Kantkontroll i apelsinträdet med en fjäril

Övning 8 i Praktisera med pixlar handlar om kantkontroll. Jag gjorde den övningen med det magiskt blommande apelsinträdet där en fjäril gladeligen hängde länge.

Jag visste inte att det var en fjäril i trädet när jag gick ut med kameran i högsta hugg för att öva på att få rena kanter. Jag bestämde mig för att träna på apelsinträdet, för det är den stor utmaning där det är grenar och blad överallt.

Att ens ha möjligheten att fundera kring kanterna när jag fotar en fjäril kändes lyxigt. De brukar ju aldrig sitta still tillräckligt länge för att jag ska hinna fundera på kanter eller komposition t.ex. Den första bilden nedan tog jag på lite längre avstånd, sen kunde jag gå närmare och närmare, utan att den flög iväg!

Ibland är motivet viktigare än kanten, ibland går det inte att få rena kanter och ibland ska det vara något precis i kanten på bilden. Men bara genom att aktivt tänka på kanterna så blir det en renare bild. Har också försökt tänka på hur bakgrunden befinner sig i förhållandevis till fjärilen, därför några liknande bilder där jag provat olika vinklar (övning nr 6).

Att fjärilen envisades med att sitta med huvudet mot marken eller vänt från mig tyckte jag var trist, men fokus var ju att öva på att fota med rena kanter – inte att få det perfekta motivet. Jag är ändå väldigt nöjd med bilderna och jag inser att jag behöver öva på just det här mycket mera.

Alla bilder är fotade med mitt normalobjektiv (35mm). Hade varit kul att kombinera med makrot, men det är för tungt än så länge.

Nyfiken på Praktisera med Pixlar?

Riktar sig till dig som också vill utveckla din fotografering. Övningar som vidgar vyerna och ger fler verktyg. Allt utifrån dina egna förutsättningar.

Läs mer här!

Publicerat:

i:

,

30 svar till ”Kantkontroll i apelsinträdet med en fjäril”

 1. Profilbild för Emma

  Vilka fantastiska bilder det blev. 🙂
  Ha en fin måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Emma, detsamma önskar jag dig!

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  inte lätt få fjärilar posera men fantastiska bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är det verkligen inte, jag hade tur att den höll sig på ett antal grenar i närheten av varandra när jag övade.

 3. Profilbild för Susanne

  Att fotografera fjärilar är verkligen inte enkelt och kräver en stor portion tålamod men det är så roligt att fota dom och själv kan jag stå i timmar för att få dom på bild. Fick tipset för många år sedan att bästa tiden är tidig morgon när dom sitter still lite längre för att torka upp vingarna. Men, lite utmaning är alltid roligt och dessutom lärorikt. Du har lyckats väldigt bra med dina fina bilder.
  Ha en fin dag 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tipset! Nu är jag en slow starter på mornarna. Det är då jag gärna sitter i soffhörnet och redigerar bilder, bloggar och läser era andras bloggar. Men tar till mig och ska leta! Tack detsamma Susanne.

 4. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilken vacker Amiralfjäril du har fångat. Älskar fjärilar! När det sitter på något sött och suger nektar då är de tacksamma att fotografera. Oftast är de på flykt och svåra att fånga och få fokus på. Vilken lyx att vakna på morgonen och känna doften av apelsinblomman. Härligt start!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Jag gillar också fjärilar, de är så ståtliga och vackra. Apelsin & citronblomningen är ljuvlig! Kram

 5. Profilbild för Znogge

  Bilderna blev verkligen bra så jag förstår att du är nöjd!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket!

 6. Profilbild för Ulla

  Väldigt fina bilder på amiralen! Det är verkligen inte lätt att fota fjärilar men det är ett av mina favoritmotiv. De är ju så vackra!
  En gång var det tre stycken amiralfjärilar som satt på stammen av en björk. Vet inte om de försökte få i sig björksav, för de riktigt svärmade runt och på stammen. Och då fick jag några bilder där i alla fall. 😀 Sommaren 2023 såg jag bara några enstaka amiraler. Hoppas på en fin fjärilsommar i år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske det är utmaningen som gör det extra roligt att fota fjärilar. Sen är de ju otroligt vackra också! Hoppas jag kan fånga fler men med makrot längre fram. Vad härligt att du lyckades fånga de på björken. Jag hörde att det var få fjärilar förra sommaren hos er, hoppas också ni har fler i år!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så fina fjärilsfoton. Att fotografera fjärilar är något vi nästan aldrig har lyckats med i det fria (utan bara med lite fusk i något fjärilshus). De har en viss förmåga att inte sitta stilla någon längre stund….
  Du har lyckats jättebra trots att du inte använde ditt makro.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, de är duktiga på att vara i rörelse! Tack snälla!

 8. Profilbild för Mamma C

  Vilka fina bilder det blev.
  Kram Carin

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Alldeles oavsett om du blev nöjd med de kanter du ville få till så är bilderna superfina. Vilken tur att fjärilen ställde upp så snällt 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! En väldigt snäll fjäril måste jag säga 🙂 Kram

 10. Profilbild för Susjos

  Så kul att fjärilen satt kvar, för fina bilder fick du!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så snäll fjäril! Tack!

 11. Profilbild för JoY

  Väldigt fina bilder, inte lätt att fota fjärilar som du har gjort.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag blev väldigt glad för att den lät mig fota så mycket.

 12. Profilbild för Marianne

  Jättefina foton, jag har gillat fjärilar sen jag var barn, de ser så skira och ömtåliga ut,
  tyvärr har jag inte lärt mej namnen på så många. Jag gick på en stig genom en dunge som var lila av ljung, det var så mycket fjärilar där att jag fick vifta bort de där jag gick, så fin och minnesvärd upplevelse.
  Det har ju ingenting med dina övningar att göra, men jag berättar ändå 🙂

  Ha en fin kväll,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja exakt så, ömtåliga, så tycker jag med. Jag kan inte heller namnen, glömmer dem. Vilken fantastisk upplevelse du hade där i dungen. Klart du ska berätta ändå, det gjorde du rätt i, det handlar ju om fjärilar 🙂 Blev en lång och bra kväll, kram!

 13. Profilbild för Carita Liljendahl

  Du har sånt tålamod med övningarna och fotograferandet!
  Och du har lärt dig, och även säkert många av oss som läser det här – massor!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att du lär dig av mina inlägg, tack!

 14. Profilbild för Jag

  Många fina bilder tog du på den ståtliga amiralen. Hos mig på torpet flyttar ofta en amiral in och känns så småningom som ett husdjur, blir tamare och tamare. Det är fantastiskt med dessa stora flyttfjärilar, hur de klarar att flyga så långa sträckor som från oss till Medelhavet och tillbaka sedan. Ser fram emot fjärilssommaren, förra året blev inga fjärilar fotade.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Glad för varje fjäril jag ser, vare sig jag fångar dem i kameran eller inte. Hoppas ni får uppleva många fjärilar i år!

 15. Profilbild för Karen
  Karen

  Beautiful captures. kx

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.