Hur går det med…

Idag blir det ett inlägg där jag samlar upp lite lösa trådar om alla möjliga olika saker.

.. portugisiskan?

Först ut det som jag frågar mig själv nästan dagligen. Det är svårt. Det går dåligt. Jag försöker, men tycker jag tappar bort så mycket. Samtidigt tycker jag att jag kan göra mig förstådd allt mer. Men jag förstår sällan portugiserna då de pratar för fort. Att känna mig trygg i språket tar längre tid än jag trott. Min prioritering är helt klart inte där just nu.

Här finns inläggen om portugisiska

.. grisarna?

Vi skulle ju ha grisar på vår åker i vinter, men dessvärre överlevde inte de som var beställda. Hela kullen dog. Jättetråkigt! Vi tänker om och väntar hit fåren vilken dag som helst och sedan får vi hjälp att vända jorden med traktor istället.

.. apelsinerna?

De börjar bli gula och kanske vi kan njuta av någon till jul! Översta bilden visar på färgskiftningarna som nu sker!

.. ogräset?

Trots att vi har lagt fiberduk och 5-10cm tjockt med grus så kommer ett visst eländigt ogräs igenom. Jag besprutar det med vinäger och det funkar, om solen lyser. Men när det är mulet så funkar det inte så bra då ogräset inte har behov av att suga upp vätskan på bladen. Just nu ser det förjävligt ut rent ut sagt och det är tråkigt. Rycker för hand och håller efter så gott jag kan. När solen väl återvänder och det är torrt i några dagar så kan jag spruta igen.

På den delen av köksträdgården som jag gjorde klar förra året så är det mycket mindre ogräs, så det hjälper, men det tar tid. Och frågan är vem som vinner? Jag, självklart!

Sen kan en ju alltid trösta sig med att allt torkar bort på sommaren 🙂

.. grushögen?

Jag beställde ju för mycket grus, och vi har haft en grushög på gårdsplanen ganska länge. Men nu är den borta! Snart kan vi beställa det gula gruset istället, Brita, som det heter.

.. uteköket?

Vi har beslutat att ha vårt utekök på verandan på framsidan av huset, under tak, istället för att bygga en ny plats. Vi har köpt lite grejer som underlättar och vi hoppas vi till våren ska få till resten.

T.ex. har vi satt på hjul på arbetsbänken i uteköket

.. klimakteriet?

Jag har varit i klimakteriet i många år och det är de där värmevallningarna som varit jobbigast. Nu vet jag inte längre om det är klimakteriet som spökar eller om det helt enkelt är min termostat som är kass. För jag blir jättevarm under kanske en minut sen är det borta. Kan frysa och sätta på mig tofflor t.ex. och då blir jag ruskigt varm på hela kroppen, så måste ta av mig något igen. Tiden får väl utvisa om det är klimakteriet, termostaten eller bara jag 🙂

.. makramén?

Håller på med att göra ett draperi till ytterdörren. Jag gör det som enskilda delar som hänger på en mormorsstång över dörren. Använder det till att träna på nya knopar och jag experimenterar med olika mönster. Tanken är att draperiet ska skydda mot kvällssolen på sommaren, så än har jag tid på mig.

.. virkandet?

Webbutiken, welcomeyarn.pt, där jag köper återvunnet garn hade 50% rabatt på hela sortimentet förra veckan. Jag köpte loss (5 kg garn för €52,-) och tänkte att det inte blir gammalt. Så nu har jag garn till korgar, grytlappar, disktrasor och andra små projekt framöver.

.. besök av Tess & Crille?

Efter en lång väntan är det snart dags att få visa dottern och svärsonen hur vi bor, på riktigt. Vi har så klart visat i video och FaceTime men det blir ju aldrig samma sak. De jobbar båda som BMA:are (biomedicinsk analytiker). Covid, arbetsbelastning och nya arbetsplatser har gjort att vi fått vänta. Men snart så, de kommer i januari och värmer oss i det kyligare januarivädret (som de själva föredrar före värme).

Publicerat:

i:

, ,

18 svar till ”Hur går det med…”

 1. Profilbild för Hanneles bokparadis

  eländigt ogräs? smaksak, men i England är det inte rädda för lite fina blommor mellan plattorna

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Japp, jag tycker det är eländigt när jag gjort vad jag kan för att slippa det.

