Sex på lördagar (v.36)

Sex på lördagar (v.36)

Var längesen jag var med på ”Six on Saturdays” nu, men tycker det är dags att lyfta fram grejer i trädgården idag!

Här kan du läsa om The Propagator som kör den här listan varje lördag. Det går helt enkelt ut på att berätta om sex saker från veckan i trädgården, gärna med bilder. Det blir en frukt, tre grönsaker, en suckulent och ”konst” i dagens ”sex på lördagar”.

1. Granatäpplen

Alldeles snart är det dags att börja skörda granatäpplen. I år får jag många fler och större än förra året (på grund av att jag vattnat rikligt en gång i månaden och beskurit hårt i vintras) och jag kommer njuta av varje frukt. Det jag inte hinner med att äta åker in i frysen.

2. Malaberspenat

En fantastisk växt! De späda bladen är jättegoda att äta i sallad, som tillbehör eller på mackan. Men den är också helt ljuvligt vacker. Och om vi inte äter bladen så utvecklas de bara och blir tjockare och större. Massor av söta små blommor, svarta bär och starka färger. Älskar den!

Malaberspenat klättrar utmärkt
Och slingrar sig när inget växtstöd finns. Yvigt och vilt, härligt!

3. Agave

Vi har tre plantor Agave Americana Marginata, vi fick 4 små skott förra våren och tre av dem överlevde, de stortrivs i sina krukor. De ska planteras ut på fältet bakom huset i vinter. De kan bli 1,8 meter höga och 2,4 meter breda så det gäller att ge dem gott om utrymme. Det tar decennier tills blomstängeln kommer och när blomningen är över så dör plantan. Vi njuter så gärna av bara bladen, de är vackra tycker jag.

4. Gamla redskap

När vi köpte huset var trädgården full av skräp och övergivna redskap. Jag har försökt använda de gamla redskapen men de är inte så bra, de skulle behöva ha lite vård. Men istället för det så tänker jag ge dem sin egen plats i planteringen. Just nu står de bara lutade på stolen vid fågelbadet medan jag funderar hur jag ska göra den lilla installationen. Ska nog hålla utkik på marknader och se om jag kan hitta fler gamla trädgårdsverktyg också.

5. Aubergine

Nu skördar vi aubergine varannan dag. Jag har två plantor med runda frukter och en med avlånga. Plantan är magisk. Grågröna, ludna och vackra blad, 3 cm lila blommor med gult i mitten och sedan dessa glänsande härliga grönsaker som vi njuter av så mycket vi bara orkar just nu.

Aubergineblomma
Den runda sorten, dags att skörda

6. Paprika

Det är lång utvecklingstid för paprika, dessutom stannade plantorna av i våras då det blev lite väl kallt för dem när jag planterat ut dem. Men nu ger de frukt, dock många ganska små. Och en hel del fån jag slänga då de blir brända (trots skydd av fiberduk mot solen). Men gott är det, både att grilla och att ha på mackan, i tortillan och i sallad.

Älskar min trädgård och det blir mer och mer fixat för varje vecka.. en sak i taget så blir det så himla bra. Här njuter jag varje dag!

Publicerat:

i:

22 svar till “Sex på lördagar (v.36)”

 1. Paprikan där blev ju likt våra riktigt goda, dessutom är de ju riktigt vackra att se på när de hänger där.
  Fast vi hade ju inte så många tyvärr, siktar på mer nästa säsong.

  Gamla redskap kan ju få ett andra liv i en plantering, häftigt och spännande samtidigt ju.

  Ha nu en fin lördag.

  • Visst är paprika vacker! Vi får se vad jag hittar på med de gamla redskapen, saknar inspiration just nu, men rätt var det är kommer jag på nåt. Ingen brådska ju 🙂 Detsamma!

 2. Härliga bilder från din trädgård! Roligt att se! Och när du har detta som en stor hobby och nöje blir det ju extra lustfyllt. Mycket gott att skörda blir det ju också och även det en skön känsla.
  ( Haft stor trädgård med tillhörande villa i många år men kan nog aldrig säga att detta varit eller blev min ”grej”.)

  Roligt med de gamla redskapen. Bloggvännen LillaSyster har en fantastsisk trädgård här hemma i Sverige med blommor, frukter och grönsaker och har också tagit ill vara en hel del äldre bruksföremål. Mycket kan användas till annat än man kanske tänkt från början.

  • Tack, roligt du gillar! Allt vi skördar är liksom bonus. Detta har successivt blivit min grej. I första stora trädgården hade vi inget ätbart alls, bara perenner i rabatterna för så lite skötsel som möjligt. Ska spana in Lillasysters blogg, kanske hon har inspiration att bjuda på, tack!

 3. Rubriken kan onekligen missförstås – hahaha:-) Så nu har vi en ”Fem en fredag” och en ”6 på lördagar”;-)
  Helt underbara bilder både av dina plantor och inte minst av dina härliga rostiga utsmyckningar. Älskar rost:-)

 4. Sex på lördag, låter kul! 🙂
  Härliga bilder av det ni odlar i er trädgård. Jag blir så imponerad och också av skrotkonsten, verktygskonsten. Så snyggt. Sånt där höll jag också på med när jag hade trädgård. Härligt att se och att minnas den egna älskade trädgården. Men faktum är att jag har tillräckligt mycket för att vara med om sex på lördag, kanske nästa lördag. Sen får jag nog vänta ett tag igen:)

  • Vad kul om du hänger på också 🙂 Vore kul att se vad som växer och frodas hos dig. Jag har ju inte varit med sen i januari, det är ju det som är kul med såna där utmaningar och listor, en gör det som faller en in, behöver ju inte vara med jämt. Jag hänger bara på när det passar mig och jag har en lucka bland andra inlägg jag vill skriva.

Translate »