tips husbilsliv

Några av våra tips för husbilslivet

Vi har snart levt ett helt år i FrankieBoy. Och när kommer några saker som hjälper oss i vardagen.

När en bor i en husbil gäller det att försöka hålla ner förbrukningen av vatten, minska mängden gråvatten och spara på utrymmet i toatanken. Men det finns så mycket mer som kan vara bra att tänka på när en bor i en husbil. Här kommer några tips i alla fall.

Dricksvatten

Vi har en stor tank. Men vi dricker inte vattnet som finns i den, av den enkla anledningen att det inte smakar gott. Det är inte vattnet i sig som inte är gott utan tanken ger vattnet en plastig smak. Så dricksvatten förvarar vi i t.ex. gamla 0,5 liters coca-cola platsflaskor i kylen. I Sverige använder vi kranvatten, i Europa blir det köpevatten som vi häller över i våra småflaskor. Oavsett vattenkälla så har vi alltid kallt och gott vatten att dricka lättillgängligt i kylen, som aldrig smakar gammalt eller plast.

Äckelvatten

När vi bodde i hus/lägenhet spolade vi ner allt möjligt äckligt vatten i diskhon. Tänk dig till exemplet vattnet som stått tillsammans med diskmedel i en kladdig ugnsform för att lösa upp sånt som fastnat. Eller det feta diskvattnet från när vi rengjort stekpannan. Eller vatten färgat av curry, gurkmeja eller saffran. Vatten som är så där extra äckligt häller vi inte ner i diskhon utan vi häller upp det på 1,5 liters platsflaskor istället. Det vattnet häller vi ut på gråvattentömningsplats nästa gång. Berättar mer om hur vi sköter vårt gråvatten i det här inlägget.

Förbereda morgongröten

Tid är alltid dyrbart. Och jag äter oftast overnight oats till frukost. Det är havregryn blandat med lite olika fröer och annat som jag låter svälla i mandelmjölk under natten. Men att stå och greja med den blandningen varje kväll glömmer jag bort (förtränger nog ibland också). Numera gör jag en blandning av torrvarorna i förslutningsbara platspåsar för en vecka framöver. Då går det fort att bara hälla ut innehållet och hälla på mandelmjölken och in i kylen. Vad jag har i mina overnight oats? Havregryn, linfrön, chiafrön, kanel, salt och russin. Äter det med hackat äpple.

Äggvattnet till disk

Roger äter ofta kokt ägg till frukost. Vattnet som är uppvärmt och använt till äggen återanvänder jag när jag diskar efter frukosten. Det sparar både vatten och gasol.

Bajspåsar

Jag har bloggat om det tidigare, men vi tycker det är skitbra 🙂 Vi lägger alltså toapapper i bajspåsar i papperskorg på toaletten istället för att lägga pappret i tanken. Det sparar utrymme i tanken och reningsverken är nog också glada i att vi gör så.

Flytpinne mellan cyklarna

Våra cyklar står i garaget och för att de inte ska skava på varandra när vi kör har vi köpt en flytpinne som vi lägger emellan. Den ska egentligen används i en bassäng och används som flytetyg. Men vi köpte en billigt på ”kinesen” i Spanien och den är verkligen kanonbra att ha som skydd mellan  cyklarna.

Det var lite tips av blandad kompott som vi kom på nu! Berätta gärna om dina bästa tips i en kommentar!

/Anna

Publicerat:

i:

12 svar till ”Några av våra tips för husbilslivet”

 1. Profilbild för Kors och Tvärs

  Mellan cyklarna har vi typ liggunderlag fast i en sittstorlek. Sedan torkar vi ur och av ”det värsta” vid diskningen, med papper och slänger i papperskorgen. Vi dricker vattnet i husbilen och har gjort det hela vintern. Det är bara om /när vi blivit sugna på bubblor som vi köpt lite vatten.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vi torkar oxå bort det värsta. Men ibland blir vattnet sunkigt ändå, särskilt om en använt curry i maten 🙂 Då använder vi extra gråvattenbehållare i form av gamla flaskor.

   1. Profilbild för Britt-Marie Lundgren

    Visst får man ta till diverse knep när man är ute lite längre tid.
    Vi kör också med mycket färdigpackade grynblandningar till morgongröten. Allt för att slippa för mycket arbete.

    1. Profilbild för Anna
     Anna

     Visst är det skönt med förberedda frukostar!

 2. Profilbild för Rolle o Carina

  Visst lär man leva lite annorlunda i Bobilen med det mesta!
  Hemma så undviker vi fett rätt ner i avloppen faktiskt!

  Ha det gott…Solen skiner 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Det är sant det där med fett rätt ner i avloppet, det undvek vi faktiskt också när vi bodde i lägenhet/hus. Underbart att solen skiner även hos er!

 3. Profilbild för Kristina

  Alltså sådant här är så intressant att läsa tycker jag. Även om jag inte har några tankar på att flytta in i husbil.

  Ha det gott!
  PS! Kranvattnet i Frankrike går alldeles utmärkt att dricka. Förutom direkt efter häftiga regn.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vattnet går utmärkt att dricka i hela Europa tror vi. Men det är inte gott 🙂 Därför vi köper. kul att du gillar att läsa vår blogg även om du inte planerar att flytta in i en husbil!

 4. Profilbild för FREEDOMtravel

  Vi gör likadant med vattnet. Vi dricker det inte, men använder det till allt annat man behöver vatten till. Vatten som vi kokar upp till ägg, överblivet te- och kaffevatten osv – det går alltid till disken! 🙂

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Ja vi använder vattnet till allt annat än te (det spanska vattnets klor går igenom) och att dricka. Kaffe etc går utmärkt med alla länders vatten.

 5. Profilbild för Elisabeth
  Elisabeth

  Vi har hittat en fantastisk produkt OxyG det är levande bakterier som man tar en skopa i toa tanken o i gråvattentanken. Fantastiskt ingen dålig lukt.
  Vi är i Europa 9veckor så detta är verkligen revolutionerande.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Härligt att ni hittat något som funkar bra för er! Jag kände inte till produkten så har kollat in deras hemsida lite. Vi har inga problem med lukter heller, men vi använder andra produkter.

Vädret

Ourique, PT
22°
Växlande molnighet
06:1620:42 WEST
FreLörSönMånTis
30°C / 9°C
29°C / 13°C
29°C / 10°C
29°C / 12°C
32°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.