multibanco mbway

Multibanco – betalnings­lösning i Portugal

Multibanco är ett betalningssystem som alla lokala banker i Portugal är med i. Det används i internetbanken, i automater och med en app (MB Way).

Multibanco lanserade 1985 och erbjuder innovativa och säkra tjänster med en tillgänglighet 24×7, 365 dagar om året. Dessutom ”med en säkerhetsnivå som är 5 gånger högre än Europas genomsnitt” säger de själva på sin webbplats.

Uttagsautomaterna är som en liten bank

Det är dock viktigt att använda rätt uttagsautomat, det finns varianter som tar ut höga avgifter. De vi använder är tydligt uppmärkta med ”Multibanco”.

Med Multibanco systemet så har uttagsautomaterna flera funktioner än att bara ta ut pengar. Automaten fungerar som en minibank, där en bland annat kan:

 • betala sina räkningar
 • göra överföringar
 • fylla på saldot på mobilabonnemanget
 • koppla tullbetalningar
 • insättningar på konto med kontanter eller check
 • kostnadsfria uttag (oavsett vilken Portugisisk bank en har) maxbelopp per dag verkar variera mellan maskinerna på €200-400

Portugal är internationellt känt för de här smarta lösningarna!

MB Way – betala med telefonen

Multibanco har även den digitala tjänsten MB Way, en app där en kan använda telefonen för betalningar.

Online shopping

När jag handlar något online i en portugisisk e-butik så använder jag MB Way. Det är en app i telefonen och i kassan i e-butiken anger jag mitt portugisiska telefonnummer. I telefonen öppnar jag appen och verifierar köpet. I appen har jag knutit transaktioner med MB Way till ett kreditkort.

I fysiska butiker

För att inte krångla med kort kan en via en QR-kod betala för inköpta varor med MB Way. Det är inget jag testat faktiskt, för det sitter liksom i ryggmärgen att slänga fram kortet. Men jag ska definitivt prova detta någongång när det inte är kö bakom mig 🙂

Skicka pengar – swisha

Samma funktion som swisha är i Sverige. Skicka pengar till någon via appen.

Be om pengar

Det finns en funktion i appen där jag kan be om pengar. Jag råkade använda den istället för betalning när jag köpte Vetivergräset så därför har jag faktiskt testat den. Kan vara användbart om en ska dela en restaurangnota och den som räknat ut beloppen kan begära rätt summa av den andra personen.

Dela nota

Om det är flera personer som ska dela en nota så finns det en särskild funktion för det i appen också. Ange telefonnumren till de andra som ska vara med och dela så splittras notan upp automatiskt och de andra får transaktioner att bekräfta i sina appar. Detta har jag inte testat.

Ta ut kontanter i automat

Om en t.ex glömt sitt kort och behöver ta ut kontanter så kan en göra det via den här appen! Det är dessutom ett säkrare alternativ då skimming inte kan göras. Detta visste jag inte ens förrän jag läste på för detta inlägget, så det ska jag prova nästa gång jag ska ta ut kontanter.

Jag är imponerad av Multibanco-systemet, tycker det funkar riktigt bra. Och jag önskar jag hade vetat från början vad det var, därför har jag skrivit det här inlägget. Sen är det ju extra kul att Portugal faktiskt ligger i framkant på på detta området.

Publicerat:

i:

,

20 svar till ”Multibanco – betalnings­lösning i Portugal”

 1. Profilbild för Äventyret framtiden

  Smart!
  Jag känner till appen, men har inte börjat använda den själv ännu, men tanken finns.
  Tillsvidare har jag inte haft stor nytta av den personligen men det är helt säkert bra att ha den möjligheten att ta till när man rör på sig lite mera utanför t.ex. vårt Madeira. Ska ta en liten noggrannare titt på det hela.
  Har dock märkt att det fungerar väldigt bra att dela nota här ändå, via kortbetalning. Personalen räknar ut och så betalar man var för sig. Där det fungerar med betalkort.
  Glad Måndag Anna!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag har bara använt appen för onlineköp hittills, vilket jag gör en del. Viss mat, trädgårdsprodukter och garn till exempel. Detsamma Karin!

