Lussekatter

Min man älskar saffran så varje år bakar jag lussekatter med saffran främst till honom. Jag äter gärna när de är alldeles nybakta men annars föredrar jag andra kakor och bullar. Men min man är väldigt känslig för torra bullar. Det är jag också. En bulle ska vara saftig! Jag har provat många recept innan jag hittade det här. Ljuvligt saftiga och goda är de här lussekatterna.

Antal: 32 st

Ingredienser:

  • 50 gram jäst, för söt deg
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 3-4 påsar saffran
  • 1-2 msk konjak
  • 1,5 dl vit sirop
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • ca 1,5 liter vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 ägg

Gör så här:

Blanda ut saffranet i konjaken, det gör tydligen att smakerna släpper bättre och därmed ger en intensivare smak av saffran. Smula jästen i degbunken. Smält smör och häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll vätskan i bunken. Blanda sedan i saffran, salt och sirap. Blanda bakpulvret med mjölet och rör i tills degen släpper från bunken. Låt degen jäsa under duk i 40 minuter.
Knåda degen blank och smidig på mjölat bakbord. Dela den i 32 delar. Forma varje del till en lite rulle och snurra ihop till en lussekatt. Tryck ner russin i snurrorna. Låt jäsa på plåt ytterligare ca 30 minuter.
Värm ugnen till 224 grader och grädda bullarna med uppvispat ägg och grädda varje plåt mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk!

Publicerat:

i:

Translate »