Selfie om kor

Så annorlunda och roliga frågor och självfallet hänger jag på veckans selfie om kor.. även om jag också lägger in ett gäng tjurar i mitt svar på sista frågan.

För Klimakteriehäxan, som sköter om selfie-temat så är det kosläppet som inspirerat till veckans frågor. I Portugal är kossorna ute året om, bönderna slipper bygga stall eller andra byggnader åt dem och kossorna slipper stå trångt i bås eller gå på cement.

Det är dock viktigt att hagarna har träd så de kan få skydd mot starka solen så korkekarna som inte får lov att fällas utan tillstånd fyller en stor funktion för alla djur i Alentejo. Och självfallet behöver djuren tillgång till vatten, vilket nog är en av de största utmaningen för bönderna, tillsammans med att se till att de har tillräckligt med hö att ge djuren under sommarhalvåret då det inte finns någon mat i hagarna. Bilden är från förra sommaren, du kan se hur torrt det är i marken.

1. Den fetthalten ska ”min” mjölk ha:

Så fet som möjligt. Här är det 3,6 % som gäller för den ”röda” mjölken. Drack lättmjölk en gång i tiden när jag var rädd för fett i maten. Nu är jag inte det och det är ju bra, för lättmjölk är inte gott tycker jag.

2. Den osten vill jag ha: 

Gärna Västerbotten eller Gäsene Mejeris munkost, men det finns ju inte här (jo Västerbotten finns i specialbutiker, men är svindyrt, så det köper vi aldrig). I våra trakter görs ost ofta på fårmjölk, men det tycker inte jag om, så vi letar upp ostar av komjölk.

Den bästa portugisiska kosten i vårt tycke är São Jorge vällagrade varianter. Den tillverkas på Azorerna av mjölk från frigående kor.

Parmesan har vi alltid hemma och det river jag över alla varianter av maträtter. Så gott!

Ersätter kött på grillen med halloumi, har ostkuber i sallad och njuter gärna av brie eller andra dessertostar till ett gott glas vin.

3. Den ”mjölkmaten” är en favorit:  

Pannkakor. Älskar det och med grädde på så blir det ju ännu mer koprodukter som används. Och så steker jag i smör. Pannkakstårta har jag gjort några i mitt liv.. men det blir aldrig av längre. Kanske ska ta och göra det snart igen!

”Riktiga” pannkakor med glutenfritt mjöl.

Om jag tänker på alla varianter av mjölkprodukter så är det ost (se ovan) och glass som är mina favoriter, kan inte välja en.

Älskar verkligen glass, även om jag numera är mer selektiv. Egen glass har jag gjort av grädde och överblivna äggulor från när jag gjort mina glutenfria frallor, det lär jag göra igen och experimentera med smaksättningar.

4. Den yoghurten serveras hos oss: 

Jag äter 10% naturell grekisk yoghurt till frukost (tillsammans med blåbär, nötter och fröer). Roger varierar med smaksättningar på sin yoghurt, men väljer alltid en fet variant.

5. Om du ska ge namn till en ko, vad ska den heta? 

Det här har jag aldrig funderat kring tidigare. Jag hade tankar på att skaffa en ko av rasen dexter, det är små kossor med en mankhöjd på ca 1 meter, när vi bodde i Vimle, men det blev aldrig aktuellt.

Hade vi skaffat en ko här i Portugal skulle hon få heta Vacker. För ko på portugisiska heter vaca och självklart skulle min ko vara väldigt vacker!

6. Har du något ko-minne?

När vi precis köpt gården i Vimle så bad grannen (som är bonde) oss om hjälp att förlösa en ko ute i hagen. Kalven hade fastnat och vi behövde dra ut den för att inte kossan skulle dö också. Kalven var redan död. Vi satte på oss stövlar och gick till hagen och använde våra samlade krafter att dra ut kalven. Kossan överlevde tror jag, men jag tror inte de använde samma tjur till betäckningar efter det, för den gav för stora kalvar.

Ett annat minne från tiden med bonden som granne var när ett gäng tjurar rymt. De bodde på spalt normalt sett så de var ju överlyckliga över att kunna springa runt i det fria. Det var mörkt ute när grannen frågade om vi kunde hjälpa till. Jag och Roger bidrog med att spärra av infartsvägar för att leda den springande flocken rätt igen.

