Jag & Singer, blir vi kompisar?

Jag har köpt mig en symaskin! Jag har aldrig ägt någon och inte heller tyckt jag behöver en. Tills nu.

Har lånat min mammas och min dotters symaskiner när jag har behövt sy gardiner tidigare i livet, för det är typ det enda jag sytt. Bortsett från vad som hände i syslöjden i skolan.

Tack vare att jag inte hade en symaskin så fick vi nya vänner här, då jag slängde ut frågan i Ouriques Facebook grupp om var en kan hitta en sömmerska. Det var när vi skulle sy gardinerna till pergolan. Caroline erbjöd sig att göra det gratis och vi är nu goda vänner! Så det var ju bra att jag inte hade en symaskin då.

Men nu ska vi sy ett nytt tak till pergolan, ett som inte är så vindkänsligt och som dessutom ger oss 100% skugga istället för 90%. Jag har frågat ett par firmor som gör sånt och har fått ett pris på €1300,- inklusive montering. Det tycker vi är på tok för mycket pengar.

Så jag har köpt mig en symaskin för €299,- (nedsatt från 549,-) och har hittat det tyg vi tror vi vill ha för €200,-. Vår tid är gratis, vi gillar ju att göra så mycket vi kan själva så nu ska jag anta en ny utmaning! Det är ju ”bara” raka sömmar så det ska nog gå bra…. hahah, hoppas jag. Tur jag har vänner som kan sy som jag kan rådfråga (Gunnel & Caroline, förvänta er många frågor… ).

Återkommer om just det projektet när det är klart under våren någon gång. Annat som ska sys? Jag har lagat lite trasiga kläder hittills, men det första kreativa jag kommer prova att göra är att sy en tygväska. Jag behöver ha något där jag bl. a. kan förvara trådrullar som jag köpt, och en kasse som jag kan hänga någonstans känns som ett bra alternativ så här i början. Här har jag hittat ett enkelt mönster och instruktion.

Jag känner mig helt bortkommen just nu, så alla tips mottages varmt!

Just det, det blev en Singer Heavy Duty 4432 från Worten. Valde en där jag kan sy både i tjockare tyg och i skira gardintyger.

Syr du? Vad? Har du några tips att dela med dig av till nybörjaren?

Bild fotad i december med telefonen.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Jag & Singer, blir vi kompisar?”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Det där kommer du att fixa. Min första tanke var kommer maskinen klara det tjockare tyget till pergolan – men du verkar ju ha köpt en maskin som fixar det också. Själv har jag en Husqvarna som jag fick i student present och i den har jag genom åren matat igenom kilometervis med tyg….det kanske var överdrivet mycket tyg, men jösses vad gardiner jag sytt både till mig själv och till andra. Även ett litet ”kapell” till jeepen en så kallad bikinitopp som man snabbt kan dra på över sätet om regnet kommer då man kör öppet.
  Själv förvarar jag trådrullarna i symaskinen finns ett fack där för både spolkapslar och trådrullar. Sen har jag några extra i en plåtburk ihop med knappnålar.
  Tro på dig själv!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas det ska gå bra och det behöver inte vara ett jättetjock tyg, även om maskinen ska klara även jeanstyg t.ex. Tack, jag tror det blir jättebra! Har också ett fack för spolar och någon trådrulle, men sax och andra tillbehör får inte plats där så behöver ändå ha en annan förvaring också. Tack!

 2. Profilbild för Znogge

  Grattis till symaskinen! Så bra att du valde en symaskin som kan sy även i tjockare tyger för det klarar inte alla modeller. Jag köpte en symaskin när barnen var små och ett tag gick den varm. Tyvärr slutade den att fungera så jag valde att kasta den när vi rensade ut. Även om jag inte har saknat den jättemycket så finns en svag längtan där efter en ny symaskin.
  Mitt spontana råd är att vara noggrann med förarbetet som vid mönsterritning och så. Dessutom är en bra sax A och O. Min sax användes bara till att klippa i tyger.

