julpyntat

Första advent och julpynt på plats

Idag är det första advent och traditionen för mig är att det ska vara färdigpyntat då. Så det gjorde jag igår!

Vi hade planer för igår egentligen, så jag var inställd på att faktiskt pynta i fredags istället, men så ändrades planerna och jag kunde återgå till min tradition att med julmusik på hög volym pynta vårt hem inför jul.

Adventsljus

Visst är de där elektriska ljusstakarna i fönstren något som jag verkligen älskar, men det finns inte att köpa här. På IKEA fanns en variant förra året som jag inte tyckte var snygg, men portugiserna har inga lampor i fönstren. De har inte några fönsterbrädor då alla fönster går inåt och de måste öppna fönstret för att kunna öppna/stänga luckorna på utsidorna.

Vi har fönsterbrädor för det vill jag ha, även om de inte är överbelamrade med prylar. Men fönsterlampor tycker jag väldigt mycket om. Fönstren är i alla fall putsade! Kanske jag kan få hit en adventsljusstake till nästa år, eller så anpassar jag mig till Portugal och struntar i det.

Och långa och smala stearinljus finns inte i våra butiker här i Ourique. Hade tänkt köpa på IKEA igår, men blev inte så då vi inte åkte till Loulé och hälsade på våra vänner. Får skippa levande ljus i år verkar det som.

Kartongerna med pynt.

Julpyntat

Jag har några lådor i garderoben där jag förvarar mitt julpynt, det är något jag sparat fast vi sålt och rensat bort nästan allt vi ägde när vi flyttade in i husbilen. Har under åren bytt ut gamla gipstomtar mot hantverkstomtar, gärna i textil, och jag älskar att ha dem framme under några veckor.

Jag pyntar på det viset att jag tar bort de vanliga prydnadsföremålen och ersätter med tomtar och annat julpynt.

Vi har inte så många ytor att ställa pyntet på men det räcker utmärkt för mig. Jag brukar fokusera på hallen och vardagsrummet, då det känns mysigt att komma hem och se pyntet direkt och sedan sitta mitt i det när jag hänger i soffan.

Välkommen till oss! En krans jag köpt i julaffären i Lissabon.
Hallens pyntning
Eftersom jag inte gör egna pepparkakshus längre är jag glad för detta i keramik jag fått av mamma för många år sedan.
Ett par bonader, den ena är tejpad utanpå på en tavla och den andra sitter på kylskåpet.
Vi har ingen julgran men den här lilla plastgranen tycker jag om.
Ett paket, vem är det till?

Julkalender

På torsdag drar julkalendern igång, och jag ser alltid den som sänds på TV. Om den är bra… Dessutom har jag ju för första gången någonsin gjort en julkalender som du kan ladda hem, men också som jag kommer att lägga ut som luckor på bloggen varje dag. Det är olika uppmaningar att följa, om en vill 🙂

Hoppas du får en fin första advent!

Publicerat:

i:

30 svar till ”Första advent och julpynt på plats”

 1. Profilbild för LillaSyster

  Kan minnas de där bonaderna från mormor och morfars kök då jag var liten – inte exakt samma mönster men nästan=)
  Då har du det juligt och fint nu. Ha en bra första advent.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja nu njuter jag av det röda och värmande julmyset.

 2. Profilbild för Barbro Netz
  Barbro Netz

  Glad Advent önskar jag er båda! Återser med glädje en del pynt som kommer från ditt barndomshem.
  Staffan hjälpte mig att köpa ny slinga till balkongen och även att sätta upp den. Ny adventstake köpte jag förra året, då den gamla var nästan 70 år och jag var rädd att den blivit torr inuti och därmed brandfarlig. Den lilla adventstomten sitter på spegeln i hallen. Till Lucia räknar jag med att lägga på julduken på soffbordet. En amaryllis och ett par hyacinter har jag också – alla i knopp ännu, men om ett par dar kommer hyacinterna att blomma och dofta. Amaryllisen blommar nog till jul.
  Kram

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack detsamma! Jag har även din gamla adventstomte i mossa på golvet i hallen 🙂 Löter klokt att byta ut så gamla elektriska saker. Mysigt med både hyacint o amaryllis!

 3. Profilbild för Ingrid

  Så mycket fint julpynt du har! Det finns inte elektriska adventsstakar i Italien heller men jag tog med mig några till Eva och släkten blev mycket imponerade.
  Ha en fin 1:a advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Ja jag får se till att skaffa någon till nästa år, kan tänka mig det blev uppskattat i Italien

 4. Profilbild för Chatrine
  Chatrine

  Om du hittar någon du gillar, beställ den till vår adress eller skicka över en bild så tar vi med den/dem när vi kommer. Lite sent för årets advent men det kommer ju en ny nästa år 😊

 5. Profilbild för Micke

  Är i full gång här med att julpynta, tjuvstartade ju i veckan lite men idag ska granen upp iallafall.
  Hoppas att årets julkalender är bra också, inte alla år som det är något minnesvärt har jag tänkt några ggr, men nu hoppas vi på något bra. 🙂

  Ha en fin första advent.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Mysigt i ert hem oxå nu 🙂 Ja vi hoppas på en fin julkalender i år

 6. Profilbild för Kennet Håkansson
  Kennet Håkansson

  Första december kommer Ölkaländern med julöl från hela Europa. Från min sån.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Om en gillar öl låter det som en väldigt fin kalender!

