Vi får ofta frågan om vi inte är oroliga för att lämna Sverige och åka till Portugal i dessa tider.

Vårt svar är: nej.

UD avråder inte från att resa, även om Folkhälsomyndigheten uppmanar till att inte göra onödiga resor. Vad som är onödigt är upp till var och en att tolka, men för oss är det inte onödigt att åka till Portugal. Vi bor i bilen och att undvika en svensk vinter är för oss nödvändigt. Dessutom ska vi leta mark, inte utforska och befinna oss på turistmål.

Hindra smittan i Portugal

För att förtydliga varför vi inte är oroliga att köra söderut så kommer här de aktuella reglerna för att hindra smittan av corona & covid-19 i Portugal.

Nedan är hämtat från Safe Communities i Portugal och är direktöversatt av mig till svenska.

Följande vill hjälpa dig att ha en trygg vistelse samt hålla vårt land säkert. 

  • Använd ansiktsmask när du går in i affärer, kommersiella komplex, offentliga byggnader och all form av publik transport. Detta är obligatoriskt för alla som är 10 år och uppåt.
  • Hålla avståndsreglerna varierar, men här är det 2 meter som gäller. Respektera golvmarkeringar och direktioner som finns i affärer, särskilt när du går in samt när du köar vid kontantautomater.
  • Det är viktigt att komma ihåg att det är 20 personer som är max i en grupp. I Lissabon är det färre än 10 som gäller. Dessa regler gäller även privata sammankomster.
  • Att äta ute är ett nöje, men kom ihåg att använda ansiktsmask när du går in i restaurangen samt när du rör dig inomhus. Flytta inga bord och undvik samling i stora grupper på terasser utan ansiktsmasker.
  • Att dricka alkohol på gator, stränder och offentliga områden är förbjudet och är ofta verkställt.
  • Gel finns tillgängligt i de flesta affärer, shoppingcenter, transportterminaler etc. Vänligen använd särskilt före och efter att ha använt kundvagnar samt anta hygienregler.
  • Följ instruktionerna som ges från personal i affärer och restauranger, de är där för att hjälpa dig!

Vi har alla ett ansvar att hålla Portugal säkert. Genom att respektera reglerna kommer smittan fortsätta sjunka och normalitet vill återvända snarare än senare.

Så vi åker som vi planerat, om inget drastiskt händer.

Bild från Cabo Espichel, du kan se mer av det i detta inlägget.

/Anna & Roger