Jag tränar inte längre

Nä tränar gör jag inte. Däremot är jag gärna i rörelse, men det är för mig en helt annan sak.

Så idag tänkte jag berätta om hur min resa med träning sett ut och ser ut.

Vad är träning för mig?

Att träna är att utföra något som en ska bli bättre på. Att utvecklas inom. Ordet syftar oftast på fysiska förbättringar, men även i andra området kan en träna.

Träning är metodiska övningar i syfte att förbättra en färdighet. 

Wikipedia

Jag är aktiv på många olika sätt, men kallar det inte träning och använder aldrig stegräknare, pulsklocka eller annat mätinstrument. Tävlar inte med mig själv och kräver inga prestationer. Så jag tränar inte.

Gick sönder av träningen

När pappa dog 2005 och jag fick veta att hans hjärta inte var i topp så förstod jag vikten av att ha ett friskt och glatt pumpande hjärta. Så jag intalade mig själv att jag tränade för att hålla hjärtat i trim.

Under några år tränade jag varje dag, ibland två gånger varje dag. Älskade styrketräning och löpning. Hade en PT som hjälpte mig att utveckla teknikerna.

Att ha kul har alltid varit en drivkraft för mig, oavsett sysselsättning. Och jag hade fantastiskt roligt, älskade verkligen att springa. Så glad att jag trots min astma kunde springa!

Tre olika träningsresor blev det också:

Jag ville bli bättre, snabbare, starkare och kunna springa längre. Satte upp målbilder och jämförde mig med alla andra, såg hur folk (i sociala medier) sprang milen på under en timme och det ville jag också klara. Men det gick inte, jag pressade mig för hårt. Jag gick sönder. Blev sjuk efter varje träningspass, hade förkylningar ständigt och ryggen krävde till slut behandling varje månad för att fungera.

Till slut, efter många nystarter, gav jag upp all typ av träning. Även promenader eftersom de också var träning i mitt huvud. All rörelse var träning. Något jag till slut blev rädd för.

Dansen blev vändningen

När vi flyttat till Alingsås (kommer inlägg om det så småningom) så gjorde jag en nystart ännu en gång, jag började springa i Nolhaga. Pressade mig för hårt. Igen. En osteopat sa till mig att jag inte ska springa. Att min opererade rygg inte klarar påfrestningarna.

Det var ett jobbigt besked. Men så kom buggen in i mitt liv. Jag tog mig till dansskolan och började lära mig bugga. Och jag dansade flera gånger i veckan och hade så fantastiskt roligt.

Då trillade poletten ner. Att rörelse är underbart och roligt, utan att räkna steg, förbättra tider eller öka distanser. Att bli svettig och andfådd inte behöver vara en drivkraft, utan kan vara ett resultat av glädjande rörelse.

Dagens rörelse

Så om jag inte tränar, vad gör jag då? Jo, jag är i rörelse väldigt mycket, vilket är viktigt för min hälsa. Men det är inte alls bra för min hälsa om jag skulle börja träna igen. Jag är fortfarande rädd för använda ordet och livrädd för att börja tävla med mig själv. Men jag behöver så klart rörelse! Och det är en naturlig del i mitt liv.

I trädgården rör jag mig på olika sätt under året. Beroende på vad som behöver göras. Lyfter, gräver, rensar, planterar, vattnar… Tänker inte ens på att jag är i rörelse där.

2-3 gånger i veckan tar jag mig en promenad i omgivningarna. Ibland kortare, ibland längre rundor. Beroende på vad jag har lust till.

Jag dansar fortfarande, inte bugg, men ett antal låtar på hög volym river jag av när jag skuttar runt. Oftast sker detta när jag ätit stärkelserik mat, för att förhindra en glukostopp.

Snart hoppas jag att jag får simma, ska köpa mig ett gummiband att fästa runt midjan så jag kan vara ännu mer aktiv i vattnet. Men det lär bli massor av rörelse i poolen oavsett gummiband eller inte.

Och så har jag börjat jogga igen, jag vet vad osteopaten sa.. men än så länge går det riktigt bra. Jag lovar att vara lyhörd och ha massor av återhämtning mellan njutningsstunderna, alltså löparpassen. Jag har ingen målsättning vad gäller tider eller distans. Telefonen lämnar jag hemma, ingen musik, ingen registrering. Jag vill bara utöva den roligaste av alla rörelser.