 7. Profilbild för bmlarsreseblogg
  bmlarsreseblogg

  Så mysigt du julpyntat! Här kommer tomtarna fram till Lucia men jag tycker det är så mysigt när vi får ta fram adventsstakar, stjärnor och röda dukar just som mörkret är som allra tätast.
  Igår bjöd vi fyra av våra fd grannar på lite glöggmingel och en mustig gryta, så härligt och snart tror jag vår amaryllis kommer att glädja oss med stora röda klockor.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Låter som en mysig lördag o underbart med amaryllis!

 8. Profilbild för Anette

  Du har ju en hel del julpynt och redan på plats.
  Jag väntar lite, typ till lucia, innan ja tar fram det juligaste.
  Kanske är det bättre att börja nu för så fort julen är över vill man oftast ta bort det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag kör all in o tar bort allt på annandagen 🙂 Då är julen slut i min värld

 9. Profilbild för znogge

  Så julfint ni har det! Jag skulle verkligen sakna att inte ha fönsterbrädor men jag kan förstå logiken med tanken på hur fönsterna öppnas.

  Önskar en fin 1:a advent!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja jag hade oxå saknat fönsterbrädor, därför satte vi upp det men snickaren som gjorde dem skakade på huvudet åt oss 🙂

 10. Profilbild för Susjos

  Vilket fint pepparkakshus i keramik, jag trodde det var ett ”riktigt”! Ha en fortsatt trevlig advent, känns konstigt att vara här på Gran Canaria, långt ifrån nån adventkänsla! Sol och värme istället 🙂
  Tack för tipset om ett bra klådstillande medel mot myggbetten, jag tror det jag köpte igår hjälper, det kliar mindre i alla fall, men jag brukar få hemska bölder av myggen i södra Europa, en stor skillnad mot myggbetten hemma, lustigt!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag gav dig inget tips eftersom du inte bad om något, men om du vill ha namnet är det bara att hojta! hoppas det du har nu funkar!

 11. Profilbild för Jossu

  Vad fint pyntat. Tomtar med luvan långt neddragen så bara näsan syns tycker jag är så söta. Det är ett måste hos mig, och adventsljusstake. Det hade jag haft svårt att vänja mig av med.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Håller med, saknar en adventsljusstake, men det blir jul ändå 🙂

 12. Profilbild för Ditte

  Jag är inte så mycket för det här med jul och pynt men kan tycka att det är fint.
  Men just adventsljusstakarna i är på plats i alla fönster och mängder med levande ljus både i adventsljusstakar och vanliga ljusstakar . Plus amaryllisar och tulpaner.
  Hoppas ni haft en fin första advent.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Adventsljusstakarna är verkligen mysigt! Tulpaner har vi aldrig haft till jul, det är en vårblomma för mig 🙂

 13. Profilbild för Hanneles bokparadis

  Mysigt! Tycker du ska visa att det finns adventsljusstake och vara lite exotisk 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det var ju tanken men missade att beställa en i god tid för i år. Får ta tag i det inför nästa år.

 14. Profilbild för Äventyret framtiden

  Fint och mysigt att läsa om ditt julpyntande. Här har vi gjort lite likadant, rensade ur mängder innan flytten hit så tillsvidare har det blivit stjärnspäckat, adventsstjärnorna från Martin Ohlson kom med hit, rätt många samlarstjärnor från Ålandsposten och så levande ljus (Ikea) lagrade jag upp och som räcker detta år ännu. Men inte desto mera än så men lite lite till blir det helt säkert av det juliga i år än i fjol. En ny jultradition håller på att ta form. Du är som jag ser jag, tycker om rött till julen.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Exakt så, en bygger en ny tradition. Ja, jag älskar rött till julen!

 15. Profilbild för Jag

  Det röda står så fint mot era vita väggar. De gammaldags bonaderna är så fina, tomtar ska vara just av den typen, eller hemmagjorda, enligt mig. Hos oss är det bara adventsstjärnorna som kommer fram nu och en krans på dörren, julpyntet kommer på plats dan före julafton och tas ner tjugondag Knut. Men det verkar vara allt vanligare att man pyntar redan till första advent.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, jag har alltid gillat det röda i juletider och visst blir det fin kontrast mot allt vitt. För mig är julen slut på annandagen så därför vill jag hellre pynta tidigt så jag kan ta ner det direkt efter jul.

Vädret

Ourique, PT
24°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
28°C / 10°C
29°C / 11°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.