jord i portugal

Jord

Dagens ord kändes inte så roligt att försöka tolka med någon fotostund. Så det blev så här istället. Och det går ju lika bra det, för jag vill ju gärna berätta om hur jag förbereder sålådorna.

Det är nu dags för årets andra odlingssäsong. Just idag är vi på marknaden i Brunheiras och köper pluggplantor av kål, morötter, rödbetor, lök, purjolök, koriander… och annat som vi blir sugna på.

Sålådorna är nästan tomma, det finns några sötpotatisplantor som ska växa till sig lite till, samt två sparrisplantor som ju är perenna och alltid har sin plats. Men för övrigt är de 20 sålådorna tomma.

Den gamla jorden är under sommaren täckt med avklippt sötpotatisblast och uppryckta majsplantor. Jorden mår bäst av att skyddas från den starka sommarsolen.

Förra torsdagen fick jag leverans av 90 st. 50-liters säckar med kompostjord. Det har jag nu lagt överst i alla sålådorna (ovanpå täcket) samt att jag även har tömt några jordsäckar i planteringen framför huset för att förbättra den jorden också. Jag hade kunnat beställa dubbelt så mycket egentligen men jag valde att spara på krutet i år. Huvudsaken är ju att det finns näring i jorden som grönsakerna ska växa i och det gör det nu.

Jord i Portugal

Jag hade helst köpt ekologisk jord på bulk. Inte i platssäckar. Den här jorden är inte eko-klassad, men den ska enligt uppgift vara så gott som ekologisk i alla fall. Jag får lita på det. Jorden är i alla fall från Portugal och består av hästgödsel till stor del.

Att hitta jord i Portugal, i alla fall i vårt område, är inte lätt. Här finns ingen matjord som det gör i Sverige. Om en har tur kanske det finns 10cm. Sen kommer leran och sten. Jag har tidigare köpt stora lass av en bonde, men nu kan jag inte hantera den mängden som han minst vill leverera och dessutom så var den dåligt brunnen och inget jag kan använda för jordförbättring. Du kan läsa om de leveranserna här om du vill veta mer om det.

Egna komposter har vi, både Bokashi och stora behållare för trädgårdsavfallet. Men det tar enormt lång tid innan det blir jord här där det är så torrt, även om jag vattnar komposterna, och dessutom blir det inga mängder. Så det kommer aldrig att räcka, utan jag får förlita mig på plastsäckar tills vidare. Tyvärr. Grönsakerna uppskattar jorden i alla fall!

Hoppa på tåget

Detta är ett inlägg i utmaningen ”Hoppa på tåget” där vi som åker med tolkar förbestämda ord med text och bild. Varje lördag tolkar jag orden (som en får veta i god tid om en följer lokförarens blogg) med bilder från min systemkamera.

Lokförare är Karin och det är fritt fram för vem som helst att hänga på när som helst och hur ofta en vill.

Här hittar du alla inlägg jag gjort under denna roliga, utmanande och lekfulla resa!

Publicerat:

i:

26 svar till ”Jord”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Det är ju tur att det finns jord på säck som växterna gillar., även om du hade velat göra på ett annat sätt. Är lite avis på att du är och köper plantor nu i slutet av september …..här är det ju avveckling som gäller inte den där härliga känslan av nyplantering ♡ Förstår att du haft styrketräningspass i trädgården……både att gräva igenom lådorna och sedan fylla på med ny jord. Hoppas att du hittar många fina plantor =)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju bra att det finns jord att tillgå. Det är härligt att få den känslan av nyplantering två gånger per år. Gräva igenom lådorna gör jag aldrig faktiskt. Drar upp gamla plantor men sen rör jag inte jorden för att inte störa mikrolivet. Bara lägger på ny jord. Men visst, en del arbete är det ju. Tack!

 2. Profilbild för Hanneles bibliotek

  Vi får såpass egen jord ur vår lilla kompost, köper inget nu. Ätit god fransk frukost i Normandie, snart går bussen vidare… nya äventyr.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är bra det räcker för er, en vill ju helst klara sig själv men det är omöjligt med alla mina sålådor. Mumsigt med fransk frukost, Normandie är spännande. Blir roligt att se vart ni tar vägen.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Tur ändå att det finns jord att tillgå i påse när den naturliga matjorden lyser med sin frånvaro. Härligt att kunna börja med nyplantering och se fram emot att skörda när den här årstiden kommer och det höströjs i trädgårdarna i Sverige.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är tur att det finns lite jord att köpa.

