mer skärmtid på semestern

Mer skärmtid på semestern!

Varje år inför semestertider diskuteras det om att man ska koppla ner från internet, ha vita veckor från skärm etc. Varför det? Jag röstar istället på mer skärmtid på semestern, i alla fall i små enheter!

När man är ledig och har semester ska de egna valen verkligen få utrymme. För mig innebär det att jag vill se nya platser, träffa nya & gamla vänner, läsa många böcker, fotografera, äta god mat och dricka gott samt bada! Hur hänger detta ihop med mer skärmtid?

Se nya platser

När jag ska hitta nya platser att besöka så kikar jag gärna i resetidningar. Det gör jag ofta genom de vanliga bläddertidningarna jag köper på Pressbyrån. Men nu på sommaren så läser jag mycket mer och då gör jag det i telefonen så klart, det är både billigare och smidigare. Appen Ztory har mängder med tidningar och nu betalar vi endast 49,- för tre månader. Ibland är det skönt att prassla med en vanlig tidning och då köper jag det. Inget allt eller inget, utan gör som det passar mig bäst.

Jag läser bloggar, finns jättemycket bra bloggar där någon annan redan har utforskat den delen av landet, staden eller världen som jag ska besöka och då är tipsen väldigt användbara. Att läsa bloggar i telefonen är väldigt smidigt. Antingen via Bloglovin, bokmärken i webbläsaren eller via RSS-flöden. Jag använder själv både Bloglovin och RSS-läsare. Men jag googlar också väldigt mycket, hittar nya bloggar och artiklar!

Ja jag använder med andra ord mina skärmar väldigt mycket när det gäller att planera min semester. Att hitta rätt platser att besöka kräver lite research. Eller så är man helt spontan och då kan ju en GPS kanske leda en rätt tillbaka sedan.

Jag behöver alltså mer skärmtid på semestern för att hitta alla platser jag vill besöka.

Träffa nya & gamla vänner

På semestern finns tid för att bara vara. Själv eller tillsammans med vänner. Nya eller gamla vänner. Men vännerna finns inte alltid där jag är, så jag behöver kommunicera om när, var och hur vi ska ses. Självklart gör jag det med telefonen, antingen via telefonsamtal (jo faktiskt så ringer jag fortfarande en del), SMS eller sociala medier.

När jag träffar andra brukar jag inte ha telefonen framme. Jag tycker det är viktigt att vara i nuet och delaktig det som sker. Tycker jag samtalsämnena är tråkiga får jag väl försöka styra in dem på något som intresserar även mig. Jag vänder i alla fall inte bort blicken och tittar i min telefon.

MEN jag har telefonen med mig. Det är ofta så att man pratar om något som behöver googlas. Det kan vara att man behöver kolla wikipedia eller se väderutsikterna för morgondagen i appen Yr t.ex. Att använda de fantastiska hjälpmedel som finns i telefonen tycker jag är en självklarhet.

Jag lägger dock ner telefonen direkt igen, börjar inte surfa in på Facebook eller bloggar. Ibland får jag anstränga mig för att lägga den ifrån mig, men jag gör det. Tycker det är att visa hänsyn till de jag umgås med. Att vara intresserad av det som utgör oss. Vad vi säger och gör tillsammans. Om jag vill dela något vi upplevt i sociala kanalerna kan jag göra det senare när jag är själv.

Jag behöver alltså mer skärmtid på semestern för att kommunicera med de jag vill träffa.

Äta god mat & dricka gott

Vad vore semestern utan en massa god mat och goda drycker?! Hur hittar du guldkornen? Jag kan slänga ut en fråga på Facebook eller Twitter ”Är i Nora, var äter jag godast lunch”? Har jag tur får jag svar och kan därmed gå på en personlig rekommendation som ofta är klockren.

Tripadvisor är också en bra app att använda när man letar efter matställen.

Inspiration på Instagram tycker jag är förträffligt när vi ska försöka hitta på dagens middag. För även om det är semester äter vi hemma också. Eller åtminstone lagar mat själva. Recept kan jag då hitta på nätet så klart.

Appen Vivino hjälper mig att minnas vilka viner jag tyckt om. Väldigt bra att ha till hands när man ska välja vin på restaurang om man vill ta ett säkert kort. Fast oftast lyssnar jag på restaurangens rekommendationer.

Jag behöver alltså mer skärmtid på semestern för att hitta restauranger och recept.

Fotografera, läsa mycket böcker & bada

Nä, när jag badar använder jag inte telefonen alls. Men jag kan leta badplatser med appen Badkartan.

