Levde 2023 upp till förväntningarna?

Många bloggare gör fantastiska arbeten med att göra årskrönikor. Jag gör det lite lättare för mig med en översikt och en jämförelse med förväntningarna inför 2023. Hänvisar till månadssummeringarna för detaljer om hur året sett ut.

Jag kikade tillbaka på summeringen av 2022 och där hade jag konstaterat att vi det året landade, att det var ett år i den positiva skuggan av det händelserika 2021. I år känner jag att vi har njutit.

Vi har njutit av vårt nya hem, av att vara hemma här i Portugal. Njutit av livet. Prioriterat annorlunda än tidigare år. Vi har skördat frukten av vårt hårda arbete tycker jag. Det har blivit många timmar med en bok i solen eller skuggan, en kelig katt i knäet, dopp i poolen, ett glas vin med vänner, promenader, grillmiddagar och så vidare.

Självfallet har vi skapat en hel del också, det är njutning i det med, tycker vi. Men det har inte varit under någon som helst tidspress eller deadline. Inget vi gör nu är bråttom att få klart.

Blev 2023 enligt förväntan?

Jag skrev ett inlägg om förväntningarna på 2023 förra året i januari, tänker jag följer upp det idag. Men adderar en del också.

Egen utveckling

Jag vill lära mig att sy, prata bättre portugisiska, att fotografera med systemkameran, att texta, rita/måla och mycket mer. Jag läser en hel del, och det vill jag fortsätta med.

Jag har sytt en del och läst fler böcker än förra året. Vad gäller fotograferingen har jag gått all-in, vilket du säkert inte missat. Systemkameran är det enda jag använder numera. Går kurser och utmanar mig själv hela tiden. Översta bilden får illustrera att jag kommit närmare fåglarna under 2023.

Texta, måla och rita har det inte blivit så mycket av. Däremot har jag gjort en del makramé. Tyvärr tappade jag bort mig med portugisiskan. Igen.

Vårt hem

Jag hoppas att vi får klart vår pool och det nya taket på pergolan innan sommarens hetta. Vårt utekök kanske vi också fokuserar på i år, om inte så blir det nästa år.

Ja poolen blev ju klar i juli, så som vi älskar den! Nya taket på pergolan kom också på plats. Faktiskt har även stommen blivit större under hösten, men sömnaden av taket för den nya delen görs inte förrän i vår och då berättar jag om det projektet i sin helhet.

Uteköket har vi utvecklat lite, men inte riktigt bestämt oss hur vi ska förfina det.

Välmåendet

Min stora förväntan vad gäller mitt välmående är att jag hittar en bättre balans i min kosthållning, en förändring som jag vill göra för livet. Sen gäller det också att hantera tankar på rätt sätt för att må bra.

Jag vill förebygga, vara proaktiv. Vill göra vad jag kan för att inte bli sjuk. Inte få diabetes 2 som finns i min släkt. Jag älskar sötsaker och vita matvaror. Därför är jag väldigt glad att min förändring i hur jag äter (inte vad) för att minimera glukostoppar har gått riktigt bra. Detta är ett nytt sätt att tänka och jag är tacksam att jag har det med mig hela tiden. Att undvika att äta socker eller stärkelse på fastande mage är den största skillnaden.

Vad gäller mina tankar så har jag detta året börjat samla mina reflektioner. Har nog alltid reflekterat mycket, men utan att notera, organisera dem eller ens återvända. Med appen Reflection känner jag att jag inte tappar trådarna på samma sätt. Mitt minne behöver hjälp.

Min målsättning att bada i poolen året om fick jag avbryta, men nu har jag provat det och det känns helt okej att det inte är för mig med vinterbad!

Att greja i trädgården och odla vår egen mat ger mig enorm tillfredsställelse och jag vet att maten vi äter gör gott för våra kroppar.

Det sociala

Vi har flera besök inbokade och jag ser fram emot dem alla, men även de som ännu inte är bestämda. Våra vänner här i Portugal hoppas jag vi fortsätter att skapa minnen med. Facebook la jag ner i början på året, saknar det inte och det känns väldigt skönt att istället ha dialoger och dela bilder med direkt meddelanden via SMS eller WhatsApp.

