Sverige är inte hemma längre

Det är en annorlunda känsla att komma till Sverige nu när vi byggt upp vårt hem och vårt liv här i Portugal. För Portugal är mitt hemma nu.

Så klart kan en ha flera platser som känns som ”hemma”. Jag har ju levt i mer än 50 år i Sverige så visst känns det mesta välbekant. Men det känns välbekant i London också eftersom jag varit där en del. Så att det är välbekant gör det inte till ”hemma”. Kanske min längtan ut i Europa kom sig av att jag inte kände mig riktigt hemma i Sverige ens när jag bodde där? Jag vet inte.

Portugal är i alla fall hemma för mig nu. Det är inte bara mitt hem som finns i Portugal, utan även känslomässigt är detta hemma. Det är här jag djupandas. Här känner jag mig verkligen som hemma.

Hittade ett gäng citat på ”home is…” som jag lagt in emellan i texten.

Vad är det som gör att något känns som hemma?

Detta har jag funderat på sen vi var i Sverige. Eftersom jag inte kände mig hemma där så ville jag leta efter anledningen till att jag inte tycker att jag har två hem, som många utlandssvenskar tycker de har.

Home is not a place, it´s a feeling

Där jag bor

När vi bodde i husbilen kände jag mig hemma var än vi parkerade vår husbil eller van. Det var själva boendet som var det avgörande för var jag kände mig som hemma. Då kände jag mig inte knuten till något land eller geografisk plats utan hemma var husbilen. Det var vår säng, vårt kök, vår toalett och våra prylar. Det var där jag kröp undan, stängde om mig och kände mig trygg.

Nu är det ett hus och en trädgård, innanför stängsel och grind, här i Portugal som är vårt hem.

Home is where you park it

Där familjen bor

Mitt hemma är inte där min familj bor, i alla fall om jag syftar på barnen. Det är förhoppningsvis deras hemma, de är vuxna som gör sina egna val. Jag har mitt liv och mina val. Mina behov och mina önskemål. Mina drömmar och mina känslor. Så nej, var familjen bor påverkar inte alls min känsla var jag är hemma.

Sen kan en ju känna sig hemma hos någon. Det kan vara en vän, bekant eller familjemedlem. Men det är ändå inte hemma på riktigt. Så klart. Det är en fristad, en bra plats att vara på när en är borta.

Om jag däremot syftar på min partner Roger, så stämmer det ju fint att hemma är där han bor. Vi bor och har skapat detta hem tillsammans.

Home is where your family is

I måndags skrev Karin ett bra inlägg om det där att inte bo nära sina barn. Läs gärna det.

Kulturell mat & högtider

Att välkända högtider firas traditionellt kan vara viktigt för att känna sig hemma. Att en känner igen seder och bruk. Vi är inte så traditionella jag och Roger. Jag firar t.ex. gärna jul, men inte alls så som vi gjorde i Sverige. Midsommar, Kräftpremiär och andra svenska högtider är ganska ointressanta för oss. Och skulle det vara viktigt så går det ju faktiskt att ordna med oavsett var en bor.

Viss svensk mat saknar jag. Typ färska räkor och anamma färs. Det gör att jag gärna äter det när jag är i Sverige. Men påverkar det att jag känner mig hemma när jag kan njuta av det? Det ger en stor tillfredsställelse och igenkänning. Men nej, jag känner mig inte hemma i Sverige för det.

Home is where my plants are

Svenska kanelbullar är magiskt gott!

Höra hem

Sen är ju en viktig del var en anser sig höra hemma, var ens naturliga plats är. För mig är inte Sverige en naturlig plats för mig att vara på. Om livet skulle rämna på något sätt så känns det inte som att det är Sverige jag skulle rusa till. Personer som befinner sig i Sverige kan i ett sådant läge vara väldigt viktiga, men inte landet i sig.

Jag märker hur pengar, status och prestige är viktigare än människor. Jantelagen är verklige. Det är ett par av anledningarna till att jag inte känner att jag inte hör hemma i Sverige, trots att det är landet jag bott i större del av mitt liv.

