Prata och skriva om sjukdomar är ett tecken på att en blivit äldre sägs det. Och vad härligt att få bli det – alternativet lockar inte alls!

Visst pratar vi hellre om annat än sjukdomar, men just i den här livsstilen så blir det faktiskt lite annorlunda då vi inte befinner oss nära ”vår” vårdcentral eller ”vår” doktor särskilt mycket. Dessutom är det semestertider de gånger vi gör det.

Hellre tecken på att vi åldras än att inte åldras alls, så här kommer lite sjuksnack!

Tandläkaren

Förra året la vi väldigt mycket tid och pengar på tandåtgärder, hade hoppats vi skulle slippa det i år, så avbokade de årliga kontrollerna på grund av pandemin. Men jag (Anna) fick tandvärk och har påbörjat en rotfyllning (som ska avslutas på fredag) för att det kommit in bakterier under en gammal fyllning. Annars fick jag massor av beröm för fina tänder och jag hade heller ingen tandsten.

Undvik lagningar – det är ett mantra jag önskar jag redan tidigare i livet använt.  Trott att lagningar är bestående, men de skapar bara problem. Det är inte första gången en rotfyllning behövts göras i en redan lagad tand!

Ögonläkaren

Jag har en leverfläck på ögongloben, den upptäckes för några år sedan och jag har sedan dess gått på regelbundna kontroller för att se hur den beter sig. Enligt sjuksköterskan, som fotograferade mitt öga i mitten av juli, såg det oförändrat ut, läkaren hör av sig om det är något som behöver åtgärdas.

Fysioterapeuten

Roger har haft ont i axeln i flera år och det är olika läkare och sjukgymnaster som undersökt. Olika direktiv har han också fått, men inget har hjälpt. Nu har han varit hos en fysioterapeut som gett nya övningar, väldigt skonsamma varianter, och förhoppningsvis hjälper det. Smärtstillande medicin har han recept på och han fortsätter använda sitt axelband som ger en bättre hållning (inte på rekommendation av någon i sjukvården, men det hjälper).

Hudläkaren

För två år sedan skrapades och brändes det bort basalcellscancer från mitt vänsterben. Visade sig som ett ytligt sår som inte ville läka och efter provtagning fick jag beskedet att jag hade en godartad form av cancer.

Ett märke på andra benet, placerat på exakt samma plats som på det vänstra, har varit torrt och fnasigt länge. Så jag bokade tid för att kolla upp det.

Det var samma typ av hudförändringar som tidigare, så min hudläkare skrapade och brände bort det direkt. Var ingen idé att ta prov. Så grymt med den privata sjukvårdsförsäkringen vi har. Bokat tid 13.40, kom in 13.30 och gick ut från undersökningsrummet 13.50.

Högläge, tvål och vatten, lufta samt inte anstränga benet och så stödstrumpa tills det är läkt. Vill inte resa söderut förrän det kommit ett första hudlager då det alltid är stor infektionsrisk i bensår (dessutom värre ju äldre en blir). Så det är väldigt mycket stillasittande nu, men det är ju bara en kort period och vi vet vad vårt fokus är!

/Anna & Roger