dolomiterna

Större frihet nu än i husbilslivet

När pandemin kom insåg vi att vi inte var så fria och oberoende som vi trodde, när vi bodde i husbil. Idag har vi faktiskt större frihet.

Vi får fortfarande frågan om vi saknar husbilen och svaret är snabbt: Nej. Har bloggat om det här. Vi gillade de tre åren med husbil skarpt men nu är känslan ”been there – done that”.

Något jag kom att tänka på häromdagen är att jag faktiskt känner att jag har mycket större frihet nu i vårt hus än jag någonsin hade i husbilslivet, fast just friheten var något som vi verkligen tryckte på när vi valde att bo i husbil.

Resor

Oavsett om vi bor i husbil eller hus är vi fria att resa vart vi vill. Med husbil hamnade vi på andra ställen än om vi skulle flyga. Men faktum är att husbilen begränsar resandet också då ett stort fordon som FrankieBoy inte funkar överallt.

Men om vi jämför med personbil (som är nuvarande utgångsläget) så är resandet faktiskt friare nu. Dessutom har vi närmare till södra Europa när vi bor i Portugal.

Ägodelar

Vi äger inte mer saker än vi behöver, fast självfallet har vi fler prylar nu än när vi bodde i husbilen. Då var vi dock beroende av ett förråd för de saker vi inte hade med oss i bilen.

Både personbil och husbil behöver tvättas, det är enklare att tvätta personbilen här på tomten än att tvätta husbilen.

Huset behöver underhållas, men vi har ett putsat betonghus så det är väldigt lite underhåll. Trädgården byggs för att vara så underhållsfri som möjligt. Men är beroende av hjälp med skötsel och vattning om vi reser bort längre tid.

Toalett

Det var väldigt skönt att alltid ha med sig toaletten i husbilen. Det är omständligare att leta efter offentliga toaletter när en är ute på vift. Men här i Portugal är de offentliga toaletter oftast väldigt rena i alla fall.

Hemma har vi så klart världens bästa toalett, men den är bara tillgänglig hemma.

Okej offentlig toalett i Albufeira

Tvättmaskin

Det finns de som har med sig en tvättmaskin i husbilen. Jag valde att handtvätta det mesta istället. Men lakan och handdukar behövde jag en tvättmaskin för. Beroende på i vilket land vi var så var det lite olika lösningar för det. Men det var inga större problem, men visst det krävde planering. Tycker dock inte det blev rent alltid, så det var mindre roligt.

Här hemma har jag en tvättmaskin tillgänglig hela tiden och det blir alltid väldigt rent 🙂

Vatten & avlopp

I en husbil måste en hitta platser att tömma gråvattnet, fylla vatten och tömma toaletten. Vilket ju brukar finnas tillgängligt, men kräver planering, eftersom tankarna är begränsade.

I huset har vi en septiktank med överfyllnadsskydd (ut på ängen), visst behöver den tömmas, men ingen panik när det inte sker. Vatten har vi från kommunen så är idag beroende av det även om vi samlar regnvatten också. Men vattnet tar liksom inte slut så beroendet är inte särskilt tydligt.

El

På husbilarna hade vi solceller, så om solen sken klarade vi oss ganska bra, men med planering vad gäller laddning av datorer och användande av köksmaskiner.

I huset har vi el från EDP (energiföretag i Portugal) och är beroende av det då vi inte fått upp några solceller än. Men vi behöver inte fundera på det då det kommer via hålen i väggen. (Jo vi tänker energisnålt, men elen tar liksom inte slut för oss)

Mat

Att vara beroende av mataffärer är en ju oavsett hur en bor, men när vi bodde i husbil var det mer påtagligt eftersom förvaringsutrymmena är små och självfallet kan en inte kan odla något.

Tack vare våra odlingsmöjligheter så är vi inte lika beroende av mataffärer. Vi skulle kunna äta bara från trädgården om vi skulle behöva, även om det skulle bli ganska tråkigt 🙂 Dessutom har vi möjlighet att bunkra här hemma (även om vi har ett litet hus med få förvaringsmöjligheter). Men vi kan köpa mycket stapelvaror om vi vill och på det viset minska behovet av att åka och handla.

mataffärer Portugal
Mataffär i Portugal

Utrymme

Som jag tidigare berättat så kände jag mig inte fri när vi stod packade som sillar med andra husbilar på ställplatser och campingar. Jag behöver space och det var inte så lätt att få till när vi bodde i husbilen. Även när vi nyttjade fricamping (i Sverige oftast) så var det mycket husbilar så det var ofta lika illa där, ibland värre eftersom så många som möjligt skulle knö sig in och det inte fanns uppmärkta platser.

