matglad-laga-mat-app

Matglad, app för att lära sig laga mat

Appar som hjälper oss i vardagen tycker jag är fantastiska! Nu har jag hittat en ganska ny app för dig som behöver stöd och vägledning när du ska laga mat. 

Som ny inflyttad i Alingsås kastar jag mig över Alingsås Tidning när den kommer för att lära känna min nya hemstad så mycket som möjligt. I senaste numret var det en artikel om en ny app som Alingsås kommun är delaktig i. Artikeln kan jag inte finna digitalt så kan inte dela den dessvärre.

Lära sig laga mat med hjälp av en app

Telefonen är till en fantastisk hjälp när jag själv letar recept och söker inspiration. Med den här appen får de som behöver extra stöd i matlagningen inte bara nya recept utan även hjälp genom hela matlagningen inklusive förberedelser.

På www.matglad.nu står det så här om projektet och appen:

Matglad är ett projekt som använder ny teknik för att inspirera och hjälpa personer med lindriga till måttliga intellektuella funktionshinder att planera och laga mat.

Jag tänker att appen även är en grym första kokbok för barn som vill börja lära sig laga mat.

Funktioner i Matglad

Receptbank

Finns recept i många olika kategorier, man kan välja mellan ex. busenkelt, fredagsmys, korv, utflyktsmat, sallad. I varje kategori kan man hitta en antal recept. I kategorin vegetariskt finns t.ex. 13 st. recept just. I november lanserade appen och i februari lades det in fler nya recept. Recepten har symboler som visar svårighetsgrader.

Favoriter

Man kan markera recept som favoriter för att lätt hitta tillbaka till det man vill laga igen. I slutet av receptet, när man gått igenom alla steg, kan man lätt klicka i ”favorisera”, men möjligheten finns på flera ställen i appen.

Inköpslista

Ett steg i förberedelserna är att klicka i vilka ingredienser man har och vilka som måste köpas. Alla ingredienser måste bockas av innan man kommer vidare i stegen mot receptet. När man markerat vad man har hemma klickar man på ”jag handlar” och en inköpslista skapas som man kan skicka som e-post. Jag hade här gärna sett att man kunde skicka handlingslistan som SMS istället, men det kanske kommer så småningom.

Redskap

Nästa steg i förberedelserna är att se till att man har de redskap som krävs för receptet. Proceduren är densamma som för ingredienserna, man bockar av de saker man har. Har man inte allt kommer man inte till nästa steg mot receptet. Man kan ju klicka i att man har en slev, fast man väljer att använda en sked. Detta är en tydlig vägledning på att man behöver ha tillgång till vissa redskap.

Tvätta händerna

Efter att man gått igenom ingredienser och redskap får man uppmaningen att tvätta händerna. Först när man bockat för att man gjort det kommer man åt receptet.

Tydliga beskrivningar

När man klickar sig igenom steg för steg får man tydliga beskrivningar på vad man ska göra och i vilken ordning. Dessutom får man hjälp att förstå ord som man kanske inte vet innebörden av, t.ex. ”sjuda”.

Matglad i iPhone och Android

Appen finns att ladda hem både för iPhone- och Androidtelefoner

Webbtanten tycker till

Jag tänker absolut låta min guddotter som är 8 år testa den här appen nästa gång hon är här. För jag tror att hon kan tycka det är roligt att laga mat med stöd från en app.

Att den är utformad och skapad för människor med funktionshinder tycker jag är fantastiskt och jag hoppas att den kommer till stor användning för många människor!

Publicerat:

i:

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
13°
Fair
06:4820:14 WEST
MånTisOnsTorFre
26°C / 9°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
23°C / 9°C
20°C / 9°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.