vilket bokformat föredrar jag

Böcker – i papper, e-format eller lyssna?

Jag läser en hel del och har de senaste åren mestadels läst e-böcker från biblioteket eller e-bokhandeln.

I veckans kulturfråga så ställs just den frågan, vilket bokformat som föredras.

Mitt svar: det beror på!

Pappersböcker

Att hålla en pappersbok är en skön känsla. Men den kan också vara för tung om det är en inbunden variant. Är det pocket upplever jag ofta texten för liten och därmed svårläst. Pappersböcker funkar alltid, till och med i den starka solen här!

Eftersom jag inte befinner mig i Sverige är det inte så lätt att få tag i svenska pappersböcker, men jag har ett gäng olästa i bokhyllan jag tar till när jag vill ha en pappersbok.

E-böcker

Jag läser e-böcker på min iPad. Det är smidigt och jag kan justera färg och storlek på texten. Däremot gillar inte min iPad att vara ute i värmen längre stunder. Så det funkar inte att använda den på sommaren här.

En annan nackdel är att biblioteket inte har så nya böcker, så jag hittar sällan något jag vill läsa där längre.

Därför har jag ett konto på Storytel där jag har tillgång till många e-böcker. Men när jag inte är i en läsperiod så avslutar jag kontot. Vill inte betala om jag inte nyttjar det.

Japp, det här är så jag..

Ljudböcker

Jag somnar när jag lyssnar på ljudböcker. Men jag har upptäckt att jag uppskattar formatet om jag gör något annat samtidigt. Som att vattna, diska eller virka. Då somnar jag ju inte 🙂 Men att sitta och njuta i solen och lyssna på en bok går inte, då somnar jag direkt. Samma sak händer om jag ska läsa (lyssna) på kvällen i sängen, somnar med lurarna i öronen.

Just nu använder jag mitt Storytel konto och varierar med att både läsa och lyssna på böckerna. Det är en stor fördel med deras tjänst, att det går finfint att växla mellan att läsa och lyssna, beroende på i vilken situation jag befinner mig.

Vad föredrar du för bokformat?

Publicerat:

i:

24 svar till ”Böcker – i papper, e-format eller lyssna?”

 1. Profilbild för Anki

  Utan tvekan föredrar jag den ursprungliga varianten, alltså vanliga böcker. Har aldrig testat någon e-bok, men provat ljudböcker … som jag oftast somnar ifrån 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   HAhaha, ja det blir väldigt omständligt när en somnar, svårt att veta var en var någonstans i boken då 🙂

 2. Profilbild för Äventyret framtiden

  Pappersböcker är min melodi, tillsvidare, så länge jag har möjlighet att få tag på sådana.
  Vi är tre väninnor här som delar svenskspråkga böcker med varandra. Vi får tag på dem på olika sätt, läser dem, delar med varandra och diskuterar dem. Väldigt roligt. Men jag vet ju att mitt lager i hyllan sinar, vilket de andras också gör och då måste det till någonting annat så småningom.
  Jag kastade nyss ett öga på min rad olästa böcker jag har, det finns ca 25 böcker kvar att läsa. Inte särskilt mycket men jag gissar att det kommer någon ny snart när väninnorna kommer hem till ön igen med nya pocketböcker. Vi klarar oss säkert till jul! Sen ska jag bli bekant med andra typer av läsande.
  Vet inte om jag också kommer att somna, har ju lätt för det i de flesta sammanhang.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har ungefär lika många olästa pappersböcker. Det blir bra att ha när jag inte plöjer 3-4 böcker i veckan. Jag somnar också lätt i de flesta sammanhang, men funkar som sagt om jag gör något annat samtidigt.

 3. Profilbild för Hanneles bokparadis

  sämst på att lyssna, gillar papper i äldre böcker

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Förstår precis! Fast praktiskt med flera varianter 🙂

 4. Profilbild för Anette Åhnbrink
  Anette Åhnbrink

  Vi har gått över till Storytel, men eftersom jag har hörapparat så läser jag på plattan, det går över förväntan, trodde jag skulle sakna pappersböckerna mer!
  Däremot grät jag blod häromdagen när typ 35 papperskassar med pappersböcker skänktes bort pga flytt…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul att se dig här Anette 🙂 Ja att göra sig av med böcker är svårt, kände likadant när vi flyttade från villan i Kåhög där jag hade ett bibliotek.. Nya äventyr kräver offer.

 5. Profilbild för Ditte

  Jag läser mycket och har alltid en fysisk bok på gång och sedan en jag lyssnar på. Har haft Storytel i flera år och det passar mig bra att lyssna. Ljudböcker tycker jag är extra bra när jag lagar mat, är ute och går, reser, tar mig fram kommunalt och annat. Storytel erbjuder ju också e-böcker men jag gillar inte det utan vill helst bläddra i en bok.Har dock testat en del e-böcker. Men om jag skulle bo utomlands skulle jag säkert kanske också ladda ner och läsa på paddan.
  Stortytel har ju också ett brett utbud av nya böcker om man vill ha det.
  Jag betalar strax under 200 sek /månad och tycker det för mig är billigt och väl investerade pengar.
  Jag är med i ett par bokklubbar som ses någon gång i månaden. Förr lånade vi varandra böcker och tipsade om dem. Men nu är det mest ljudböcker vi recenserar och rekommenderar. Trevligt är det helt oavsett.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kul med bokklubb, jag har aldrig varit med i någon. Har svårt att hålla mig till en deadline när det gäller böcker. Antingen hinner jag läsa ut och sedan kasta mig in i någon annan innan den förra ska recenseras (vilket då gör att jag glömmer detaljer från rätt bok) eller så har annat tagit min tid i anspråk och jag inte hunnit läsa ut. Det är absolut inte dyrt med Storytel, men onödiga pengar om en inte läser.

