jobba hemifrån

Jobba hemifrån – fördelar och nackdelar

Att jobba hemifrån – är det bäst och mest effektivt? Som egen företagare och entreprenör väljer en del att jobba hemifrån, men många jobbar också på kontorshotell, workspaces, hotelllobbys eller kaféer.

Eftersom jag driver en WordPress webbyrå är datorn mitt viktigaste arbetsredskap. Allt jag behöver finns i den (eller egentligen inte i den heller, utan i molnet). Jag behöver också en pålitlig och säker uppkoppling. Så egentligen kan jag jobba precis var som helst! Jag kan sitta i t.ex Korpilombolo eller i Los Angeles när jag producerar och projektleder.

Mina kunder är så klart en nödvändig del i mitt arbete och dem vill samt behöver jag träffa. Där är fysiska möten, telefon, Skype och Hangout de vanligaste mötesplatserna. Så även mötena skulle jag också kunna sköta hemifrån eller varhelst ifrån, om jag och kunderna vill.

Att jag som egen företagare styr min tid och även var jag jobbar är en fantastisk frihet, något jag eftersökt när jag tidigare (för hundra år sedan) var anställd.

Fördelar med att jobba hemifrån

Jag jobbar mycket hemifrån, det är för mig nödvändigt för min effektivitet och kreativitet. Och jag älskar det, älskar att vara hemma, gå i chipsbyxor och bara sköta mig själv.

 • jag som är så hemmakär befinner mig i en miljö jag gillar och trivs i
 • jobbar ruskigt effektivt hemma
 • har ett tryggt och säkert wifi
 • blir inte störd i min kreativitet
 • kan spela hög musik när jag vill och behöver
 • kan sätta mig i solen på balkongen när jag vill
 • behöver inte klä på mig representabel klädsel
 • kan välja matbord, soffa, säng el. TV-fåtölj att jobba vid/i
 • minimerar miljöpåverkan eftersom jag inte reser någonstans
 • mer tid med maken då jag är hemma när han går och kommer hem
 • kan sköta tvättmaskinen samtidigt som jag jobbar

Nackdelar med att bara jobba hemifrån

Såklart finns det nackdelar också och därför hyr jag även en virtuell kontorsplats på ett kontorshotell centralt i Alingsås där jag bland annat har kundmöten men även mitt företags adress.

För jag vill inte bara jobba hemifrån för att:

 • kan/vill inte ta hem kunder
 • missar och saknar sociala sammanhang
 • slarvar med pauser och måltider i intensiva jobbperioder
 • arbetsplatserna inte de mest ergonomiska eftersom jag inte har ett riktigt kontor hemma
 • kommer inte ut och får luft varje dag om jag inte tränar el. har andra aktiviteter bokade
 • disciplinen kan tryta, men oftast är det åt hållet att jag jobbar för mycket
 • jag är väldigt sällskapssjuk när jag inte jobbar

Som du förstått så är det väldigt många fler fördelar i mitt tycke med att jobba hemifrån! Jag jobbar och har möten ute hos kund, på kaféer, på hotell och på kontorshotellet, men är hemma oftast 2-3 dagar i veckan.

Jobbar du bra hemifrån?

 

 

Publicerat:

i:

16 svar till ”Jobba hemifrån – fördelar och nackdelar”

 1. Profilbild för Charlotte

  Jag började frilansa när mina barn var små och satt då hemma. Lärde mig jobba disciplinerat – bebin sover, jag jobbar… och det har jag tagit med mig genom yrkeslivet, vilket gör mig flexibel. Bara jag har en uppkoppling kan jag vara nästan var som helst, ungefär som du Anna.
  Idag har jag kontor, men sitter ganska mycket hemma, inte minst för att det är mer effektivt. Men då och då längtar jag efter sällskap, se staden etc och då är det skönt med kontoret – miljöombyte om inte annat.
  I dag möter jag inte heller längre människor som klappar mig på huvudet och tror att mitt jobb är en hobby, vilket hände när barnen var små (och som jag tror sällan skulle hända en man).
  Så det är härligt att vara fri att välja – och som sagt, dina pros och cons är ungefär samma som mina.

  1. Profilbild för Anna

   Ja vi resonerar väldigt lika märker jag. Men jag kan fortfarande få kommentarer som antyder att man inte jobbar om man är hemma. Men det är allt mer sällan, tack och lov! Och det är ju inte mina kunder som säger det, utan personer som kanske inte riktigt förstår vad det är jag sysslar med.

