Kattlivet kan vara tröttsamt

Sombri och Assi sover jättemycket. De är nog väldigt aktiva på natten nu när det är varmt på dagen. En liten story om Semlan idag också.

Men först Sombri och Assi.

Rutinerna justeras beroende på dagsljus och värme, både deras och våra rutiner. Nu får de frukost vid 6.30 och de får mjukmat. Inte ur matmaskinen, utan jag ger dem maten på fat. Anledningen är dels att det ska vara riktigt gott att få mat, åtminstone en gång om dagen. Den andra anledningen och den främsta är att de får i sig vätska med mjukmaten. Och vätska behöver de i värmen så klart.

Efter frukost springer de iväg ett par timmar. Men sen kommer de tillbaka till balkongen och lägger sig och sover. De flyttar runt lite under dagen, men de stannar på balkongen om det inte är väldigt varmt, då lägger de sig nog under vattentankarna, som säkert kyler lite. Ibland sticker jag till dem lite mellanmål, helt utan rutin.

De kan sova hela dagen, de kommer till framsidan av huset där vi brukar vara, vid 18-tiden nångång. Sen är det dags för mat från fodermaskinen, men det är inte alltid de äter det målet. Assi som älskade torrfoder förr har nu tröttnat, han vill ha mjukmat! Men det får de som sagt bara en gång om dagen.

Sombri är den som äter mest, men Assi är den fysiskt största av dem, han är ju grabb. Men Assi är mager och Sombri är perfekt i kroppen.

Efter att Assi varit borta så har de varit gosigare mot varandra. Det är som om han stack iväg för att visa Sombri hur mycket han skulle vara saknad, för hon var lite tvär mot honom innan. Nu leker de tillsammans igen och de kan sova ihop om det inte är för varmt, och de tvättar varandra ibland. Men de är ofta också på varsitt håll.

De har varsin liten skreva i trapporna till poolen där de ligger och vilar sig på kvällskvisten. Och det är ju tur jag tycker så mycket om dem när de leker i mitt fina prydnadsgräs. Båda lägger sig gärna på mina fötter om jag står still för länge och Assi är den långsammaste av dem och fastnar därför lättast på bild.

Semlan

Våra bebbars fina mamma Semlan fick en kull för några veckor sedan, som jag ju berättade att jag hittade när vi letade efter Assi. Hon har flyttat in dem i vårt gässhus, alltså närmare vårt hus. Där har hon tryggt lämnat dem när hon varit ute och letat mat.

Jag har inte sett några ungar förrän idag, däremot har jag gått dit och pratat med Semlan. Har velat visa henne att vi inte jagar bort henne. Hon får vara där, men hon får ingen mat av oss. Det är varmt för ungarna, jag tänker det är för varmt, men det där vet så klart Semlan bäst!

Det är där vi ställer påsar med ogräs & gräs för att de ska komposteras. Så det luktar ganska illa. Men häromdagen fick jag för mig att det kanske luktar lik. För det är en söt doft.

För några dagar sedan så hoppade hon på tre ben fram till vårt insektsbad i rabatten framför huset. Det gjorde så ont i mig att veta att hon har ont och ska försöka få fatt i mat samtidigt som hon ska ta hand om sina små. När jag gick till hennes lilla hus senare på kvällen så fräste hon åt mig, men hon sprang inte därifrån. Jag pratade lugnt med henne och så gick jag därifrån.

Då började jag kolla möjligheter med att få låna en fångstbur för att ta henne till veterinären. Vi vill inte ha fler katter, det är alldeles perfekt med Sombri & Assi, och vi vill inte heller ha fler vilda katter i området. Jag fick beskedet att jag skulle ringa kommunen och be dem hänvisa mig till en veterinär som skulle ta in henne och samtidigt kastrera henne. Något vi inte vill betala för, då det inte är vår katt. Men vi vill ju att hon ska tas om hand. Och kommunen har ett program där de betalar för vildkatters kastrering.

Så igår skulle jag ringa kommunen, men då kom Semlan springande … hon haltade inte längre. Jag gick till hennes hus och kollade läget, men såg varken henne eller hörde några ungar, de är knappt 3 veckor gamla tror vi, och då ska de ju börja pipa lite har jag läst.

