byfest

I mörkret med byborna

Varje år är det byfest, det dukas upp långbord utanför en av restaurangerna i byn och så byggs det en enorm scen där det är framträdande under tre dagar. I år var jag där på kvällen och passade på att öva på mörkerfotografering.

Vi har besökt byfesten tidigare år, men bara på eftermiddagen, vi gillar att vara hemma på kvällen och vi trivs inte i för stora folksamlingar. Men i år bestämde jag mig för att jag skulle vara med på kvällen, tillsammans med grannarna, och dansa. Möta portugiserna där de vill vara sociala.

Jag tog med mig kameran, med det nya zoomobjektivet och bestämde mig för att samtidigt som jag ville öva och se hur de få ljuskällorna skulle påverka bilderna så kunde jag se hur det objektivet funkade i mörkret. Hade jag använt mitt fasta 35mm så hade bilderna blivit helt annorlunda, både vad gäller komposition och kvalitet. Men jag tycker det här objektivet klarade mörkret riktigt bra. Jag fick använda brusreducering i Lightroom i redigeringen, men det tycker jag är helt okej.

Det var inte mörkt när jag kom dit, så det blev först och främst bilder i rätt okej ljus. Jag har fångat en massa människor, men eftersom jag inte frågat någon om lov att publicera dem så väljer jag att bara visa bilder på de som uppträder och Ouriques borgmästare, som ju är en offentlig person. Snyggt att han dök upp tycker jag, han bor inte i vår by. Bilden överst är ett spelband från Ourique som gick runt och underhåll när folk åt.

Vad gjorde vi?

Vi satt vid långborden och snackade, många åt sardiner, snäckor eller grillat kött. Jag drack bara vin och käkade lite chips. Hade ätit middag innan jag gick dit. Vid 22-tiden kom musiken igång och jag fick dansa, det var härligt!

Jag dansade med en portugis, som jag aldrig sett förut så vet inte om han bor i byn. Han ville inte dansa så där som jag gillar, typ 1 meter från varandra, utan han vill hålla i mig. Det kan vara kul också, om den som för kan föra. Det kunde inte han. Han märkte nog att det inte gick bra för oss, för rätt var det är så lämnade han mig där på dansgolvet. När vi sedan möttes i vimlet under kvällen så log han. Har ingen aning om vad som hände. Men leenden är ju alltid fint!

Sen träffade jag en annan kille, som kom fram och började prata engelska med oss. Hans son skulle åka till Gothia cup, grabben är 13 år och har blivit utvald att spela för Algarve. Pappan var stolt och tyckte det var väldigt roligt att jag var från Göteborgsområdet! De bor inte i vår by, utan var där och hälsade på ett par kompisar.

Portugisiska blev det inte mycket pratat. Jag får erkänna att jag mest dansade, pratade med de jag känner sedan innan och så grannarna vid bordet. Jag visade mig där och stöttade byn, men några nya kontakter blev det inte knutet.

När mörkret föll så blev det större utmaningar vad gäller fotandet. Eftersom det var mörkt, så blev det först i redigeringen på datorn som jag kunde se resultatet på bilderna.

Bilderna på personer jag känner jag har skickat till dem och de blev glada, och då blev jag glad också! En av kompisarna tyckte att jag skulle fota för byns fotbollslag (de söker en fotograf), men det tackade jag nej till. Gillar ju inte fotboll, då är det svårt att fota det vettigt också.

När det här bandet hade hållt på i över en timme och lattjat så gav jag upp. Jag ville dansa mer, men orkade inte vänta på att det skulle bli dags för det. Så när klockan var 00:30 låg jag hemma i min säng bredvid Roger som ägnat kvällen åt Formel 1 och en ”icke-Anna-film”.

När jag vaknade till vid 03:30 hörde jag fortfarande musik från byn! Här är de bra på att hålla igång!

Publicerat:

i:

,

34 svar till ”I mörkret med byborna”

 1. Profilbild för Znogge

  Så trevligt med byfest, bra musik och dans. Snäckorna hade även jag tackat nej till. Jag tycker att bilderna blev bra. Synd att du inte är intresserad av fotboll för det lät annars som ett roligt uppdrag.

  Önskar en bra start på den nya veckan!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, det kunde varit ett roligt uppdrag absolut. Men hur ska jag veta när jag ska fota om jag aldrig har tittat på fotboll i princip 🙂 Tack detsamma!

 2. Profilbild för Mamma C

  Så skoj att gå på byfest och dansa lite.
  Snäckorna hade jag inte stoppat i munnen. Man ser ju den lilla snigeln på ditt foto. Kom att tänka på barnsången ”lilla snigel akta dig” .
  Din bilder blev ju jättebra i mörkret.
  Ha en fin måndag nu.
  Kram Carin

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nä det är verkligen inget för mig heller. Tack snälla, härligt att dansa, älskar det. Kram

 3. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Imponerande bra bilder! Och trevligt med byfest – men alltså… Inte skulle jag orka ens hålla mig vaken halva natten! Än mindre festa. 😀 Det är bara att inse sina begränsningar och anpassa sig efter det. Till mina hör att jag behöver sova om jag skall vara människa nästa dag. 🙂 (Och jag vaknar tidigt även om jag lagt mig sent…)

  Du skrev att ni varit på festen dagtid tidigare år – är det mat & musik då också, eller är det typ marknad eller något i den stilen? Blir nyfiken på upplägget om de orkar hålla igång i tre dagar!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja, jag har ingen lust att vara vaken halva natten heller, då är jag ju helt slut dagen efter. Med dagtid menar jag tidig kväll, typ 17-19, när det fortfarande är ljust och vi hinner hem till middag i vanlig tid. Annars är det mest barnaktiviteter på dagen. Det är på kvällen det är fullt ös på fre och lör, så även om det är i tre dagar är det inte samma fart hela dygnen.

