Madeira är det perfekta resmålet

Två veckor i ett ljuvligt skönt klimat på den fantastiska ön Madeira mitt i Atlanten – det är nog den bästa semestern vi haft hittills, i alla fall i modern tid 🙂

Vi funderade länge kring vart vi skulle åka över nyår. Den tiden är den enklaste för mig att ta riktigt ledigt. Resa kan jag göra i princip när som helst, fast om jag inte vill jobba på resan så är jul/nyår bäst. Dessutom är det vinter och kallt vilket vi gärna lämnar för så lång tid som möjligt. Att boka Madeira över nyår är inte det billigaste alternativet, de är mycket kända för sitt fantastiska nyårsfyrverkeri och det märks på priserna. Det går inte att beskriva hur vackert Madeira är med ord, därför får du här mängder av bilder att titta på. Alla tagna med min iphone. Klicka på bilderna för att dem i större format.

Solresor fick äran att ta oss till Madeira

Min pappa pratade alltid så varmt om Madeira, det var hans favoritställe, så jag har alltid velat åka dit. När vi googlade resmål med behaglig temperatur för aktuell tid på året kom Madeira upp bland förslagen. Solresor lockade med ett fint boutiquehotell, Castanheiro, mitt i Funchals centrum och vi bokade direkt! Det hotellet kan vi verkligen varmt rekommendera!

Grönt & skönt i Atlanten

Madeira är en Portugisisk ö som ständigt är grön. Temperaturen ligger som regel mellan 15-19 grader på vintern och 25-30 grader på sommaren. Det är berg och dalar överallt. Molnen ligger ofta och slickar bergstopparna och faller även neråt i dalarna. När man rör sig uppåt hamnar man ibland både i och ovanför molnen. Plan mark är det bara utmed vattnet/hamnen i städerna/byarna utmed kusten. Gatorna från vattenkanten in i stan är alltid uppför, mer eller mindre lutande. Det finns knappt några djur alls på ön. Harar och kaniner får samsas med får, getter, hundar och kor. Hundarna springer lösa så som katter gör i Sverige.

Blommar året runt

Det finns alltid blommor som blommar! I december/januari när vi var där så var det inte så jättemycket som blommade, men ändå tillräckligt för att jag skulle bli positivt överraskad. Exempelvis julstjärna (som är en stor buske), mimosa, änglatrumpet, afrikansk lilja, ärttörne, aloe vera, papegojblomma, kalla, dahlia. Vi vill gärna återkomma i maj då blomningen är som vackrast.

Levadavandringarna ger bättre inblick i Madeiralivet

Eftersom klimatet är så härligt året runt kan man alltid vandra på ön. Vi gick ett par levadavandringar och fick på det viset se miljöerna närmare de bofasta i sluttningarna samt se floran på nära håll. Man förstår hur slitsamt det är att vara lantbrukare i de här sluttningarna. Ofta går inga vägar fram till odlingsterasserna utan man måste bära sin skörd till närmaste väg. Vi gick inte bara levadavandringar, vi vandrade även upp genom hela Funchal till Monte, dit linbanan går, och även då fick man en skön inblick i hur folket lever. Om det var jobbigt? Ja, det var svettigt att ta sig ca 560 höjdmeter. Men så värt det. Bättre att gå uppför än nedför, i alla fall om man vill spara knäna.

Underbara vyer överallt

Var man än befinner sig på ön är det vackra vyer. Antingen ser du uppför sluttningarna eller så ser du nerför dem. Många vackra dalar, som ofta är bebodda och fulla med planteringar av ex. bananträd, och höga berg, som ett par dagar om året kan ha lite snö på topparna. Vi var som högst på bergstoppen Pico de Arieiro, 1810 meter över havet. Härliga upplevelser av ljud och dofter när man är nära havet som slår emot klipporna. Med egen hyrbil eller i arrangerade jeep- eller minibussturer kan man välja och vraka bland öns alla över vackra vyer.

