umgås

Mycket sanning i detta

Jag har läst något som liksom grep tag i mig och som inte riktigt vill släppa. 

Det som drog igång mina tankar var den här tweeten och särskilt svaret från ”Slutreplik”.

En av anledningarna till att vi lever det här livet är ju just att umgås. Då snodde jag begreppet från Kalle Wahlström på TV. Vi vill umgås istället för att förgås. 

Jag har reflekterat kring detta med sociala medier tidigare, för 3,5 år sedan bloggade jag om reflektioner kring vänskapsband och sociala medierna. Jag älskar sociala medierna och kan tacka för många nya underbara vänner och bekanta samt möjligheten att hålla kontakten enkelt. Vill förtydliga det, men det är inte bara fördelar.

Hur känner du? Ser du bara fördelar med sociala medier i förhållande till dina vänskapsrelationer? Hur går dina tankar igång av tweeten och av mitt gamla blogginlägg?

Det vore riktigt roligt att läsa dina reflektioner, kanske vi kan få igång ett djupt samtal här?

Bilden är från 2011 då jag umgicks väldigt mycket med våra minigrisar. Närhet och fysisk kontakt är otroligt viktigt för grisar. Och för mig.

/Anna

Publicerat:

i:

24 svar till ”Mycket sanning i detta”

 1. Profilbild för Marita
  Marita

  Det där känner jag igen, både hos mig och min omgivning. Samtalen blir mindre, och man vet saker genom flödet istället för genom direkta samtal.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja visst blir det!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Jag tyckte det var bättre förr,är uppväxt på senare 50-talet!
  Då fanns det inga sociala medier,vi hade knappt telefon 🙂
  Ville man nåt så gick,cykla,åkte man skidor eller spark till mina
  kompisar och umgicks och hade det trevligare då!
  Och vad man rörde på sig hela tiden mot för dagens unga
  som knappt rör på sig,inte alls bra!

  Ha det gott…….

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag tycker inte det var bättre förr. Då hade du och jag inte kunnat ha den här dialogen till exempel ;). Men jag tycker utveckling kräver eftertanke och aktiva val. Jag skulle inte vilja vara utan sociala medier, men jag saknar mycket av det spontana och de djupa samtalen. Så jag hoppas fler saknar det så vi aktivt kan börja träffas mera.

 3. Profilbild för Kristina

  Sociala medier betyder frihet! Det betyder att folk inte behlver stanna kvar resten av sitt liv på den plats de fötts för att ha ett socialt sammanhang. Det går utmärkt att plugga ett år utomlands och bibehålla alla sociala nätverk. Förr klipptes de av om man provade vingarna på annan ort. När jag i träffar dig Anna nästa gång så kommer vårt samtal att ta avstamp i nuet. Vi behöver ej börja med att fråga vad vi gjort de senaste x veckorna/månaderna. För det vet jag redan via sociala medier. Det gör att vi kan ha djupare och viktigare samtal. Ja att vi helt enkelt kommer att träffas. Hade det varit före sociala medier hade risken varit stor att vi tappat kontakten. Förr var man tvungen att ringa folk m jämna mellanrum så att man ej tappade nätverket.
  Om folk använder sociala medier som megafon beror det på att en del missat ”social”.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Kloka, kloka du! Precis så är det. Men det funkar dessvärre inte alltid så. Det beror ju dock på individen och just du och jag funkar ju fint i alla sammanhang tillsammans :D. Sociala medier är fantastiskt på många sätt, men det kräver också lite aktiva val. Tänker jag.

 4. Profilbild för Sofia

  Det här är verkligen något jag funderat mycket på!
  Jag gillar slutrepliks replik. Verkligen spot on!

  Sociala medier är fantastiskt men också förgörande på många sätt. När man själv är aktiv i sociala medier så är det många som slutar att höra av sig eftersom de ju ändå tycker att de har koll på en. Men jag får inte koll tillbaka… Gissar att du känner igen det.

  Jag gillar att ”fiska” på sociala medier, alltså hitta folk jag gillar, men jag vill inte umgås där. Det vill jag göra på riktigt, via telefon eller att träffas.

  Jag saknar också spontanitet, som den första tweeten antyder. Sedan om det är så att det är sociala mediernas fel att de minskat eller om det hänger ihop med att mitt umgänge blivit vuxna och därmed mindre spontana. Jag vet inte. Men det är så i alla fall. Jag älskar spontanitet när någon hör av sig med kort varsel. Om jag kan så hoppar jag alltid på. Jag försöker också att vara duktig på att föreslå spontana aktiviteter själv och att vara tydlig med att jag gillar spontanitet eftersom jag tänker att det kan få fler att våga.
  Tack för ett intressant inlägg! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja jag känner igen det där att folk inte hör av sig eftersom vi är så transparenta i sociala medier. Men jag är själv lika dålig på att höra av mig tycker jag. Er och vår spontanitet ledde ju till en väldans fin vänskap <3 Det där med att fiska är ju intressant, det kanske jag gör lite omedvetet. Men jag gillar även att hänga i SoMe, och umgås digitalt. Men inte på bekostnad av de personliga mötena.