Kroppen minns, den orkar och vill. Den för mig framåt, långsamt, men ändå. Framåt. Blicken i marken, vill inte snubbla. Jag är i min egen bubbla. Njuter av varje steg, imorgon känns kroppen lite seg, men idag är det bara glädje. Rörelsens glädje.

Spontana rader som bara kom till mig när jag tänkte på löpningen

Översta bilden är från Almedalen 2014 när jag körde morgonlöpning innan dagens aktiveteter i minglet. Jag har de grå ”barfotaskorna”

Publicerat:

i:

36 svar till ”Jag tränar inte längre”

 1. Profilbild för en vanlig man

  Bra och intressanta tankar om rörelse och träning.

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Dans är trevligt, min mor dansade fortfarande som 83-åring, sedan ville inte knäet. Tog ultra på mitt hjärta förra veckan, ok, och de ringde från vårdcentralen i går att mina värden ok. Vill gå på gymmet ibland, muskler också viktigt. Annars blir det många vardagssteg när jag tar draMaten och bussen till mataffären 🙂
  Går ingenstans utan min mobil, kan snubbla… barnbarnen vill kanske träffas, tolvåringen vill äta lunch…. De ringer inte, sms, gillar spontana oplanerade saker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Skönt att du fått utlåtande om ditt friska hjärta. Just när jag springer vill jag inte ha mobilen med mig. Meddelar Roger vart jag kommer springa så han vet om det dröjer för länge tills jag kommer hem.

 3. Profilbild för Madde

  Tror det handlar om vad man lägger in i orden. Vara aktiv är nog det ordet som kanske är mest rätt. Jag älskar styrketräning, men min målsättning är inte att bli bäst utan att klara av livet. Jag vill inte ha ont mer. Jag tycker det ser så kul ut då folk är ute och springer, men jag klarar absolut inte av det. Accepterar att jag aldrig kommer bli någon joggare. Tidigare kunde jag inte ens ta en kortare promenad utan att det krampade i ryggen. Det är borta tack vare styrketräningen 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ordet träning är en trigger för mig (och många andra vet jag).

 4. Profilbild för Ingrid

  Vilka häftiga skor! Jag har aldrig sett något liknande. Undrar vad mina fötter skulle tycka om dem?
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är skor, men att använda dem känns som om en springer barfota. Underbara! Men för att avlasta ryggen så har jag mer dämpning i skorna nu för tiden.

 5. Profilbild för Marianne

  Ojojoj, du måste vara rädd om dej!!!

  Så väl jag känner igen mej, ortorexin var inte långt borta, det är viktigt att lyssna på sin kropp och de som förstår sej på den, träningen har hjälpt till att förstöra min kropp just på grund av envishet och att jag inte ville lyssna. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt starta om med löpning, det går ett tag och sen blir det stopp. Senast var för 2 år sedan. Nu går jag ju på gymmet och jobbar samtidigt på att inte halka tillbaka i beroendet igen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag lovar att jag är rädd om mig! Idag är 4:e återhämtningsdagen från löpningen. Jag hoppas att åldern och erfarenheten gett mig nya verktyg att hantera beroendet. Om jag märker att det går åt fel håll så slutar jag. Har inget annat mål än att njuta och det gör jag ju inte om jag börjar få ont. Är uppmärksam på sånt som inte ger mig balans, slutade ju med sociala medier t.ex. för att det inte var bra för min balans. Så vill tro jag har kontroll. Hoppas det!

 6. Profilbild för Znogge

  Det är väldigt lätt att ”fastna i träningsträsket” för att uttrycka sig drastiskt. Många tränar på ett sätt som faktiskt kroppen inte mår bra av. Driver sig för långt och ortorexi ökar stort. Sedan är det självklart så att rörelse är viktig och att vi ska vara igång. Vardagsmotion ska aldrig underskattas. Då tänker jag på promenader, cykling och simning som är skonsamt för kroppen. Vara aktiv är bra och viktigare ju äldre vi blir. Därför är jag nöjd med att vi promenerar så mycket för i längden stärker det orken och konditionen. Det gäller att hitta balansen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja balansen är det viktiga och att lyssna på kroppen. Jag hoppas och tror att jag har kontrollen.