Mer som är speciellt med Madeira

Klimatet och miljöerna är nog för att besöka Madeira. Men det finns så mycket mer med den här ön som gör resan så fantastisk. Människorna är väldigt trevliga och tar livet med ro. Det är ett lugnt tempo, ingen har bråttom – kanske turisterna då! Vill man ligga på sandstranden är det bättre med ett annat resmål, men det finns ett par stränder här, där sanden är importerad från Marocko. Havsbassänger och pooler är vanligare.

Dryckerna Madeiravin och Poncha

Vinstockarna är arrangerade till att växa som ett tak över jorden ca 1-1,5 meter över marken (syns om man tittar noga på nedan bild), klasarna hänger under rankorna och marken under används till annan odling. Smart lösning! Druvorna används till både Madeiravin, som är ett sött efterrättsvin väldigt gott till choklad, och traditionellt vin. Sockerrör odlas det mycket av, det används bl.a. till Poncha, en dryck som blandas olika i varje by, Poncha görs av citron, sockerrörsrom, honung och apelsin och/eller passionsfrukt. Vi provade så mycket Poncha och Madeiravin vi kunde så klart! Köpte även med oss hem så vi kan njuta av de ljuvliga smakerna fortfarande.

Överflöd av bananer & fisk

Bananträden växer på sluttningarna på södersidan av ön. Men även i trädgårdar och utmed gatorna i städerna. Ett bananträd ger en stock bananer. Sedan växer det ut sidoskott som man planerar för att få skörd igen. Madeira har mer bananer än de kan göra av med. De får inte exportera till EU p.g.a. formatet (!) så de exporterar lite till Afrika och skickar också till Portugal på fastlandet. Det finns mycket härlig färsk frukt på Madeira, gillar man mango som jag är detta paradiset!

Det finns också mängder av fisk av olika slag. Av friterad eller stekt file av den fula (men goda) dolkfisken, Espada på portugisiska, och en stekt banan har man skapat en nationalrätt som på menyerna heter samma som fisken, Espada. Faktiskt riktigt gott! Fiskrätter finns det mycket att välja mellan.

Starka färger, rytmiska toner och trekantiga hus

Det dansas på gator, i restauranger och man hör Fadomusiken överallt. Om det var speciellt nu i juletider vet jag inte, men det var väldigt stämningsfullt! I byn Santana har man bevarat de gamla trekantiga halmhusen (palheiros) för turisterna, men det finns även några som används av bofasta fortfarande.

Starka färger är en del av portugisiskt kultur. Det finns fortfarande korgtillverkning och i souvenirshopparna säljs det korksouvenirer tillsammans med textilier och färgstarkt porslin.

Spektakulärt nyårsfirande

På vårt hotell finns en takterass, och eftersom hotellet ligger mitt i Funchal så kunde vi se fyrverkerierna fantastiskt väl från taket. De var i en cirkel omkring oss och inga bilder gör det rättvisa. Jag var hänför i 10 minuter! Nio kryssningsfartyg låg på redden i viken för att se men även bidra till stämningen med sina signalhorn och nödraketer. Gillar du fyrverkerier så bör du verkligen besöka Madeira.

Vi kommer åka tillbaka!

nyarsfirande-madeira

Publicerat:

i:

4 svar till ”Madeira är det perfekta resmålet”

 1. Profilbild för Elisabet Müntzing
  Elisabet Müntzing

  Ser fantastiskt ut och låter lockande!
  Resan för oss när Robert blir bättre

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi hänger med er då! 🙂

 2. […] någonstans i 10-14 dagar och tillsammans med dottern flyga till ex. Madeira istället. Där har vi varit förut (länk till min andra blogg) och älskar den ön. Men vi har inte hittat några bra (läs billiga) […]

 3. […] Bilden är från det hittills fräckaste och spektakulära nyårsfirandet vi upplevt, för två år sedan i Funchal på Madeira. Kan vi varmt rekommendera! Vill ni läsa mer om just den resan finns det inlägg om det på anna-forsberg.se. […]

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.