Levnadskostnader 2022

Dags att summera våra levnadskostnader här i södra och lantliga delen av Portugal. Detta avslutar mina återblickar för 2022.

Alla har vi olika förutsättningar och gör olika val med våra pengar. Så detta är inte ett facit för alla. Det är våra utgifter utifrån våra val och lite förtydligande om varför våra utgifter ser ut som de gör. Summorna gäller för oss båda, vårt lilla hushåll som helhet.

Här är ett inlägg med våra levnadskostnader för våra första 12 månader i huset.

Elförbrukning

€ 807,-

Vi har bara LED-lampor, och utebelysningen drivs med solceller sin sitter på respektive lampa. Dock har vi inga solceller som kompletterar elen via ledningarna (bara solfångare för varmvatten som du ser på taket). Samma avgift för elen oavsett tid på dygnet, eftersom det inte lönar sig med olika tariffer när vi är hemma hela dagen. Har tvättmaskin, ugn, kyl/frys, takfläktar och avfuktare som kräver el. Värmepumpen har vi förhoppningsvis fått lite mer kläm på den här vintern.

Mataffärer

€ 5046,-

I mataffärer handlar vi mat, kemtekniskt och alkohol. Det är sällan vi sparar in på mat, vi njuter av att äta och vi äter 3 mål mat om dagen hemma.

Gasol

€ 164,-

Vi använder gasol till spisens plattor och till vår grill, som vi lagar i princip all mat på under sommaren.

Bilkostnader

€ 2929,-

Det första halvåret hade vi en leasingbil (€1195). Sen köpte vi en egen bil. Drivmedel och tullavgifter (€1155). Vi har en utgift för bilförsäkring (€328) och en medlemsavgift för ACP (€51) samt bilskatten (€182). Reparationer och reservdelar (€18).

Garn är kul 🙂

Aktiviteter & kreativitet

€ 1344,-

I den här summan ingår TV-kanalerna Netflix & ViaPlay. Våra abonnemang för att läsa samt kostnader för böcker vi köpt. Musikabonnemang samt prenumeration på Bilsport finns här också. Jag har köpt garn och tyg några gånger. Dessutom finns kostnaderna för bloggen i den här posten.

Vatten & avlopp

€ 282,-

Inga kostnader för avloppet under 2022 (behöver inte tömmas varje år). I ovan utgifter ingår det även vattenfilter till vattenkranen för is och kallt vatten i frysdörren.

Restaurang & caféer

€ 430,-

Vi äter inte ute ofta. Men när vi gör det blir det gärna lite extra festligt. Fantastiskt god glass äter vi ibland i Porto Covo och en cappuccini är gott när en är ute och flänger. Sen blir det så klart snabbluncher emellanåt (tyvärr, då det sällan är särskilt gott).

Vi har bland annat ätit sushi i Porto Covo.

Bankavgifter

€ 133,-

Vi har pengar i både Sverige och Portugal med kreditkort kopplade till båda samt internetbanker. Det betalar vi för så klart.

Kroppsvård

€ 380,-

Här hamnar stickor till glukosmätaren, allergimediciner, ögondroppar, smärtstillande eller annat som vi handlar på apoteket. Tandläkaren har vi inte besökt under 2022 och läkare är gratis. Vi har ju inte heller någon sjukvårdsförsäkring.

Internet & mobiltelefoni

€ 620,-

Vi betalar för ett mobilabonnemang här i Portugal samt internet till huset.

Kläder

€ 611,-

Det har blivit en del skor till oss i år, men också en ny uppsättning av baskläder. Vi sliter verkligen ut våra kläder, lagar så gott det går men ibland behövs det nytt. Sällan något hamnar i klädinsamlingen.

Hemförsäkring

€ 188,-

Vi har hemförsäkring inklusive olycksfall (för vad som eventuellt händer i huset) via Zürich försäkringsbolag.

Totala levnadskostnader

€ 12 934,-

Totalt hade vi alltså €1077,- per månad i utgifter under 2022. Om vi räknar bort leasingbilens kostnad så kommer vi under €1000,- vilket är där vi helst vill hålla oss. Om vi kan.

Resor, pengar vi skänker och presenter är inte med i den här summeringen, det är ju inte något som krävs för att leva.

Publicerat:

i:

30 svar till ”Levnadskostnader 2022”

 1. Profilbild för Znogge

  Vilken stenkoll ni har på vad pengarna har gått till och det tycker jag är bra. Även Husse har statistik men delar inte upp det i så många poster. Jag kan direkt säga att vårt matkonto är något högre men då har vi inte odlat någonting att tala om. En bra total levnadskostnad har ni lyckats med!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag har stenkoll 🙂 Tycker det är så roligt! Ni är ju fyra i er familj 😉

   1. Profilbild för Znogge

    Ja, det är vi och att ha två hundar kostar en hel del, främst när det gäller försäkringar men även matkontot blir högre 😀

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Kan tänka mig det inte är gratis med hundar 🙂 Men så värt det förstås!

 2. Profilbild för LillaSyster

  Säger som Znogge, vilken stenkoll du har ♡

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja…sån är jag 🙂 Vet också att det kan vara intressant för den som eventuellt vill flytta till Portugal.

 3. Profilbild för Marianne

  Du har verkligen stenkoll på ekonomin, men du gillar ju siffror har jag förstått 🙂
  För egen del har jag aldrig kommit överens med siffror, men har ungefärlig koll på ekonomin.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, jättekul! Det är väl huvudsaken att en har koll på sin ekonomi 🙂

 4. Profilbild för Anita

  Visst är det bra att hålla koll och det är också intressant att jämföra år från år. Måste säga att er koll på siffrorna är imponerande!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja både bra och roligt 🙂 Tack!