 7. Profilbild för Mamma C

  Jag har alltid varit aktiv i mitt liv med en massa olika sporter.
  När jag var ung så var det nog lite prestation att förbättra sina tider och försöka lyfta lite tyngre.
  Men nu på äldre dagar så är det ingen tävling med mig själv utan bara mina dagliga vanor som jag har för att må bra.
  Jag har min klocka men jag hoppar inte upp ur fåtöljen även om den säger att det är dags att röra på sig.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Precis som jag då, har testat de flesta olika sporter. Skönt du har en avslappnad relation till notiserna!

 8. Profilbild för Anita

  Det var ett intressant inlägg. Jag förstår att din pappas död triggade att du började träna så pass mycket som du gjorde. Så skönt att hitta glädje i dansen. Och dansa är ju om något väldigt bra träning.
  Själv har jag ett litet träningspass som jag gör på morgnarna hemma. Lite lätt styrketräning, konditionsträning, balansövningar samt lite rörelser som jag fått av sjukgymnasten efter mina meniskoperationer. Sedan har jag ju min andra ”träning”. Jag jobbar i trädgården. Att gräva, kratta och krypa runt i rabatter är välgörande för både kropp och själ. Och så går jag ju ut med hunden. Men hon ska mest nosa så det blir inte så mycket träning … men frisk luft får jag.
  Det gäller nog helt enkelt att hitta rätt balans, att känna att man mår bra. Tror det blir toppen för dig med nya poolen.
  Och så skorna … jättetuffa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ordet träning om triggar mig. Och hur jag aktiverar mig. Men aktiv är jag och jag gillar att vara i rörelse. Skorna var riktigt sköna att springa i, men nu har jag inga såna, det är dämpning i de jag använder nu för att skona knäna. Det är det där med balansen som kan vara svårt. Poolen blir underbar!

 9. Profilbild för Tess
  Tess

  Man ska alltid lyssna på kroppen, det gör jag också 🙂 Jag brukar träna här hemma men i milda grader då jag är hemma för utbrändhet så jag gör det jag orkar med 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra du också lyssnar på kroppen! jag tränar inte alls, men har rörelse överallt där jag är 🙂

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg

  ”För mycket och gör litet skämmer det mesta” sa min gamla mormor och det stämmer nog. Vi försöker leva ett aktivt liv men tyvärr säger bl a axelleder numera ifrån när jag försökte skaffa lite styrka. Sprang eller rättare sagt lufsade gjorde jag ganska mycket tills jag fyllt 60 men sedan började knäna tycka bättre om promenader. För oss är golf perfekt. Vi är ute i flera timmar på vackra platser, går hyfsat långt (speciellt jag som verkligen utnyttjar hela banan 🤪) och rör på hela kroppen ofta med trevligt sällskap.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tycker absolut ni verkar aktiva, inte bara med rörelse utan med olika input och kulturella aktiviteter. Vi får se om mina knän gillar det här tokeriet 🙂

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Det verkar som om du till sist har hittat rätt 😀 Det ska vara skönt och roligt att röra på sig oavsett om det kallas träning, rörelse eller dans. Jag älskar dans och har också gått buggkurser men fick ge upp pga ländryggen sista gången jag testade. Det var sorg, men det finns som tur är så mycket annat. Jag hoppas att du kan forsätta att känna glädjen i den rörelse du ägnar dig åt och att du har full koll på vad som är en bra nivå för dig 😀 Att jag promenerar vet du ju men jag har även ett styrketräningsprogram på drygt en timme som jag märker att jag mår bättre av att göra. Då är det lätt 😀 Hoppas poolen blir klar snart så att du kan njuta av härliga simturer med eller utan gummiband.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hoppas det är rätt, om inte annat kan jag ju ägna mig till löpning i poolen 🙂

 12. Profilbild för Kerstin Sjöström

  Så klokt av dig, den bästa träningen är den som blir av och rörelse är nog det mest kloka jag läst på länge! Syftet att bli bättre är grunden och såklart att bibehålla sin elasticitet i muskler och leder

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Rörelse känns som ett bra ordval för mig. Jag triggas av ”träning”.