Home is where the heart is

Språket

Att kunna språket gör mig så klart bekväm och avslappnad i kommunikationen. Jag tillhör de som talar svenska, och det gör att jag naturligt förknippas med Sverige. Men det är många som inte bor eller är födda i Sverige som talar svenska. Att kunna kommunicera med personer omkring sig är viktigt, men påverkar det verkligen var en känner sig hemma?

Då skulle jag ju känna mig hemma i varje land där jag kan kommunicera med engelskan. Så nej, för mig är det inte en faktor för att Sverige är eller inte är hemma.

Home is where you feel loved, appreciated and loved

Födelseland

Jag är svensk, eftersom jag är född i Sverige och det borde kanske räcka för att känna att Sverige är mitt hem. Men nej, var jag är född påverkar mig inte alls. Då skulle ju alla adopterade och invandrare inte känna sig hemma i Sverige. Och det vore ju förödande.

Och då skulle jag ju inte känna. mig i Portugal, eftersom jag inte är född här. Nej, det argumentet faller för mig.

Home is where the fuckers ain´t

Motsats till borta

Rent fysiskt så är ju att vara hemma och att vara borta motsatser. Men hur är det känslomässigt? Är motsatsen till att känna sig hemma att känna sig borta? Att känna sig lite bortkommen?

För jag känner mig lite bortkommen och obekväm. Jag känner tydligt att jag inte är hemma. Jag är lite förvirrad av infrastrukturen, Jantelagen, systemen och stressen.

Home is where your wi-fi connects automatically

Må bra

För att jag ska känna mig hemma så behöver det vara en plats där jag mår som bäst, både mentalt och fysiskt. Jag behöver känna en livsglädje, nyfikenhet och drivkraft. Aktiviteter, rörelse och den mängd socialt jag vill ha. När jag kan påverka mitt välmående själv, då känner jag mig hemma.

Jag har aldrig mått så bra som jag gör i Portugal.

Home is where the fart is

Trygghet

Att kunna vara mig själv till hundra procent, alltid känna mig trygg och alltid vara välkommen. Och som jag skrev i inledningen, att det är där jag känner mig hemma som jag djupandas. Det är där jag känner mig hemma som jag också känner mig helt fri.

Självfallet känner jag mig både välkommen och trygg hos de nära och kära vi har i Sverige. Och jag är alltid trygg när jag är tillsammans med Roger.

Edit efter fråga i kommentar: Skulle någon av oss dö, så är vi båda inställda på att stanna här hemma, i Portugal.

Men när jag är ensam är det hemma i Portugal jag känner mest trygghet.

Home is where you can be yourself

I Portugal är jag hemma

När jag bryter ner det i bitar så här så blir det tydligare för mig. Anledningarna till att jag ville flytta utomlands handlade inte bara om att uppleva nytt. Jag gick inte bara till ett nytt land, jag ville lämna ett annat. Sverige.

Kanske det påverkar att jag inte känner mig hemma i Sverige. Eller så har jag inte förmågan att känna mig hemma på flera fysiska platser. Kanske det handlar om att jag inte har några barndomshem att besöka, platser som kanske skulle vecka känslorna av att vara hemma.

Jag känner mig inte hemma i Sverige, känner mig faktiskt som en främling. Men jag känner igen mig så klart, mycket väl. För mig är det bevisligen en skillnad mot att känna mig hemma.

Publicerat:

i:

36 svar till ”Sverige är inte hemma längre”

 1. Profilbild för Mac
  Mac

  Jag förstår vad du menar
  Men om situationen förändras, till exempel om en av er dör, kommer den efterlevande fortfarande att bo kvar själv i Portugal?
  Som jag förstår så behärskar ni inte språket så bra, och det är ju så klart lättare när man har varandra att ta stöd av i vardagen .

  Ha en fin Söndag

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har pratat om det. Har bloggat om döden också. Men ser att jag där inte nämnt just det du frågar om. Båda känner att vi vill stanna i Portugal även om vi lämnas ensam.