Älskar verkligen att träffa våra vänner, både nya och gamla. Även om jag numera inte vill vara social jämt och ständigt. Hellre kvalitet än kvantitet. Behöver återhämtning emellan. Vi har haft flera fantastiska möten, både här och där. Vi har också gjort lite utflykter tillsammans med vänner. Jag saknar inte sociala medier alls. Har min blogg och WhatsApp och är så nöjd med det. Vänner har försvunnit och andra har tillkommit.

Resor & utflykter

Vi åker ett par veckor till Madeira snart och vi vill fortsätta utforska vårt närområde. Har inga andra planer på resor, men det kanske det blir, vi får se, vi gillar ju att vara spontana.

Vi hade ett par bra veckor på Madeira och så var vi en vecka i Sverige. Närområdet här hemma har vi dock inte utforskat så mycket som vi tänkt. Men lite utflykter har det så klart blivit, både i vår region Alentejo och hos grannen Algarve.

Nej vi flög inte helikopter till eller på Madeira. Men hittade denna opublicerade bilden från besöket på ön i Atlanten.

Andra viktiga händelser & beslut

Sen har det ju hänt andra saker som jag inte hade med i förväntningarna på 2023.

Förtidspension

Dels att vi hösten 2022 tagit beslutet att gå i förtidspension årsskiftet 2023/2024. Och det beslutet har så klart präglat en hel del det här sista året i yrkeslivet. Jag har rensat massor, bort med allt som har med företaget att göra i min dator t.ex. Ville inte berätta om detta i inlägget om förväntningarna, men vi själva har så klart höga förväntingar på denna nya tillvaro som smygstartade under hösten 2023,

Katterna

Det var ingen plan att skaffa katter, men så glada vi är för det beslutet. Assi & Sombri äger oss totalt och ger oss så enormt mycket.

Kreativa rummet

Det är så skönt att vi inte längre har ett gästrum, utan ett kreativt rum med en extrasäng. Det finns någonstans att gå undan om en vill, utan att behöva lägga sig i sovrummet. Vid skrivbordet kan jag skriva & skriva ut, i fåtöljen kan jag läsa, tänka, prata i telefon eller göra absolut ingenting. Ibland bakom en stängd dörr när Roger kollar på högljudda actionfilmer t.ex. Men gärna med en öppen dörr också.

Digitalisera bilder

Jag hade planerat att digitalisera alla gamla fotografier. Men har tagit beslutet att inte göra det. De mår bra där i plastlådan i garderoben och där får de vara. Även om de tar lite plats så gör det inget. Om jag ändrar mig så finns de där…

Summering

Jag tycker att 2023 varit ett bra år, med alldeles lagom med upplevelser. Mycket njutning, egen utveckling och många olika känslor, så där som jag tycker livet ska vara. Visst finns det mörka moln även på min himmel, men jag gör vad jag kan för att de skingras och hoppas att 2024 blir ett ännu bättre år.

Publicerat:

i:

43 svar till ”Levde 2023 upp till förväntningarna?”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Låter ju toppen, osäker om jag har några förväntningar 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag börjar alltid ett nytt år med att fundera på förväntningar, så det kommer snart ett inlägg om förväntningarna på det här året.

 2. Profilbild för Kraka

  Trevligt att få ta del av dina tankar om ditt 2023. Får jag låna din design? Alltså använda upplägget och rubrikerna? Är lite trött på det frågeformulär jag använt de senaste åren.

  Ha en fin torsdag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Självfallet – låna på! Fint att du frågade 🙂 Detsamma önskar jag dig.

 3. Profilbild för Ulla

  Läser och tittar på dina fina bilder. Jag beundrar din förmåga att strukturera och hålla ordning på allt. Du är himla bra på det. Så fastnade jag vid Madeira och tittade lite på det. Vi var ju där 2012. Bl.a. så gick vi till Camara de Lobos från Funchal. En väldigt fin promenad! Sen tog vi bussen tillbaka efter att vi ätit på ett ställe vid hamnen. Vackert är det på Madeira, vi tyckte mycket om ön. Nu längtar jag efter lite värme, det är så kallt här nu. Då är det härligt att se dina bilder.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack Ulla! Visst är Madeira och Camara de Lobos fantastiska resmål. Förstår du längtar efter värme, glad mina bilder kan ge en liten känsla av det.

