pension blockerar

När pensionen blockerar besluten

Har du tänkt att du ”måste” en massa för att din inkomst under pensionen inte ska påverkas? Då är du inte ensam. 

Vi har varit enormt blockerade och är det fortfarande delvis. I många år har vår ekonomiska situation den dagen vi blir pensionärer varit en faktor i de flesta stora beslut vi tagit.

Ovisshet en oönskad faktor

Det är fortfarande så att vi tänker på livet som pensionärer, men tankesättet är förändrat. Oavsett hur gammal en är idag så vet ingen av oss hur pensionssystemet ser ut den dagen vi går i pension. Vi vet inte heller om det kommer en ny pandemi eller annat som får börsen att krascha när pensionen (statlig och/eller privat) ska tas ut. Vi vet inget om framtiden helt enkelt. Så att då låta en oviss framtids inkomst vara den största faktorn i beslut känns inte rätt för oss.

Att vara hindrad till beslut som skulle påverka vårt liv positivt idag, för att vi beaktar hur ekonomin ser ut om ex. 10-30 år, är det vettigt? Vi har insett att det inte är helt bra för oss att styras av den ovissa framtiden alltför mycket. Den stora orsaken till det är att vi inte vet om vi ens lever då. Att bunkra pengar för att ha möjligheten att ha samma inkomst när vi är i 70-års åldern som vi har idag, behövs det verkligen? Och om vi lever ett aktivt liv kan vi säkert arbeta lite här och där för att få in extra till brödfödan. Är vi inte aktiva kommer vi inte heller spendera särskilt mycket pengar. Det är så många om och men kring den där pensionen så att låta den vara den avgörande faktorn i våra beslut idag blockerar oss, den får därför mindre utrymme numera.

Frihet en önskad faktor

Vi tänker inte på pengarna i kronor och ören, utan vi tänker i stället att vår underbara frihet är den största tillgången i vårt liv, även som framtida pensionär. Så för att ha ett fantastiskt liv även på äldre dagar är det just friheten vi rustar för. Genom att fortsätta leva skuldfritt har vi en bra grund. Genom att skapa möjligheter för en låg boendekostnad så rustar vi på den ofta tunga månadsutgiften. Och genom att göra val där vi har vår långsiktiga hälsa i åtanke så hoppas och tror vi på ett långt och aktivt liv där summan på pensionen inte är avgörande för vår glädje och livslust när livet är inne i sin 3:e och sista period. (Jo vi har sett mycket ishockey..)

Så ett aktivt liv där vi andas frisk luft många timmar varje dag, och gör sånt vi mår bra av och blir lyckliga av är det vi vill fokusera på. Att inte jämföra oss med andra och andras beslut. Att fortsätta ta beslut som ger vårt liv de vinklar vi önskar och behöver. Fortsätta leva utan ord och tankar som ”unna” eller ”måste” – de är båda onödiga och de blockerar våra tankar.

Inte fel att spara också

Om pensionen kan innehålla mycket pengar och en stor frihet så är det ju så klart inte dumt alls. Men om vi behöver ge avkall på friheten fram till pensionen för att nå det, ja då är det inte vår väg. Om en börjar spara tidigt i sitt liv så har en helt andra förutsättningar så klart. Att spara pengar under ett helt liv för att trygga sin pension är ju toppen, om ekonomin finns.

En öm tå

Att jobba mindre eller inte alls är något som provocerar. Alla ska jobba, betala skatt och bidra. Ju mer vi jobbar desto mer pengar till samhället och desto högre status. Väljer en att jobba mindre är det inte långt från att en klassas som en parasit. Denna punkten kan diskuteras i oändlighet, för här kommer många faktorer in, som t.ex. sjukvård och barnbidrag. Men vi vill inte prata politik, bara nämna detta – vi vet att detta är en omdiskuterad och öm tå för många. Men vi väljer ändå att numera jobba mycket mindre än normen.

Alla har vi olika förutsättningar, tankar, vägval och drömmar. Vi vill bara berätta att summan på månatliga pensionsutbetalningen inte får samma plats i våra diskussioner längre, vi väljer att rusta för dess obetydlighet. Bland annat genom att försöka få till ett bygge av ett litet hus i Portugal.

Hur tänker du kring pensionen, är den en blockering i dina beslut?

