Odlings- & trädgårdsarbetet just nu

Vi var borta ett par dagar förra veckan, men det gick fint att lämna odlingen nu när det fortfarande är fuktigt i luften och solen inte torkar ut allt på en dag. Det här har vi gjort i trädgården de senaste dagarna.

I mitten av mars berättade jag att vi startat en ny odlingssäsong nu och vad jag gjort vad gäller sålådor, pluggplantor etc.

Så här är läget just nu!

Skördar av de små korianderplantorna, som växer sig större för varje dag.

I sålådorna

Jag skördar koriander, salladslök, spenat och sallad av pluggplantorna jag planterade i mitten av mars. Jag har skördat det sista av vinterns grönsaker, broccoli och svartkål var det jag hade kvar längst, men nu har jag tagit bort alla vinterplantorna. De hade säkert kunnat ge skörd några veckor till, men jag behöver platsen till sommargrönsakerna och nu längtar vi efter annan typ av mat.

Har lämnat ett par plantor med svartkål som blommar för att ta frön som jag kan så till hösten. Har inte hittat pluggplantor av svartkål och denna vinterns skörd från fröna jag fått och sådde i höstas har gett rikligt med skörd. Det är så gott!

Svartkål i blomning

Sommargrönsakerna

I förra veckan, innan vi drog iväg på utflykt så ställde jag ut alla småkrukor på brickor i en sålåda. De fick alltså lämna vitrinskåpet på balkongen och istället skyddas med dubbelt lager av fiberduk.

I helgen byggde vi (Roger) tomat- & gurkstöd (återkommer om det) och då behövde brickorna flyttas till en annan låda. Den täckte vi med ett lager av fiberduk. När vi är ute i trädgården så öppnar jag upp så plantorna får vänja sig vid väder av olika slag. Jag drar handen över tomatplantorna varje dag några gånger så de blir stabila. Har många blommor redan!

Hittade två självsådda tomater också, de har jag planterat med. Så nu har jag 51 tomatplantor.. tre färre än förra året – hur ska det gå?! Då skördade jag ju 135 kg, så det blir kanske bara 125 i år då 🙂

Förbereder med bokashigödsel i sålådorna där de här sommargrönsakerna ska planteras. Tomater, chili, paprika, aubergine och gurka är vad som ska planteras ut i sålådorna, tror jag gör det idag.

Pluggplantorna med zucchini planterade jag ut för tidigt, de var för små och blev nertrampade av katterna eller uppätna av kryp. Så jag har satt några frön jag fått av svärmor och hoppas de plantorna ska ge en god skörd.

Sticklingarna från sötpotatis har jag planterat ut, de har satt en del nya blad så de verkar ha rotat sig och kommit igång bra. Bara att vänta i ett halvår på den efterlängtade skörden!

Frösådder

Vi har också satt lite frön av chili, det är för sent för att hinna ge skörd i år, men vi tänker försöka ha ett par chiliplantor i krukor och därmed övervintra dem.

Jag har sått lite olika fröer på sånt som egentligen ska sås direkt på friland. Men för att ha lite koll på vad som tar sig så har jag sått det i såbrätten istället för att kunna maximera utrymmet i sålådorna. Det är kikärtor, majs och blommor av olika slag, t.ex. luktärtor och solrosor.

Dessa planterar jag ut under de kommande dagarna. Dill sådde jag också från frö och har redan planterat ut det i en låda. Inte så mycket för det går inte åt här, men lite är gott att strö över äggmackan.

Självsådda träd

Jag har planterat ytterligare två små plantor av korkek som har självgrott under en av våra ekar. Nu har jag alltså totalt fyra stycken korkekar på tillväxt. Dessutom hittade jag två små plantor av silkesek också, vilka också har fått flytta in i varsin kruka. Jag tänker jag ska försöka hålla dessa små trädplantor vid liv i sommar och sedan plantera dem på ängen när regnen mjukat upp jorden efter sommarens torka.

Någon äter på mina nya spetskålsplantor

Bekämpar ohyra

Jag berättade tidigare att vi har skalbaggar på våra kallor (som fortfarande blommar ståtligt). När jag läste på om målarguldbaggen så stod det ju att om det blev för många så skulle en bekämpa dem. Och det gör jag nu, för till slut var de överallt. I varenda blomma. Dessutom så dök det upp ett par vivlar och de kan ju förstöra mycket i trädgården. Jag har ingen ambition att utrota insekterna, ingen av arterna, men jag vill minimera de som kan göra skada. Det gäller även snäckor och sniglar.

Jag använder endast såpa och/eller neem olja, som jag blandar med vatten och lägger i en gammal glassburk. Sedan går jag runt till de ställen där jag sett ohyran och så plockar jag dem med händerna och lägger i vattnet. När jag gjort min runda så häller jag över insekter och vatten till en dunk med lock.

