Det kanske är åldern..

.. eller så är det livet. Med erfarenheten och bagaget jag bär. Oavsett anledning blir jag mer och mer övertygad om att jag valt rätt livsstil, här i Portugal.

Nu är ju få saker för alltid, så rätt var det är kanske vi får ett ryck och gör något annat i vårt liv. För vi är såna, vi älskar förändringar och är bra på att ta beslut. Men vi har inga som helst tankar eller planer på att förändra vår boendesituation. Just nu är det här helt rätt för mig!

Vad är det då som gör att det känns så rätt att bo här i Portugal på en liten gård? Jo, det är Enkelt. Långsamt. Vackert. Tyst. Snällt. Precis som i nedan citat. Det räcker liksom.

Bort med tidstjuvar, drama & stress

Är inte alls intresserad av att vara en del i ett drama, eller beskåda ett (annat än på film då). Håller mig borta från det så gott jag kan.

Stressa slutade jag med för flera år sedan (då vi gjorde vår första övervintring med husbilen) och det tog mig åtminstone 2 månader ”on the road” innan jag insåg att jag jobbat alldeles för mycket innan. Roger hade då tagit över en del av mina arbetsuppgifter och vi blev tuffare på att säga nej till nya okända kunder.

Vad mycket tid jag har nu när jag inte har varken Facebook eller Instagram. Engagemanget för mig själv, mina behov och mitt liv är så mycket större. Sociala medier är en tidstjuv som ständigt pockar på uppmärksamhet. Jag vill inte ge varken den tiden eller uppmärksamheten till min telefon.

Prylar är också en tidstjuv, onödiga saker tar kraft genom att bara finnas. Att inte ha mer grejer än jag behöver är viktigt för mig.

Älskar grisöras blommor, men de är finast underifrån. Jag tar mig tiden att beskåda saker från många vinklar.

Mer fågelsång och lugn

Jag är så tillfredsställd av att sitta på verandan i eftermiddagssolen med kaffe i muggen och titta ut över det vi gjort under dagen i trädgården. Prata om vad vi ska ta tag i nästa dag eller planera för större projekt framöver. Vi skapar tillsammans!

Vi kramas, äter god mat och pratar om precis allt. Bara vi två nästan jämt. Träffar gärna vänner som ger energi, där rummet fylls av glada skratt och djupa samtal. Sånt där som berör mig på djupet.

Jag lär mig nya saker, provar mig fram och är aktiv på olika sätt. Hjärnan och kroppen är ofta i rörelse men jag njuter också av att sjunka ner i soffan och läsa en bok, se en film eller måla på paddan.

De har glömt friheten

I citatet ovan (bilden) tycker jag dock de glömt ordet frihet. För det är det viktigaste för mig. Jag behöver min frihet. Jag vill vara oberoende.

Jag är fri, fri att ta aktiva beslut, att kunna göra i princip vad jag vill och fri att göra precis ingenting när jag vill det. Min frihet är inte förhandlingsbar.

Vår lilla dal

Angående frihet förresten.. jag läser just nu ”Jag är pilgrimen” och det här stycket fastnade. synd om aporna, men uttrycket i slutet stämmer så otroligt bra tycker jag. Jag har släppt taget om mycket, det har gett mig en stor frihet.

Så han berättade hur byborna kedjar fast en kanna med smal hals och lökformig botten vid foten av ett träd. ”De fyller botten med nötter eller nåt annat som apor tycker om. På kvällen klättrar en apa ner från träden och sticker ner handen i kannans långa hals. Han grabbar tag i godsakerna och knyter handen. Det gör den för stor för att få upp ur den trånga halsen, och så sitter apan sitter fast. På morgonen kommer byborna dit och klubbar honom i huvudet.” Han tittade på mig ett ögonblick. ”Det är förstås en zen-historia”, sa han och log på nytt. ”Poängen är: allt man behöver göra för att bli fri är att släppa taget.”

Från boken ”Jag är pilgrimen”

Behöver inte mer

Jag tror inte att jag behöver så mycket mer än det där faktiskt. Ett liv som är Enkelt. Långsamt. Vackert. Tyst. Snällt. Och att ha min Frihet.

Varje dag ligger tacksamheten som en varm filt om mig och jag vaknar med en förväntan i magen. Faktiskt varje dag.

Lite rörigt inlägg kanske, men när jag reflekterar och ska försöka få ner de tankarna på pränt så kan det bli så. Och det duger bra det också.

Publicerat:

i:

28 svar till ”Det kanske är åldern..”

 1. Profilbild för Ditte

  Intressanta tankar och jag funderade också när jag läste. Friheten för mig är viktig och har varit det för mig sedan jag var liten. Och redan då gav mig mina föräldrar stor frihet som jg sedan tagit med mig vidare i livet. Och friheten har jag både inom mig och med mig i det liv jag lever. Tacksam för det. Känner mig så previligierad att kunna göra i princip det jag vill och när jag vill. Valfriheten är också viktig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja valfrihet (vilket jag slår ihop med ordet frihet) är otroligt viktigt och något som inte alla människor har. Vi är definitivt priviligierade Ditte!

 2. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Härligt att läsa dina sunda tankar och mycket att reflektera över.
  Önskar dig en lugn och skön helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Detsamma Lena!

 3. Profilbild för Znogge

  Jag tycker inte alls att ditt inlägg är rörigt utan du förmedlar dina tankar på ett bra vis. Vilket bra livsval ni har gjort och helt rätt blev det. Det finns alldeles för många som pinnar på i ekorrhjulet utan att hinna med tillräckligt av det som verkligen ger livskvalitet. Att våga ta steget och göra något annorlunda är så viktigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra! De tär väldigt skönt att ha lämnat ekorrhjulet, för vi sprang i det också för ett antal år sedan.