 2. Profilbild för Helena Roth

  Jag jobbar mycket hemifrån och lyckas emellanåt vara riktigt disciplinerad, även om jag kanske (?) skulle vara mer disciplinerad om jag satt på kontor. Samtidigt så är det en del av flexibiliteten i att sitta hemma, i den mån det går, som gör att det är enklare för mig att vara snäll mot mig själv, beroende på vad jag behöver i stunden. Som nu, när barnens sommarlov har börjat, och min hektiska vinter/vår jobbmässigt sätt har tagit slut, så det är lite att göra, men inga överhängande deadlines etc (klarade av den sista dagen innan midsommar), så är det himla skönt att jobba hemifrån. Jobbar lite, cyklar till ett möte eller två, gör det som behövs, men kan också blanda det med lunch med kids, att gräva och jobba i trädgården, lägga mig i solstolen och läsa en bra bok… ja, vara snäll mot mig själv helt enkelt!

  1. Profilbild för Anna

   Det låter som ett utmärkt sätt att ta hand om dig själv på!

 3. Profilbild för AngelicasVärld
  AngelicasVärld

  Jag är mest på kontoret men behöver jag sitta hemma så gör jag det å jag är såååå mycket mer effektiv hemma där jag inte blir störd! Kam beta av en hel vanlig arbetsdag på några timmar!!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kan du välja att sitta mer hemma eller är du styrd av arbetsgivare? Tänker att arbetsgivare borde verkligen uppmuntra arbete där man är som mest effektiv och välmående.

 4. Profilbild för Frida G Svensson
  Frida G Svensson

  jag jobbar deltid på advokatbyrå och deltid hemifrån med min blogg. Men min STORA dröm är att enbart jobba hemifrån med bloggen.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Då får du båda delarna just nu 🙂 Önskar dig lycka till med att kunna leva på bloggandet! Har precis lagt till din blogg i mitt RSS-flöde så jag kan följa dig framåt.

   1. Profilbild för Frida G Svensson

    åh vad fin du är! Tack! <3 <3

 5. Profilbild för Bokstund

  Tack för ett informativt inlägg, och för härlig läsning! Jag hoppar delvis hemifrån (både med skola och jobb) och delvis på plats (föreläsningar och seminarier i salar, extrajobb på lager). I framtiden ska jag investera i en laptop för att kunna effektivisera arbetet hemifrån. Jag har märkt att jag är som effektivast när det är städat omkring mig, så jag lägger någon timme om dagen på att se till att allt ser bra ut. Som tur är bor jag bara i en liten tvåa

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Välkommen hit! Skönt att du hittat det som krävs för att du ska vara effektiv. Jag är kass på att städa, så tur jag inte behöver ha det rent för att vara effektiv 🙂

 6. […] jag tidigare berättat sitter jag mycket hemma och jobbar, för jag gillar det verkligen! Men det innebär att jag saknar […]

 7. Profilbild för Karin

  Det är härligt att ha friheten och flexibiliteten att styra över sin tid, befinna sig där man trivs och är som mest kreativ tycker jag. Tacksam att skapa det liv jag trivs i.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Precis så 🙂

 8. Profilbild för Emma
  Emma

  Hej! Såg att detta inlägg skrevs för nästan ett år sedan men jag provar skriva till dig ändå. Jag skulle vilja byta jobb och hitta något som man kan delvis/helt jobba hemifrån. Jobbar nu som grävmaskinist men trivs inte och sedan vår dotter föddes prioriterar jag bra arbetstider som nummer ett. Kanske svår fråga men jag vet inte var jag ska börja leta? Jag har inte riktigt möjlighet att plugga just nu för jag avslutade nyligen 4 års studier. Blev utbildad teckenspråkstolk men där vi bor nu finns inga jobbtillfällen, flyttade till inlandet precis.
  Tack för att du tog dig tid att läsa!
  Hälsningar Emma

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Ver inte vad jag ska tipsa dig om för typ av jobb. Många arbetsgivare idag uppmuntrar hemmajobb i kombo. Annars kanske digitala jobb, som webbredaktörer, programmerare fotografer… Sök på digitala nomader o ta reda på vad de (vi) jobbar med. Jag jobbar t ex med webb. Lycka till!

Vädret

Ourique, PT
18°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 13°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.