  Lycka till med ditt nya projekt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det där med saxen har jag fått höra tidigare, så den ska gömmas i tillbehörspåsen så den inte ”råkas” användas till något annat. Tack så mycket!

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Visst kommer ni att bli kompisar du och Singer. Själv var jag obotligt dålig i syslöjd och inte ett dugg intresserad tills en grannfrun lurade med mig på sykurs när ett par av mina tjejer var små. Sedan sydde jag allt t o m träningsoveraller, jackor och till slut balklänningar. Jag köpte också en overlocksymaskin för att främst sy i trikå. Sedan tog det stopp, äldsta dottern fick symaskinerna och jag hade mors gamla när jag möjligtvis sydde gardiner.
  När vi skulle flytta hittade vi Lars svärmors symaskin, en brun Husqvarna, som inte varit använd på 15-20 år. Nu är sysugen igen. Den är renoverad och jag har plötsligt blivit sysugen igen även om det får bli något enkelt.
  Kassen blir säkert bra! När jag hade barnbarn här ett lov fick hon sy en sådan och den används faktiskt riktigt flitigt!
  Lycka till! Nu får jag nog ta fram min och leta upp ett tyg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra om din historia med symaskiner 🙂 Och vad roligt att barnbarn har sytt kassen jag ska ge mig på. Tack så mycket, lycka till du med!

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Bra att äga en symaskin. Den där gamla Singern som man trampade på sydde jag mycket i tio-tolvårs ålder. Min mor har alltid sytt mycket, lagat barnens kläder och sånt också. Nu är min mor 90 år så jag köpte en ganska enkel billig symaskin, just för att kunna fixa gardiner och laga lite.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   En sån där gammal fin Singer har vi oxå, fast bara stället i gjutjärn. Ska bli kul att se vad jag kan göra med den här.

 5. Profilbild för Marianne

  Ni kommer att bli vänner det är jag säker på, du verkar inte vara den som ger upp ett projekt. Det är fint med egenhändigt gjorda saker och det var en bra prisskillnad på färdigt eller att göra själv så då blir det extra plus med egengjort.
  Jag har sytt väldigt mycket kläder förr, ganska avancerade saker kan jag tycka nu. Sen stod symaskinen och samlade damm i 20-30 år och när jag flyttade hit lämnade jag den loppisbutik, vilket jag har ångrat.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Önskar ibland jag börjat tidigare med att sy, men det har varit annat som pockat på min uppmärksamhet. Nu kan jag fokusera på det här projektet framöver och det kommer säkert gå bra. Kanske du kan hitta en bättre begagnad på någon loppis framöver 🙂

 6. Profilbild för Ingrid

  Jag har en symaskin som inte är speciellt flitigt använd. Jag klarar att sy gardiner och kan lägga upp ett par jeans, men inte så mycket mera. Hade jag inte fått ärva den efter mamma hade jag förmodligen aldrig skaffat någon.
  Ha en fin fredag och lycka till med sömnaden!

 7. Profilbild för Kraka

  På högstadiet sydde jag nästan alla mina kläder. Det var kjolar, klänningar och byxor mest. Numera verkar det inte direkt löna sig att sy själv. Tyg är dyrare än att köpa färdigt. Men har naturligtvis sin baksida, det finns ju ett skäl till att kläder blivit så billigt.
  det är roligt att sy själv, men jag har mina dagar fulla av annat och i nuläget tycker jag inte jag har tid med några stora sömnadsprojekt. Prioriterar att läsa (plugga). Men jag har sytt så pass mycket i min dag så jag tror att jag utan problem skulle kunna klippa till ett plagg och sy det. Det är lite som att cykla. Har man en gång lärt sig så sitter det i.

  Ha en fin fredag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att läsa att du sytt så mycket! Jag har ju valt ett lugnt tempo i livet och hoppas jag hitta glädjen i att sy mycket av det vi behöver. Men visst är tyg dyrt! Detsamma!

