de står. Länge. Men många av ekarna en ser när en rullar igenom Portugal är inte korkekar utan en annan eksort, det syns på barken om det är korkek eller inte.

På översta bilden är det säkert en salig blandning av olivträd, korkek och andra eksorter (som jag inte vet namnet på).

Portugals korkekar

Korken fyller många funktioner, det är ett träd som står emot brand bra bland annat. Dessutom ger korken Portugal intäkter då det är en stor exportvara för vinkorkar. Men det görs också golv och souvenirer till exempel.

Vart nionde år skördas korken, vilken växer inifrån trädet. Den skrovliga barken finns bara på träd som ännu inte skördats.

Läs gärna inlägget hos Cathinka om du vill ha fakta om korkekar i Portugal, hon har besökt en korkfabrik.

Jag bjuder på bilder och bildtexter!

Nyskördad korkek med ljus stam, men också mörkare bark på de tjocka grenarna och längst ut jungfrubark som aldrig skördats.
Skördad för flera år sedan troligen (siffran syns inte).
Numrerad korkek, med murgröna som klättrar. Denna kork ska skördas 2025.
Oskördad bark (vårt eget träd)
Bark som vuxit ut igen
Korkekens blad
Ser ut som att detta träd fått ge sin jungfrubark nyligen.
Gick förbi en fabrik, här ligger korkeken till sig (koda måste torka).

Jag vill också besöka en korkeksfabrik en dag, men tills vidare så får ni läsa hos Cathinka om ni vill lära er mer om hur korken tas om hand. Mina bilder kanske i alla fall gett dig lite ny kunskap.

Publicerat:

i:

40 svar till ”Jag älskar korkekar!”

 1. Profilbild för Amanda (Swedish Passport)

  Åh, håller tummarna för att du får möjlighet att besöka en korkeksfabrik en dag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju bara att boka in sig, en prioriteringsfråga.

 2. Profilbild för En vanlig man

  Intressant inlägg och fina bilder.

 3. Profilbild för LillaSyster

  Verkligen ny info. Normalt sett när man barkar av ett träd på det viset så dör ju trädet.
  Du kommer säkert att få göra ett studiebesök framöver =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis! Visst blir ett studiebesök en vacker dag.. det är en prioriteringsfråga.

 4. Profilbild för Anette

  Intressant. Klarar de alltså av hetta bättre än andra träd?
  Jag tror inte jag sett en korkek, mer än på tecknad film 😀
  Gummiträd däremot, det har jag sett massor av men det är ju något helt annat.
  Får hålla utkik efter dessa fina ekar nästa gång jag är söderut.
  Har du långt till en fabrik?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de klarar hettan utmärkt! Nej det finns flera fabriker inom ett par timmar, det ska bara prioriteras.

 5. Profilbild för Ingrid

  Nu fick jag lära mig något nytt igen. Så intressant och så fina bilder av korkekarna.
  Trevlig söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du lärde dig något nytt hos mig idag!

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Vi gillar också korkek, även om jag automatiskt tänker på tjuren Ferdinand när jag ser en. För ett antal år sedan var vi en vecka och spelade golf utanför Setubal och där växte massor med korkek på banan. Jag njöt lika mycket av dem som av golfspelet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ännu inte hittat ett tjur som står i rätt ljus under en korkek, men jag fortsätter leta efter Ferdinand 🙂

 7. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  När vi bodde i Portugal hyrde vi ut huset i Kungälv till Wicanders Kork i Älvängen. De behövde bostad ett år för en ny chefsfamilj. Vd:n för Wicanders bodde på Västra gatan med sin familj. Under vår tid i Portugal besökte vi fabriken utanför Lissabon. Du var ju bara 4-5 år och minns säkert inte det besöket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad kul att höra! Vi kollade på korkgolv från Wicanders 🙂 Nej jag minns inte det besöket.

 8. Profilbild för znogge

  Det låter spännande att besöka en korkeksfabrik!
  Kork o plast var ju väldigt populärt som golv här under sjuttiotalet men i min smak var det inte dock. Själv tänker jag på tjuren Ferdinand när jag hör ordet korkek 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Finns mycket kork används till, dagens korkgolv ser lite annorlunda ut än 70-talets 🙂 Funktionen är grym har jag förstått.

 9. Profilbild för Micke

  Korkek har jag bara sett på julafton och med Ferdinand intill med sin ömma moder.
  Intressant blogginlägg detta, hade ingen aning om hur det fungerade, men nu vet jag tack vara dig.
  Det var ju en hel del man kunde göra av kork såg jag på bloggen du länkade till.

  Ha nu en fin fortsatt söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du gillade att få lite ny kunskap 🙂 Detsamma önskar jag dig!

