Förändringsberoende

Om att vara förändrings­beroende

Den absolut största anledningen till att vi lever den här livsstilen är för att vi är förändringsberoende. Vad är det då?

Vad innebär det att vara förändringsberoende och hur blir en det? En gång hörde jag någon berätta att det kan ha med någon signalsubstans att göra, men jag har inget belägg för det och jag har inte hittat något om det när jag sökt. Men vi kan i alla fall konstatera att vi är några på jorden som drivs av förändringen i sig och älskar när de sker. Människan är förprogrammerad att undvika obehagliga situationer, men vi förändringsberoende ser alltså inte förändringar som obehagliga och det har vi troligen tränat upp, medvetet eller omedvetet.

Vad innebär det att vara förändringsberoende?

För oss innebär det i alla fall att vi drivs av att göra förändringar. Vi är inte rädda för vad som kommer hända efter förändringen. Att förändra något är ett steg framåt i livet tycker vi. Att vi utvecklas och vill prova nytt. Det betyder inte att vi inte gillar nutid, snarare tvärtom, vi älskar att leva i nuet. Att njuta här och nu. Samtidigt som vi förändrar vår vardag, vårt liv, våra beslut och våra värderingar så är vi nyfikna på nästan allt. Nyfikenheten leder ju ofta till nya beslut och därmed nya förändringar

Förändring är viktig för mig! Jag är alltid på väg nånstans, alltid i rörelse framåt. Till nya upplevelser, nya perspektiv, nya utsikter och insikter. Andra miljöer och andra sammanhang. Nya platser innebär skärpta sinnen och min uppmärksamhet är på max. Jag är väldigt nyfiken och tröttnar aldrig på att lyssna till människor som gör aktiva val till förändringar och utveckling i sitt liv.

Som gästbloggare under en vecka i Alingsås Tidning för drygt två år sen började jag artikelserien så.

Nyfikenheten

Båda två är väldigt nyfikna och det har troligen koppling till det här beroendet. Nyfikenheten triggas, behovet av förändring skapas och vi är fast. Vi vill prova.

Utmaningar för en förändringsberoende

Förändringen ger nya utmaningar. Vi har förhoppningar om hur det ska vara efter genomförd förändring. Vad kommer vi mötas av? Vilka förhoppningar grusas? Vilka förhoppningar slår igenom? Det är så otroligt spännande att inte riktigt veta utan se vad som händer.

Andras åsikter oviktigt

Att göra det som faller oss in utan att tänka på hur det kommer uppfattas av andra eller hur det kommer gå är nog en bra egenskap när en är förändringsberoende. Det händer ju saker hela tiden och om vi skulle bry oss om vad andra tycker hade andras åsikter begränsat oss.

Ingen begränsning på beslut

När en gör många förändringar hela tiden är det bra att det inte finns en viss mängd beslut en får lov att ta i sitt liv. Vi tar många beslut. Hela tiden.

Saknad är inte farligt

Vid de flesta förändringar krävs att något offras. Det kan vara små saker, som antal tallrikar, men det kan också vara relationer. Relationen i sig offras kanske inte, men den geografiska närheten till varandra. Vi är inte rädda för att sakna, att sakna känns någonstans skönt, för då vet vi vad personen, platsen eller prylen betyder för oss. ”En saknar inte kon förrän båset i tomt”-syndromet.

Acceptera, anpassa & accelerera

Processen att hantera förändringar eller livet i allmänhet. Läs mer om just den processen i ett tidigare inlägg.

Är förändringsberoende samma sak som att vara rastlös?

Att vara rastlös är att vara orolig och att ha svårt att slappna av.

Det är ofta en sinnesstämning som triggar till förändring. När en har tråkigt och/eller inte riktigt vet vad en ska göra så sätts kreativiteten igång hos vissa, en får idéer och hittar nya vägar. Där ligger förändringen. Där ligger tron om att det är samma sak som att vara förändringsberoende.

Men våra förändringar drivs inte av rastlöshet, utan av nöjdhet. Vi är klara med något och vill göra en förändring. Vi är nöjda med läget som det är, men vill ha mer eller annat. Vi är inte oroliga, uttråkade eller har svårt att slappna av. Vi är taggade, nyfikna och sugna.

Vi blir däremot väldigt uttråkade och rastlösa när vi inte kan göra en förändring, när vi hålls tillbaka av yttre faktorer, som med våra madrasser

Lite exempel på hur vi funkar

Några praktiska beskrivningar på hur vi tänker och resonerar.

