December (Dezembro) 2023

Ännu en månad har passerat men också ett år. Idag stänger jag den sista månaden i 2023 och så kommer det lite olika årssummeringar framöver.

Att göra summeringar tycker jag ju om, som du säkert redan har koll på. Jag lever igenom månaden en gång till och det blir lättare för mig att återvända och se vad som hänt. Att hjälpa minnet på traven liksom.

Men det är inte bara upprepningar och länkar, för bilderna har inte publicerats tidigare, informationen om väder och månadens känsla finns bara i månadssammanställningen. Och lite annat är helt nytt också.

Vardagen

Det är mycket sport nu skrev jag om och skidsäsongen pågår ju ännu, just nu kollar jag Tour de Ski. Ett intressant läkarbesök gjorde jag och så har jag slutat med vinterbadandet.

Bakade fröknäcke och frallor och tipsade om en oväntad bra dokumentär om David Beckham.

Svarade på massor av frågor om jul i Annikas Jullista och publicerade ett gäng bilder från promenader i december.

Gav bort våra samlade frinätter på camping, vilka nyttjas nu i januari i Algarve av vänner som bor längre norrut i Portugal.

Julkalendern

December här på bloggen har mestadels handlat om Annas Julkalender som i år handlade om reflektioner på ett nytt citat varje dag 1-24 december.

Och på den här sidan kan du ladda hem alla citatet och även andra pdf:er jag gjort under åren.

Månadens känsla

Trygghet. Jag har påmints ett antal gånger den här månaden om hur trygg jag är. Mina reflektioner i julkalendern har påmint mig om den starka trygghetskänslan jag har. Jag kan gå omkring på mörka tomma gator utan att ens fundera över om jag skulle bli överfallen eller våldtagen.

Jag är enormt trygg i relationen med Roger. När det blåser hårda vindar inom mig kryper jag in i hans famn och tryggheten sköljer över mig. Trots världens krig och elände så känner jag mig trygg. Här där vi bor finns inga uppenbara hot. Det är en fantastisk känsla!

Inte ens en fågelskrämma blir jag rädd för 🙂

Trädgården & odling

Jag fotade några av våra träd i början av december men de kom aldrig med i något inlägg, så de lägger jag med idag.

Och i sålådorna växer purjolök, koriander, spetskål, vitkål, svartkål, broccoli, persilja. rädisor, lök, vitlök och sallad. De sista morötterna skördade jag på juldagen. Då planterade jag även vitlöken.

Sparrisen har jag klippt ner och nu längtar jag tills de kommer upp, för i år är första gången som vi skördar vår egen sparris.

Utflykter

Firade vår förlovningsdag (13/12) med att äta på vår favoritrestaurang United Kitchens of India i Vilamoura. Och när vi var där körde vi även ner till havet och tog en liten promenad i saltstänket. Det var segelbåtar överallt, så kanske någon tävling på gång.

Vi gjorde också utflykter till Milfontes & Porto Covo vid jul. Tog 457 bilder under tre dagar, vilka ska redigeras och sorteras, så det blir inlägg från de dagarna framöver.

Djur & kultur

Lyckades fånga gransångaren som både åt och badade hos oss en dag när jag satt still i trädgården med teleobjektivet.

Ett enda inlägg med fokus på katterna under december. De har dock varit med under månaden genom att vara modeller på bilder för t.ex. julkalendern. Dessvärre blev de rejält skrämda av nyårsfyrverkerier, så de är fortfarande ganska skärrade för ljud.

Väder

En fin månad med sköna dagstemperaturer. En del regn i början av månaden, men alldeles för lite, de små staplarna är dagg som ger utslag i mätaren. Att det är högre luftfuktighet är fullt normalt hos oss i vintertid.

Tack vare lite moln så blir det spännande färger och mönster på himlen. Översta bilden är en soluppgång i slutet av december.

Utmaningar

Jag publicerar ju en hel del bilder, eftersom jag fotar mycket. Så i nästan varje inlägg finns det många bilder, men här är de inlägg där jag antagit utmaningen Färgsprakande Fredag och Hoppa på tåget.

Uppmaningen Färgsprakande fredag kommer jag fortsätta med, men tåget har jag nu hoppat av och fokuserar istället på….

…Praktisera med pixlar

Jag bestämde mig för att öva mitt fotograferande istället för att leta motiv utifrån ordutmaningar. Så jag har dragit i gång Praktisera med pixlar under december.

Om praktisera med pixlar

Övning 1

Häng gärna på om du gillar att fotografera! Finns alltid en pågående övning.

Mest lästa

I december blev det många inlägg på grund av julkalendern. Totalt blev det 48 inlägg och det som är det allra mest lästa under månaden är det där jag berättade att jag slutat med vinterbadandet.

28 svar till ”December (Dezembro) 2023”

 1. Profilbild för LillaSyster
  LillaSyster

  En intensiv december=)
  Skönt att känna sig trygg.
  Önskar dig en fortsatt fin januari. Och så gott det låter med egen sparris.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack detsamma! Jag längtar verkligen efter sparrisen 🙂

 2. Profilbild för Hanneles bokparadis

  En bra december. Trevligt att vännerna nappade på campingsnätter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Absolut och ja, väldigt roligt att de kom till användning.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   beundrar beundrar headern med den röda himlen, fantastisk bild!