 5. Profilbild för Micke

  Jösses, ni har verkligen koll på ekonomin, får nästan lite dåligt samvete här över att vi inte har sådan koll, men det går ju som tur är att ändra på.
  Men vi har bra koll på sparkontot iallafall, det går på plus varje månad där som tur är.

  Ha en underbar söndag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo men det har vi, det hjälper oss att skapa förutsättningar för val vi vill göra i vårt liv. Bra det finns pengar över varje månad!

 6. Profilbild för Ditte

  Kul att se hur era utgifter ser ut.Har gjort en snabb jämförelse med våra kostnader. Jag har också stenkoll på våra, men inte för att det är en budget utan för att jag vill veta var pengarna hamnar. Har ju ingen tanke på att spara några pengar utan livet pågår ju här och nu. Vid en snabbkoll ser jag att ändå vi ligger ganska nära era utgifter och på en del, betydligt under. Har ju ingen bi, inget vatten och avloppl och betydligt billigare el-
  Vi har ett ganska stort resekonto och det hade du inte med. Kultur, att träffa vänner och äta middagar hos varandra gör vi ofta och likaså träffar vi vänner ute på restaurang. Inte livsnödvändigt men så roligt tycker vi.
  SL:s resekort är ju ganska billiga så det gör också mycket.
  Matkostnaderna är högre men även vi prioriterar att mat får kosta. Köper kvalité. Å andra sidan lagar jag/vi i princip allt från grunden .
  Så summa summarum blir det ganska lika.
  Sen är det ju alltid så att en ju inte kan göra av med det en inte har.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vatten och avlopp brukar ju ingå i hyran tänker jag, så ni betalar väl en hyra varje månad? El i en lägenhet är ju inte riktigt jämförbar med el i ett hus med trädgård, så förstår absolut att er el är mycket billigare. Nä resor tycker jag inte hör till levnadskostnader. Och så är det ju, vi väljer att ha låga levnadaskostnader för att kunna göra en massa aktiva val om allt möjligt roligt i livet.

   1. Profilbild för Ditte

    Just så! Stämmer helt med de val vi gör. Och vi har möjlighet genom aktiva val att just göra det vi vill i väldigt stor utsträckning, Ser egentligen ytterst få begränsningar.

    1. Profilbild för Anna Forsberg

     Tror att många begränsningar sitter i huvudet. Men visst behövs pengar, därför det är viktigt för oss att skapa förutsättningar där det inte är ett hinder.

 7. Profilbild för Ingrid

  Nu struntar jag i att hålla koll och lever hovum brovum, men förr bokfördes minsta utgift och jag hade lika bra kolla som du på vart pengarna tog vägen. Vi hade lantbruk, så först och främst skulle jag ju bokföra utgifter och inkomster gällande företaget, men privatkontot blev nästan det mest omfattande.
  Jag skröt väl lite grann för en arbetskamrat om vilken kontroll jag hade över vart pengarna gick och hon bara tittade på mig och sa: ”vill man verkligen veta det?”
  Vi ser olika på saker och ting!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag sköter bokföringen i vårt företag också, gör även bokslutet numera. Jag vill absolut veta vad våra pengar går till, först då kan jag ju ta beslut om eventuella ändringar. Men jag har också full förståelse för att andra inte tycker det är värt jobbet 🙂

 8. Profilbild för Carita

  Superintressant med dessa uppgifter! Inte för att jag får koll direkt över dem, inte ens fastän jag använder euro sedan 2002. Det är mera det här med att räkna och får översyn över ett helt ÅRS kostnader.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Den kollen är jättebra för oss, då ser vi direkt hur länge våra pengar räcker och det ger oss underlag för beslut framöver.

 9. Profilbild för Susjos

  Du har verkligen koll på slantarna, det är ju superbra. Det kan man inte säga att jag har, fast det är jag som sköter räkningarna här hemma, hihi!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det och det är bra för oss. Vi kan göra eventuella justeringar i våra utgifter och vi kan på det viset påverka förutsättningarna för beslut vi vill ta. Utan noggrann koll på vår ekonomi hade vi kanske inte haft råd att köpa husbilen och eller huset här i Portugal.

 10. Profilbild för Hanneles bokparadis

  När barnen bodde hemma hade vi koll men känns inte lika viktigt längre när vi bara är två, vi slösar inte, köper gärna bra mat med kort datum win-win, miljövänligt också.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker det är kul och jag lär mig jättemycket.

 11. Profilbild för Hannas krypin

  Oj vilken koll ni har. Det kan jag inte direkt påstå att jag har. Intressant att läsa.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo, jag har koll. Gillar det och det är lärorikt. Dessutom ger det oss en underlag för nya beslut.

 12. Profilbild för Lillan Kind

  Tack för att du delar med dig av era utgifter! Det här inlägget var väldigt intressant att ta del av, för vi vill också lämna kalla och mörka norden. Levnadskostnaderna verkar ju inte orimliga hos er. Skulle gärna vilja hitta ett (hyfsat billigt) hus med några hektar mark.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om ni inte letar utmed kusterna så finns det fortfarande hus som inte är ruinerande. Dessutom är det mycket begränsningar kring plantering av träd etc utmed kusten. Vi älskar vår lilla plats med en timme till havet, med massor av portugiser omkring oss.

 13. Profilbild för Madde

  Håller med de ovan. Vilken koll, men det måste ändå kännas bra 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns bra, kul och nödvändigt för att kunna ta vissa beslut.

Vädret

Ourique, PT
18°
Växlande molnighet
06:1820:40 WEST
OnsTorFreLörSön
24°C / 8°C
27°C / 9°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
30°C / 12°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.