 13. Profilbild för Anette

  Jag säger att jag löptränar och styrketränar men lägger ingen värdering i ordvalet. Att röra på sig är det viktiga sen kan man kalla det vad man vill.
  Jag gillar många motionsformer och huvudsaken är att var och en gör det man tycker om.
  Du får bra ”träning” i och med allt trädgårdsarbete, det är ju perfekt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Även om du inte lägger värdering i ordet så gör jag det 🙂 Vi är alla olika och visst ger trädgården mig en massa rörelse, härligt!

 14. Profilbild för LillaSyster

  Man blir ju visare med åren=)
  Att hitta vad som är lagom träning och följa sin egna plan är ju helt rätt tänk. Jag brukar föreslå promenader för att komma igång och träna för den som vill ha tips. Det går ju att göra promenader både intensiva och jobbiga eller bara för att rensa huvudet och komma på lösningar och nya bra idéer. Kör på i din takt du och fortsätt lyssna till kroppen ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst vill jag tro att jag är klokare nu än då. Tack, jag fortsätter röra på mig, nåt annat alternativ finns inte.

 15. Profilbild för Martin
  Martin

  Kan tipsa om ett bra och billigt ”simband” för poolen som jag köpte på Decathlon i Portimao ( ni har flera lojas som är närmare er). Superskönt så här års att crawla lite med Googles, öronskydd och snorkel.
  Dom har nästan allt för sport och fritid till otroligt bra priser.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Det är det jag har kikat på. Skicka en bild på WhatsApp please.. de har flera varianter. De har precis öppnat en loja i Guia!

 16. Profilbild för Susjos

  Friskis&Svettis motto är : rörelseglädje! Det ska var roligt att röra på sig! Är så tacksam att jag hittade F&S 1994…och det gav mersmak till att springa Vårruset i herrans massa år, liksom Tjejmilen och även Midnattsloppet, visst ville jag ha bättre tider, men kände aldrig någon stark press på det.
  Älskar min basjympa på F&S där jag ju varit instruktör sen 2003, just för att det är så kul att röra sig till musik!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ett bra motto! Härligt du har hittat din grej. Detsamma!

 17. Profilbild för Paula Merio

  Men vilken fiffig manick till träningsredskap i vatten! Och verkligen perfekt när man inte har en 50-metersbassäng att dra längder på.
  Lite sorgligt tycker jag det låter med din kropp som gått sönder och inte tål belastning. Men så himla klokt att du insett det och hittat andra sätt att leva aktivt. Min kropp är inte heller mottaglig för träning längre, löpning har jag aldrig gillat men däremot just simning. Och dans! Dansade motionsdans och jazzbalett så länge vi bodde i Stockholm. Jag är öppen för att testa nya grejer, dock ingen yoga, det passade inte mig alls. Skulle gärna testa någon enklare vandringsresa men är orolig för mina vrister då jag brutit bägge och de är stela och rätt orörliga. Någon alpget blir jag inte.
  Du är en klok kvinna som utforskar olika möjligheter i livet, bravo!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Paula! Visst är det tråkigt när kroppen protesterar och talar om för en att en misskött den. Men numera gör jag allt jag kan för att den ska vara glad, så den kan fortsätta göra mig glad 🙂 Kul att läsa om dina rörelser genom livet!

 18. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Ordet träna gillar jag inte jag heller. Det blir så prestationsladdat. Jag rör mig, jag ror, jag går, vandrar …men tränar inte. Och det gör jag inte heller. Jag rör mig för min egen hälsas skull och för att jag gillar det. Jag har också sprungit tidigare i mitt liv och jag gillade det verkligen. Jag är en springtjej…men knäet ville inte så det blev cykla istället och dansa. Simma är ju också skönt och snart kan ni ta några tag i er egen pool varje dag. Härligt.
  Gillar fötterna på fotot!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det. Prestationsladdat verkligen. Jag hoppas mina knän och fr. a. ryggen håller för mitt lunkande, gillar det så mycket! Och simma i poolen blir roligt, köpte mig ett par simglasögon idag 🙂

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
33°C / 15°C
36°C / 17°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.