 2. Profilbild för Ingrid

  Det låter väldigt effektivt att kunna göra annat än ta ut pengar i bankomaten. Väldigt praktiskt nu när det snart inte finns varken post eller bank.
  Ha en glad måndag!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är ett smart system! Detsamma Ingrid!

 3. Profilbild för Znogge

  Det låter som en väldigt smart lösning måste jag säga och många alternativ finns. I Sverige får man ju numera vara glad om man hittar ett öppet bankkontor. Funktionen ”dela nota” tycker jag låter riktigt bra för hur många gånger har man inte krånglat med det på en restaurang. Numera betalar en och så swishar vi andra vilket också är smidigt.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag tycker det är en toppenlösning! Många restauranger i Sverige är ju vana vid att hjälpa gästerna att splittra nota, här är de ju smarta om de hänvisar till MB Way

 4. Profilbild för Hanneles bokparadis

  vet inte vad jag skulle göra vid en bankomat… bättre betala direkt utan papperspengar. Gjort insättning ett par gånger när min mor gett riktiga pengar till hennes barnbarns barn, då får jag swisha till dem i stället.
  Kö hamnar jag i sällan, har många många år, tjugo?, scannat mina varor själv och betalat själv, samma i England nu.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja visst är det bra att kunna betala utan pengar och det är ju det som automaterna hjälper till med, ifall en t.ex. inte har en dator och kan betala online. Även i scanningsautomaterna kan en här alltså använda appen utan att behöva använda sitt kort, för säkrare köp, men mindre risk för scimming t.ex.

 5. Profilbild för Ditte

  En smart lösning! Verkligen! Kul att Portugal här ligger i framkanten.
  (Spanien har liknande som jag testat bl.a. via banken Sabadell. Kanske andra banker också har det.)
  Här är det mycket ”Swish” som gäller och det är i flitigt användande-

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är kul att PT ligger i framkant här. Ja Swish använder vi ju fortfarande till familj/vänner i Sverige.

 6. Profilbild för Hanneles bokparadis

  QR-kod kan du ha på din gravsten, lägga in en hälsning till… (svärdotter har jobbat som begravningsentreprenör och jag följde med henne på en begravningsmässa, intressant. Gäller att hänga med och utnyttja alla faciliteter.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja QR har funnits länge, men används mer idag än när det kom tycker jag mig se.

  2. Profilbild för Hanneles bokparadis

   på lokala Bokmässan igår hade många författare QR-koder, enkelt och snabbt för mig att betala deras böcker med min mobil 🙂

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Ledde QR-koden till Swish?

 7. Profilbild för Veiken

  Smarta och säkra lösningar gillas. Nu efterlyser jag någon gemensam lösning mellan ländernas banker. Vi använder swish mycket här, Norge har sin VIPPS! Andra länder har säker något eget. Dom borde slå sina kloka huvuden ihop och göra något alldeles extra bra för alla. Kul att Portugal ligger så långt framme!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Eller hur 🙂 En lösning mellan alla länder tror jag inte kommer, är väl därför Wise och andra tjänsters finns.Riktigt kul!

  2. Profilbild för Zince
   Zince

   Revolut kortet har en Swish-liknande funktion om man skickar till andra Revolut-användare. Funkar med väldigt många valutor, fördelaktig växlingskurs också.
   Använder det mycket vid resor. Senast var vi ett gäng med 3 olika valutor i ett land med 4-e valuta. Supersmidigt att tex dela på notan.

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Funkar väl i mångt och mycket som Wise tänker jag. Fast för oss som bor i Portugal är vi väldigt nöjda med en inhemsk lösning. Våra kort funkar ju överallt i världen.

 8. Profilbild för Lussan Topolovec
  Lussan Topolovec

  Låter väldigt smidigt! Funkar det bara med portugisiskt nummer? Bor i Algarve halva på vintern o har endast ett svenskt mobilnummer.
  Hälsningar

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Det tror jag 🙂

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
31°
Soligt
06:3020:48 WEST
TorFreLörSönMån
34°C / 17°C
34°C / 17°C
34°C / 16°C
35°C / 19°C
37°C / 20°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.