Kastreringen gick bra!

Igår eftermiddag kom de hem igen efter att ha varit hos veterinären ett dygn. Som vi saknat dem våra pälsklingar Assi & Sombri.

Först skulle ju infångandet ske, sen en biltur och sen hantering och operation hos veterinären. Därefter en tur hem i bilen igen. Men allt har gått bra!

De skulle alltså kastreras samt få chip inopererat och eftersom jag inte kan hålla dem fastande över natten (de bor ju inte inne) så valde vi att lämna dem dagen före operationen. Att vara fastande inför operationen är det bästa!

Infångandet

Med reservplanen att fånga dem på morgonen samma dag som operationen så skred jag till verket. Dock inte alls som jag planerat.

Vi vet att de gillar transportburen (eller gillade kanske är rätt böjning nu). Tidigare på måndagen, då jag skulle fånga dem, låg de båda inne i buren och sov. Har sett dem göra det förut, men sällan tillsammans.

Den här dagen gav jag dem mat lite tidigare än vanligt, passade på när de var pigga och de hängde på balkongen. Tänkte förutsättningarna för att lyckas fånga dem var större då. Efter maten försökte jag få ner dem på golvet för kel, så som vi brukar göra. Brukar räcka med att jag hänger ner handen så brukar de komma direkt. Men inte den här gången. Så klart.

Eftersom de precis fått mat så ville de tvätta sig och det gör de på olika platser oftast. Så, Assi satte sig på räcket medan Sombri la sig i fåtöljen som stod bredvid transportburen. Ingen var sugen på kel bevisligen.

Att kasta in godis i buren hade jag redan bestämt mig för att inte göra om jag inte var tvungen. För då kommer den som är först inne att mota bort den andra för att få godiset för sig själv.

Jag hämtade ASSI, lyfte honom till och in i buren. Sen tog jag Sombri, som ju låg alldeles intill, i nackskinnet med ena handen samtidigt som jag hindrade ASSI från att komma ut ur byten med andra handen. Snabbt lyfte jag in henne i buren och stängde dörren.

De var nog i chock, jag med. Jag har aldrig lyft i nackskinnet förut. Bära dem i händerna har jag dock gjort en hel del så det var inget konstigt för Assi i alla fall. Och buren som sådan är de ju trygg med.

När jag bar dem genom huset gnällde de lite grann, men inte så mycket. När de kom in i bagageutrymmet, vi har en kombi, så var de helt tysta. Hela vägen till veterinären som tar ca 20 minuter var de tysta. Faktiskt knäpptysta. Jag pratade i princip hela vägen och hoppas det lugnade dem, jag brukar ju prata med dem på balkongen.

Hos veterinären

När jag bar in buren till veterinären började de pipa igen. Men fortfarande inga avgrundsvrål. Och de visade inga aggressioner alls. Då.

Sombri tittade sig faktiskt omkring med nyfikna ögon. Hon satt upp men Assi låg ner. Jag bar in buren där de skulle spendera natten. De hade tänkt ta dem till sin systerklinik i Beja över natten. Men det ville jag inte, eftersom de inte är hanterade så mycket ville jag de skulle få så lite kontakt med andra människor och djur som möjligt Samt slippa de extra timmarna i bil så klart. De lovade att de skulle ta fram två separat burar till dem så de fick stanna i Ourique. Burarna är ca 1,5 x 1 meter och kanske 40cm höga.

När vi åkte därifrån släppte spänningen som jag byggt upp under ett par dagar, med oron för att klara av själva infångandet. Roger fick gå in och handla själv, jag väntade i bilen.

Jag somnade som en stock och sov som en gris hela natten. Jag var inte orolig, vet att detta är ett nödvändigt steg och att allt kommer bli så bra. Semlan fick sin mat som vanligt på kväll och morgon. Hon undrade säkert var de andra var.

På morgonen strax efter 10 ringde de och berättade att de haft det bra under natten och att de nu var nersövda och skulle in på operationen. Och sen ringde de igen vid 12.30 och berättade att allt gått bra och att de vaknat. De berättade att Sombri krånglat mest, hon är ju väldigt trygg på balkongen men mer osäker på andra ställen i trädgården, medans Assi även visat sig när vi haft gäster. Så inte så förvånande.. Vi var välkomna att hämta dem 15.30.