Bladlöss dyker upp på ginsten och granatäppleträdet så där besprutar jag med såpvatten när så behövs.

Och myrbon vill jag inte ha i sålådorna så de jagar jag bort med kalk.

Publicerat:

i:

24 svar till ”Odlings- & trädgårdsarbetet just nu”

 1. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Åh så härligt det ser ut!! Det kliar i fingrarna efter att få komma ut och gräva och plantera. Fast jag lär väl få vänta ett tag till – snön ligger bedrövligt djup ännu. Men inne växter tomater (11 sorter!), chili, paprikor och auberginer i väntan på att få komma ut till växthuset.

  Har du någon favoritsort av tomat? Det är alltid kul att få tips om bra sorter som man missat. Och hur lätt är det att få tag på roliga fröer i Portugal? Finns det bra fröfirmor på nätet eller är det handla i lokal butik som gäller? Hur är utbudet?

  Sötpotatis vore jättekul att kunna odla, men vi får klara oss med vår relativt nyfunna pumpafavorit: ’Uchiki Kuri’. Små gulliga pumpor med en smak som påminner lite om sötpotatis. Jättegod att ugnsrosta i bitar med skal (som mjuknar och går bra att äta). Och lagringsbar i sval rumstemperatur. Vi åt upp fjolårets sista pumpa i förra veckan. 🙂

  På tal om att du nämner sniglar (vilket vi är förskonade från!) så kom jag att tänka på att det väl finns massor av får i era trakter. Har du testat att använda fårull som täckmaterial i odlingarna? Sniglar gillar inte ull har jag läst (och sett på Gardeners World). Dessutom funkar ull både som näring/jordförbättring när det bryts ner + att det håller fukten. Det har t.o.m. börja dyka upp ullpellets som säljs i påsar för att användas som långtidsverkande näring. Kanske värt att testa om du kan få tag på ull av sämre kvalitet eller så i närområdet?

  Ha det så trevligt med utplanterandet idag – jag är bara LITE avundsjuk! 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Men så härligt att du ändå har kommit igång inne och längtan är rätt mysig den med. Vad gäller tomatsorter så vet jag inte vad de heter när jag köper pluggplantor. Det finns en hel hög att välja på. Du kan se vilka jag köpt i inlägget i mars. Hjärttomater är första året jag köper så det ska bli roligt att smaka. Annars är det mycket körsbär för det är gott, de är inte de sötaste jag ätit men de är goda. Perfekta att torka också. Plommontomater för jag tycker de är goda. De stora är perfekta att grilla och att konservera. Fröer finns att köpa lite överallt, du kan ju även köpa från Sverige. Men jag har inget växthus så jag kan inte dra upp från frö för jag vill inte ha plantor inne. Tack för tips på pumpa, den går att köpa frö av här. i år blir det inga pumpor hos oss. Jag har läst om ull och rekommenderat våra vänner som har får att använda den dåliga ullen i sina odlingar. Men jag har inte tänkt att göra det själv, vi har inga sniglar på sommaren. Däremot har vi en annan liten eländig stackare som liknar gråsparv och den gillar täckmaterial som den gömmer sig under. Om den gillar fårull vet jag inte, kan ju vara värt att prova!

 2. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Jag blir lite avundsjuk som alltid när jag läser om era odlingar. Det är så roligt med odlandet..
  Tänker spontant på det här med svartkål. När jag skrev om sötpotatisar så fick jag ett tips om att använda den portugisiska kålen istället för svartkål om jag inte fick tag på just svartkål, vilket vi sällan ser överhuvudtaget här.

  Odlingskram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den portugisiska kål vi hade växande här när vi köpte huset är för tjock i bladen för in smak. Men jag ska kika lite noggrannare i affärerna vad det finns för utbud där, så kanske jag hittar någon som har tunna blad som jag kan odla nästa år. Tack för tipset! Kram

   1. Profilbild för Åsa
    Åsa

    Du kanske kan kolla om du hittar en sort som heter ’Tronchuda’. Vi har ju ätit så god soppa med kål på Madeira och när jag skulle beställa fröer i vintras råkade jag snubbla över den. En gammal portugisisk kålsort som jag givetvis måste testa i år då… 😀
    ”Smaken är söt och mild och passar lika bra i en smoothie som i en gryta. Du skördar bladen utifrån så kommer nya blad att växa ut inifrån mitten.” påstår Fröbanken som jag köpte frö ifrån. Beskrivningen på Rare Seeds låter också bra: ”Couve Tronchuda (or Portuguese kale) is the most tender, leafy brassica we have tasted”

    Hmmm – kanske börjar vara dags att fundera på att förodla den här snart? Och broccoli, och svartkål och… Fast det börjar ju bli lite trångt inne nu.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Det är nog den som vi hade här, men jag tyckte den var för tjock för att använda som späd kål. Men coleslaw gick ju fint att göra. Kålsoppa görs mycket här också. Svartkål är helt klart den godaste bladkålen tycker jag. Förstår det börjar bli trångt!

