riktig mat

Vegetarisk mat är också riktig mat

Nog sjutton borde vi väl kunna enas om att vegetariska alternativ också är riktig mat även om begreppet i sig är komplext?

Det finns de som tycker att vegetariska produkter, som t.ex. vegoburgare eller vegobullar är ”hittepå mat” och inte är ”äkta vara”, utan att en istället ska äta ”mer ordentlig mat”.

Jag hoppas jag tolkade kommentarerna som jag såg på en annan blogg fel, för jag fick uppfattningen att vegetariska produkter inte anses vara riktig mat.

Vad är riktig mat?

Först och främst kanske vi behöver fastställa vad riktig mat är. Och jag vet inte om det finns någon definition på just frasen ”riktig mat”, har inte hittat någon i alla fall. Kanske det är olika från person till person styrt av ens egna övertygelser. Och det kanske är förklaringen till ovanstående kommentarer.

För mig är riktig mat det som gör en mätt och självfallet har ett bra näringsinnehåll. Att maten är tillagad på ingredienser som är hållbara (vad gäller vår gemensamma miljö men också respektive knopp och kropp) är viktigt för att jag ska kalla det riktig mat.

Är detta riktig mat?

En lista med några olika måltidsförslag för lunch och middag, finns det någon måltid du anser inte vara riktig?

 1. Falukorv och makaroner med ketchup
 2. Sallad med grönsaker från egen trädgård & rostade cashewnötter (översta bilden)
 3. Fiskpinnar och pulvermos med remouladsås
 4. Ryggbiff med pommes & sallad
 5. Pasta bolognese
 6. Havregrynsgröt med äpple
 7. Keso, kokt ägg och tomat på knäckebröd
 8. Linsgryta med ris & färsk koriander
 9. Varma mackor med kålsallad
 10. Köpepizza
 11. Egengjord hummus, morotsstavar med koriander/chili fräs
 12. Grekisk sallad
 13. Svamprisotto
 14. Köttbullar, potatismos och lingonsylt
 15. Torskfilé med primörer
 16. Kebab av sojafärs, sallad och pommes
 17. Summer rolls
 18. Ärtsoppa & pannkakor med sylt och grädde
 19. Pumpasoppa med rostade frön
 20. Pasta pesto med riven parmesan
IKEAs köttbullar, stekta egenodlade vaxbönor samt vegetariska göttbullar av svarta bönor. Serveradas med Rogers ljuvliga potatismos (inte pulvermos) samt lingonsylt. En fantastiskt god riktig mat.
En halv köpepizza från Mercadona till fredagsmiddag med ett glas vin.

Halv- & helfabrikat

Oavsett vilket halv- eller helfabrikat en köper så gäller det att spana in innehållsdeklaration, jag vill i alla fall inte köpa produkter som är gjorda på bara mjöl och konserveringsmedel.

Väl tillagad färdigmat kan ju vara bättre mat än det en slänger ihop om en har tidsbrist eller ointresse. Men som sagt, viktigt att vara selektiv, för det finns färdigpackat som inte är särskilt bra och inte heller gott.

Vegetariskt är riktig mat

Vegetarisk mat är absolut riktig mat. Att läsa att det har gått till överdrift med de vegetariska alternativen gör mig ledsen. Jag tror nämligen att vegetariska halvfabrikat är en enorm hjälp för de som vill äta mer vegetariskt, men kanske inte vet hur det ska tillagas.

Marknaden exploderar just nu och det är bra, det ökar konkurrensen och alla behöver vara på tårna för att överleva. De som inte är goda och de som inte har bra innehåll kommer troligen försvinna, men det finns många riktiga guldkorn på vegetariska halv- & helfabrikat. Precis som med annan mer traditionell mat en kan köpa.

Men hemlagat är nästan alltid godast, i alla fall tycker jag det.

Det finns stora hälsovinster med att äta mycket grönsaker, frukt, baljväxter och annan mat från växtriket. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.

Livsmedelsverket

Så oavsett om en äter kött, fisk eller vegetariskt, om maten är kall eller varm, tillagad eller inte så finns det mycket ”riktigt mat” att äta. Sen kan en ju också diskutera om det behöver vara ”riktig mat” i varje måltid. Kanske det är okej att äta mindre näringsrik mat ibland. Variation är ju också viktig.

Detta är komplext men jag tycker det är intressant och jag hoppas att det finns respekt för olikheter även vad gäller mat. Vilken är din definition på riktig mat?