 5. Profilbild för Kristina

  Kram på dig!
  Jag gillar förstås även att träffa folk i verkligheten. Häromdagen ringde grannen på dörren (granne i fjällen där vi har bra grannar, kanske jag ska tillägga med tanke på vad jag skrivit om andra grannar). Det var supertrevligt. Så jag umgås inte bara digitalt:).

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt! Fram för fler såna grannar! 😀

 6. Profilbild för Kors och Tvärs

  Ge om sociala nätverk har vi fått många otroligt fina vänner. Men vänskapen måste underhållas och det tror jag sker på ett fördjupande plan när man träffas. Det skrivna ordet kan missförstår ganska lätt. Spontanitet är härligt. När nån hör av sig – nu kommer vi! Det gör mig glad. Dock är jag lite dålig på att göra detsamma. Tänk när man reste förut och man ringde hem till mamma i en telefonautomat. På 1 minut bara öste man ur sig vad man gjort och skulle göra och så hann man nästan med att säga ”hej då vi hörs på fredag” Idag har jag som mamma kontakt med barnen hemma flera gånger i veckan. Via sociala media.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja SoMe har verkligen öppnat många dörrar.

 7. Profilbild för Christel

  Jag gillar social medier, men som du säger, det har även nackdelar. För vår del har inte vårt umgänge minskat, tvärtom, vi har hittat många gamla och nya vänner. Spontana besök är lättare då vi liksom håller kontakten på sociala medier, en fika t ex kan aldrig ersättas. När vi är ute och kör, seglar eller reser är det en stor trygghet att kunna hålla kontakten med familjen. Nackdelen som jag uppfattar det är att mycket skräp skrivs och vissa saker som en inte visste om en person träder fram. Jag avskyr alla dessa nedvärderande saker om politiker och andra kända människor, då tar jag bort den personen från min vänlista (gäller Facebook) och det är oavsett vad jag själv tycker. Detta kan vi nog diskutera hur mycket som helst och alla har olika sätt att se på det. Tack för att du tar upp just detta!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja det finns mycket mörka krafter som blir tydliga med de sociala kanalerna. Förstår absolut att du rensar bort så.

 8. Profilbild för Lisa

  Den moderna tiden med alla sociala medier är väldigt bra ,särskilt för oss som vistas hemifrån mycket. Det känns tryggt att kunna hålla kontakt med nära och kära trots ett stort geografiskt avstånd. Däremot kan det aldrig ersätta en fysisk kontakt.
  Bloggandet gör som någon redan skrev att vännerna har koll på våra förehavanden men tyvärr alltför sällan själva hör av sig. Säkert helt utan att fundera över detta .

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja visst är det härligt med SoMe! Och nej det ersätter inget, det tycker inte jag heller.

 9. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

  Läste ditt intressanta inlägg på tåget till jobbet och har funderat lite på det över dagen.
  Rät utnyttjat är sociala medier en otrolig tillgång men lite tragiskt när folk sitter och fikar med vänner och har mer intresse av telefonen än umgänget.
  Min yngsta dotter lade ner både Facebook och Instagram vid nyår. Hon kände att det började ta för mycket av den dyrbara fritiden och att det spreds för mycket fullkomligt ointressanta inlägg.
  Intressanta kommentarer att läsa.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag håller med. När det är umgänge så lägger vi bort fokus från telefonen. Det är få ungdomar som är aktiva med FB idag, de flesta använder väl Instagram och Snap. Den senare har jag provat men det är inte för mig alls. Och ja det tar för mkt tid. Därför har jag själv tagit bort FB-appen från telefonen. Används bara när datorn är igång.

 10. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Väldigt tudelade känslor råder på S/Y Wilma. FB möjliggör fantastiska möten, kontakter och samarbeten med främst andra långseglare. Kontakten med nära o kära sköts främst vis sociala medier. Men samtidigt…de digitala hjälpmedlena skäl ofantligt mycket tid. Vi behöver vara observanta på hur vi brukar dessa och även träna oss i att umgås verbalt med varandra och använda ett nyanserat och ordrikt språk. Kan man hitta balansen så tror vi det är en tillgång, annars inte.

  seglarhälsningar!

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja verkligen mycket tid. En behöver göra aktiva val när en ska använda SoMe. Att se det som ett komplement och tillgång, inte som den enda vägen till kommunikation och dialog.

 11. Profilbild för Helena på S/Y Wilma

  Hmm…några roliga stavfel…dem bjuder jag på ?

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Såklart 😀

 12. Profilbild för Reiselinda

  Jag gillar sociala medier av flera anledningar. Jag bor långt ifrån där jag är uppväxt och har släkt och vänner som jag av naturliga anledningar inte träffar så ofta. Pratade med några av mina kusiner om hur lätt det var att prata om allt möjligt trots att vi inte ens träffas varje år just för att vi hade koll på varann sociala medier.
  Jag har också flera hobbies där mycket sker i Facebookgrupper och som även leder till att vi träffas.
  Även om vi inte träffat så mycket husbilsfolk än, så känner jag att det finns en gemenskap där via bloggar, Instagram och Facebook.
  Att träffa folk irl är också viktigt och roligt, men att kunna hålla kontakten via nätet är oslagbart.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Jag håller absolut med dig om alla fördelar SoMe har. Ser du inga nackdelar alls?

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.