 4. Profilbild för Tony

  Bra tankar under rubriken Välmående.

 5. Profilbild för Mamma C

  Låter som ditt/ert 2023 blev toppen.
  Ha en fin torsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blev absolut ett bra år även om skuggorna ibland är lite för mörka.

 6. Profilbild för Ingrid

  Jag hade nog inga speciella förväntningar inför 2023, men det är lite annorlunda nu är jag går och väntar på det första barnbarnsbarnet. Det är verkligen spännande!
  Annars händer det inte så mycket i min tillvaro numera utan dagarna flyter på i sakta mak.
  Ha en fin torsdag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår du har en stor förväntan på familjetillökningen. Detsamma!

 7. Profilbild för Marianne

  Ditt år har ju i stort sett blivit som dina förväntningar och planer, förutom måla/texta och portugisiskan, det kommer när det är dags, var sak har sin tid.
  Alla har vi mer eller mindre mörka moln på vår himmel, det vore väl konstigt om det inte var så?!

  Ha en skön dag,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen så är det och det går ju att flytta fram förväntningarna på vissa delar till i år istället 🙂 Kram

 8. Profilbild för Anita

  Intressant att läsa dina förväntningar och hur det blev. Det känns när jag läser ditt inlägg att det blev ett bra år. När det gäller fotograferingen har du ju verkligen kommit igång och det märks att du verkligen älskar det och utvecklas. Och något av det finaste som också hände var ju att ni nu är ägda av Assi och Sombri.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Definitivt var det bästa under förra året att vi blev med katter! Och att äntligen efter flera år av ”väntan” komma igång med fotograferingen är underbart roligt.

 9. Profilbild för Annika

  Vilket bra sätt du har, det du summerar året på. Ovanligt bra, jag har inte sett någon göra en sådan summering förr. Måste säga att väldigt många av dina förväntningar gick i uppfyllelse. Så bra jobbat där!
  Poolen, vilket lyckokast för er — priceless!
  Ett bra år för er bägge, fint det. Fotograferingen ja, du har inspirerat mig att damma av min gamla Canon. Ser fram emot din inlägg under 2024. God fortsättning och stora kramar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Roligt att du gillar mitt sätt att strukturera upp tillbakablickarna på. Poolen var verkligen priceless, längtar så tills det blir varmare igen. Vore kul om du hängde med på Praktisera med pixlar! Detsamma kram

 10. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vad härligt att vid en summering kunna konstatera att så mycket har varit bra 😀 Kanske till och med över förväntan inom vissa områden. Katterna var inte planerade men vilken fantastisk överraskning och vilka fina familjemedlemmar. Klart att de äger er. Vi har ju en viss tendens till att låta vår djur göra just det 😀
  Ännu en superfin header och en väldigt trevlig summering.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns härligt! Perfekt överraskning med katterna verkligen. Tack! Kram

 11. Profilbild för znogge

  Det låter som ett bra år på så gott som alla plan. Det måste kännas skönt nu när vi knutit ihop säcken om 2023. Katterna var inte planerade men ibland blir det oväntade faktiskt det bästa vilket också är viktigt att ha i åtanke.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det känns bra, har några fler säckar att knyta ihop bara, men sen så. Fast vi kör ju 2024 parallellt så det är ju bra. Ja det oplanerade är ofta väldigt bra!

 12. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  Så bra du summerat 2023 och det mesta är ju bara positiva saker=) Det är så kul att följa dig och katterna- livet är ju inte som i Sverige, förutom att man är totalt ägd av sin katt. Ha en bra kväll , nu ska jag njuta av en sangria på terrassen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack så mycket! Ja det mesta är bra! Blir glad av att du gillar att följa med här. Njut på av värmen!