 8. Profilbild för Barbro

  Tyvärr kan jag inte peppa dig när det gäller symaskinen.
  Minns mina försök att använda en någon gång på 80-talet(?). Det gick INTE bra.
  Försökte verkligen tygla mitt dåliga tålamod, men till slut brast det. Efter det har tanken att försöka igen aldrig mer fallit mig in. Å då var det ändå bara raka sömmar. 😉

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Underbart ändå Barbro, att höra att det liksom inte är för alla. Nu är det dags för mig att försöka, vi får se hur det går.

 9. Profilbild för en vanlig man

  Jag växte upp bland symaskiner och tygbalar när mor hade hemsömnad och far jobbade i en syfabrik. Jag sommarjobbade på syfabriken 1970 och 1971 innan jag 1972 tog moppen dit för ett fast jobb fram till 1976.
  Jag kan ibland känna att det skulle vara bra och kul med en symaskin, nu är det inte aktuellt längre. Men hemma hos mor står en riktig industrimaskin redo.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Se där, kontrast mot sambons erfarenheter då 🙂 Och du kan ju hoppa hem till mor om lusten skulle komma.

 10. Profilbild för Cathinka

  Jag syr inte mycket men har svärmors gamla gröna Husqvarna. Jag blir lika förundrad varje gång jag tar fram den (typ vart 5e år…) att den fortfarande funkar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fantastisk hållbarhet!

 11. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du kommer att klara det där hur bra som helst. Det finns säkert en instruktionsbok med i paketet kan jag tänka mig, kanske på portugisiska?, flera flugor i en smäll kanske? ;).
  Singer är ett pålitligt märke, ni blir kompisar, är övertygad om det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Instruktionsfilmer på YouTube har jag kollat 🙂 Läser inte instruktionsböcker inte ens på svenska! Hahaha. Tack!

 12. Profilbild för Anita

  Tror säkert ni blir kompisar men några tips och råd har jag inte att komma med. Däremot en berättelse om min gamla symaskin. När vi skulle flytta till det hus vi bor i nu så drabbades jag av stor utrensningsiver och fick för mig att slänga min gamla symaskin för ”jag använde den ju så sällan” och en del funktioner fungerade väl inte så bra längre. Sagt och gjort. Jag slängde den i en sopcontainer i området. På natten fick jag ångest. Hur i hela världen kunde jag slänga symaskinen … jag använde den ju då och då. Tidigt, tidigt gick jag upp … ner till containern och … den fanns kvar. Jag tog hem den och har den än idag. Det är 26 år sedan. Fållar bara gardiner, byxor etc men till det duger den utmärkt.
  Så lycka till med din Singer!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   HAhhaha, tack för den storyn 🙂 Underbart att den fortfarande hänger med, trots sin vända i containern. Tack!

 13. Profilbild för Micke

  Aldrig fel med en symaskin, själv får jag sy ihop grejer på skolan vid behov, fast det hade ju underlättat att ha en hemma.
  Det där kommer du säkert att få ordning på, bra märke är det ju dessutom.

  Lycka till. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men vad bra att kunna använda skolans maskiner! Det blir nog bra till slut, tack!

 14. Profilbild för Lillan Kind

  Kul att du har köpt en symaskin! En sån är alltid bra att ha. Jag sydde mycket förr. Det blev en hel del riktigt festliga kreationer såsom lång- och cocktailklänningar, och min brudklänning. I övrigt har det blivit en och annan gardin, måttförändringar på kläder och lagningar då det behövs. Jag vet inte vad jag ska ge för råd mer än att våga försöka😊

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir säkert jättebra. Vad kul att du sytt så mycket, jag ska våga!

 15. Profilbild för Maria
  Maria

  Hej Anna!
  Här är ett tips från Youtube som jag har haft mycket nytta av.
  Hälsningar
  Maria

 16. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Jag har har en genomskinlig necessär i plast (ganska stor) där jag förvarar, sax, måttband, en bra sprättare , + andra sytillbehör, då är det lätt att hitta. Jag hjälper dig mer än gärna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Bra med genomskinlig väska! Ska snart börja med min kasse 🙂 Tack vännen!

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 14°C
29°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.