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

8 svar till ”När pensionen blockerar besluten”

 1. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Nu snackar vi djupa tankar, det går ju liksom inte att fly verkligheten.
  Det man i dag har som vision för morgondagen stämmer inte när morgondagen randas, lite som o titta på väderprognosen regn i morgon och vakna till solsken ????
  Vi gnetade på fram till mot slutet av arbetslivet, dessvärre tog slut innan men på ett bra sätt. Vi fullföljde vår plan och letade alternativa boenden och hamnade slutligen från Stockholm i en liten stad (femtonhundra invånare).
  Vi har under resan gjort medvetna val och överlagt alternativ dock alltid kommit fram till att anställning 7-15:30 vart det tryggaste alternativet. Vi har haft ett rikt liv på upplevelser dock något bundet i vardagen men vi har alltid bott förstklassigt, nära till jobb, dagis skola m.m. vilket gjort att vi ”betalat” väldigt lite fritid, den har vi lagt på barnens fritidssysselsättning som också var vårt intresse.
  Nu har vi pensionär frihet och kommer klara oss dock inte i överflöd men den frågan överflöd är nog relativ för var o en.
  Lycka till med ert projekt ????????????????

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Vet inte om det är så djupt egentligen. Tänker att vi alla blockeras av olika saker och ibland är det bara skönt att inse det. Det betyder ju inte att en vill ta bort blockeringen. Det där med medvetna val tycker jag är något av det klokaste en kan göra faktiskt. Så glad att ni har hittat er väg, för alla vägar ser onekligen olika ut.

 2. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Tror det är rätt väg att tänka downsiza när man blir pensionär. Vi har gjort det och ångrar inte en sekund. Sedan att leva det liv man vill och där man vill tror jag ger livskvalité.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Så glad att ni hittat er väg, och er livsoas.

 3. Profilbild för Chatrine

  Återigen väcker dina/era inlägg bra tankar. Jag har jobbat med pensionsförsäkringar under några år och borde med andra ord vara väl medveten av hur viktigt den där biten är. Just därför tror jag att det här inlägget gav lite extra funderingar.
  Jag kan konstatera att jag inte ens en sekund haft pensionen med i tankarna när jag tar beslut. Självklart tänker jag ekonomi, inte i termerna att mitt beslut nödvändigtvis måste generera mer pengar men då jag inte är ekonomiskt oberoende är det trevligt att kunna försörja sig.
  Jag har idag funderat över om det tidigare varit pga min ålder, att jag tänkt att pensionen är för långt bort men rent krasst är det inte särskilt långt bort. Framför allt är Johan himla nära en ålder då han kan lyfta pension.
  Jag tror att pga min vana att ta tvära och snabba beslut har jag lagt fokus på närtid, dvs de närmaste 3-5 åren.
  Ska hur som helst bli intressant om pensionen seglar upp som en beslutsparameter inom kort eller om den får vänta ett tag till.

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Intressant! Och du, det finns ju inget som säger att tanken behöver komma upp alls. Ekonomin finns ju redan med i dina/era beslut och kreativitet är ingen bristvara hos er, är övertygad om att det ordnar sig med ekonomin även när ni båda ”går i pension”

 4. Profilbild för Sabina Agard
  Sabina Agard

  Hej Anna, vi sågs när ni kommit hem till Sverige. Snabbt utanför Willys i Ängelholm. Vi tyckte det var spännande med husbils livet eftersom vi beslutat att hyra en under sommaren och testa. Vi älskade det. Jag får ofta höra att men din pension då? Jag jobbar endast 50% och spenderar all ledig tid med barnen och tycker att det är det är fantastiskt. Jag tänker som er kring pensionen att det är väldigt ovisst hur det kommer se ut när det är dags. Jag vill leva och njuta av det jag har här och nu, jag är inte naiv men känner samtidigt att jag kan inte förlita mig på ett system som inte känns särskilt tryggt för mina föräldrar hur kommer det se ut för oss när det är dags? Hoppas att ni kan njuta och ha fina dagar både nu och när ni är pensionärer:)

  1. Profilbild för Anna
   Anna

   Men hej Sabina! Vad kul att du skriver till oss. Och så roligt att höra att ni älskade husbilslivet 🙂 I mina öron tycker jag dina prioriteringar låter väldigt kloka.

Vädret

Ourique, PT
14°
Växlande molnighet
06:1520:44 WEST
MånTisOnsTorFre
29°C / 10°C
33°C / 13°C
34°C / 14°C
34°C / 14°C
33°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.