 13. Profilbild för Paula Merio

  Jag är djupt imponerad, du är så analytisk, ordningsam, planerande, faktiskt lite samma egenskaper som min dotter har, hon och jag är totalt olika. Du råkar inte vara vädur?
  Jag lever från hand till mun, från tanke till handling hipp som happ numera och totalt strukturlöst, något som inte alls är särskilt lyckat i alla lägen. Jag tror det beror på att jag var så disciplinerad under mina yrkesverksamma år, jag jobbade samtidigt som jag pluggade, jag jobbade extra för att få pengar att roa mig med. Och mot slutet längtade jag så förtvivlat över ett friare liv, utan krav och måsten. Det har jag fått, men kanske något för mycket. Men, numera ska allt jag gör vara lustfyllt och något jag orkar med, för just orken har minskat betydligt dessvärre. Och då pushar jag inte mig själv utan andas djupt och klappar hunden istället. Tack för fina reflektioner

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo, jag är vädur 🙂 Så bra att du inte pushar dig för hårt, underbart att välja att klappa Daniel och andas djupt! Tack för att din fina kommentar!

 14. Profilbild för Susjos

  Fint att gå igenom året som gått, låter som ett bra år!
  Jag brukar göra två halvårs krönikor…så roligt att gå igenom vad man gjort under året!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen det är roligt att tänka till om hur det varit och om det bidde som jag tänkt 🙂 Detsamma!

 15. Profilbild för Åke

  Jag kan inte ens stava till förväntning… men tycker det är trevligt att andra lyckas för det. Jag är inte bitter som Tony (Robban) sa som aldrig fick sin utnämning…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu blir jag ju nyfiken, är du aldrig förväntansfull? Det talet med Robban är så roligt!

 16. Profilbild för Madde

  Du har ändå nått dit du vill under året. Härligt. 2023, började i botten, tog mig upp, men fick en liten dipp på hösten och inser att december inte är min månad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Till stor del absolut! Skönt du tog dig upp, hoppas januari blir en bättre månad än december för dig.

 17. Profilbild för Sara i Barcelona

  Hej Anna! Tack för din fina kommentar på min blogg, vilket ju också gjorde att jag ville kika in hos dig 🙂 Alltid roligt att besöka andra utlandsboende och få vara med och ventilera känslor och tankar kring det 😀 Du verkar ha haft en fantastiskt år i Portugal, som måste kännas fint att se tillbaka på! Jättefina foton <3

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för att du kom hit och kikade in! Visst är det kul att se hur andra utlandsboende lever och väljer livet. Tack så mycket!

 18. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Som alltid när det gäller dig Anna, du har ordning på livet, strukturerar. En fin egenskap som jag saknar i mitt liv men jag har lärt mig att leva utifrån mig själv och inser att jag inte är den där strukturerade som jag alltid har velat vara, haha..
  Det flyter på rätt bra ändå.

  En fin summering av året som gick. Ljuvliga foton säger en hänförd Madeirakvinna och sänder en kram till dig i Orique!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo sån är jag ju. Men vi kan ju inte vara likadana allihop 🙂 Du har andra fina egenskaper vännen, som att vara grym i köket! Kram!

 19. […] år använt en lista med frågor som jag hittade på nätet för länge sedan. Men nu hittade jag en modell som Anna Forsberg hade på sin blogg. Jag frågade om jag fick använda hennes upplägg och det fick […]

 20. Profilbild för Stefan

  Beslutet att gå i förtidspension kan jag luta mig tillbaka mot. Det får väl säga vara 2023 års viktigaste beslut.
  Att vandra Vasaloppsleden var förra årets största utmaning och upplevelse.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Häftigt att vandra Vasaloppsleden! Ja nu äger vi vår tid till 100%, grattis till oss 🙂

 21. Profilbild för Matilda

  Det låter som att du haft ett alldeles fantastiskt år – att få landa och känna att du kan njuta. Så härligt att du nått dit! Jag unnar dig det bästa inför detta år! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det känns fantastiskt att vi lever vår dröm!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5120:12 WEST
LörSönMånTisOns
23°C / 12°C
24°C / 11°C
25°C / 9°C
25°C / 8°C
24°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.