Enorm frihetskänsla här hemma! Inga nära grannar, vägen utanför trafikeras av 1-4 bilar per dag, beroende på veckodag. Här har vi massor av utrymme.

Boplatser

När en bor i en husbil är en beroende av att hitta platser att stå på, där vi fick lov att övernatta. Det behövdes planeras och vi var beroende av att vi fick plats, att vi kunde köra in där (särskilt med FrankieBoy) och att platsen hade de faciliteter vi behövde just den natten. Inte alltid kändes det tryggt, då fick en rulla vidare.

När en bor i ett hus så behöver en inte leta efter en boplats.

Ekonomi

Pengar är en viktig del i att känna friheten att kunna ta nya beslut. Vi har lägre månadsutgifter i vårt husliv än när vi bodde i husbilen och då har ju priserna ändå stigit en hel del den senaste tiden.

månadsutgifter

Pandemi, krig, bränder och annat otäckt

Det var just en pandemi som hände. Sen kom krig och sedan började det brinna i Portugal, igen. Alla dessa saker som vi inte själva kan påverka men som kan ställa till det rätt rejält i livet. Det är då frihetskänslan behöver vara extra stark. För att orka och för att ändå finna glädje i livet.

När pandemin kom var vi i Portugal i vår husbil, men kunde inte välja var vi skulle vara då campingar och gränser stängdes och vi tvingades köra till Sverige. Helt i händerna på vad som bestämdes kring restriktioner i alla länder vi passerade.

Pandemins restriktioner fortsatte här i Portugal efter att vi köpt huset. Men det påverkade inte vår frihetskänsla, för nu hade vi vår egen plätt på jorden. Även om resor inte kunde göras så var det väldigt mycket större frihetskänsla än att vara strandad på en camping med husbilen.

När kriget i Ukraina bröt ut bodde vi i huset och visst försvann en del av frihetskänslan då det otäcka la en oro över mig. Men det hade varit likadant oavsett om jag bodde i husbil eller i huset.

När bränderna härjar i vårt nya land så är det ruskigt obehagligt, men vi känner oss trygga här då vi inte bor i ett område med skog och därmed är det en liten risk att vi skulle behöva evakueras från vårt hem.

Slutsummering

Om en skulle räkna poäng på ovanstående punkter så skulle vårt nuvarande liv vinna med 8-3 mot husbilslivet (ägodelar, toalett & el). Det är en skön känsla att veta att nya beslut kan leda till något ännu bättre, för vi gillade husbilslivet skarpt när vi var mitt uppe i det. Men det här är alltså ännu bättre!

Vår frihet kommer troligen alltid vara högsta prio i våra beslut.

Översta bilden är från när vi korsade Dolomiterna

Publicerat:

i:

18 svar till ”Större frihet nu än i husbilslivet”

 1. Profilbild för Mac Törnedal
  Mac Törnedal

  Friheten med husbilsliv är tyvärr väldigt överskattad i dagens läge.
  Kanske var det friare för sådär 25-30 år sedan, när inte så många hade husbil.
  Nu kan man få onda blickar av lokalbefolkningen när man kommer rullandes.
  Långtifrån alla husbilsbilister sköter sig , visar hänsyn och så vidare, så nog är det friare med egen täppa!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja så är det säkert, det är så ofantligt många husbilar överallt numera. Exakt, det kändes som en störde varje gång en rullade igenom en mindre stad, jag var obekväm i den känslan.

 2. Profilbild för Chatrine

  Jag förstår helt vad du menar med husbilslivet. För oss är det oerhört praktiskt, vi kan ha hemmet med oss när vi jobbar på olika ställen.
  Jag skulle dock inte vilja bo i en miniplåtis utan en fast plats att kalla hemma. Tack vare att vi har ett utrymme för lite extra prylar går det oförskämt smidigt att bo på 6 kvm 😊

  Tänkte på din kommentar ang utrymme. Har ni funderat på att bygga en matkällare? Kanske kombinerat med ett nedsänkt växthus. Det är något vi ska göra så småningom. Inget behov av kylning sommartid och frostfritt vintertid. Frosten är väl inget problem för er men vi har ju lite annat klimat 😄

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   För er förstår jag det är en toppenlösning när ni håller på och bygger! Vi har en källare under balkongen. Används för virke mest nu. Odlar inte grönsaker som behöver ligga där nu dock. Växthus har jag tänkt på (för vintern då, för sommaren är för varm), men jag har nog bestämt mig för att skippa det. Påverkar min frihet negativt.