 3. Profilbild för Znogge

  Vilket härligt odlingsprojekt ni har på gång även i år. Det måste vara väldigt tillfredställande att kunna skörda så mycket egenodlat. Så spännande med självsådda träd. Smart att sätta dem i krukor och sedan plantera ut dem.
  Lycka till med vårbruket!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja det är kul att fylla sålådorna. Jag skulle lätt kunna ha en större yta att odla på, för pumpor och potatis t.ex Men det får bli framöver som jag gör en yta på ängen för den typen av skörd, för det tar för stor plats i mina sålådor. Jag hoppas träden överlever och gillar läget i krukorna.

 4. Profilbild för Mamma C

  Verkligen en massa gott som odlas hos er. Ska bli skoj och höra hur många kilo tomater det blir i år.
  Dessa bladlöss blir man tokig på. Ja, mest gubben då som sköter trädgården och växterna.
  Ha en fin onsdag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blir spännande, skulle ju inte ha så många plantor i år…så minskade med 3 st 🙂 Ja bladlöss är inte kul, såpvatten funkar men tradigt jobb. Varit en härlig dag i solen! Kram

 5. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Så kul och så mycket som har kommit upp! Fantastiskt vad vi kan producera själva. Jag är glad för våra fruktträd, örtkryddor och tomater. Jag har börjat väcka upp mina dahlior. Spännade!

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är underbart att producera själv! Så fint med dahlior, de ser jag fram emot att se på din blogg sen. Kram

 6. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Härligt, du är verkligen pågång! Jag ska ta fram Afrikas blålilja till helgen tror jag….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, nu är det mesta planterat i sålådorna! Jag hade två afrikas liljor, men de gillade inte livet i min rabatt. Ska köpa större plantor och testa igen. Njut av din du!

 7. Profilbild för Annika

  Härligt Anna! Det frodas och gror hos dig.
  Med tiden kommer du att få njuta av mycket härligt från eget trädgårdsland.
  Så romantiskt det låter med korkekar … ÅÅÅÅ!! Har sett dem i CA, och det är verkligen speciella.
  Kramar från mig!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är härligt med egenodlat verkligen. Visst är det fint med korkekar, letar fortfarande efter Ferdinand under en korkek när vi swischar förbi på vägarna. Kram

 8. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Kul, här gillar sniglar 🐌 också grönsaker, men nån tomatplanta får jag köpa. Min mor hade egna tomater hela sommaren i sin lilla balkong.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Snart försvinner sniglarna härifrån eftersom det blir allt torrare i marken, de kryper ner och gömmer sig. Så jag behöver bara jaga dem nu i början av säsongen, det är bra! Balkongen är ju perfekt för tomatodling!

 9. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken odlarglädje och vad mycket gott ni har att se fram emot. Mycket jobb så klart men ett roligt och givande jobb. Mer som mindfulness kanske. Insekter och annat som förstör är inte så trevligt men jag hoppas att du ska klara av att hålla dem på en acceptabel nivå. Katternas trampande är nog bara att acceptera och det gör ni säkert gärna 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Stor odlarglädje verkligen! Jobbet är givande och självfallet accepterar vi trampat av katterna 🙂 Kram

 10. Profilbild för Marianne

  Vilken energi, så mycket gott du har på gång nu igen. Jag blir alldeles snurrig av att läsa och skulle nog inte ens kunna hålla reda på vad som är vad 🙂
  Visst finns det väl några kryp att köpa som äter skadeinsekter på växter? Eller har jag drömt det? 🙂
  Sniglar, mina leopardsniglar äter bara döda växter samt andra sniglar, de är riktigt bra att ha i sin trädgård.
  Ha en fin kväll,
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är härligt att ha så mycket på gång. Energi har vi gott om 🙂 Jadå det går att köpa kryp som äter skadeinsekter. Men jag har dålig koll på det och de ska ju gilla klimatet här också. Det är lätt att plocka snäckorna, bara jag är konsekvent 🙂 Tack detsamma, kram

 11. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Oj, vilka härliga odlingar som är på gång hos er! T o m jag som tyckte det var skönt att flytta till lägenhet blir nästan lite avundsjuk. Här består odlandet för tillfället endast av en plastlåda med ärtskott i fönstret, men alltid något.
  Speciellt din tomatskörd ska bli kul att följa. Solmogna tomater skulle jag nästan kunna leva på….

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är alla tomatplantor satta i sålådorna och jag hoppas vi får lika stor skörd som förra året! Det är otroligt gott med solmogna tomater.

Vädret

Ourique, PT
14°
Fair
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.