Jag var livrädd, det var som en tjurrusning (tror jag, har aldrig varit med om det), fast i mörker. Jag stod där med en kvast och försökte göra mig skräckinjagande. Det gick bra, men det tog ett bra tag innan skräcken släppte, för känslan av att höra en flock med stora tjurar komma springande mot mig var vidrig på alla sätt.

Älgar, hästar och kossor är inte mina favoritdjur.

Publicerat:

i:

,

32 svar till ”Selfie om kor”

 1. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Så kul att läsa dina kommentarer angående ostsorter! Hemma hos oss är det Västerbotten, vällagrad cheddar och parmesan som är favoriterna, så det var spännande att läsa om ostarna från Saõ Jorge. I synnerhet som jag inte heller är förtjust i får- och getost (med undantag av fetaost och halloumi)…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen se där, då gillar vi samma ostar! Fetaost äter vi ibland, men inte särskilt ofta. Imorgon är det ett inlägg som passar dig riktigt bra tror jag 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Ganska liknande för oss, köper bara ohomogeniserad mjölk 4%, vispgrädde 40% och också helt naturligt, naturlig grekisk och rysk yoghurt utan förtjockningsmedel… Ost är gott, gillar väl alla, även olika dessertostar. Smör hela livet, Bregott (finns olika märken med samma innehåll; smör -rapsolja), våra barn har aldrig fått margarin.
  Vi ser Highland cattle från altanen, köttdjur. Tuff ko-upplevelse du hade.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Smör hade jag inte med bland mina svar, men det är verkligen otroligt gott och något jag gärna använder, även om jag inte äter smörgås så ofta. Highland cattle är så fina med sina horn och långa päls.

 3. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Här är vi hänvisade till lättare produkter eftersom Lars lagrar in allt mättat fett i sina kärl. Vi försöker ändå undvika suspekta produkter som matlagningsgrädde och späder hellre vispgrädde med mjölk. Däremot kan vi inte låta bli att synda med goda ostar ibland även om vardagsosten gärna får vara lågprocentig. Falbygdens ost gör faktiskt bra sådana. Ibland när jag går förbi en grön sommarhage med välmående kossor säger jag att min dröm är att få bli just en sådan kossa i mitt nästa liv…..

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är ju toppen att det finns olika produkter som vi kan välja bland, så vi alla kan äta det vi gillar och/eller mår bäst av. En god ost och ett glas vin – ja det räcker för att höja mitt humör 🙂

 4. Profilbild för Marianne

  Jag äter inga mejeriprodukter, skrev jag igår, men det är inte sant insåg jag nu nr jag läste dina svar, för jag har varit glassoman och åt det nästan varje dag under ett par år, så det är svårt att motstå ibland, med det är kanske bara ett par gånger på sommaren. Yoghurt är kokosyoghurt.
  Minne med kossor – vi gick i gamla hamnen där det även går djur på bete, när vi skulle gå därifrån fick vi sällskap av ett gäng ungdjur, en var särskilt närgången och tiggde kel, när jag klättrade upp på ”trappan” över stängslet drog den tag i min tröja, den ville tydligen att jag skulle stanna där och fortsätta kela.
  Att höra ett gäng stora tjurar som kommer rusande mot en, nej tack! Men är de inte i panik så springer de inte omkull en, det hade varit min tanke medan de sprang förbi, men visst skulle det vara läskigt ändå.
  Ha en fin dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Glass är så himla gott, köper sällan styckeglass, men ett par kulor har jag svårt att motstå. Så klart den ville att du skulle stanna och kela med den. Det var otäckt verkligen med tjurrusningen. Tack, kram!

 5. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilket roligt tema! Jag är laktosintolerant och min äldsta dotter och hennes äldsta barn är mjölkallergier. De tål varken laktos och mjölkprotein. När vi har fest här hemma då lagar jag maten med bara växtbaserade produkter. Och det blir absolut lika gott!

  Här hemma kör vi med laktosfritt, grön mellanmjölk till kaffet. Dricker inte mjölk. Men som barn gjorde jag det precis som du och många andra.

  Jag älskar pannkaka! Gör det alldeles för sällan. Potatismos med riktigt smör, mjölk och grädde är himmelskt gott!

  Är en ostoman! Ost går bra att äta för mig som tur är. En lagrad grevé eller varför inte en bit parmesan. GOTT!