 6. Profilbild för bmlarsreseblogg

  Det är härligt med en riktig bok att bläddra i, men vi har också ett abonnemang på Nextory med ljudböcker. Tyvärr är vi båda lite perioder när det gäller att lyssna på böcker och då tycker jag det är en onödig kostnad så vi får se hur det blir framöver.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med, om en inte är inne i en period med läsning känns det som en onödig kostnad. Storytel går att stänga av och på.

 7. Profilbild för Ingrid

  Jag läser vanliga böcker, läser e-böcker och lyssnar även på ljudböcker, men tycker att jag har störst behållning av dem jag läst som pappersböcker. Det sätter sig och lever kvar i minnet på ett annat sätt än de övriga. Jag sitter alltid och läser, för lägger jag mig är risken stor att jag somnar och om jag lyssnar på en ljudbok glider tankarna lätt iväg på annat håll, i alla fall om jag gör någonting annat under tiden.
  Kontentan: Pappersvarianten är bäst!
  Ha en fin helg!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Intressant att formatet påverkar vilka som ”sätter sig” längst. När jag lyssnar kan jag ju inte skumma och hoppa över, så boken får en ärligare chans 🙂 Men jag ska hålla utkik efter det du säger, se om det är någon skillnad för mig. Detsamma!

 8. Profilbild för BP

  Än så länge har jag inte läst en enda e-bok och inte lyssnat på en enda ljudbok. Jag vill ha bokkänslan kvar så länge det bara går och ögonen inte säger ifrån. Köper så gott som uteslutande pockets, då inbundna böcker är aningen tunga att hantera.
  Dessutom är jag en renodlad balkongläsare under sommaren. Där fungerar det inte med iPad eller Kindle, för det blänker. Å skulle jag lyssna på en bok skulle jag troligen slockna direkt där i solen;-)

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kindle funkar i solen, min man har en och sitter i gassande sol här i Portugal och läser utan problem. Pocket är fantastiska böcker, men ofta för liten text för bekväm läsning. Ja lyssna i solen är som gjort för en power-nap 🙂

 9. Profilbild för enligt O

  Jag läser nästan bara e-böcker numera och använder min Kindle när det är sol. Börjar se lite för dåligt för pocketböcker och har inte fått in vanan att ha med mig läsglasögon. Försöker förtränga att jag behöver dem.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   E-böcker är suveränt, har den alltid med sig och justerbar för behovet just den dagen.

 10. Profilbild för Susjos

  Tack för tipset om att Storytel har e-böcker också, trodde bara de hade talböcker, vilket jag i o för sig bör öva på med min hörsel, men precis som du så somnar jag lätt av att lyssna på talbok!
  Pappersböcker är ju finfint det också.
  Ha det gott!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det bästa tycker jag är att det går fint att växla mellan lyssna och läs. Kan lyssna när jag gör något under dagen och sedan fortsätta i läsformat på kvällen.

 11. Profilbild för Ulla Billing
  Ulla Billing

  Hej! Växlar också mellan pappers och ljudbok. Älskar Storytel, lite av livlina för mig, men jag somnar också om jag lyssnar ”liggsndes” 🙂 Har nyss skaffat Storytel Reader, fungerar utmärkt, bättre läsupplevelse än t ex padda. Dessutom behöver jag inte släpa runt på en massa pocketböcker när vi reser…

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har funderat på den läsaren, men jag läser fortfarande en del från biblioteket. Men roligt att höra att du är nöjd! Väldigt bra att slippa bära med sig böcker när en reser!

 12. Profilbild för Mareijke #mamshlan
  Mareijke #mamshlan

  Jag lyssnar bara på ljudböcker. kan inte koncentrera mig längre när jag läser, dessutom är det så svårt med progressiva glasögon att ligga och läsa. jag lyssnar när jag gör hushållsarbete, trädgårds arbete, kör bil och när jag ska sova. Somnar så himla bra till det. ställer in timern på en halvtimme oftast har jag somnat efter tio minuter. Nästa dag backar jag en halvtimme. Jag har läst böcker i hela mitt liv. Sen jag kunde läsa. Älskar böcker så jag är innerligt glad att det finns ljudböcker.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad roligt att höra någon som är så frälst i ljudböcker! Smart tips med att ställa klockan på kvällen 🙂

Vädret

Ourique, PT
11°
Fair
06:5920:06 WEST
SönMånTisOnsTor
29°C / 11°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
28°C / 11°C
26°C / 11°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.