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Så väl jag känner igen mig i alla dina ord, så vältänkta.
  Jag känner så jag också, hemma är här, verkligen hemma. It´s a feeling, home is where the heart is. Så är det för min del.
  Du beskriver det så bra i slutet, att du inte känner dig hemma i Sverige. Vi har samma känsla för våra tidigare hem du och jag Anna. Lite abstrakt känns det men så är det. Jag vill inte flytta tillbaka till Åland längre, jag är hemma här och nu och även om en av oss dör före den andra så är vi på det klara med att vi stannar oberoende av. Vi är hemma nu, jag är så hemma som jag aldrig har känt mig någonsin och ju mera vi lär av språket, lättare blir det.
  Tack för länken!
  Tack för ett härligt inlägg!
  Kramar från oss på andra sidan havet men i samma land. Idag är det val här…folk gungar…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så skönt att vi båda känner oss hemma i vårt nya land. Men oxå intressant att ditt hemma inte känns som hemma som mig. Något vi ju trodde på i början, då vi funderade på att landa på Madeira istället för på fastlandet. Så det blir inte alltid som en tänkt eller trott, men kan bli väldigt bra ändå! Hemma-kram

 3. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Väldigt intressant och kul inlägg 😀 Det är svårt att beskriva varför man känner att någon plats är det verkliga hemma. Men du får ihop det bra. Jag förstod inte riktigt hur hemma jag är i Jämtland innan jag flyttade härifrån för att dela ett hus med min syster i Östergötland. Jag saknar Mjölby (det trodde jag aldrig) och att dela ett tvåfamiljshus med min syster men alla som följde min blogg då visste att jag längtade hem alla de fyra och ett halvt åren. När jag såg tv-sändningar härifrån kände jag mig ledsen för att jag inte var här och ordet ”hemma” blev det viktigaste och vackraste ordet för mig. När jag kunde flytta hem igen var det stor lycka (även om jag gärna hade tagit med mig min syster). Alla vi som har hittat hem och vet var det hemmet är kan skatta oss lyckliga. Många hittar aldrig den där speciella känslan i en plats. Så grattis till både dig och mig 😀 För mig är det naturen, den karga och fantastiska fjällvärlden och att jag alltid har återkommit hit till min familjs rötter trots många flyttar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har förstått att du nu är hemma igen. Och jag gläds åt oss båda 🙂

 4. Profilbild för Ulla

  Att känna sig hemma är nog väldigt individuellt hur man upplever ställen. Det finns många ställen i min näromgivning där jag inte alls känner mig hemma. Samtidigt som jag kan känna mig hemma långt hemifrån också. Det har nog med ens egen trygghet att göra, tror jag. Huvudsaken är ju att man hittar sin plats och trivs med det, sen var den platsen är någonstans har nog mindre betydelse. Jag har t.ex alltid kännt mig hemma nära havet. Där finns min själ och jag bor ju nära havet nu också. 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det säkert, tryggheten spelar en viktig roll. Intressant med havet, inget som påverkar mitt hemma. Men oj så viktigt i mitt liv ändå.

 5. Profilbild för LillaSyster

  Home….
  …. is where you cat is =)
  Dvs här på Skogsliden.
  Men jag känner mig även hemma då jag kliver av planet på GC och sedan traskar runt i Puerto Rico.
  Skönt att du/ni hittat hem och numera är ägd av den fina kattfamiljen. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, jamen dåså, då förstår jag varför det är Portugal 🙂 Kram

 6. Profilbild för Micke

  Känner man sig hemma någonstans så är ju det ens hem oavsett vart man flyttat.
  Sverige är ju ett ganska ”kallt” land känslomässigt kan jag ana ibland, men det kanske mest beror på mig själv, jag vet inte men sverige har blivit till det sämre iallafall tycker jag,
  Fast runt jul känns det bra igen, mina traditioner från barndomen räddar mig där.

  Ha nu en fin söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med. Det finns många varma och fina människor, men det finns alldeles för mycket prestige om en generaliserar. Detsamma Micke!

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag har ju rört på mig väldigt lite i livet och Klintehamn har hela tiden varit centralorten, så det samhället känns verkligen som hemma och just nu bor jag bara ett stenkast från det hus där jag bodde som barn.
  Ha en skön söndag1
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår att Klintehamn är ditt hemma! Detsamma!