  En riktigt fet grekisk yoghurt med färska bär och ringlad honung är gudomligt gott!

  För mig heter alla kossor Rosa. Ett fint konamn.

  Kominne… för några år sedan rymde ett gäng kor fån Vikbolandet och de travade in till Norrköping innan de kunde fångas in. Så lite roligt ut.

  Nu piggnade jag till! Tack! KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var väldigt roliga frågor den här veckan! Jag tålde inte laktos förr, men det har försvunnit, tror det beror på att jag äter så mycket annorlunda nu och därför går det bra med de mjölkprodukter jag blandar i kosten. Skönt att vara av med de problemen. Jag skulle gärna äta växtbaserade mjölkprodukter, de på havre är jättegoda. Problemet för mig är att havre höjer blodsockret för mycket för att jag ska tycka det är värt det. Om jag ska höja blodsockret vill jag ha riktigt socker 🙂 Kul att du svarade på selfien i en kommentar här hos mig! Kram

 6. Profilbild för Mamma C

  Här är det både röd och grön mjölk i kylen. Men den här mjölken slår aldrig den svenska goda mjölken.
  Både jag och gubben älskar ostar i alla dess slag. Och parmesan finns alltid i kylskåpet.
  Pannkakor görs lite nu och då här hemma och det är verkligen gott.
  Jag äter naturell yoghurt till frukost med frön och bär på. Men just nu har jag ätit overnight oats ett tag. hälften yoghurt och mjölk som jag rör ihop med havregryn och chiafrön. Som får stå över natten i kylskåpet. Sedan en liten skvätt mjölk och lite honung på det på morgonen.
  När jag var liten så hade vi ett litet sommarhus som vi hyrde på landet. Där fanns det en ladugård precis bredvid. Jag var där ofta och fick hjälpa till att ta korna ut och in till hagen. Gå med en liten gren precis som bondgubben gjorde och mana på kossorna när de stannade.
  Ha en strålande tisdag. Här blåser det rätt bra idag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den svenska mjölken är godare än den vi har här också. Jag åt mycket overnight oats i husbilen, det är gott. Vad fint att läsa om att du fick vara med bonden och fösa kossorna. Solen skiner men det är kalla vindar, men nu blir det närmare 30 grader resten av veckan, så härligt! Kram

 7. Profilbild för Ingrid

  Så roligt att läsa dina svar Anna! Jag dricker inte mjölk och har inte gjort det på många år, men man måste ju ha det till pannkakorna och bullbaket ibland. Kor har jag aldrig varit rädd för, men det finns nog anledning att passa sig för tjurar.
  Ha en fin tisdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Du har mer erfarenhet av kossor än jag 🙂 För mig räcker det med att de är stora och tunga… Tack detsamma!

 8. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Trevligt att läsa dina svar. Ja, som du vet kommer inga mejerivaror hem till mig men det finns bra ersättningsprodukter för de flesta produkterna. Men just hårdost finns det inget riktigt bra alternativ för. Det finns helt ok produkter så det funkar ganska bra ändå. Jag gillar ditt namnval om du skulle ha en kossa 😀 Kossa heter vacca eller mucca på italienska så ibland liknar språken varandra.
  Usch, jag hade också varit livrädd om jag hade hört ett gäng tjurar komma rusande mot mig. Vilken tur att jag slipper hamna i den situationen 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag vet och jag skulle nog gärna vilja äta mer ersättnignsprodukter egentligen, men för mig är det viktigast att inte spikea med blodsockret och det avgör vad jag äter. Hårdost skulle jag nog ha svårt att avstå ifrån. Ja de latinska språken är lika varandra – mer eller mindre. Kram!

 9. Profilbild för Micke

  Nej, lättmjölk är ju inget för oss heller, lite väl tunt det tycker vi.
  Grekisk yoghurt hör ju till våra favoriter här, gott gott. 👌

  Men visst ska man vara lite på sin vakt när det gäller kor och tjurar, det hör väl till, åtminstone för mig.

  Ha det bäst nu. 🌹

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja lättmjölk smakar vatten tycker jag. Men det går nog att vänja sig om det är nödvändigt. Tack detsamma!

