Min Facebook wall är full, överfull

En kort diskussion i Twitterflödet i morse, där jag, Brit Stakston (@britstakston) och Dahlqvist (@sundhult) pratade om hur vi hanterar kommersiella budskap i Facebook flödet är startskottet till detta inlägg.

Facebook är fantastiskt, men just nu är min wall full. Knökfull! Det är intressant att se vad mina vänner gillar för artiklar, jag får tips på artiklar jag inte visste om, viker mig av skratt när jag tittar på youtube-klipp mina vänner rekommenderar eller lägger upp på sin Facebook wall. Men där hamnar också knäppa länkar innehållande virus, löjliga frågor och helt för mig ointressanta artiklar. För att inte prata om alla incheckningar som ökat enormt i min wall.

Blandat med detta fylls min wall med information från de företag jag valt att gilla, de grupper jag är med i och det är inte alltid jag ens valt att gå med i gruppen, utan jag kan ha blivit ditlagd av någon annan.

Emellan alla dessa länkar och ibland ointressanta företagsinformationen ska jag lyckas att sortera ut guldkornen, det där lilla extra som någon av mina vänner skrivit. Det där som knyter oss samman och som jag så gärna vill läsa. De personliga statusuppdateringarna, de som handlar om livet och vardagen, om livet och festligheterna och om livet och familjen.

Jag gillar en hel del företag, särskilt de som ligger i bygden. Jag vill gärna stödja alla lokala företag och visar mitt stöd bland annat på det viset. Självklart handlar jag även av dem i första hand. Jag gillar även företag i våra branscher, för att uppdatera mig med vad som händer.

I Facebook finns alltid alternativet att dölja vad som skrivs från ett företag, en vän, en applikation eller en grupp. Det är en utmärkt funktion! Fast att dölja allt som en vän skriver känns lite meningslöst, då väljer jag att ta bort den vännen hellre. Det handlar inte om en tävling där flest vänner vinner, det är meningen att det ska vara ett intressant och givande flöde!

Jag är inte särskilt intresserad av att veta att mina vänner är på jobbet varje dag, de checkar in och min wall fylls med jobbincheckningar. Det hade varit mer intressant att veta varför de eventuellt inte är på jobbet en dag. Men jag kan å andra tycka att det är väldigt intressant att veta att någon vän befinner sig i närheten, trots att de kanske bor i Stockholm. Det kan också vara väldigt intressant att få tips om exempelvis bra matställen genom andras incheckningar och uttalande.

Dessutom har nu Facebook Deals kommit. Där företag ger erbjudanden som gäller när du valt att checka in på exempelvis en Mc Donalds restaurang. Antal incheckningar kommer att öka ännu mer, var så säker!

Jag älskar mina vänners personliga statusuppdateringar, där de med någon mening beskriver något som hänt, vad de känner eller vad de ska göra. Det för mig närmare, jag får inblick i mina vänners vardag och jag blir liksom delaktig om jag väljer att kommentera.

Vårt företag har två verksamheter, därför har vi två facebooksidor som vi skriver på. Ibland tas våra uppdateringar emot med kommentarer och gilla-tryckningar. Ibland blir det ingen reaktion över huvudtaget. Jag har försökt att analysera om det har att göra med vilken tid vi publicerar, om vi publicerar automatiskt eller om det är den personliga touchen som är det viktiga. Min högst amatörmässiga analys tyder på att det är det personliga som vinner.

Sätter jag det i samband med mina personliga åsikter och vad jag själv gillar att se i min egen wall så är det ju just så. Det är den personliga touchen jag vill ha på Facebook. Mina vänner är mina vänner även i livet utanför nätet eller så är det vänner jag har på nätet som jag är mer nyfiken på och som jag känner att jag vill lära känna lite djupare.

För mig handlar det om att välja vilka företag som ska synas hos mig, vilka uppdateringar jag vill ha på Facebook och vilka jag vill ha på t.ex. Twitter istället. En del kanske jag hellre vill ha som nyhetsbrev i mailen. Det är aktiva val som är viktiga för mig som spenderar mycket tid på nätet och som är ständigt hungrig på ny teknik, nya arbetsmetoder eller nya wordpress teman. Att få dubbel information är slöseri med min tid.

Facebook är en fantastisk plats till inspiration och relationsbyggande. Men i takt med att flödet ökar känner jag ett behov av rensning ibland och även av en viss struktur. Dessutom varierar mitt behov. Vad som fungerar bäst för mig är något jag måste testa mig fram till. Vad som fungerar bäst för dig vet bara du.

Jag har i alla fall kopplat bort den automatiska uppdateringen på Facebook och gör istället mina uppdateringar med länkar och en personlig text på företagssidorna VimleWebb och Vimle Glas.

Hur använder du Facebook? Hur resonerar du kring alla olika typer av statusuppdateringar? Vilka företag gillar du? Vad väljer du att dölja? Vilka är dina vänner på Facebook? Har du en gräns för vilka du ”släpper in” eller är alla välkomna? Använder du dig av listfunktionen där du kan välja vem som ska se vilka inlägg? Vad kan vi som företag tänka på när det gäller våra statusuppdateringar? Vad kan vi göra mer av? Vad bör vi sluta med?

Berätta gärna och beskriv även varför du gör på ett visst sätt.

Publicerat:

i:

,

4 svar till ”Min Facebook wall är full, överfull”

 1. Profilbild för Camilla
  Camilla

  Vad bra skrivit! Du fick med precis det jag funderat på.
  Ha en skön helg!
  Kram

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Tack! Roligt att du gillar det 🙂

 2. Profilbild för Kristina Svensson

  Jag håller med (delvis)! Drunknar i incheckningar och är så ointresserad av att folk tagit sig till jobbet även denna morgon. Bojkottar av denna anledning helt incheckningar (fast jag inser att det finns finesser med det).

  Däremot håller jag inte med om att det är bättre ta bort en vän än att bara kryssa bort deras uppdateringar från flödet. Facebook är mer än att läsa folks uppdateringar, det är också ett ställe att dela bilder och bjuda in till evenemang och då är det väldigt opraktiskt om man tagit bort nära vänner bara för att man tröttnade på det sätt den personen bygger sitt personliga varumärke på FB. Så tycker jag.

  Hej!

  1. Profilbild för @VimleAnna

   Såklart man inte tar bort en vän bara så där. Jag syftade inte på nära vänner utan mer på ”vänner” som man kanske faktiskt inte känner särskilt väl. Tack för din kommentar 🙂

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.