Jag valde att inte ringa kommunen, hon verkar ju klara sig fint och har inte ont längre. Mat får hon som vanligt av grannen, ser det ut som. Hon är inte mager även om hon ser ganska sliten ut.

Vi får se vad som händer framöver, nu vet jag lite vad jag har för möjligheter i alla fall.

Edit: tittade till henne nu på morgonen, då låg hon inne i hörnet bakom kompostsäckarna, men jag såg även två ungar som diade henne. De ser ut att ha samma färger som våra bebbar.

Publicerat:

i:

32 svar till ”Kattlivet kan vara tröttsamt”

 1. Profilbild för Kraka

  Skönt att hon inte haltar längre. Men det vore nog skönt både för Semlan och er om hon blev kastrerad. Vildkatter far rent generellt rätt illa.

  Många fina kattbilder!

  Ha en fin onsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja väldigt skönt, kastrering är definitivt önskvärt, men jag kan inte ta henne nu när hon har ungar.

 2. Profilbild för znogge

  Skönt att hon inte haltar längre men nog vore det befriande om hon blev kastrerad. Vildkatter har det inte så bra alltid och fler behövs inte. Bara att se hur det utvecklas.

  Härliga bilder på era katter! Kan tänka mig att mjukmat är bättre när det är varmt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det vore väldigt befriande. Nej de har det tufft, så klart. Får se när slutat dia ungarna hur det blir. Tack!

 3. Profilbild för Marianne

  Häftigaste bilden på Assi, ”tja, hur är läget?”
  <3

  Usch så svårt med Semlan, hoppas hon kan fångas in och kastreras efter sommaren.
  Om kommunen har program för katterna så förstår jag att du inte vill betala för kastrering.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahah, ja, fast han sträcker sig så ser det ut som han hejar! Jättesvårt med Semlan, hoppas verkligen vi kan få in henne och hennes ungar i något program som fixar kastreringarna. Kram!

 4. Profilbild för Marika

  Åh så fint skrivet om era katter! Håller med om att Semlan borde kastreras.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja och även hennes ungar..

 5. Profilbild för Anita

  Skönt att läsa att Semlan inte haltar längre och det vore väl toppen om hon kunde kastreras. Bra att du fått information om hur du kan göra för att kontakta kommunen.

  Härlig bildserie på Sombri och Assi. Kul bild där Sombri fräser åt Assi. Han ser jättestor ut på bilden förmodligen p.g.a. vinkeln och Sombri ser ut som ett riktigt vilddjur. Mysigt att dom har det så fint tillsammans efter Assis bortavaro. Synd att han vägrar torrfodret dock. Men kanske ångrar han sig när han blir hungrig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas jag får till det med kastreringen av Semlan och hennes ungar. Tack! Ja, han flyger upp ovanför henne när de leker.

 6. Profilbild för Alice Radomska
  Alice Radomska

  Man bör nog vara katt för att riktigt inse hur mysig en skreva av sten kan vara att sova middag i. Tack för tipset (på annat håll) om skulpturen visande en kvinna och litet barn i Lissabon. Kvinnans frodiga former är som idealkvinnan var för redan femtusen år sedan, om man jämför med de fåtaliga skulpturer som finns från den tiden, primitiva men tydliga. Men en pedantiskt klipp häck i Lissabon, tävlingen enorm, ger mig dåligt samvete för min vildvuxna tomt där häcken växt upp till smärre träd vid min skrivarlya här i Göta (fem mil norr om Göteborg). Men jag stänger nu datorn, då åskan ännu en gång i sommar vrålar just ovanför. Ha det fint i det enda Medelhavsland som inte ligger vid Medelhavet!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Inte ska du ha dåligt samvete för din vildvuxna tomt, det uppskattar säkert allt djurliv! Får erkänna att jag fick googla Göta, fast jag har bott i Kungälv i 19 år av mitt liv 🙂

 7. Profilbild för Mamma C

  Skönt att hon inte haltar längre.
  Vore ju toppen om hon kunde kastreras när hon diat klart sina ungar.
  Så fina bilder på dina bebbar 😉
  Ha en fin dag.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag vill gärna få henne kastrerad, hade varit bättre för alla i vår lilla dal. Tack! Kram

 8. Profilbild för Channal

  Hej Anna! Vilken camouflagebild… många fina bilder på dina missar. Ja, katter är ju nattdjur. Förstår att de jagar på nätterna och vilar i skuggan under dagen. Men så skönt att Semlans ben verkar ok. Ja, det blir många katter… och fler ungar lär de få. Kattungar är ju så otroligt söta. Vet förr ute på landet då dränkte de kattungarna. De var tvungna… men tufft! Hoppas det löser sig på ett bättre sätt.