 3. Profilbild för Veiken

  Vi har diskuterat husbil eller husvagn genom åren och alltid kommit fram till att vi har det mycket bättre utan. Alla punkter du räknar upp skriver jag under på. Så många måsten när man är på rull!
  Skönt att ni tog rätt beslut för er!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi kunde uppskatta det primitiva och låta vardagen ta en massa tid. Det var rätt för oss då. Men med nya beslut så vidgar vyerna och idag är jag glad att jag haft de åren, men vill inte tillbaka.

 4. Profilbild för Micke

  Har ju aldrig haft en husbil så jag har ju inte de erfarenheterna, således har jag ännu en dröm om det.
  Förstår hur du menar, har man gjort det så har man ju gjort det.

  Frihet är ju en viktig känsla man bör ha, något att sträva efter.

  Ha det bäst nu. 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Frihet är otroligt viktigt, och jag är glad jag insett det och skapat mig det liv jag vill leva. Detsamma!

 5. Profilbild för Susjos

  Så spännande att läsa om husbilsliv och hus i Portugal. Jag kan tänka mej att semestera i husbil,men inte bo i en.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Semestra är en annan typ av upplevelse helt klart, det har vi bara provat i två veckor innan vi bestämde oss att flytta in i en.

 6. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag gillar dina jämförelser med hur ni lever nu och hur ni levde då. Så bra upplagt.
  Vi har också räknat en del (tidigare) på att ha en båt istället för ett hus men kom fram till ungefär samma sak som ni har gjort med husbil visavi hus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Har kompisar som köpt båt och flyttat in i den. De seglar just nu neråt från Sverige. Kul äventyr det också, men det är inte för oss.

 7. Profilbild för BP

  Vet inte om du följer bloggen ”Freedomtravel. Paret Helena och Peter har precis kommit hem efter fyra månaders rull genom Sverige, Tyskland och Tjeckien. Gissar att ni gjorde ungefär lika långa resor när ni hade husbil.
  Personligen har ”camping-livet” aldrig lockat mig. Gillar inte ”compact living” och vill gärna spola i toan utan att behöva tömma svart- och gråvatten (tror jag det heter). Sedan tycker jag inte att det är så väldigt roligt att ”bo” två meter från närmaste granne.
  Men – vi alla har olika smak och allt har sin tid som jag brukar säga.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jodå, jag har läst en del hos Helena och Peter. Nej, vi bodde på heltid i husbilen i tre år, så reste hela tiden under den tiden. Hade två olika husbilar, en stor och sen en van de sista 8 månaderna. Det är definitiv inte roligt att bo två meter från närmsta granne – otroligt frustrerande! Det fanns en massa fördelar, men det blev till slut för svårt att leva utan att få egen tid någonstans.

 8. Profilbild för Ditte

  Intressant läsning! Husbilslivet och camping har aldrig lockat oss . Vi har hyrt husbil på Nya Zeeland och det var perfekt i två veckor. Och jag har korsat USA i en Volkswagen camper under 6 veckor. Fina och roliga minnen. Men i övrigt att bo på en campingplats och stå packade med en granne någon meter från mig känns inte lockande. Däremot har vi haft båt och seglat mycket men undvikit gästhamnar och bara varit där över dagen för att tvätta och handla m.m. Men båtlivet var et komplement till vårt andra liv.
  Och jag skulle nog aldrig, som ni ,valt att bo permanent i en husbil. Är alldeles för bekväm och vill ha utrymme runt mig.
  Vet många som har en husbil men även annat boende och då blir det ju en helt annan sak-
  Men man är olika och man kan ändra sig.
  Och ni har ju nu gjort ett helt annat val.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   På NZ har jag förstått det är många som åker runt med husbil. Vi hade ingen erfarenhet av camping innan, men nu har vi massor. Slipper dö nyfiken på det iaf 🙂 Japp, nu testar vi något annat med att bo utomlands för första gången i våra liv.

 9. Profilbild för Ditte

  Jätteroligt med ert boende i Portugal och fint att få följa det och er tillvaro där.
  Olika boenden utomlands har jag haft i omgångar sedan jag var liten och de har alla har gett så mycket. Inte minst även på ”äldre dar” där våra fyra år i Kina gav oss så mycket.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så inspirerande att läsa! Just det, jag bodde ju utomlands som barn också. Ett år i Portugal 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.