 2. Profilbild för Ditte

  Tja, sysselsättning saknas ju inte.
  Extra roligt nu att se apelsinerna mogna och snart är färdiga att smaka .
  Språket är ju viktigt så kan tänka mig att det är frustrerande att du tycker det går långsamt. Kanske en idé med en privatlärare som du träffar ett par gånger i veckan kan vara ett tips och att ni både rör er ute i aktuelle miljöer och även pluggar hemma. Att omges av ett språk är ju viktigt för att lära sig det. Lycka till. (Hade privatlärare under åren vi bodde i Peking och klarade många vardagssituationer.
  Vad roligt att dottern och svärsonen snart kommer.Förstår att du längtar.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Nej här har vi alltid att göra, precis som vi vill, även om vi väljer lata dagar 🙂 Nej privatlärare känns inte aktuellt, däremot kanske en portugisisk kurs med andra. Vi får se vad som händer nästa år. Vi är inte personer som hänger med andra hela tiden, så det är så klart en bidragande orsak till att det är tuffare att lära sig. Jag klarar mig ganska bra, men i vissa situationer känner jag mig osäker i. Ja det blir härligt!

 3. Profilbild för Ingrid

  Jag märkte inte av klimakteriet alls. Mensen försvann när jag 53 år det var det enda, men i stället för klimakteriebesvär fick jag osteoporos som jag har fått medicinera för sedan dess och snart är det dags för en ny spruta med Prolia (var sjätte månad). Det har väl något med östrogenet att göra antar jag.
  Ha en skön lördag.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Vad skönt! Jag har nog haft en lindrig variant också om jag jämför med många andra. Detsamma!

 4. Profilbild för Micke

  Tufft det där med ett nytt språk, har många ungar i förberedelseklass på skolan, det lär sog sakta men säkert, fast det är lättare för barn än vuxna.

  Ha nu en fin kväll.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det är mycket lättare för barn. Men jag ger inte upp 🙂 Detsamma!

 5. Profilbild för znogge

  Portugisiska är inget lätt språk, det vet jag av erfarenhet. Vår son var under flera år sambo med en tjej från Brasilien och de bodde där några år också. Då bestämde jag mig för att lära mig portugisiska eftersom morföräldrarna inte kunde engelska. Suck, säger jag bara. Jag blandade ihop det med spanskan hela tiden och när förhållandet tog slut lade jag ner studierna. Numera kommer jag väl bara ihåg enkla ord som obrigada och parabéns. För er del är det en helt annan sak och jag förstår att ni vill kunna kommunicera hjälpligt på språket. Det underlättar självklart och språket är en nyckel till delaktighet även om relativt många numera kan engelska.

  Vilken känsla att kunna skörda egna och solmogna apelsiner!

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kan förstå du blandade ihop det med spanskan, det är ju många likheter. Jag hoppas ihärdigheten lönar sig. Ja vi njöt enormt av skörden av apelsiner förra året!

 6. Profilbild för LillaSyster

  Bättre att rensa ogräs än att skotta snö♡
  Hoppas att du får soliga dagar så att vinäger eller ättika gör jobbet åt dig. Jag har bara testat med ättika i gruset på garageuppfarten. Underbart med egna apelsiner.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Så är det absolut, ogräset är så välkommet 🙂 Egna apelsiner är en dröm som gått i uppfyllelse.

 7. Profilbild för annmarie i Colorado

  Det är inte enkelt att lära sig språk. Det kräver mycket tid och beslutsamhet. Och att omge sig av språket! När vi bodde i Brasilien hade vi MASSOR av brasilianska vänner, en del som inte talade engelska, till slut funkade det jättebra. Vi hade dagstidning, och jag läste mycket tidningar – Caras och Veja. Nu många många år senare har jag glömt en hel del, men förstår fortfarande det mesta. Maken som jobbar med ett brasilianskt företag talar fortfarande flytande, dessutom spanska sen vår tid i Spanien.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Att omge sig av språket är så klart viktigt, men svårt när en bor på landet utan grannar. Jag ”läser” tidningen online.

 8. Profilbild för Äventyret framtiden

  Du är ett energiknippe, inte tu tal om annat. 🙂
  Det där ogräset har vi också, ibland blommar det vackert men det tar så lätt över, t.om. klättrar på murarna, i murarna. Klöver uppåt väggarna 🙂
  Termometern får nog ordning så småningom, skulle jag tro .
  Portugisiskan är svår, jag håller med men lär mig hela tiden lite lite mera för varje dag. Problemet är att komma ihåg det jag har lärt mig däremot 😉
  Och portugiserna pratar som om de vore kulsprutor, det enda som uppfattas är alla sch-ljud ibland. Men det händer att jag kan fånga upp något nytt ord då och då.
  En utmaning som håller de små grå igång. Tacksam är jag för det.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja ogräset behöver hållas tillbaka om en inte vill att det bara ska växa sånt i trädgården. Så även om det sticker upp genom gruset på vintern så håller jag det tillbaka så mycket jag kan och orkar. Ska prova med salt också. Ja jag lär mig lite nytt hela tiden, men glömmer det jag först lärde mig om jag inte använder det. Vi träffar ju inte så mycket folk här på landet. Kulsprutor är rätt ord 🙂 En fras som är väldigt användbar: Mais devagar, por favor 🙂

 9. Profilbild för Lena i Wales och Spanien

Vädret

Ourique, PT
24°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 15°C
35°C / 16°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.