 1. Omorganisationer när vi var anställda var alltid spännande. Det kunde ju komma in nya personer i organisationen som kom med nya vinklar och lösningar. Som utvecklade både medarbetare, processer och resultat. Otroligt häftigt!
 2. Att flytta är kul, lära känna en ny plats, nya människor, ny livsstil och tillhöra nya sammanhang. Det betyder inte att vi inte gillar platsen vi bodde på utan var nyfikna på annat.
 3. Har sett massor av vackra korsvirkeshus under våra veckor i Tyskland. Vi är klara med det nu, inte alls rastlösa, utan nöjda. För nu. Suget kan mycket väl återkomma men vårt förändringsberoende drev oss vidare, till något annat.
 4. Vi sparar gärna en del av våra inkomster, för att ha större valmöjligheter när det ska tas nya beslut.

Det aldrig är försent att prova något nytt, för det ger oss alltid möjligheten att välja att fortsätta eller avbryta. Om vi avbryter så har vi provat och har ny kunskap med oss inför nästa val. För nya beslut blir det alltid. Hela livet ut. I alla fall för oss.

Bilden är från slottsparken i Weikersheim.

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

10 svar till ”Om att vara förändrings­beroende”

 1. Profilbild för Christel

  Hög igenkänningsfaktor här, hade jag inte haft en partner som stoppade mig hade vi kunnat hamna hursomhelst! Det kan också vara frustrerande så där är ni lyckligt lottade eller det var kanske just därför ni föll för varandra. Detta är en av många anledningar till att jag älskar att följa er och se vad som händer härnäst.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tror att vi utvecklat detta förändringsberoende tillsammans. Så glad att du följer Christel och vi ser fram emot att hänga med er igen, gillade ert sällskap med 🙂

 2. Profilbild för Marie
  Marie

  Hej, verkligen hög igenkänningsfaktor. Härligt att du så himla bra beskriver det vi ockå känner. I mångas ögon helt fel och tokigt. Men för oss helt rätt. Vi bor i lägenhet och vår husbil, Stugan, tar oss till nya platser, miljöer som berikar vårt liv. Tänk vad mycket härligt vi vi får se och vara med om. Har läst ditt inlägg tre gånger nu och håller med dig i varje ord då skriver. Jippiii! Härlig läsning en kall fin söndagsmorgon.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men vad roligt att jag kan beskriva något som ni också känner. Ja det är inte alltid lätt att förstå för andra. Vi får verkligen se och uppleva så mycket vi husbiliser och förändringsberoende 🙂

 3. Profilbild för Lena

  Kan hålla med om allt du skriver! Tänk vad fattigt livet skulle ha känts om inte jag och Bosse hade gjort alla dessa val och tagit alla beslut för att kunna njuta heltid av våra liv i vår husbil, där vi vill.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så härligt att ni också trivs med er situation:) Men det visste jag ju redan! Ser fram emot att snacka mer om våra val när vi ses.

 4. Profilbild för Chatrine

  Pang – hammaren på spiken! Så bra beskrivet ????
  Just den där biten med ’rastlöshet’ som jag så ofta får förklara mig. Tack för att du satte ord på känslan.
  Jag minns när jag och min mindre förändringsvana make byggde hus och min kommentar innan kontraktsskrivning var; jag har två villkor som inte står i kontraktet. Vi ska aldrig avstå en resa för att fixa med huset och vi måste inte bo här resten av livet, bara så länge vi vill.
  Han funderade lite över mitt sista villkor men nu förstår han vad jag menade. Att en kan bli färdig med en plats fast en fortfarande tycker den är bra.

  Kram och tack ????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Tack Chatrine! Ja rastlöshet är något vi blir ”anklagade” för, när det är något helt annat. Väldigt bra extra villkor tycker jag. Kram!

 5. Profilbild för Tone

  Her kjenner vi oss også igjen i det meste. Det er nok derfor vi lever som vi gjør – som digitale nomader, alltid klar for å oppleve noe nytt, spennende og interessant.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det är säkert därför vi lever ett lika liv. Ett liv som vi väljer själva.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
23°
Soligt
06:1020:56 WEST
MånTisOnsTorFre
28°C / 16°C
24°C / 13°C
21°C / 13°C
25°C / 12°C
30°C / 15°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.