Vi har snart levt ett helt år i FrankieBoy. Och när kommer några saker som hjälper oss i vardagen.

När en bor i en husbil gäller det att försöka hålla ner förbrukningen av vatten, minska mängden gråvatten och spara på utrymmet i toatanken. Men det finns så mycket mer som kan vara bra att tänka på när en bor i en husbil. Här kommer några tips i alla fall.

Dricksvatten

Vi har en stor tank. Men vi dricker inte vattnet som finns i den, av den enkla anledningen att det inte smakar gott. Det är inte vattnet i sig som inte är gott utan tanken ger vattnet en plastig smak. Så dricksvatten förvarar vi i t.ex. gamla 0,5 liters coca-cola platsflaskor i kylen. I Sverige använder vi kranvatten, i Europa blir det köpevatten som vi häller över i våra småflaskor. Oavsett vattenkälla så har vi alltid kallt och gott vatten att dricka lättillgängligt i kylen, som aldrig smakar gammalt eller plast.

Äckelvatten

När vi bodde i hus/lägenhet spolade vi ner allt möjligt äckligt vatten i diskhon. Tänk dig till exemplet vattnet som stått tillsammans med diskmedel i en kladdig ugnsform för att lösa upp sånt som fastnat. Eller det feta diskvattnet från när vi rengjort stekpannan. Eller vatten färgat av curry, gurkmeja eller saffran. Vatten som är så där extra äckligt häller vi inte ner i diskhon utan vi häller upp det på 1,5 liters platsflaskor istället. Det vattnet häller vi ut på gråvattentömningsplats nästa gång. Berättar mer om hur vi sköter vårt gråvatten i det här inlägget.

Förbereda morgongröten

Tid är alltid dyrbart. Och jag äter oftast overnight oats till frukost. Det är havregryn blandat med lite olika fröer och annat som jag låter svälla i mandelmjölk under natten. Men att stå och greja med den blandningen varje kväll glömmer jag bort (förtränger nog ibland också). Numera gör jag en blandning av torrvarorna i förslutningsbara platspåsar för en vecka framöver. Då går det fort att bara hälla ut innehållet och hälla på mandelmjölken och in i kylen. Vad jag har i mina overnight oats? Havregryn, linfrön, chiafrön, kanel, salt och russin. Äter det med hackat äpple.

Äggvattnet till disk

Roger äter ofta kokt ägg till frukost. Vattnet som är uppvärmt och använt till äggen återanvänder jag när jag diskar efter frukosten. Det sparar både vatten och gasol.

Bajspåsar

Jag har bloggat om det tidigare, men vi tycker det är skitbra 🙂 Vi lägger alltså toapapper i bajspåsar i papperskorg på toaletten istället för att lägga pappret i tanken. Det sparar utrymme i tanken och reningsverken är nog också glada i att vi gör så.

Flytpinne mellan cyklarna

Våra cyklar står i garaget och för att de inte ska skava på varandra när vi kör har vi köpt en flytpinne som vi lägger emellan. Den ska egentligen används i en bassäng och används som flytetyg. Men vi köpte en billigt på ”kinesen” i Spanien och den är verkligen kanonbra att ha som skydd mellan  cyklarna.

Det var lite tips av blandad kompott som vi kom på nu! Berätta gärna om dina bästa tips i en kommentar!

/Anna