Vi fick ett samtal med veterinären som berättade att operationerna gått bra. Däremot sa han att de troligen har eller har haft löss, för de har mycket mask i magen av den sorten, Dipylidium caninum, som kommer från löss. Jag har aldrig sett löss på dem, så jag hoppas de ätit något som haft löss. Mer avmaskningsmedel fick jag med mig, smärtstillande till båda samt antibiotika till Sombri. Inte nödvändigt för Assi, hans operation är inte lika riskfylld. Dessutom fick jag en spruta med antiinfektionsmedel som jag ska tvätta Sombris sår med en gång om dagen. Hur nu det ska gå till, magen har jag aldrig fått klappa på förut. Men jag ska så klart försöka, vill ju inte hon ska få infektion.

Han ville vi skulle hålla dem inne i 10 dagar.. det går inte sa jag. Då blev han väldigt förvånad. Troligen är det inte många som kastrerar katter som inte även bor inne. Jag tror inte våra katter skulle trivas inne, det skulle säkert bli ett stressmoment till. Och det går ju inte med min allergi.

De hade satt dem i varsin transportbur efter operationen, en fick vi låna. Vi betalade och körde hemåt.

Assi var billigast, kostade €97,20, medan det för Sombri kostade 175,40.

Inte direkt lyckliga, men de var stilla.

Hemma igen!

På vägen hem jamades det lite grann, men så fort jag började prata så tystnade det. När vi kom hem ställde jag ner burarna utanför bilen för att de skulle se att de var hemma, då vart det liv minsann, de jamade och försökte bryta sig ur burarna. Roger sprang före ner till vattentankarna och åtgärdade en grej som vi hade missat att förbereda.

Under tiden bar jag sakta ner burarna med två vilda och väldigt högt jamande katter. Vi ville inte släppa ut dem på balkongen då vi visste de skulle söka sig till sitt hem, där under tankarna och då ville vi det skulle vara så riskfritt som möjligt för dem att ta sig dit.

Jag ställde burarna bara 3 meter från deras tankar, Assi slet sig ut när jag halvt öppnat hans dörr. Sombri hade inte lika bråttom ut, men smög sen ut och in under tankarna.

Jag städade ur burarna och sedan gick jag in och drack kaffe. Började på det här inlägget och tänkte att jag hoppas de inte stannar där nere för länge, för de behöver medicin imorgon bitti (läs idag).

Efter en timme ungefär hörde jag en katt på balkongen. Tänkte det var Semlan som kom för sin middag, men nej det var Assi! Så jag tog fram mat och väsnades lite extra så Sombri skulle höra och när jag ställde ner tallriken till Assi så kom även Sombri. Och de var så keliga! Jag blev så rörd och glad, förtroendekapitalet är säkert naggat lite i kanten, men det är definitivt inte förbrukat!

Att hålla dem stilla ville ju veterinären, men det vill inte Sombri & Assi. På kvällen lekte de som vanligt på balkongen, rullade runt och stojade. Hoppas stygnen håller, det finns ju inget jag kan göra för att de ska vara stilla.

Så duktiga de varit och nu hoppas vi att de äter medicinen utan krångel också, ska ge dem extra god mat och smula ner tabletterna i det tänkte jag.

Släpp inte tummarna, glad för allt extra hokus pokus som vi tillsammans kan åstadkomma. Är så tacksam för att vi lyckats tämja två vilda kattungar och komma så här långt som vi gjort idag. Min allergi till trots.

Publicerat:

i:

44 svar till ”Kastreringen gick bra!”

 1. Profilbild för Anita

  Jag fortsätter att hålla tummarna! Men så här långt verkar det ju ha gått över förväntan. Hoppas nu att det går att få i dom medicinen som planerat. Du får smula tabletterna ordentligt så dom inte kan ”puffa bort” bitarna. Det svåraste känns väl med Sombri, att ge antibiotika och framför allt att tvätta henne. Men med tanke på att dom kelade igår så känns det inte som förtroendekapitalet är alltför naggat i kanten. Det känns mer som att dom känner sig trygga hos er.
  Och som sagt, jag fortsätter att hålla tummarna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Idag har varit en bra dag också, där både medicin och sårtvätt gick att lösa. Sombri är trygg, faktiskt ännu mer tillgiven idag. Medan Assi är lite sur 🙂

 2. Profilbild för LillaSyster

  Grattis! De där två är verkligen unika. Nu håller jag tummarna för att Sombri låter bli att tvätta sina stygn. Normalt sett har man ju tratt på honkatter efter op. Men det funkar ju inte hos dig. Ha en bra onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Både hon och Assi slickar på hennes stygn, men inte så intensivt som jag var rädd för. Idag fick jag tvättat med sån där antiseptisk gul/brun vätska. Nä tratt funkar inte alls när de är utomhuskatter. Detsamma!

