annas maskin

Kropparna kontrollerade och delvis åtgärdade

Prata och skriva om sjukdomar är ett tecken på att en blivit äldre sägs det. Och vad härligt att få bli det – alternativet lockar inte alls!

Visst pratar vi hellre om annat än sjukdomar, men just i den här livsstilen så blir det faktiskt lite annorlunda då vi inte befinner oss nära ”vår” vårdcentral eller ”vår” doktor särskilt mycket. Dessutom är det semestertider de gånger vi gör det.

Hellre tecken på att vi åldras än att inte åldras alls, så här kommer lite sjuksnack!

Tandläkaren

Förra året la vi väldigt mycket tid och pengar på tandåtgärder, hade hoppats vi skulle slippa det i år, så avbokade de årliga kontrollerna på grund av pandemin. Men jag (Anna) fick tandvärk och har påbörjat en rotfyllning (som ska avslutas på fredag) för att det kommit in bakterier under en gammal fyllning. Annars fick jag massor av beröm för fina tänder och jag hade heller ingen tandsten.

Undvik lagningar – det är ett mantra jag önskar jag redan tidigare i livet använt.  Trott att lagningar är bestående, men de skapar bara problem. Det är inte första gången en rotfyllning behövts göras i en redan lagad tand!

Ögonläkaren

Jag har en leverfläck på ögongloben, den upptäckes för några år sedan och jag har sedan dess gått på regelbundna kontroller för att se hur den beter sig. Enligt sjuksköterskan, som fotograferade mitt öga i mitten av juli, såg det oförändrat ut, läkaren hör av sig om det är något som behöver åtgärdas.

Fysioterapeuten

Roger har haft ont i axeln i flera år och det är olika läkare och sjukgymnaster som undersökt. Olika direktiv har han också fått, men inget har hjälpt. Nu har han varit hos en fysioterapeut som gett nya övningar, väldigt skonsamma varianter, och förhoppningsvis hjälper det. Smärtstillande medicin har han recept på och han fortsätter använda sitt axelband som ger en bättre hållning (inte på rekommendation av någon i sjukvården, men det hjälper).

Hudläkaren

För två år sedan skrapades och brändes det bort basalcellscancer från mitt vänsterben. Visade sig som ett ytligt sår som inte ville läka och efter provtagning fick jag beskedet att jag hade en godartad form av cancer.

Ett märke på andra benet, placerat på exakt samma plats som på det vänstra, har varit torrt och fnasigt länge. Så jag bokade tid för att kolla upp det.

Det var samma typ av hudförändringar som tidigare, så min hudläkare skrapade och brände bort det direkt. Var ingen idé att ta prov. Så grymt med den privata sjukvårdsförsäkringen vi har. Bokat tid 13.40, kom in 13.30 och gick ut från undersökningsrummet 13.50.

Högläge, tvål och vatten, lufta samt inte anstränga benet och så stödstrumpa tills det är läkt. Vill inte resa söderut förrän det kommit ett första hudlager då det alltid är stor infektionsrisk i bensår (dessutom värre ju äldre en blir). Så det är väldigt mycket stillasittande nu, men det är ju bara en kort period och vi vet vad vårt fokus är!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

4 svar till ”Kropparna kontrollerade och delvis åtgärdade”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Sjukdomar är ju den del av livet, det med. Och det är väl bra att hålla lite koll på diverse skavanker. Men fnissade lite då jag började läs ditt inlägg, för jag blev att tänka på min mamma och min svärmor. Medan de fanns kvar i livet fanns inte en chans att nån av dem skulle svara i telefonen på måndagar mellan 18.30-19.30! Då var det Fråga Doktorn på tv

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Visst är det så! Men inte alltid så roligt att prata om 🙂 Då delade de intressen för det TV-programmet förstår jag. Har sett något enstaka för längesen och de är ganska mysiga och tydliga.

 2. Profilbild för Eva
  Eva

  Perfekt att få kolla upp och åtgärda ev. besvär när en är på hemmaplan. Har provtagtit mina tidvis låga järnvärden och passar på att gå till tandläkaren. Vad gäller Rogers axel smärtor (beroende på vad han har för defekt) kan jag tipsa om ultraljuds behandling. Jag har (hade) en förkalkning i supraspinatus kanalen dvs. kalkaxel och gått på massor av behadlingar och fått otaliga träningsprogram utan att få lindring tills jag träffade en massageterapeut som gav mig ultraljuds behandling. Har varit besvärsfri sedan dess 🙂 efter en behandling, helt otroligt!
  Hoppas ditt sår läker snart

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack för ditt tips till Roger, om hans axel! Skönt att du fick en behandling som hjälpte dig. Tack det läker på väldigt fint.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1120:57 WEST
TorFreLörSönMån
24°C / 12°C
30°C / 12°C
34°C / 14°C
36°C / 19°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.