 4. Profilbild för Micke

  Ett bra livsval ni gjort tycker ju vi, frugan och jag, hade jag varit pensionär så hade nog vi gjort något liknande, samhället snurrar ju på lite väl mycket ibland kan jag känna och då snurrar man ju med och försöker hålla sig fast allt vad man orkar.

  SV: Ungarna fick rita av skulpturerna de såg från platsen de sitter på, en del blev riktigt bra, några andra elever får nog träna lite till. 😉

  Ha det bäst.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nu är vi inte pensionärer, utan har förmånen att kunna jobba oberoende av plats. Vi gillar att snurra själva 🙂 Detsamma!

 5. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det här inlägget var väl definitivt inte rörigt utan jag tyckte du förmedlade fina tankar och känslor på ett riktigt fint sätt.
  Frihet är nog det allra viktigaste och vi som har det kan inte vara nog tacksamma. Då kan vi välja allt det andra också!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra! Exakt, friheten ger oss möjlighet till att ta de beslut vi vill göra.

 6. Profilbild för Marianne

  Grattis till dej som hittat din plats där du kan leva ett stressfri, lugnt och fritt liv och att du har någon att dela allt detta med. Så underbart att kunna bestämma och styra sin egen väg i sin egen takt.
  Och rörigt inlägg? Nej, inte enligt mej.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, precis så menar jag. Tack!

 7. Profilbild för Ingrid

  Man gör sina val i livet, om de är rätt eller fel vet man inte. Det finns ju inget facit att kika i och ingen vet vad framtiden har i sitt sköte.
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det, går ju bara att göra val utifrån det en har. Ny kunskap så kan det bli nya beslut 🙂 Detsamma!

 8. Profilbild för Anette

  Så skönt att vara till freds med tillvaron och att ni själva bestämt hur ni vill ha det.
  Viktigt förstås att vara fri och göra det man vill.
  Själv är jag lite av den rastlösa typen. Jag vill träffa människor och vill att det händer saker även om jag också uppskattar lugnet emellanåt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns väldigt skönt! Jag var mer rastlös för sisådär 10 år sedan.

 9. Profilbild för Veiken

  Visst är det underbart att hitta sin perfekta plats i livet. Det är bara att gratulera! Frihet att göra det man vill och kan är viktigt!
  Jag vill gärna att det ska hända grejor, men vill också ta det lugnt mellan varven!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är underbart, tack! Livet är till för att upplevas tänker jag, och det gör vi gärna hemma, men också på bortaplan.

 10. Profilbild för Susjos

  Låter verkligen härligt, och jag förstår dej så väl! Jag ser fram emot mer ledig tid när jag så småningom ”går i pension”, men är tacksam att inte ha ett måndag-till fredag jobb , och att jag inte jobbar heltid natt ( inte många som pallar det), räcker gott och väl med att jobba 80%, och inte dumt att tillsammans med min man njuta av lediga dagar mitt i veckan. Men visst gäller det att tänka till och njuta av livet här och nu….och gärna slippa denna mörka årstid i Sverige just nu!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att kunna påverka vår arbetsdag är helt fantastiskt. Har varit platsoberoende och fri i mitt arbete länge. Nämnde inte ens mitt jobb i inlägget – det säger ju en del tänker jag 🙂

 11. Profilbild för Carolyn Johnsen
  Carolyn Johnsen

  Jag känner precis som dig, Anna, om livet i Portugal. Jag har bott i 13 länder men från första gången jag anlände här, kände jag i hjärtat att ”här kan jag bo”. Jag har inte riktigt kunnat förstå varför jag har så starka känslor för Portugal men, förutom allt som du beskriver, påminner landet mig litegrann om Zambia där jag bodde tidigare i några år.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra att du känner likadant, trots din erfarenhet med att ha bott i många andra länder. Portugal är magiskt på något sätt, även om portugiserna själva inte förstår det (vilket leder till många spännande samtal).

 12. Profilbild för Anita

  Definitivt inget rörigt inlägg utan tvärtom intressant och framför allt positivt! Det känns verkligen hur mycket ni trivs med er flytt till Portugal. Och den översta bilden med den orange himlen …. oj, den kan jag titta på hur länge som helst …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad bra det inte var rörigt och att du tycker det var både intressant och positivt. Tack!

 13. Profilbild för Kraka

  Man ska välja det liv man vill leva. Dessvärre är det inte alla förunnat. Jag är så nöjd med det liv jag valt, men en gång i tiden trodde jag att normen med tvåsamhet var ett ”måste”.
  Det som tagit mest energi från mig är de män jag delat livet med. Han jag var gift med i så stor omfattning att jag blev fysiskt sjuk.

  Jag har svårt att tänka mig att frivilligt sluta jobba. Jag älskar intensivvården, trots att vården inte är oproblematisk. Du har säkert läst i svenska tidningar om IVO:s kritik. Svensk vård är inte patientsäker.

  Jag älskar att resa, läsa, jobba och nu kan jag ägna mig åt det utan att någon ifrågasätter varför jag inte ägnar mig åt honom. Jag behöver så mycket egentid. På mina villkor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Visst ska en välja sitt liv och det gläder mig att du kan göra detsamma.

 14. Profilbild för Carita

  Så mycket sant i det du skriver. ”Sociala medier är en tidstjuv som ständigt pockar på uppmärksamhet.”
  Många av oss vill ha tystnad, lugn, tid, god mat, umgänge med fina vänner.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så. Dessvärre tycker inte alla att umgänget är viktigast, utan låter telefonen ändå ta plats i sammanhanget.

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.