mitt digitala användande

Min digitala användning 2022

Vår digitala tillvaro varieras hela tiden, nya tjänster poppar upp och gamla går i graven. Vi inspireras till nya sätt att arbeta och leka så i dagens lista blir det en översikt av mitt digitala användande.

Jag har varit aktiv på internet sedan 1998, bloggat sedan 2007, jobbat med webb sedan 2008 och varit aktiv i sociala medier sedan 2009. Så jag är kanske mer digitala än många andra, men samtidigt är jag väldigt mycket mindre digital numera än jag nånsin varit sedan digitaliseringens början.

Men de här produkterna och tjänster använder jag mest just nu.

Telefon: Iphone 13 pro

Dator: MacBook Pro

Läsplatta: Har en iPad Pro med ett antal år på nacken som använder när jag läser digitala böcker. Är en datormänniska så har svårt att använda ”paddan” till annat.

Bloggplattform: WordPress (egen hostad, inte wordpress.com)

Webbhotell: Loopia

E-post tjänst: Fastmail för företaget och inkognitomejl (vid registrering av onlinetjänster t.ex). Loopia för bloggmejl.

Dokument & bildlagring: Dropbox & iCloud

RSS-läsare: Feedly (där jag bevakar när det kommer nya blogginlägg hos andra)

Lösenord: hanteras med 1password

Webbläsare: använder mestadels Safari, men också Chrome där Safari inte funkar optimalt.

Foto: Använder telefonens kamera till allt och Photoshop för eventuell redigering, men gör allt mindre redigering på bilderna till bloggen. Ibland kan jag använda Canva, för digitala julkort eller liknande. Har en digital kamera som dessvärre mest ligger undanstoppad.

Ordning och reda: Använder Numbers (Macs variant av Excel) för väldigt mycket, ekonomiska förteckningar, trädgårdsjournaler och jobbrelaterade grejer. Sen har jag ju Asana för projektledning (både privat och i jobbet) samt Påminnelser för handlingslistor och to-do för trädgården. Anteckningar använder jag för tillfälliga och snabba noteringar.

Musik: Använder Apples tjänst Musik, där finns även radiokanaler. Spelar musiken i högtalare kopplade till vårt wi-fi och kan via telefonen välja vilken/vilka högtalare, ute eller inne, som musiken ska höras i. Har även hörlurar, men använder dem sällan.

Böcker: Laddar hem via biblioteket i Sverige och då använder jag Adobe Digital Editions för att läsa i min iPad. Kör även med Storytel emellanåt när det är kampanj och jag är inne i en läsperiod. Registrerar lästa böcker på GoodReads för att ha koll på vad jag läst och inte, något jag började med i år. Läser gärna ”riktiga” böcker också när jag har möjlighet.

Den här läser jag just nu

VPN: Mullvad

Sociala medier: Facebook (endast för vänner)

Kommunikation: Telefon, Messenger, WhatsApp, FaceTime, E-post & SMS

Brevlåda: Använder Kivra för att få post digitalt, privat och till företaget.

Receptsamling: Recipe Keeper Pro

GPS: Waze

Spårning: Har PolarSteps som ständigt spårar var vi rör oss. Kul att se i efterhand hur vi förflyttat oss i landet.

Väderappar: Netatmo för vår egen väderstation samt IPMA för portugisiskt väder

Översättning: Deepl

Ekonomi: Utöver bankappar så använder jag Wise för att flytta pengar från SE till PT. Visma SPCS för företagets bokföring och Tripcoin-app för privata kassaboken.

Ja detta är min digitala användning just nu. Den ändras så klart och det finns fler appar och tjänster jag använder, men inte som platsar in här då de används mer sporadiskt. Och nej, jag spelar inga spel alls.

Tycker du detta är en kul lista får du gärna kopiera den och svara på frågorna på din blogg, skriv då en kommentar så jag kan få läsa 🙂 Och du kan självfallet ha helt andra rubriker än jag, detta är ju min digitala användning, din ser säkert helt annorlunda ut.

Tyckte bilden på de fina larverna passade bra som kontrast 🙂

Publicerat:

i:

18 svar till ”Min digitala användning 2022”

 1. Profilbild för Anette

  Jösses, vilken teknisk person du är.
  Själv använder jag bara de appar, program och den utrustning som jag ”måste”.
  Det är en bråkdel av allt du har 😀

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jo jag gillar teknik. Vore kul att se vilka som du ”måste” ha 🙂

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Jag blir bara mera imponerad av ditt ordningssinne. Wow är bara ett lite förnamn i sammanhanget.
  Kanske jag gör som du skriver, kopierar och försöker få till något men det kan du lita på att det blir som rena soppan/såpan i jämförelse med ditt inlägg. Tror nog jag låter bli trots allt men man vet ju aldrig vad som faller mig in.
  Blir ju lite sugen trots allt att upptäcka mig själv. Hmmm 😉
  Tack igen Anna för ett härligt inlägg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jamen visst är det kul om en lär sig mer om en själv. Jag kom på flera saker jag inte tänkt på först. Ser fram emot din lista!