 8. Profilbild för Emma Ek

  Intressanta reflektioner, och bra att du ändå känner att Portugal är ditt hem.
  När jag var yngre flyttade jag runt mycket, så ”hemma” fick aldrig riktigt chansen att gro. Nu är det definitivt Uppsala som är mitt hem. Men inte själva staden i sig, utan mer känslan och konceptet Uppsala… låter flummigt, men det är svårt att förklara, haha.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hemma är nog lite flummigt, jag kan inte förklara känslan heller. Glad du också är hemma!

 9. Profilbild för Marianne

  Hemma kan en nog känna sej lite var stans, av olika orsaker
  Jag har flyttat runt en hel del, både som barn och vuxen, jag brukar skämta om att vi är nomader. Även om jag känt mej hemma på andra ställen så är det här i Böda jag hör hemma, stugan här har varit det stället familjen hållit fast vid i alla år och när jag flyttade hit 2020 kändes det i själen att jag äntligen kom hem på riktigt och jag har inte ångrat flytten en enda sekund.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   När vi bodde i husbilen var vi nomader och husbilen var vårt hemma. Så jag förstår absolut vad du menar. Men nu är känslan så mycket starkare, än nånsin. Så glad att du känner dig hemma där hemma! Kram

 10. Profilbild för znogge

  Så intressant att få läsa dina tankar kring varför Portugal är hemma och inte Sverige. Du förklarar det på ett väldigt bra sätt tycker jag. I den här frågan finns det så klart inget rätt eller fel utan det är den egna känslan som avgör vad som är rätt. Jag har väldigt lätt för att känna mig hemma när vi är ute med husvagnen. Det är liksom vårt eget hemma som är med oss. För mig är det väldigt viktigt att bo vid havet som jag gör så inlandet skulle jag ha svårt att se som hemma. Något skulle fattas mig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har rätt. Finns inget rätt eller fel 🙂 Och det kanske beror på att det handlar om en känsla. Vad bra du hittat det som är viktigt för din hemmakänsla!

 11. Profilbild för Susjos

  Vilket spännande inlägg, kul att läsa. Så underbart att ni trivs så bra hemma i ert hus i Portugal!
  Jag har nog inte riktigt tänkt på var man hör hemma, men visst är det där jag bor just nu med min man i Solna. Har inget barndomshem kvar, och flyttade för länge sedan ner till Stockholm, 44 år sen tror jag det blir nu, och känner mej väldigt hemma där jag nu bor, och stormtrivs i Sverige, men älskar ju att resa till varmare breddgrader, helst då det är kallt och mörkt här hemma!
  Ha en fin söndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Roligt du gillar det här inlägget med så mycket text. Blir väldigt glad att du känner dig hemma där du bor och att du trivs! Detsamma!

 12. Profilbild för Hanneles bibliotek

  jo, så är det, Sumeba miyako. Home is where you make it.__ ”Var du än bor, lär du dig älska det,” japanskt ordspråk. Men vi har ju barnen här också. Finland har inte varit mitt hem på länge. Men idag besökte ett varv i Nantes där de nu bygger ett kryssningsfartyg för 9000 passagerare, så berättade guiden om samarbete med Åbo/Turku så sa jag att jag kommer därifrån. Då sa han kiitos 🇫🇮

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast jag tror faktiskt inte att det är så för alla. Att en lär sig älska platsen en bor på. Jag har bott på ställen där jag inte alls känt mig hemma. Jag blir glad att du trivs i Sverige i alla fall. Vad kul att se när de bygger ett kryssningsfartyg, har ni planer på att åka med nån gång?

 13. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Ett intressant inlägg där det finns mycket att fundera över. Så länge mina föräldrar bodde kvar i mitt föräldrahem åkte jag ”hem” när jag åkte dit och sedan åkte jag ”hem” när jag åkte till Varnhem. Numera är hemma där Lars och jag är tillsammans, sedan spelar det inte mig någon större roll var den platsen är. För närvarande är ”hemma” vår lägenhet i Falköping…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att du känner dig hemma på många olika platser verkar du dela med många andra 🙂 Vi kände ju så med FrankieBoy (mer än med Vega) och måste säga att då förstod jag inte hemma-känslans kraft. Det är först nu. Här i vårt hus i Potugal.