 4. Profilbild för Marianne

  90 säckar, det var inte lite, att återvinna det vissna i lådorna är ju smart, jag har en kompost men den blev full så snabbt så nu brukar jag smyga ner en del grönskasrester i rabatterna:)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har 4 stora komposter men efterom det tar så lång tid att kompostera så vill jag inte ha dem fyllda.

 5. Profilbild för Ingrid

  Numera köper jag jord i plastsäckar, men förr var det Åke som fixade hem ett lass till mig när jag behövde fylla på någonstans och så hade vi ju komposten förstås, för att inte nämna gödselstackarna där man hämta lite näring.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det vore fantastiskt att få hem lass med kompost/gödsel. Får se hur vi gör i framtiden.

 6. Profilbild för znogge

  Det var en rejält leverans av jord så nu hoppas jag att växterna ska trivas utmärkt. Här hos oss saknas allt vad matjord heter och vi har nästan ren sand bara en bit ner. Inte alltid så bra det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Växterna gillar påsjorden så det blir nog en bra skördhoppas jag.

 7. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Du blir armstark samtidigt som du svingar jordsäckarna! Med tiden får ni säkert jorden så pass näringsrik så ni inte behöver fylla på ny jord i samma omfattning som ni har gjort nu tidigare. Eller vad tror du? Lycka till med omgång nummer två för året!
  Jag hjälper vårt lilla land med fint hackade bananskal, bönvatten, osaltat etc….men det är ju pyttelitet i jämförelse med era arealer.
  Tack för ditt fina inlägg om Jord!
  Beijinhos!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst behövs jorden, tror jag behöver förbättra lite varje år. Beijinonhos

 8. Profilbild för Mamma C

  Gubben köper någon jord på en trädgårdshandel som han tycker är bra. Det är perlit i den.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra ni hittat en jord som passar er!

 9. Profilbild för Paula Merio

  Jag kan faktiskt inte riktigt förklara mitt totala ointresse för odling. Det gäller både blomster och mat, jag kan inte uppbringa ett eget intresse trots att jag är en stor beundrare av alla dem som har en härlig trädgård som största intresse. Det är ju å andra sidan tur att vi är olika. Dina sålådor, förlåt, väcker inget grävningsintresse i mig, när jag ser vackra grönsaker så tänker jag på matrecept och inget annat. Det verkar som din svärmor är en stor del i att du fått denna hobby och nu har du så mycket bättre förutsättningar för odling än vi har i kalla Norden. Som Lantmännens devis lyder: Från jord till bord!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi behöver ju inte alla tycka om samma saker. Jag gillar våra olikheter, det berikar.

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Man tager vad man haver, sa Kajsa Warg. En fras som min mamma ofta sa och som har satt sig i min hjärna 😀 Här stämmer det ju bra och huvudsaken är nog att jorden inte har fraktats väldigt långt och att den fungerar som den ska. Lycka till med den nya odlingssäsongen 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det och jag är glad att vi ändå har möjligheten att odla i bra jord. Tack!

 11. Profilbild för Åke

  Så fint du kämpar på. Här är det nära till alla ställen som säljer alla möjliga sorters jord i säckar. Ibland får man order när man är ute med släpvagnen. Men nu har väl allt tagit ide. Jag letar en buske Löjtnands Hjärta bara, vi har en men den står så till att inte morgonsolen tar den riktigt för fotografering 🙂 Kanske den går att dela?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt snällt av dig att hämta jord till andra med din släpkärra! Jag tror att den går att dela, men jag är osäker – du får kolla med någon som är bra på perenner 🙂

 12. Profilbild för Tove

  Jorderikt – och jag gillar mycket de där pallkragarna med jord. De är vackra i sina färger och fulla av möjligheter. Jag är jordnära nog, men ingen odlare, min odlarbana är tunn, men haft förmånen att ha någon odlande man då och då, gott så.
  Jag ska återkomma till ditt inlägg om hem då jag skrivit klart mitt eget först, det har legat där länge och pyrt – men nu tände jag brasan efter Karins inlägg och att jag såg du skulle göra ett du med; hem ljuva hem 🙂
  Må gott Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har sålådor som är ca 60cm höga så inga pallkrakar direkt, men jag förstår vad du menar 🙂 Odlandet är för mig så tillfredsställande och gör att jag mår gött både i själ och kropp. Vad roligt du också har ett hem-inlägg på lut. Detsamma!

 13. Profilbild för Anni

  Jorden är grunden till allt, som du ju tydligt visar. Vem behöver ett gym när man har en trädgård?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, rörelse har vi ingen brist på.

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.