 3. Profilbild för Monika Fransson
  Monika Fransson

  Jättekul lista att läsa. Mycket verktyg finns det i vår digitala värld.
  Här fick jag några bra nya tips. Jag ska kolla in, 1password, det låter som något bra.
  Imponerande att du använder telefonen till så mycket fina bilder som du alltid tar.
  Stort tack för din fina blogg det är ett nöje att följa dig.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det finns massor av kul verktyg, inte alltid lätt att hitta rätt. Kul att du blir nyfiken på ex 1Password! Kul att du följer, tack!

 4. Profilbild för BP

  Hahaha! Kan lugnt säga att jag kanske känner igen en tredjedel av allt du listar. Är totalt oteknisk, men jag jobbar ju inte med IT heller. Har förstått att personer som har IT som levebröd måste ha de senaste som finns både vad gäller soft- som hardware.

  Svar: Jag har inte en enda blomma varken på balkongen eller i lägenheten. Okej då, räknas en 45 år gammal novemberkaktus som blomma;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag behöver inte alls ha så mycket och inte det senaste heller, men jag har alltid varit nyfiken och testat mycket. Jag var ”early-adopter” förr, men helt tappat det intresset nu. Ja det tycker jag räknas, de är så fina 🙂

 5. Profilbild för Veiken

  Jag använder mycket av det du använder, men inte det allra proffsigaste. Vi läser också i stort sett allt på paddan. Vi laddar ner böcker från några bibliotek. Göteborgs och Partilles. Ett måste när vi är på resa!
  Jag använder F-secures ID-protection som lösenordshanterare och är nöjd med det så här långt.
  Min iPhone 11 är väl snart slut ( käre maken brukar ärva mina gamla mobiler) så det blir väl en 13 snart!
  Jag är inte haj på det digitala, men jag älskar det!
  Tack för listan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att du älskar det digitala, det finns mycket bra där.. men långt ifrån allt 🙂 Biblioteket med e-böcker är verkligen toppen, Storytel blir ett bra komplement att få läsa lite nyare böcker emellanåt.

 6. Profilbild för Susjos

  Jag säger också jösses! Jag känner inte ens igen allt du använder, imponerande, men så jobbar du också ”med data”!
  Blev nyfiken på google reads, måste jag kolla upp!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag gör ju det och det har så klart skapat ett större intresse än för många andra. Kul om GoodReads är något för dig!

 7. Profilbild för Susjos

  aha, goodreads menade jag! ;-D

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstod det 🙂

 8. Profilbild för Ditte

  Jättekul att läsa din lista- Och jag känner igen en hel del-
  Har bloggat sedan 2007 och det var då vi flyttade till Peking under fyra år-
  Vad gäller datorer har jag en MacBookPro och en MacbookAir. (Har en platta men använder den inte- Vill ha tangenter-
  WP har jag också och på en egen domän- Vill absolut kunna bestämma själv och inte ha reklam-
  Vad gäller kamera så har jag en Canon systemkamera och två olika Canon kompakt-
  Böcker har jag via Storytel som jag gillar- Otroligt bra utbud .
  Spotify kopplade till ett trådlöst ”surroundsystem” finns liksom Apple music. Men det kan jag plocka bort.-
  I övrigt har ju Mac många bra ”hjälpmedel” .
  Jag har valt att inte vara alltför beroende av det tekniska för det är ju väldigt sårbart och jag vill inte heller lämna så mycket ”spår” efter mig.
  Men jag tar gärna till mig av ny teknik men väljer ganska kritiskt om jag vill ha den eller inte-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att läsa att du gillar teknik, att vara selektiv tycker jag är vettigt. Storytel har definitiv ett riktigt bra utbud.

 9. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Håller med föregående skrivare: Wow. Måste kolla om flera av dina hjälpmedel skulle passa mig. Är sedan några månader fritidsforskare, men gillar att ha koll på saker och ting. Började använda Deepl (för spanska och portugisiska) sedan du tipsade om det i ett tidigare inlägg.
  Visst är det lite sorgligt att våra fina digitala systemkameror får ligga undangömda numera.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hoppas du gillar DeepL och kanske någon annan tjänst jag skrivit om. Jag tänker att kameran kan komma till användning längre fram i livet kanske. Jag vill ju lära mig mer om fotografering.

Vädret

Ourique, PT
29°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
35°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.