Har du tänkt att du ”måste” en massa för att din inkomst under pensionen inte ska påverkas? Då är du inte ensam. 

Vi har varit enormt blockerade och är det fortfarande delvis. I många år har vår ekonomiska situation den dagen vi blir pensionärer varit en faktor i de flesta stora beslut vi tagit.

Ovisshet en oönskad faktor

Det är fortfarande så att vi tänker på livet som pensionärer, men tankesättet är förändrat. Oavsett hur gammal en är idag så vet ingen av oss hur pensionssystemet ser ut den dagen vi går i pension. Vi vet inte heller om det kommer en ny pandemi eller annat som får börsen att krascha när pensionen (statlig och/eller privat) ska tas ut. Vi vet inget om framtiden helt enkelt. Så att då låta en oviss framtids inkomst vara den största faktorn i beslut känns inte rätt för oss.

Att vara hindrad till beslut som skulle påverka vårt liv positivt idag, för att vi beaktar hur ekonomin ser ut om ex. 10-30 år, är det vettigt? Vi har insett att det inte är helt bra för oss att styras av den ovissa framtiden alltför mycket. Den stora orsaken till det är att vi inte vet om vi ens lever då. Att bunkra pengar för att ha möjligheten att ha samma inkomst när vi är i 70-års åldern som vi har idag, behövs det verkligen? Och om vi lever ett aktivt liv kan vi säkert arbeta lite här och där för att få in extra till brödfödan. Är vi inte aktiva kommer vi inte heller spendera särskilt mycket pengar. Det är så många om och men kring den där pensionen så att låta den vara den avgörande faktorn i våra beslut idag blockerar oss, den får därför mindre utrymme numera.

Frihet en önskad faktor

Vi tänker inte på pengarna i kronor och ören, utan vi tänker i stället att vår underbara frihet är den största tillgången i vårt liv, även som framtida pensionär. Så för att ha ett fantastiskt liv även på äldre dagar är det just friheten vi rustar för. Genom att fortsätta leva skuldfritt har vi en bra grund. Genom att skapa möjligheter för en låg boendekostnad så rustar vi på den ofta tunga månadsutgiften. Och genom att göra val där vi har vår långsiktiga hälsa i åtanke så hoppas och tror vi på ett långt och aktivt liv där summan på pensionen inte är avgörande för vår glädje och livslust när livet är inne i sin 3:e och sista period. (Jo vi har sett mycket ishockey..)

Så ett aktivt där vi andas frisk luft många timmar varje dag, och gör sånt vi mår bra av och blir lyckliga av är det vi vill fokusera på. Att inte jämföra oss med andra och andras beslut. Att fortsätta ta beslut som ger vårt liv de vinklar vi önskar och behöver. Fortsätta leva utan ord och tankar som ”unna” eller ”måste” – de är båda onödiga och de blockerar våra tankar.

Inte fel att spara också

Om pensionen kan innehålla mycket pengar och en stor frihet så är det ju så klart inte dumt alls. Men om vi behöver ge avkall på friheten fram till pensionen för att nå det, ja då är det inte vår väg. Om en börjar spara tidigt i sitt liv så har en helt andra förutsättningar så klart. Att spara pengar under ett helt liv för att trygga sin pension är ju toppen, om ekonomin finns.

En öm tå

Att jobba mindre eller inte alls är något som provocerar. Alla ska jobba, betala skatt och bidra. Ju mer vi jobbar desto mer pengar till samhället och desto högre status. Väljer en att jobba mindre är det inte långt från att en klassas som en parasit. Denna punkten kan diskuteras i oändlighet, för här kommer många faktorer in, som t.ex. sjukvård och barnbidrag. Men vi vill inte prata politik, bara nämna detta – vi vet att detta är en omdiskuterad och öm tå för många. Men vi väljer ändå att numera jobba mycket mindre än normen.

Alla har vi olika förutsättningar, tankar, vägval och drömmar. Vi vill bara berätta att summan på månatliga pensionsutbetalningen inte får samma plats i våra diskussioner längre, vi väljer att rusta för dess obetydlighet. Bland annat genom att försöka få till ett bygge av ett litet hus i Portugal.

Hur tänker du kring pensionen, är den en blockering i dina beslut?

/Anna & Roger