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack, det var en magisk morgon!

 3. Profilbild för Ingrid

  Det var väl det jag kunde tro – inga bekymmer att bli av med campingnätterna!
  Ha en fin dag!
  /Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du hade så rätt så 🙂

 4. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  En månad går fort när en har kul. Såna trevliga sammanställningar du gör, lätt att gå tillbaka om en missat nåt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur! Tack snälla <3

 5. Profilbild för Anita

  Gillar dina månadssammanställningar. Det blev många inlägg för dig i december tack vare din intressanta julkalender. Tycker alltid det känns så konstigt att läsa om odlingar i december.
  Stackars katterna som blev rädda för fyrverkerierna. Det är svårt för djuren. Blev också ledsen när jag såg den fastlåsta hunden. Jag hoppas det var temporärt.
  Tack för din decembersammanfattning. Nu ser jag fram mot dina årssummeringar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt du gillar dem! Visst är det knepigt att vi kan odla i december, men så glad jag är för det. De är fortfarande på tårna katterna, men lite lugnare för varje dag. Nej, det är dessvärre inte temporärt, hundarna har det dessvärre inte så bra här i Portugal. Imorgon kommer den första!

 6. Profilbild för Mamma C

  En händelserik månad hos dig.
  Så kul att era fri-nätter kom till användning.
  Ha en bra onsdag.
  Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det händer mer än vad en tror, väldigt bra att då leva genom månaden en gång till. Väldigt bra de kom till användning!

 7. Profilbild för Znogge

  Att känna sig trygg i tillvaron med den man lever med och där man bor är verkligen A och O. Har man en trygg bas är det lite enklare att hantera allt som sker i världen tänker jag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det verkligen, det har du helt rätt i tycker jag.

 8. Profilbild för Micke

  December är ju en intensiv månad minst sagt, många inlägg blev det ju precis som sig bör antar jag.

  Tillönskar dig nu en fin januarimånad.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas detsamma för dig Micke!

 9. Profilbild för Marianne

  Vacker och rofylld bild med fåren, men det gör ont i mej att se hunden i band, den ser ut att klaga högljutt!
  Önskar dej en fin start på nya året,
  kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den skäller på oss som går förbi. Det är det hundarna används till här, tyvärr. Tack detsamma! Kram

 10. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Ännu en fin månadssammanställning!
  Din adventskalender tyckte jag mycket om. Det var en bra början av dagen att titta efter vad dagens lucka innebar för tänkvärdheter.
  Att ha trygghet som en genomgående känsla är verkligen en härlig känsla.
  Nu ser vi fram emot årets första månad och önskar er en fin januari.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att ni uppskattade julkalendern! Önskar er detsamma!

 11. Profilbild för Ibod11 - Ingrid

  Vilken fantastisk himmel i headern.
  Vi är nog väldigt många som har uppskattat din julkalender. Vi har fått tänka till och kommit till insikter, vilket är både intressant och nyttigt.
  Underbart att du känner dig så trygg på flera sätt. Livet blir så mycket skönare när man slipper oroa sig för allt som kan vara farligt.
  Mitt hjärta gråter lite för den fastbundna hunden. Kanske hade den både skydd för väder och ett bra liv med snälla ägare men jag får genast en obehagskänsla i magen. Men Assi och Sombri har i stället ett alldeles underbart kattliv, trots att de måste stå ut med fyrverkerier. Skönt att de inte blev så rädda att de försvann i panik.
  Tack för många trevliga stunder här i din blogg 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så roligt att ni är många som uppskattat kalendern! Tyvärr har många hundar det så där. Den har ett litet hundhus med skydd för väder, men den är ständigt bunden. Usch, vad hemskt om katterna hade försvunnit i panik. De försvann till den plats de känner sig tryggast på, under tankarna. Och där är de fortfarande mycket nu. Men de är i alla fall fria att ta sig dit de vill och behöver. Mer kan jag inte göra. Tack! Kram

 12. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Din kalender var toppenbra, reflekterande, man fick lov att tänka till lite extra. Jag har fortfarande mycket otänkt och oskrivet. Bra att veta var jag hittar rubrikerna.
  Tack för din dezembro, som alltid så väl strukturerad säger en mera bohemiskt lagd kvinna, som gillar struktur märkligt nog.
  Kramar”

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är så roligt att du tyckte om den. Du är så välkommen att komma hit och hämta citaten när helst du vill tänka och skriva 🙂 Kram!

 13. Profilbild för Susjos

  Mums att kunna odla så mycket grönsaker och kryddor, jag är väldigt förtjust i koriander, det är dock inte min man!
  Trist med fastbundna hundar, och så tråkigt att katterna blev skrämda av fyrverkerierna, hoppas de vågar sig fram nu!
  God fortsättning på det nya året!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Åh du skulle gilla att var här då, jag har en sålåda (1,25×2,5 m) som är full av koriander! Jag skördar och skördar, ger bort, fryser in, förädlar… men det tar aldrig slut. Det är riktigt lyxigt att ha så mycket av koriander. De är lite mindre skärrade, men fortfarande reagerar de på höga ljud. Tack detsamma!

Vädret

Ourique, PT
21°
Mestadels molnigt
06:1020:56 WEST
TisOnsTorFreLör
23°C / 14°C
22°C / 14°C
24°C / 11°C
30°C / 13°C
34°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.