Skapat en galen smet i köket, två gånger!

Två gånger den senaste tiden har vi tvingats storstäda i FrankieBoys kök på grund av onödig röra av olika smetar.

Jag (Anna) är en ganska klumpig person. Saker slinter lätt genom händerna till exempel. Nu har den klumpigheten samt okunnighet orsakat storstädning i köket två gånger.

Kikärtssmet måste vispas hårt!

Sist jag gjorde hummus så tänkte jag prova göra en kladdkaka med kikärtsspadet, en vegansk variant där spadet ersätter äggen. Har använt spadet till vegansk majonnäs tidigare men ville nu provat något annat. Har dock ingen elvisp i vårt hem så jag vispade så mycket jag orkade med handmixer först, men det gör det inte luftigt nog, så jag använde till slut handkraft. När jag tyckte det var för jobbigt att fortsätta så blandade jag ihop alla ingredienser till kakan och ställde in i ugnen.

En underbar chokladdoft spred sig i FrankieBoy och vi såg fram emot att bjuda Tess & Crille på god fika fram på eftermiddagen. Men vid en koll i ugnen såg jag att smeten svämmat över. Jag hade bevisligen inte vispat kikärtsspadet tillräckligt länge och lärde mig den hårda vägen på vad effekten av det blir, översvämning!

Kladdig ugn, ni ser dropparna i taket med va?

Det blev till att storstäda ugnen från den sega kolan som bildats av smeten i värmen. Kakan slängde jag, men oj vad ren och fin ugnen är nu!

Pannkakssmet är kladdigt

Med egen nygjort blåbärssylt ville jag smaka den till pannkakor. Så fram med ägg, havremjölk, glutenfri mjölmix, vaniljsocker och salt. Blandade äggen och halva mängden havremjölk med min gamla visp, vilken är tung i handtaget men inte i änden med visparna. Så när jag släpper vispen för att hälla i resten av ingredienserna så välter bunken! Jag har använt den vispen så många gånger förut utan problem, men då har jag haft en större skål som balanserat vikten.

Det blev en senarelagd lunch, då vi var tvungna att städa hela köket. Smeten hade runnit ner till vår extra stekplatta och ner genom sopnedkastet. Alla lådor behövde tas ut och utrymmet under köksbänken behövde storstädas. Det var å andra sidan första gången vi städade där med blöta trasor så nu är det ju väldigt rent där, det blev med andra ord något bra av olyckan.

När jag efter storstädningen fick njuta av de goda pannkakorna med blåbärssylt så var allt glömt!

Mer klumpiga saker kommer hända.. 🙂

Översta bilden är på en glutenfri hallongrotta i långpanna, fast med blåbärssylten. Riktigt god och utan smetproblem!

/Anna & Roger

Publicerat:

i:

Vädret

Ourique, PT
17°
Klart
06:2520:52 WEST
FreLörSönMånTis
39°C / 17°C
32°C / 17°C
32°C / 14°C
36°C / 18°C
38°C / 18°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.