 14. Profilbild för Marie Karlsson

  Så härligt att erat hemma är i Portugal och kan förstå då att det är ert hemma. Ni har ju också byggt er ett stabilt hem och tillvaro där. Följer du The Swedish Family på Youtube, de bor också i Portugal, kanske ni springer på dem ngn gång.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns himla härligt! Nej, jag följer inte dem.

 15. Profilbild för Anni

  Tur för Roger att du känner dig hemma där han är! 🙂

  Intressant att fundera på vad som är ”hemma” och varför. Mitt hemma är enkelt, det är här i mitt hus och min trädgård. Men brorsan reagerade starkt när vi åkte till Värmland för att urnsätta pappa. Då plötsligt kände han sig hemma – trots att han aldrig bott i Värmland även om han är född där. Tror inte att han heller riktigt kunde förklara vad som hände. Vet att han och hans fru vill begravas på olika ställen – olika ”hemma” – han i familjegraven i Värmland och hon på Öland … fast de bor i Uppland.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tur för mig också 🙂 Det går inte riktigt att förklara känslan av hemma egentligen. Intressant med din brorsa.

 16. Profilbild för Matilda

  Härligt att du känner dig hemma där du befinner dig, det är kanske ändå det viktigaste – att få må bra och vara trygg på en plats man trivs.

  Det är lustigt att många tar för givet att en viss plats ska vara ens hem och att man ska längta tillbaka. Jag bor ganska långt från där jag vuxit upp och får väldigt ofta frågan om vad som är ”hemma” för mig nu och om jag vill flytta tillbaka ”hem”. Det tidigare ”hemmet” är dock så förändrat att jag knappt känner igen mig på orten – jag har tappat det sociala nätverket, glömt bort gatunamn, favoritfiken har stängt igen osv. Att återvända känns inte längre som ett attraktivt alternativ, då skulle jag nog hellre vilja prova något helt nytt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut det viktigaste, att jag är trygg där jag trivs. Tror det går hand i hand också. Ja det är lustigt, det var exakt det som väckte det här inlägget, att alla tror att Sverige är hemma för mig. Provar hellre nytt också. Bevisligen 🙂

 17. Profilbild för Paula Merio

  Spännande läsning både av dig och alla som kommenterat. Jag tycker nästan varje ställe jag flyttar till är det där jag trivs bäst! Jag har flyttat 26 gånger om jag räknat rätt, i Finland några gånger men mest här i Sverige. My home is where I put my hat, det stämmer nog på mig. Jag känner mig hemma nästan överallt, kan inte förklara det, men känner samtidigt inte att nu måste jag bo här tills jag dör! Jag går helt på instinkt, och visst har jag nu som ensamstående valt att bo nära min familj, inte för nära, men så nära att vi kan träffas när vi vill. Tack för ditt fina inlägg som triggar igång…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju helt fantastiskt att du lyckats så bra med dina flyttar. Jag känner också att jag haft det bra oavsett var jag bott. Men här är det någon annan känsla. Djupare på nåt sätt. Livet är fullt av val och visst är det fint när vi kan ta nya beslut när helst vi vill. Tack för dina tankar!

 18. Profilbild för Tove

  Väldigt fint och härligt att få läsa dig och hem – hemma. Hela livet är som en resa. Resande hem eller bofast hem. Två länder, där det ena blir tillhörighet och andra frånhörighet. Du tar upp det svenska systemet, stresssen och jantelagen som påverkande faktorer att göra valet på ett annat land. Så många faktorer påverkar våra val!
  Skönt skriv Anna!
  Tack 🙂
  Det är något med det att komma hem! Så fint att söka sitt och finna det!
  Mitt ligger i vaggan än och så blir det ett tag till. Det dök upp så mycket under skrivandets gång så det ska formas till både här och där innan jag publicerar.
  Blev bäst att läsa nu innan jag är klar med det egna så jag fick det med mig det jag ville från ditt. Annars far det liksom bort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag gillar verkligen att vara fri att ta mina beslut. De beslut jag vill. Och kanske behöver. Men främst vill. Blir spännande att läsa ditt inlägg så småningom.

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
24°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 12°C
30°C / 14°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.