  KRAM Anna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, hon försvinner lätt i grus och sten. Vill verkligen få Semlan och hennes bebbar kastrerade, hoppas få till det i höst när hon slutat dia. Ja, det är inget jag skulle kunna göra.. med kattungarna alltså. Kram

 9. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så fina kattbilder och nog är det förståeligt om de vilar i värmen och är aktiva på nätterna. Så skönt att Semlans nya bebbar är vid liv men nog vore det skönt om hon blev kastrerad innan det blir ännu fler kullar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är bara att göra ett nytt försök att fånga henne i höst. Tack!

 10. Profilbild för Micke

  Fint att det finns möjligheter genom kommunen där, här har vi väl inget sådant vad jag vet, man förlitar sig på frivilligorganisationer tycks det, dessa organisationer går på knäna tycks det ju, många vildkatter här i fosterlandet.

  Fint att ni har koll där tycker jag, toppen Anna.

  Ha nu en fin fortsättning på kvällen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Micke, det gör ont i mig när jag ser ett djur lida. Men samtidigt vill och kan jag så klart inte ta hand om alla.. Detsamma!

 11. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Jättekul att få en uppdatering och med väldigt fina bilder på Assi och Sombri. Hoppas att det håller i sig med att de trivs tillsammans. Kanske saknade Sombri verkligen sin bror och vill visa honom att hon gillar honom.
  Jag förstår att det känns svårt när Semlan ser ut att ha problem men nu verkar allt fungera bra igen. Man kunde ju önska att alla vilda katter fick en översyn och blev kastrerade men dit är det nog långt, även här i Sverige.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja jag tror hon saknade honom, hon satt ju vid mig hela tiden han var borta, det brukar hon inte göra annars. Han är nog en del av hennes trygghet. Det skulle vara fantastiskt om alla katter kastrerades för att minska beståndet. Kram

 12. Profilbild för Susjos

  Åh så fina bilder på katterna, och visst är Assi och Killen lika varandra i sin färg och teckning!
  Så skönt att Semlan inte haltar längre, och visst vore det bra om hon kunde bli kastrerad, bra att kommunen betalar för det.

  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja de är väldigt lika 🙂 hoppas verkligen vi kan få till en lösning när hon diat klart. Detsamma!

 13. Profilbild för Anni

  Så mystiskt att hon haltade kraftigt en dag och nästa inte alls! Men skönt också, såklart.
  Tänk så varmt det måste vara med päls så här års …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt mystiskt och så lättad att det försvann fort. Ja det är nog väldigt varmt.

 14. Profilbild för Anki
  Anki

  Skönt att Semlan verkar bättre … och bra om du kan få hjälp med kastrering av henne så småningom.
  Såå fina bilder!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Väldigt skönt, ja vi får hoppas vi kan få till en bra lösning för henne så småningom. Tack!

 15. Profilbild för Paula Merio

  Ja jisses, det är lite lätt med självständiga katter som ändå kan behöva omvårdnad. Förstår din oro för Semlan ochhennes nya kull. Och att det känns i hjärtat att inte mata henne, men det är ju det enda rätta om du inte ska bli regionens kattmamma!
  Skönt ändå att haltandet var tillfälligt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns i hjärtat. Inatt tror jag att hon kanske flyttade dem, för jag har inte sett henne alls idag.

 16. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Kattliv tar på både för katterna och för dem som finns runt omkring dem, i all synnerhet detta med Semlan. Bra att du har vetskap om vad du kan göra om det behövs, för det bästa vore ju att Semlan blev steriliserad. Lycka till och hoppas det löser sig för både henne och er på bästa sätt. Underbara bilder av era gullingar!

  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är jobbigt med Semlan, men glad hon piggnade på sig så snabbt. Hur det blir senare får vi se, beror ju vart hon tar vägen med sin kull. Tack! Kram

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.