 3. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Då klart vi fortsätter hålla tummarna. Underbart att höra att det gått så bra. Det är härliga små individer som tycker väldigt mycket om sin matte och husse ändå. Det märks ju när de lyssnar på dej och din röst. Så glad att höra allt gått bra. Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack vännen! Idag har jag verkligen fått mysa med Sombri medan Assi hållit sig undan hela förmiddagen. Kram

 4. Profilbild för Tricia Pimental
  Tricia Pimental

  Yay! I am so happy that your babies are well–and still trust you! Hope your week continues to go well. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thanks! Me too! Yes lets hope that 🙂

 5. Profilbild för Znogge

  Så skönt att infångandet och operationen gick så bra. Nu håller vi tummar och tassar för att efterarbetet också ska gå bra. Att ni inte kan hålla dem inne förstår jag är en orimlighet. När våra katter fick tabletter lade vi dem ibland i något extra gott som leverpastej. Det fungerade bra. Jag tror inte att ert förtroendekapital är speciellt förbrukat. Fortsätt som vanligt så blir det säkert bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för tipset, jag ska prova med philadelphiaost ikväll så får vi se. Skönt om jag slipper hålla på att mortla och styra vem som äter vad. Det verkar faktiskt vara så att Sombri är väldigt mer tillgiven efter op. Kanske hon tycker vi räddade henne. Assi är surare.. 🙂

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så härligt att allt gått bra så här långt! Då får vi fortsätta hålla tummarna då de äter sin medicin och att inget händer med såren.
  De undrar nog vad de varit ute på men det verkar ändå som om tilliten till er finns kvar, skönt nog.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack snälla. Än så länge funkar det. Ja tilliten finns i alla fall från Sombri. Assi har hållt sig undan stor del av dagen idag och inte velat ha klappar när han varit här. Men det vänder nog.

 7. Profilbild för Mamma C

  Så härligt att läsa att allt gått bra för katterna.
  Så nu håller vi tummarna att det fortsätter så här och såren läker fint.
  Ha en fin onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns verkligen som en stor sten ramlat av från axlarna. Tack så mycket, detsamma!

 8. Profilbild för Marianne

  Så glad jag blir att läsa om detta, skönt att allt gått som planerat hitintills, det är ju inte så lätt att hålla katter lugna inomhus heller så det blir nog bra oavsett. Förtroendet är inte förbrukat, det verkar snarare tvärtom, du kom ju och räddade dem från det läskiga 🙂
  Usch för lössmaskar, det har jag aldrig hört om, men vet att det finns speciella medel för olika parasiter.
  Hoppas Sombri inte slickar för ivrigt på sina sår, förr fick de tratt eller en tröja, men sist jag hämtade en kastrerad honkatt sa de att det inte behövdes, och det fungerade ju.
  Och självklart håller jag tummarna så hårt det går!!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja inne hade de inte trivts alls, om jag inte tränat dem för det innan. En gång sprang Assi in när jag gick ut på balkongen och jag märkte inte det. Efter 10 sek hörde jag ett jamande som var högre än jag någonsin hört. Han ville ut! Kanske det är så de ser mig, i alla fall Sombri, för hon somnade så gott i mitt knä i förmiddags. Assi däremot håller sig undan. Vi ska köpa förebyggande droppar – samma som mot fästingar så hoppas vi de slipper de parasiterna igen.

 9. Profilbild för Carita Liljendahl

  Fint att allt gick bra!
  Tack för vykortet, det kom fram i dag. Så nog var det ju några veckor på väg 🙂
  Jag har skrivit ett till dig, postar det inom kort med datum 1.11, få se hur lång tid det tar innan det är framme. Din adress är så lång att jag med nöd och näppe fick den knåpad på kortet 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra att vykortet kom fram, undrade verkligen vart det tagit vägen 🙂 Ser fram emot ditt kort!

 10. Profilbild för Anki

  Så fint att läsa att det gått bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är så tacksam för det!