 4. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Först och främst tycker jag dina bilder blev jättebra. Det är en utmaning att fotografera i dåligt ljus. Vad hade du för iso? Sedan var det skoj att få vara med på en riktig byfest. Snäckorna med vitlökssmör hade jag gärna försett mig av, mums!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Med Lightroom kunde jag ju ljusa upp en del. ISO 12800 på nattbilderna. Då skulle du nog trivas i Portugal, här äts ju snäckor mest hela tiden 🙂

 5. Profilbild för Kraka

  Trevligt med byfest!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var en trevlig kväll!

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Dumt att tacka nej till att fota fotboll, trevlig utmaning.
  Yngste sonen anmälde mig (!!) att filma ungdomars segeltävling. Jag som är lite rädd satt på en gummibåt och filmade! På pausen visade man filmerna på storbild, när tävlande hade matpaus. Mycket uppskattat.

  Mycket man får uppleva och göra när man har barn 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Varför säger du att det är dumt? För mig var det inte dumt alls.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   Då skulle du verkligen fått kontakt med byborna!

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Det är inte säkert, eftersom jag skulle vara fullt fokuserad på att hitta motiv i en sport jag inte kan något om. Men jag förstår hur du tänker. Som en kul grej, visst. Men inte som ett uppdrag, då ställer jag höga krav på mig själv.

 7. Profilbild för ibod11 - Ingrid

  Kul att det ordnas fest årligen och att det verkar vara så trevligt ordnat. Jag skulle gärna ha varit där och dansat och tagit konsekvenserna av alla intryck efteråt. Ibland är det värt att göra så. Jag håller med om att det är roligt att dansa och hålla i varandra om den som för verkligen kan sin sak. Då är det helt underbart och jag bara njuter. Men om det inte funkar är det kanske lika bra att avbryta. Lite oartigt av kavaljeren men du fick i alla fall ett leende senare. Han kanske insåg att det var han som var den som inte riktigt kunde. Fina foton blev det också och jag gissar att du var väldigt nöjd med kvällen och allt kul. Men det är även väldigt skönt att få komma hem och somna efteråt 😀
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag håller med dig om att det är värt konsekvenserna ibland. Jag har inte samma problematik som du, men jag blir enormt sliten av mycket människor. Jag är glad för leendet, han var inte helt nykter heller så det var säkert flera faktorer till att det blev som det blev. Hade en annan kavaljer, som dansade som jag, men samtidigt balanserade en PET-flaska på huvudet. Underbart! Jag är nöjd med kvällen och även med en del av bilderna. KRam

 8. Profilbild för Husbil Kors och Tvärs

  Väldigt fint fotograferat. Trevliga motiv som mixerbordet-det hade jag nog inte ens tänkt på att fota.
  Kul med en byfest, musik och dans. Det är helt otroligt hur de orkar festa, långt efter ”sängdags” Snäckorna hade jag absolut provat i allafall 👌

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag tycker det blev en riktigt bra bild på mixerbordet. Imponerad av deras ork verkligen! Kan tänka mig att du skulle smaskat i dig snäckorna 🙂

 9. Profilbild för Susjos

  Du fick fotat väldigt bra foton! Kul med lite festival och dans!
  Ha det fint!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en kul kväll, tack detsamma!

 10. Profilbild för Äventyret Framtiden

  Oj, så kul det hade varit att få se en bild på dig dansandes med kille som hade en PET-flaska på huvudet. Portugiserna gillar att festa och att ha roligt,
  Bra foton fick du till..onödigt att säga det egentligen för det får du alltid.
  Ha det fint-kram!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur, han var en kul filur 🙂 Ja de är väldigt bra på att fira livet på olika sätt. Tack snälla! Detsamma

 11. Profilbild för Paula Merio

  Så kul att få ta en svängom! Det var evigheter sedan jag dansade, så trist att konstatera att den tiden är över. Om man inte vill gå på pensionärsdanser men si det vill jag inte!
  Fotona blev jättefina

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det är härligt att dansa! Jag dansar själv, på med hörlurarna och så lurvar jag omkring här hemma 🙂 Tack!

 12. Profilbild för Marianne

  Byfest är kul, att prata med människor en annars inte pratar med, äta och dansa.
  Vi hade byfest samt gatufest i Länghem.
  Jag försökte ordna fest här på våran gård två gånger, det har varit trevligt men inte direkt fest.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag tyckte det var kul att vara med, men det är inget jag springer ner dörrarna för får jag erkänna. Kram!

 13. Profilbild för Alice
  Alice

  Du tycks ha lyckats jättebra med att plåta i mörker och förmedlat känslan i scenbilderna också. Säkert kul med sån feststämning – och dans därtill!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det gick bra och var kul att utmana mig lite med märkerfotograferingen. Tack!

 14. Profilbild för Anni

  Första bilderna passar med ordet byfest, men sedan!!! Du ser ju ut att ha hamnat på värsta konsertlokalen! Jisses, vilken byfest!
  Min vilda gissning är att den där icke dansante mannen mest ville känna på dig, kanske inte dansa så mycket … hmm …

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var rena konserten faktiskt. Så kanske det var, han ville kramas helt enkelt.

 15. Profilbild för Matilda

  Roligt med byafesten! Och kul med detaljbilderna som handen på mixerbordet – de ger en bra känsla av vad som händer på platsen utan att man behöver se människorna 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det var en bra kväll! Tack!

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.