Publicerat:

i:

,

22 svar till ”Vegetarisk mat är också riktig mat”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Riktig mat? Är inte all mat riktig? Jag vet var du reagerade på detta, jag gjorde det jag också och började skriva en kommentar men lät bli. Min kommentar skulle ha blivit för lång. Jag känner till att det finns många tankar om att man kallar vegetariska grönsaksbullar till köttbullar etc, att man räknar halvfabrikat och helfabrikat till icke-mat. Vi är allätare hos oss men många gånger blir det vegetarisk mat till middag. Vi gillar grönsaker och varför vi ska lägga in kött eller fisk i en mångsidig maträtt som är både näringsrik och alldeles tillräcklig på alla sätt och vis ändå, det förstår jag inte.
  Jag gissar att det handlar om fördomar när man kallar vegomat och vegetarisk mat för hittepå-mat. Det är knappast så illa menat som det kan låta, vill jag tro. Många gånger handlar det om okunskap.
  Vi märker av det flera gånger . Det finns personer som tycker att vi äter alldeles för mycket frukt och grönsaker, utan att egentligen kunna säga varför de tycker det. Men de får det att låta som att vi nästan lever farligt :). Nu ler vi bara och äter som vi vill äta själva men jag gissar att det handlar om dem själva, de som reagerar kritiskt om detta med vegetarisk mat. All mat är riktig mat i mitt tycke. Var och en på sitt sätt.
  Det finns saker jag inte gillar i vegomat, t.ex en viss ost som smakar allt annat än ost. Men jag behöver ju inte bli tossig för den sakens skull, jag kan ta något annat istället. Jag gillar inte ankfötter heller och då låter jag bli att äta ankfötter. Ja, du förstår säkert hur jag menar. Kul att du tog upp det här på din blogg! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vi har många likheter Karin 🙂 Tack för ett uttömmande svar! Ja, jag förstår precis vad du menar. Och ankfötter gillar jag nog inte heller, i alla fall inte ens tanken på det. Men det är upp till var och en att stoppa i sig vad de vill. Jag blev så frustrerad av de där kommentarerna att jag behövde skriva av mig. Det är delvis därför min blogg viktig för mig 🙂

 2. Profilbild för Ditte

  Jag har ingen aning om vilken blogg du läste så alltså har jag inte funderat innan. Jo, det har jag , men på andra sätt. Frågan är komplex och mat är för oss viktigt.
  Och vad som är riktig mat är svårt att definiera. För min del är det mycket beroende på var i världen jag befinner mig. Stora delar av världens befolkning får ju äta det som är möjligt för att överleva. De har inga val. Tänker här som Karin och då är det riktigt mat. Här hemma lagar jag mycket asiatisk mat och där är grönsaker viktiga ingredienser och givetvis kryddningen.
  Jag äter och lagar också en hel del vegetariska rätter och då och som med i princip all mat så jag lagar jag/maken från grunden.
  Köper vi kött är det ofta från Åland och gårdskött eller här i Stockholm handlar vi i Saluhallarna där vi vet att köttet är bra och kommer från djur som levt ute en stor del av året.
  Vad gäller en del rätter reagerar jag på t.ex.vegetariska köttbullar” och liknande. Förstår inte vitsen. Kalla det vid dessa rätta namn efter innehållet.
  Jag äter i princip inga inälvsprodukter och inget som har med ”blod” att göra- Men jag vet att jag ändå ätit det i Asien utan att riktigt veta om det. Så kan det bli.(Men jag misstänkte innan….)
  Intressanta tankar om mat och det är ett ämne jag är väldigt intresserad av och har jobbat en del med under yrkeslivet.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Du har läst och kommenterat på det inlägget jag syftar till 🙂 Det handlade om färdig vegetarisk mat som kom i matkasse. Gläder mig att ni äter gårdskött. Vegetariska köttbullar har jag inte sett användas, det står vegobollar eller liknande på det jag ser. Jag kallar mina göttbullar 🙂

 3. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

  Riktig mat, svår fråga.
  För mig betyder det nog att den är ”hemmalagad” med så få halvfabrikat som möjligt. På detta sätt vet man mer vad man stoppar i sig.
  Jag är inte vegetarian, men äter väldigt lite kött, av eget val, inget annat skäl. Gärna wokade grönsaker med en kall sås till. Fast ibland blir det också lite korv eller kyckling inblandat.
  För mig är det viktigt att äta så mycket närproducerat som möjligt också.
  Tänkvärt inlägg, tack!
  Ha det bra!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, visst är det svårt! Jag tänkte också på hemmalagad först men tänkte på alla de som inte hinner och kan laga mat, de äter ju också riktig mat även om de inte lagat den själv. Behöver ju inte finnas ett rätt svar, men att stanna upp och tänka till ibland kan vara bra. Tack detsamma!

 4. Profilbild för Micke

  Jag vet vilken blogg det var. 😉
  Såklart att allt som man kan äta är mat, själv beskriver jag ju hur jag tyckte om just den där vegetariska måltiden, finns ju annat i den inriktningen som är jättegott.
  Kommer återkomma med sådana inlägg nästa gång jag får något att prova via ”smakboxen”.
  Hoppas det blir något gott nästa gång.

  Ha det nu bäst. 😁

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gillar din nyfikenhet! Och om något smakar illa eller inte är ju väldigt personligt. Hoppas nästa vegetariska halvfabrikat är godare!

