pool-mosaik

Mer om vår pool…

Jag har skrivit tidigare att vi kände oss osäkra på om vi skulle bygga en pool. Men nu har jag hittat en leverantör som övertygat oss. Om vi får bygglov blir det en pool!

Att handla i Algarve kan vara prisvärt ibland eftersom det är många firmor och därmed konkurrens. Men det priset vi fick på en 5x3m pool från en firma där avskräckte oss, funderade på om det var värt pengarna att bygga en pool.

Dessutom tillkommer kostnader för arkitekten och projektet för vi vill så klart bygga en laglig pool!

Men vi har bestämt oss – det blir en pool (om vi får bygglov) och nu ska jag berätta lite mer om hur vi tänkt och vad vi beslutat kring hur den ska byggas.

Nyligen fick jag kontakt med en poolfirma i vår region och det var 20% lägre pris, vilket blir rätt stor skillnad. Dessutom ställde han bra frågor och lät mig ta del av hans kompetens. Det kändes tryggt.

Liner eller kakel?

Portugal drabbas av jordbävningar och vi bor ganska nära Messejana förkastningen, vi har alltså en del rörelse i marken. Att då sätta kakel skulle bli otroligt mycket dyrare, då det skulle behöva göras ett mycket kraftigare bygge för att motstå de rörelserna, vilka annars skulle påverka kakel och fogar och ge läckage. Dessutom behöver en kaklad pool fogas om emellanåt.

Med mosaikmönstrat ”heavy duty 3D-liner” är både utseende och känslan ganska lik kakel, men med fördelen att det inte spricker och håller vårt vatten kvar i poolen. Det är dessutom mycket lättare att hålla rent och det krävs inga starka kemikalier för rengöringen heller. Nackdelen kan vara att solen förstör och bleker en liner med tiden, men när jag läser på olika webbplatser täcks liner med ett skydd mot både UV, hudfett, sololjor och hudavlagringar.

Varken kakel eller liner håller i all evighet, men en liner håller längre (särskilt i det här området) är poolbyggarens erfarenhet. Och är dessutom snabbare att applicera. Och ganska mycket billigare.

En pool med liner utan mönster, översta bilden visar mosaik i kakel (smutsiga fogar syns).

Salt eller klor?

Vi var från början så inställda på en saltvatten pool att vi inte ens tittat på alternativet klor. Tills vi träffade ett par som inte alls förstod vårt val att vilja ha salt. Enligt dem förstörs både klinkers och utrustning av saltet och ingen av deras vänner var nöjda med sina saltpooler.

Hrm.. då blev vi ju ganska frustrerade och tänkte att det kanske får bli klor då. Men det känns verkligen så fel. Och efter samtal med den nya poolfirman så har vi fastställt att det blir en saltvatten pool!

Saltnivån är väldigt låg och de underhåller 20 pooler varje vecka som är saltvatten och de har inte haft några som helst problem under sex år sa han.

Det känns inte vettigt att tillsätta klor och andra kemikalier när vi bygger en ny pool, som måste underhållas mycket mer än en saltvattenpool. Vi betalar hellre den högre prislappen för att rätt utrustning. En klorpool kräver att en mäter och kollar hur vattnet mår regelbundet (ofta) medan en saltvattenpool sköter sig själv vad gäller det. Även på vintern.

Saltet som tillsätts i poolen producerar effektivt klor och kan enkelt kontrolleras utan att en behöver tillsätta andra kemikalier. Ett mycket bättre alternativ för miljön och våra kroppar med andra ord.

Inte rätt mått, men så där vill jag kunna sitta i poolen!

I poolen

Vi ska ha en invändig trappa som leder till en sittyta som sträcker sig i hela poolens bredd (3 meter) och är 75 cm hög så det blir 60 cm vattendjup på bänken. Där ska vi kunna sitta och njuta av svalkan från vattnet och med ett parasoll intill så blir det även i skugga.

Övriga poolen ska ha ett vattendjup på 135 cm, då går vattnet till mina armhålor.

Nu längtar jag redan till nästa sommar, då vi hoppas poolen är klar!

Alla inlägg om poolbygget

Publicerat:

i:

14 svar till ”Mer om vår pool…”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Det låter lovande allt detta! Nu verkar ni ha hittat ”hem” vad gäller poolen! Grattis!
  Lycka till med fortsättningen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu har vi tagit beslut och ska nog mycket till om vi skulle ändra något där. Men en ska ju inte säga aldrig… 🙂 Tack!

 2. Profilbild för Ditte

  Vad roligt! Och ett klokt val med en saltpool. Har många vänner utomlands i södra Europa som just valt saltvatten.
  Vad gäller pris tror jag ofta man får vad man betalar för så att satsa på bra material är ju helt klart värt det. Låte smart med det materialval ni gjort.
  Lycka till nu med de tillstånd som krävs och allt annat runt om.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det känns så roligt, jag är otroligt förväntansfull! Tack

 3. Profilbild för Ingrid

  Min son håller på med ett projekt där de ska byta ut den pool de har nu och det är verkligen mycket att tänka på och attans så kostsamt!
  Hoppas att ni blir nöjda med de beslut ni tagit.
  Kram, Ingrid

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är onekligen kostsamt, även här. Här kommer vi ha stor användning för en pool och det gäller verkligen att tänka till så det blir så bra som det går.

 4. Profilbild för Micke

  Hade också satsat på saltvatten, blir ju bättre på många sätt.
  20% blir ju en rejäl sparad slant, toppen ju.

  Lycka till med allt detta nu. 😁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är en stor skillnad, ser fram emot att få ta tag i det projektet. Snart hoppas jag. Tack

 5. Profilbild för Susjos

  Åh så spännande och ljuvligt skönt med en pool, jag anar att man måste ”researcha” ordentligt innan!
  Ha det toppen!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ju ganska mycket pengar så känns viktigt att ta reda på så mkt vi kan innan så det blir så rätt som möjligt, tack detsamma!

 6. Profilbild för BP

  Hade nog också valt en saltpool, speciellt om den är så lätt att underhålla. Klor luktar illa och man får bara fotsvamp enligt mig.
  Vilken rolig idé med en sittbänk i poolen. Det har jag då aldrig sett förut. Skoj!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, ja jag gillar iden med sittbäck också, vill ju kunna njuta ordentligt 🙂

 7. Profilbild för Chatrine

  Vi kommer också bygga pool nästa år. Vi gjorde gropen i år, eftersom den är vårt skydd mot genomblöt grund och gårdsplan.
  Sen kör vi växter och duk i vår.
  Det blir en naturpool, utan kem, så det ska bli riktigt spännande att se hur det funkar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det blir himla bra det! Ska bli spännande att se hur er naturpool blir och fungerar.

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.