 10. Profilbild för Marianne

  Intressant om kork, både ditt och Chatinkas inlägg, korkmatta har jag hört om, och kanske gått på, minns inte, men de andra användningsområdena, förutom flaskkorkar hade jag ingen aning om. Några souvenirer kan jag inte påminna mej om att jag sett heller.
  Hur gör ni med er ek? Kan man skörda och sälja?
  Ekar är väldigt vackra,
  Jag bor på Gråteksvägen, där man svänger in på den står en ek som enligt hörsägen att långt tillbaka var det den sista eken innan kyrkan och att folk grät över sina döda före/efter begravning där. Jag tycker om den historian, men vet inte om den är sann.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kommer inte röra våra korkekar, även om de överlever att barken skördas så vill vi hellre behålla dem som de är, de är så mycket vackrare med sin jungfrubark på. Såna gamla historier är fina!

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag är glad att det finns korkekar, för plastkorkar är inte roliga alls. Varken för den som skruvar upp korken men i allra första hand för miljön. Fina foton som alltid Anna! Korkekarna som är nyskördade ser nästan ut som om de går med rumpan bar. Tänk att de klarar sig så bra i alla fall, trots hanteringen. Barkade träd brukar för det mesta tvina bort.
  Nu ska jag titta in på vad Katinka berättar.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä fy för plastkorkar! Tack, ja de står med rumpan bar 🙂 Det finns regler kring hur ofta och hur tidigt en korkek får barkas och bevisligen funkar det bra utan att trädet tvinar bort. Detsamma!

 12. Profilbild för Cathinka

  Vackrare träd är svåra att finna! Älskar även när de är nyskördade och stammarna lyser röda.
  Tack för omnämnandet😍

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, underbara! <3

 13. Profilbild för Madde

  Där fick jag lära mig något nytt. Tänkte direkt på tjuren Ferdinand då jag läste rubriken.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det förstår jag, jag har ännu inte hittat korkeken där han sitter 🙂

 14. Profilbild för Susjos

  Tänker också på Ferdinand som satt under sin korkek på julafton 😉 Hade ingen aning att man skördar denna bark på detta vis, jättekul att se ! Tack för all info om korkekar!
  Ha en fin start på veckan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag letar fortfarande efter den perfekta korkeken med en tjur under 🙂 Detsamma!

 15. Profilbild för Lena
  Lena

  Det märkliga är ju när andra träd blir av med barken så dör trädet…🌳

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja kanske det beror på att barken är så enormt mycket tjockare på korkekarna? Sen finns ju regler för hur ofta en får ta barken, så träden inte dör.

 16. Profilbild för Jag

  Tack för väldigt intressant och informativt inlägg, tillsammans med länken så lärde jag mig mycket. Fin bildserie dessutom, den första bilden är väldigt vacker och den sista väldigt läcker. Man verkar vara riktigt omsorgsfull när man skördar och tar vara på korken. Hos oss har vi korkgolven kvar i sovrum och gillestuga och en lång period hade jag stora korkskivor som anslagstavla vid skrivbordet. Ett trevligt och vackert material.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du gillade inlägget och lärde dig lite! Ja, jag gillar verkligen naturmaterial och korken alldeles särskilt mycket 🙂

 17. Profilbild för Anita

  Det här var väldigt rolig läsning! Korkek … men det ska ju hänga vinkorkar från grenarna … det har jag ju sett i Tjuren Ferdinand på julafton 😉 Skämt åsido. Det var intressant läsning och tänk att det går att skala av barken, att dom tål det. Intressant att se all bark som ligger för torkning. Undrar om all kork kommer från korkeken eller om det finns annan kork också. Tänker mina platsåskor jag hade i min ungdom med sulor av kork 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag letar fortfarande efter den där korkeken som Ferdinand sitter under.. 🙂 Jag tror att all kork kommer från korkeken.

 18. Profilbild för Lillan Kind

  Korkekar är fina😊 Under en av våra resor till Portugal gjorde vi ett studiebesök på en korkeksodling, och fick se hur barken skördas. Jag har alltid fascinerats av att träden överlever, för träden hemma på tomten kan fara riktigt illa när hästarna får för sig att äta barken.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja de är väldigt fina och fascinerande. Spännande besök förstår jag, jag har det kvar att se fram emot 🙂

 19. Profilbild för Anni

  På Göteborgs filmfestival såg jag en film om ett ungt par som ärvt en gård med många korkekar och dilemmat med ”inhyrd” afrikansk arbetskraft som skördade korken för en spottstyver. Filmen innehöll så mycket mer, såklart, men jag känner igen mycket från dina bilder. Suro, hette filmen.
  Fina träd!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den filmen vill jag se, tack för tips! Visst är det fantastiska träd.

 20. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Jag är också fascinerad av korkek, sedan mina år i Spanien!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.