 10. Profilbild för Anita

  Väldigt underhållande att läsa dina svar om kor. Ost är så gott. Är nog en ostoman tror jag. Västerbotten gillar jag också men när det gäller vardagsost så blir det Herrgård. Och parmesan naturligtvis. Gruyère är också gott att skära kuber.
  Det var dramatiskt med tjurarna som rymde och jag förstår att du var rädd. Och mörkt var det också. Men tur att allt gick bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra Anita! Jag är definitivt en ostoman.. har precis avslutat en ”middag” med vänner där det bara blev ost och vin. Gruyere är en favorit här också!

 11. Profilbild för Paula Merio

  Vilka spännande episoder du bidrar med! Jag googlade på Dexter för att få se bilder med både ko och människor för att se skillnaden i storlek. Och nog var de små, har aldrig sett såna kossor. Tjurrusningen du berättar om får nackhåren att resa sig, jag gillar kossor men har stor respekt för de stora djuren som man kan bli nedtrampad av utan att djuret har onda avsikter. Jag använder nästan inga mjölkprodukter här hemma numera, matlagningen har blivit mycket enkel när jag är ensam. Creme fraiche till alla typer av kalla såser, men ostar gillar jag och har alltid hemma en god prästost. Himla kul frågor som fick så många att berätta så mycket spännande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jättesöta är de där Dexter kossorna! Det var en obehaglig upplevelse med tjurarna, men det gick ju bra. Creme fraiche är en fantastisk produkt, används här mycket också.

 12. Profilbild för Klimakteriehäxan

  Spännande svar! ”Vacker” är ett bra konamn i Portugal, i Sverige kunde vi ju använda ”Vaca”!
  Pannkaka (och våfflor och ugnspannkaka) är husmanskost jag älskar, och till det dricker jag mjölk – annars är måltidsdrycken vatten.
  Smör och glass – rätt att peka på dessa förnämliga produkter! Jag har en glassmaskin men har slutat använda den. Glassen jag gjorde blev för god, jag smällde i mig alltihop i en rasande fart …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Jag använder inte glassmaskin, bara vispar ordentligt och det blir så krämigt och gott, men visst, det tar slut fort 🙂

 13. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Sao Jorge äts här också, gärna långlagrad..men även annat i ostväg, gärna lagrad ost då..smak ska det vara.
  Roligt att läsa dina svar på frågorna.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ju längre den är lagrad desto bättre! Men det är också olika användningssområden, om en vill spara lite pengar… Lagom lagrad för ost i paj t.ex. men vällagrad för att äta i kuber. Kul du läste! Kram

 14. Profilbild för Marie Karlsson

  Hehe vad roligt att läsa och jag älskar smaksatta ostar, har en som jag inte minns namnet på men ofta köper. Ja fråga mig inte hur det kan gå till, men jag lyckas. Samt jag gillar chevré tillsammans med rödetor, ohh så gott =D

  SE HIT : Jag kan inte skriva in hela min adress då en tangent lyckats sluta fungera på min dator, jag kan alltid kopiera och klistra in den ()okstaven istället, men kan inte klistra in här. Så tänk andra ()okstaven i alfa()etet ska vara med i min länk med så sweetwords()ymirre.se TACK FÖR MIG =D

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Smaksatta ostar kan vara väldigt gott, särskilt vitlöksostar 🙂 Jag har fixat din länk!

 15. Profilbild för Matilda

  Vilka ko-upplevelser du haft med grannarna! Fint att kunna hjälpa, även om jag också hade tyckt det var lite läskigt att vara på jakt efter tjurar när det är mörkt…
  Roligt att höra att fler vuxna gillar pannkakor. Jag tycker mest jag hör vuxna (kanske småbarnsföräldrar?) beklaga sig över pannkakor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   ja det var en otäck upplevelse. Men allt gick ju bra 🙂 Beklaga sig? Det skulle jag aldrig göra över pannkakor!

 16. Profilbild för Susjos

  Så kul att läsa dina svar! Ja, ost är ju så gott ,finns ju så många att välja på!
  Lustigt nog är jag inte så förtjust i glass, möjligen vaniljglass till en varm hallonpaj, och en mjukglass en varm sommardag tackar jag inte nej till.
  Vilka häftiga möten med kor du varit med om, wow att du varit med och dragit ut en kalv!
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ost är verkligen underbart gott, men inte alla.. 🙂 Vi gillar olika, det är väl som det ska tänker jag. Tack detsamma!

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.