Ansökan om att slippa SINK-skatt

Ansökan om att slippa SINK-skatt

Eftersom vi har ett svenskt företag och plockar lön i Sverige så kan vi ansöka om att få betala vanlig inkomstskatt, istället för SINK. Det har vi nu gjort för 2022.

Detta är alltså något vi måste göra varje år. Eftersom ansökan gäller för ett specifikt beskattningsår. Vi fyllde i ansökan förra året när vi fått vår status ”Utvandrad” men nu har vi alltså gjort det även för detta året. Jag har en påminnelse i Asana som hojtar till varje år så vi inte missar detta.

Varför inte SINK?

Sink-skatten är på 25%, vi tar låga löner och betalar därför inte så hög skatt som SINK är. Det är med andra ord en ekonomisk fördel för oss att betala vanlig inkomstskatt.

Enkel ansökan

På Skatteverket finns ansökningsformuläret. Först behöver en begära ett tillfälligt lösenord, för att ens komma åt formuläret. Snabbt fixat, och sedan är det bara att fylla i alla fälten.

Första året behövde vi fylla i uppgifter om vårt boende här i Portugal, men det sparas hos SKV så det gick fortare att fylla i nu andra gången.

Det är samma ansökan som fylls i om en vill ansöka om SINK, bara en annan kryssruta.

När ansökan behandlats får vi besked via Kivra (vår digitala brevlåda).

Bilden är från en trädgård vi passerade i Porto Covo.

Publicerat:

i:

,

8 svar till “Ansökan om att slippa SINK-skatt”

  1. Lycka till! Och detta brukar ju, vad jag vet, inte vara något problem- Har vänner som varit skrivna i Portugal i flera år och valt att betala Sink skatt och just där och då tjänat på det . (Och de har alla haft höga svenska tjänstepensioner.)
    Bra att man kan välja

  2. Det är mycket att tänka på när man flyttar utomlands. Har aldrig hört talas om Sink. Hur är det med pensionen?P Fast det är klart – dit har du en bra bit kvar.

Translate »