Juliga chokladbollar

Juliga chokladbollar

Önskar dig en god fortsättning på julen med ett recept på juliga chokladbollar. Förr bakade vi mycket och inför jul laddade vi under hela december vår kyl och frys med mängder av godsaker. 

Det gör vi inte längre, men det är fortfarande roligt att baka! Fast det bästa med att baka är att äta det som vi bakat.

Under det senaste decenniet har jag, Anna, experimenterat med vad som påverkar mitt allmäntillstånd och mående, med fokus på astman jag haft sen jag var 9 år. Och för att göra en väldigt lång och komplicerad historia kort är resultatet detta:

Jag äter inget kött av nåt slag, äter mycket råa grönsaker och frukt, inget gluten och mindre socker. Det har resulterat i att vi inte har haft socker eller mjöl hemma på många år (och mycket mindre astma, nästan ingen)

Men i Benidorm inför kvällen då hela vår ”gata” skulle samlas för tändning av en pitch utebelysning och juldekorationer kom idén att ta med svenska chokladbollar som bidrag till buffén. Enkelt och gott. Jag gör väldigt goda rawfoodbollar, men tyckte de traditionella skulle vara kul att bjuda på. Så jag köpte ett litet paket socker för första gången på många år. Chokladbollarna blev succé – väldigt uppskattade av alla engelsmän.

Karen & Myles gav våra ”Christmas balls” godkänt°

Vi sparade lite av sockret men slängde det mesta. På julafton blev jag baksugen och använde en deciliter av sockret och gjorde chokladbollar igen, men med en julig tvist. Så goda och väldigt roligt att de blev mycket uppskattade av våra engelska vänner här i Denia. Karen vill ha receptet och då kanske nån annan vill ha det med.

Recept på juliga chokladbollar

100 g extrasaltat smör (salted browned butter)
3 dl havregryn (oats)
1 dl socker (suger)
1 tsk vaniljpulver (vanilla powder)
1/2 dl kakao (cocoa)
2 msk starkt kaffe (strong coffee)
8 pepparkakor, vi använder glutenfria (gingerbread cookies)

Brygg kaffet. Bryn smöret i kastrull, inte bara smälta utan låt det få den ljuvliga nötiga smaken. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sen smör och kaffe. Ställ in i frysen tills degen går att forma till bollar. Smula pepparkakorna, jag har ingen mortel så lägger dem i en plastpåse och slår sönder med skaftet på en tung kniv.

Rulla bollar av degen och rulla sen i pepparkakssmulet.

Det blir något helt annat med det brynta smöret – vi tycker verkligen dessa bollar passar utmärkt till julgodis. Dessutom lätta att göra i en husbil, då allt bara blandas ihop och rullas. Inga konstiga verktyg krävs. Berätta gärna om du provar!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

2 svar till ”Juliga chokladbollar”

 1. Profilbild för Marita
  Marita

  Vilken kul twist! Det ska jag testa????! Och btynt smör är ju så gott, har gjorts det i bl a socherkaka nån gång. De där kommer min gottegris att gilla???????? Hälsa Karen och Miles!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Hoppas verkligen ni gillar dem, det gjorde vi! Karen o Myles hälsar tillbaka 😀

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.