 11. Profilbild för Annika

  Å, håller alla tummar för att det ska gå fortsatt bra för de söta kissarna.
  Tror inte ni behöver oroa er för att katterna inte har förtroende för er längre. Förstår att det måste vara mkt svårt att få i dem mediciner.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Får hitta tricks för att få i dem medicinen, i morse mortlade jag ner det i maten och det gick men smaksatte bevisligen maten för den slukades inte på samma sätt som vanligt.

 12. Profilbild för Micke

  Det är ju som om de har ett sjätte sinne, de känner av minsta förändring i vårt beteende, då är det svårt att fånga in dem förstår jag, haft samma problem här när det varit aktuellt.

  Ha det bäst nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det har de säkert! Det gick fint med infångandet. Över förväntan. Detsamma

 13. Profilbild för Ingrid

  Så skönt att kastreringen är avklarad. Mina båda sista katter var också kastrerade. Det blir så lugna och trevliga då.
  Ha en fin Allhelgonadag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt att det är avklarat nu! Räknade 8 katter hos grannen idag, så vi behöver verkligen inte bidra med fler. De har inte råd att kastrera sina djur.. Detsamma!

 14. Profilbild för Ulla

  Så skönt att allt gått bra! Håller tummarna för att det ska gå bra i fortsättningen också.
  Fina bilder, som vanligt, på de små sötnosarna.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Väldigt skönt!

 15. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken upplevelse för de små sötnosarna. Det måste ha varit väldigt konstigt att hanteras på det sättet men ett jättegrattis till dig för att du lyckades med hela projektet. Jag blir så glad för att de kom till balkongen och visade tillit och ville kela på kvällen. Nu kan du andas ut med vetskapen om att du och Roger har gjort något väldigt bra. Jag fortsätter att hålla hårt i tummarna för att stygnen ska hålla och för att såren ska läka utan några problem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det kan inte varit roligt för dem. Förstår de är glada att ha kommit hem. Ja, jag blev också väldigt glad för att de kom upp på kvällen och åt lite grann och kelade. Tack!

 16. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mysigt att de hittade till buren tillsammans! Bra du har förberett, lyckat allting.
  Sonens katt är utekatt, kastrerad, men alla katter i Sveríge ska ju kastreras, vilket är bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det har gått bra! Här är det lag på att alla ska chippas iaf.

 17. Profilbild för Hannas krypin

  Håller tummarna att det fortsätter att gå bra med katterna. Det låter ju onekligen som att det börjat bra.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket, älskar våra pälsklingar 🙂

 18. Profilbild för Anette

  Bra jobbat, det gick ju faktiskt väldigt bra.
  Det verkar som att de kommer att bli tama och en del i er familj.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, gick riktigt bra! Det blir nya framsteg nästan varje dag nu.

 19. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Pust, vilken spännande historia allt detta blev och stort grattis till att det har gått så bra så här långt. Fantastiskt. Ni har verkligen blivit med katter nu! Underbart! Här håller vi tummarna båda två så att det går bra fortsättningsvis.
  sååå roligt att läsa det här inlägget!

  Kramar till er båda, ja alla fem!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det blev det 🙂 Tack och roligt att du hänger med trots det intensiva borta hos er. Kram!

 20. Profilbild för Paula Merio

  Jag märker att jag nästan håller andan medan jag läser! Det är ju en helt annan sak att fånga in katt i bur än att sätta dit en hund, dessutom utekatter som inte är tama från början. Du skötte dig med den äran, ett tydligt bevis på det är ju att de inte tvekade från att komma tillbaka till dig när de fått sin frihet igen. Bravo! Självklart fortsätter jag hålla tummarna angående sår och löss och allt annat som kan komplicera läkningen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att jag skrev så spännande 🙂 Ja det är verkligen något helt annat och jag har varit så spänd och orolig. Det känns så bra att det nu är avklarat! Tack!

 21. Profilbild för Susjos

  Ja jösses vilken spännande historia att läsa, och so far so good! Imponerande att det funkade med att få dem till veterinären, och att de nu är hemma igen, håller tummarna för att fortsättningen blir lika bra! Så himla fint att ni fixade kastrering på dessa två!
  Lycka till med fortsättningen!
  Svar: ja, det är en stor jacuzzi på vår terrass, den skall invigas!
  Hälsningar från Gran Canaria!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   De mår finfint fortfarande 🙂 Tack. Njut på i jacuzzin!

 22. Profilbild för Kraka

  Skönt att det gått så bra. Lycka till i fortsättningen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns väldigt bra, tack!

Vädret

Ourique, PT
25°
Växlande molnighet
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 14°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.