Att jobba hemifrån – är det bäst och mest effektivt? Som egen företagare och entreprenör väljer en del att jobba hemifrån, men många jobbar också på kontorshotell, workspaces, hotelllobbys eller kaféer.

Eftersom jag driver en WordPress webbyrå är datorn mitt viktigaste arbetsredskap. Allt jag behöver finns i den (eller egentligen inte i den heller, utan i molnet). Jag behöver också en pålitlig och säker uppkoppling. Så egentligen kan jag jobba precis var som helst! Jag kan sitta i t.ex Korpilombolo eller i Los Angeles när jag producerar och projektleder.

Mina kunder är så klart en nödvändig del i mitt arbete och dem vill samt behöver jag träffa. Där är fysiska möten, telefon, Skype och Hangout de vanligaste mötesplatserna. Så även mötena skulle jag också kunna sköta hemifrån eller varhelst ifrån, om jag och kunderna vill.

Att jag som egen företagare styr min tid och även var jag jobbar är en fantastisk frihet, något jag eftersökt när jag tidigare (för hundra år sedan) var anställd.

Fördelar med att jobba hemifrån

Jag jobbar mycket hemifrån, det är för mig nödvändigt för min effektivitet och kreativitet. Och jag älskar det, älskar att vara hemma, gå i chipsbyxor och bara sköta mig själv.

 • jag som är så hemmakär befinner mig i en miljö jag gillar och trivs i
 • jobbar ruskigt effektivt hemma
 • har ett tryggt och säkert wifi
 • blir inte störd i min kreativitet
 • kan spela hög musik när jag vill och behöver
 • kan sätta mig i solen på balkongen när jag vill
 • behöver inte klä på mig representabel klädsel
 • kan välja matbord, soffa, säng el. TV-fåtölj att jobba vid/i
 • minimerar miljöpåverkan eftersom jag inte reser någonstans
 • mer tid med maken då jag är hemma när han går och kommer hem
 • kan sköta tvättmaskinen samtidigt som jag jobbar

Nackdelar med att bara jobba hemifrån

Såklart finns det nackdelar också och därför hyr jag även en virtuell kontorsplats på ett kontorshotell centralt i Alingsås där jag bland annat har kundmöten men även mitt företags adress.

För jag vill inte bara jobba hemifrån för att:

 • kan/vill inte ta hem kunder
 • missar och saknar sociala sammanhang
 • slarvar med pauser och måltider i intensiva jobbperioder
 • arbetsplatserna inte de mest ergonomiska eftersom jag inte har ett riktigt kontor hemma
 • kommer inte ut och får luft varje dag om jag inte tränar el. har andra aktiviteter bokade
 • disciplinen kan tryta, men oftast är det åt hållet att jag jobbar för mycket
 • jag är väldigt sällskapssjuk när jag inte jobbar

Som du förstått så är det väldigt många fler fördelar i mitt tycke med att jobba hemifrån! Jag jobbar och har möten ute hos kund, på kaféer, på hotell och på kontorshotellet, men är hemma oftast 2-3 dagar i veckan.

Jobbar du bra hemifrån?