Böcker läser jag faktiskt mest analogt, för jag får böcker av t.ex. svärmor. Men som komplement läser jag gärna e-böcker och jag brukar försöka lyssna på en och annan bok, men det är inte riktigt rätt format för mig. Poddar lyssnar jag däremot gärna på numera!

Vill fotografera mer med min systemkamera, har börjat träna på att använda den mer och utsätta mig för utmaningar, det vill jag fortsätta göra. När jag sedan tömmer kameran på bilderna så gör jag det till datorn och Dropbox. Fotar även en del med telefonen och gillar att lägga upp på Instagram, dels för dig men framför allt för mig själv. Instagram är som min dagbok.

Jag behöver alltså mer skärmtid på semestern för att kunna dokumentera mera.

Mer skärmtid på semestern något för dig?

Jo jag använder telefonen massor på semestern, jag till och med spelar spel (Wordfeud) vilket jag aldrig tar mig tid till annat än när jag är ledig och eller inne i lugnare-tempo-mode.

Jag kan förstå om man känner att skärmar tar för mycket uppmärksamhet och att det på semestern kan kännas som en stressande faktor att hålla koll på allt. Att kunna lägga ifrån sig telefonen är så klart jätteviktigt, hela livet kräver balans. Känner man ett behov av att inte ha telefonen i närheten så är det precis upp till var och en att göra som man vill. För DET är det absolut viktigaste – att du gör som DU vill.

Bloggade om att koppla ner på semestern för tre år sedan, då med annan vinkel.

Använder du dina skärmar annorlunda på semestern?

Fotokred: DeathToStock

Publicerat:

i:

11 svar till ”Mer skärmtid på semestern!”

 1. Profilbild för Lisa

  Jag letar kartor, vi googlar svar när vi funderar på
  något (eller när vi är oense) och kollar öppettider. MEN jag är en slav under sociala medier. Det skall erkännas. Något jag måste ta tag i. Det är gräsligt vad jag kan spendera tid i telefonen ibland. Rätt ofta dessutom.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Balans är alltid viktigt 🙂 Men visst är telefonen ruskigt bra att ha även på sommar? 🙂

 2. Profilbild för Dorotea Pettersson, tidscoach

  Jag tycker inte man behöver diskutera det här med hur många timmar man använder skärm utan snarare hur det får en att må. Hinner man inte med det man ska göra så är det inte en bra användning av skärmen eller om man blir bortkopplad från det som är viktigt som familj och vänner. Jag kan faktiskt bli lite trött på tjatet om hur mkt skärm som är nyttigt. Det beror så mkt på vad man gör på skärmen.

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är nog väldigt individuellt.

  2. Profilbild för Patricia

   Så sant! Jag har många av mina vänner online – tänk om jag inte skulle få träffa dem.

   1. Profilbild för webbtanten
    webbtanten

    Jag håller med! 🙂

 3. Profilbild för Annica

  Jag känner att jag överanvänder skärmen. Men samtidigt så känns det som … en flykt från jag vet inte vad egentligen.

  Mina tjejer tittar en del på TV, jag och maken har våra telefoner, plattor och datorer… Men oftast sitter jag med bok istället för skärm. ☺️

  1. Profilbild för webbtanten
   webbtanten

   Det är lätt att fastna i alla möjliga flöden så klart. Men man kan ju bara själv styra över vad man gör med skärmen och hur mkt tid man lägger på den. Att skuldbelägga sig själv eller andra är inte rätt väg, tror jag. Hoppas du hittar ditt sätt att förhålla dig till skärmen, det som passar dig bäst.

 4. Profilbild för Kristina Svensson

  Jag har nyss kommit hem från en resa med bil där vi på förhand hade en bokad övernattning och en vag idé att vi skulle till Krakow för det skulle vara fint. Resten av övernattningarna och resrutten googlade jag fram längs vägen. 1,8 GB gick åt under en vecka plus wifi på hotellen. Utan skärm hade vi inte upplevt hälften så mycket, då hade vi lagt mycket tid på att åka runt och fråga oss fram på olika hotell.

  1. Profilbild för Webbtanten
   Webbtanten

   Ja, helt nödvändigt med skärm av nåt slag när man är ute och semestrar 🙂

 5. […] sociala medier och vila under semestern, medan andra argumenterar för att man under semestern har mer, men annorlunda skärmtid. Min goda vän Webbtanten hör till de sistnämnda. För månskensförfattare brukar detta vara en […]

Vädret

Ourique, PT
28°
Soligt
06:1120:57 WEST
LörSönMånTisOns
34°C / 15°C
36°C / 18°C
35°C / 15°C
31°C / 15°C
29°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.