 5. Profilbild för Ditte

  Här i Sverige kan jag läsa att det på förpackningar står bl.a ”vegetariska köttbullar” och detta uttryck används ofta också i reklamen för dessa på tv. Och då blir det för mig fel. Likaledes men den hel del andra veg. produkter så vill man att det ska likna de med kött i.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag trodde det var förbjudet faktiskt men hittar info på nätet att det inte är det. Jag tycker också det är konstigt för köttbullar förväntar en sig vara gjorda av kött. Finns ju helt andra namn som skulle funka lika bra även om de lyckats få smaken lik köttbullar, om det nu är syftet.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Frågan om vad som är riktig mat har nog lika många svar som det finns människor. Vi räknar oss som flexitarianer, äter mycket grönt, mycket fisk och lite kött. För det mesta lagar vi mat från grunden men jag tycker flera vegetariska halvfabrikat är riktigt bra och som nu när vi är ute på rull åker det med en del färdiga soppor som bas.
  Att t ex Dafgårds kallar sina vegetariska ”göttbullar” för köttfria köttbullar med Leif Mannerström på påsen tycker jag är alldeles bedrövligt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja köttbullar ska innehålla kött, håller med! Tror också det finns lika många svar som människor, men kul att skapa lite eftertanke ändå.

 7. Profilbild för BP

  Tycker att det inte finns varken riktig eller falsk mat. Det jag reagerar på är att man gör vegan-korvar och/eller hamburgare. Det är ”hitte på mat”. Jag menar om jag inte gillar kött då vill jag inte ha korv eller hamburgare. Med köttfärs gjorde man ett försök och döpte det vegetariska alternative till Quorn. Om man hade haft fantasi hade man hittat på vegetariska, nya namn till nya produkter som inte har det minsta med kött att göra.
  Sedan tycker jag att vegetarianer/veganer har tagit över mat-Sverige. Det gäller även laktos- och glutenfria produkter för att inte tala om den äckliga havremjölken.
  Nu kan jag bara uttala mig om stor-Stockholm och här tycker jag nog att alla matälskare trots olika inriktningar borde kunna samsas utan att vara PK.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fast jag gillar inte kött och jag vill gärna ha korv och burgare. Dock inte gjorda på kött. Korv är för mig ett format, det sägs ju även ”ärtsoppekorv” till exempel om förpackningen som ser ut som en korv. Hamburgare är med kött medan burgare kan vara av vilket som helst. I min värld. Men jag håller verkligen med om att förpackningar borde vara tydliga med vad det innehåller inte försöka lura på folk produkter. Det får faktiskt inte heta havremjölk, det är havredryck som gäller nu 🙂 Och smaken är som baken, jag använder det i många rätter, men dricker det aldrig som ”ett glas mjölk”, så gott är det inte. Låter tragiskt att det inte finns plats för köttätare i Stockholm, självfallet ska alla kunna samsas!

 8. Profilbild för Jossu

  När jag tänker ”riktig mat” tänker jag mättande och näringsrik. Men ingenting säger ju att man inte får fuska ibland och hämta hem en pizza eller slänga in en färdigrätt i ugnen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tycker även pizza och en färdigrätt kan vara riktig mat, om den är vällagad 🙂

 9. Profilbild för Susjos

  Häromdagen gjorde jag en supergod linsgryta med havreris till, jättegott! All mat du räknar upp där är riktig mat såklart!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag älskar linsgryta, med kokosmjölk och ingefära. Mums! Detsamma!

 10. Profilbild för Anki

  För mig är allt det du har med i listan riktig mat … just vegetariska rätter blir det mer och mer av här hos mig när jag lagar mat … mycket linser, bönor och mycket grönsaker. Jag har en bloggvän som är vegan och hennes mat är också riktig mat – och jättegod! 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vilken bloggvän? Jag söker alltid inspiration till ny mat. Glad du gillar vegetariskt också.

 11. Profilbild för Noelle

  I think real food is one that has as few ’manufactured ingredients’ ones where several of the ingredients have been over processed, with additives that are there only to enhance shelf life. Sadly there are many over processed vegetarian and vegan foods. I am a home cook and far prefer to eat food that has been made with love, using when possible locally grown or reared animals. Let us celebrate the character of all the ingredients, and eat only elegant sufficiency! Hi from one of the SOS..my other passion is food, just making a lovely fig preserve to enjoy over the winter on one of my home baked loaves.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Thats a good definition! I believe it is important to check the content of processed food we buy. I also make our food mostly from the ground and from veggies I grow. Glad you read other posts also, not only my SOS post of today. I dried a bunch of figs today. Would you like to share your recipe with figs?

Vädret

Ourique, PT
Växlande molnighet
06:1920:39 WEST
MånTisOnsTorFre
21°C / 10°C
22°C / 10°C
23°C / 8°C
25°C / 9°C
27°C / 10°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.