Hur mår min allergi & astma?

Under ett samtal i lördags insåg jag att jag nästan glömt av att jag faktiskt är astmatiker!

En av anledningarna till att vi flyttat hit (och flyttade in i en husbil med för den delen) är ju att slippa svenska vintrarna. Och det beror inte bara på att vi ogillar kyla.

Astmatiker sen jag var 9 år

Jag tror jag var nio år gammal när jag fick min första allergi reaktion i form av astma. Då började en medicinering med cortison och Bricanyl.

När jag började med allergitabletter, ögondroppar och nässpray vet jag inte, men det var i alla fall när jag var barn.

Min astma var i början relaterad till pollenallergin, men astman blev värre med åren och pälsdjur (även minigrisar utvecklade jag allergi mot) samt ansträngning gav mig astma. Jag behövde ta cortisonsprutor på sommaren och så småningom inhalerade jag cortison dagligen. Som 46-åring hade jag nått maxdosen på starkaste medicinen och puffade 8 doser per dag.

Kosten blev vändningen

När jag nådde taket på medicinen behövde jag gå till botten med hur jag kunde minska min astma. Inget incitament från någon läkare, utan jag fick ta tag i det själv. Hörde talas om rawfood och testade det under första halvåret 2013 och lyckades på det viset halvera min cortiondos!

När jag efter det började lägga tillbaka annat i min kost igen valde jag bort kött, kyckling & gluten. Fisk och mejeriprodukter åt jag, men inte så mycket som tidigare. Det funkade – jag behövde inte öka min medicinering igen utan kroppen klarade av att ta hand om denna kosten efter den rensning jag gjort med rawfood.

Miljön avgörande

Att bo på landet är rätt för mig, men jag ska inte ha några djur. Så omplaceringen av alla mina minigrisar i slutet av 2014 sänkte ytterligare behovet av medicineringen. Jag var nu nere på 2 doser per dag.

Flytten in i husbilen (2018) med ett helt annat arbetstempo och inga kalla vintrar gjorde att jag till slut inte behövde inhalera ens varje dag.

Och nu, andra sommaren i huset i Portugal, har det nu gått 3-4 veckor utan att jag behövt använda min inhalator över huvudtaget. En inhalator med SymbiCort som är på 160mg/dos istället för 320mg. Anledningen till det är troligen den låga luftfuktigheten.

Jag förväntar mig att jag behöver inhalera igen när fuktiga vintern återkommer. Vintern förra året blev det kanske en dos i veckan, jag tar nämligen bara när jag känner det är på gång. Min kropp har inte ett uppbyggt cortisonskydd längre.

Numera blir medicinen gammal innan jag hinner använda upp den. Jag har faktiskt främst använt den i förebyggande syfte under pandemin och när jag blivit sjuk. Då fyller den en viktig funktion för att inte få problem med lungorna, som ju så klart är försvagade trots att jag inte har astma på samma sätt längre.

Vågar inte gå över till Bricanyl eller Ventolin än, gillar min kombinationsmedicin, tycker den fungerar utmärkt.

Annan allergi då

En kort period på våren är det intensivt kli i ögon och hösnuva. Jag behöver ta allergitabletter under några dagar. Jag har en app, Air matters, med notiser som talar om allerginivåer och annan luftkvalitet. Den ska jag lita på nästa gång den varnar för allergirisk 10.0, och ta en allergitablett direkt på morgonen.

Så jag mår alltså riktigt bra med allergi några få dagar per år och nästan ingen astma! Tänk om jag kan få bli blodgivare nu – det vore fantastiskt!

Bilden är fyren i Porto Covo.

Publicerat:

i:

10 svar till ”Hur mår min allergi & astma?”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  En fantastisk sannsaga sett ur mina ögon. Grattis till att du slipper använda mediciner på samma sätt som tidigare och att du mår så mycket bättre. Ibland måste man ta tag i allt själv och du lyckades ju över förväntan.
  Jag inser att ni bor på bästa möjliga plats för dig; här är luftfuktigheten alltför hög, i morse när vi steg upp var den över 90 %, inget för dig skulle jag gissa.
  Vi har flyttat hit för att Uffe inte fungerade som han skulle hemma i Norden under vintern längre. Han fick stroke -16 och efter det så klarade han inte av de kalla vintrarna. Han kan helt enkelt inte röra sig som han vill röra sig, vilket han kan göra här i den här temperaturen. Också jag mår bättre här fastän jag inte hade anledning av flytta på grund av hälsan.
  Jag är glad för din skull och att det har gått och rätt håll på så bra sätt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Oj så hög luftfuktighet hade inte varit bra för mig, det har du helt rätt i. Dessutom hade jag svettats väldigt mycket 🙂 Underbart att Uffe nu kan leva det liv han vill göra, härligt! Glad för er också!

 2. Profilbild för Jossu

  Underbart att du har hittat hur du ska göra för att må bättre och minska medicinmängden. Att slippa dom nordiska vintrar verkar göra underverk både för det ena och det andra. Vet flera som åker söderut för att lindra olika former av fysisk smärta.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag är väldigt tacksam för att jag kan må så bra utan mediciner.

 3. Profilbild för Ditte

  Vad roligt att läsa att både omläggning av kosten och miljön på landet i Portugal bidragit till att din astma är så mycket bättre. Hoppas det består och det verkar ju lovande med förbättringen som skett- Skönt att i princip slippa mediciner-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag är glad i att hitta lösningar generellt och när maxdosen inte räcker så behövs ju en förändring. Jag hoppas också det består!

 4. Profilbild för Susjos

  Det låter ju fantastiskt att du kan dra ner så mycket på din medicin tack vare kosten och miljön, hurra för det!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tror att drivmedel och miljö påverkar både våra kroppar och tankar väldigt mycket. För mig var det rätt ställe att börja biohacka 🙂

 5. Profilbild för Gunnel
  Gunnel

  Jag blir så rörd och glad för din skull. Känslan att ha landat rätt här I livet är befriande.
  Varm kram.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja vännen den är otroligt befriande. Varmaste kramen till dig o Kent oxå!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
30°
Soligt
06:2720:51 WEST
SönMånTisOnsTor
32°C / 14°C
38°C / 20°C
39°C / 20°C
40°C / 17°C
35°C / 16°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.