ingen no dig

No dig garden i all ära..

Det är väldigt poppis att göra odlingsbäddar utan att gräva. Alltså en så kallad ”no dig garden”. Men det blir inget med det hos oss i år.

Finns många fördelar med just en no dig garden, har läst en hel del och kollat videos om hur en kan göra en köksträdgård med riklig skörd utan att behöva gräva.

Metoden för no dig garden

När en startar sina odlingar med no dig metoden så börjar en med att slå ner gräs och ogräs på ytan och sedan lägger en wellpapp på. Därefter på med massor av kompost och jord så det blir en upphöjd bädd. Det finns många sätt att göra detta på, med olika lager av olika näringsinnehåll för att få den absolut bästa förutsättning för odlingen.

Det viktigaste med principen är att en inte behöver gräva utan kan bygga odlingsbäddar ovanpå jorden, oavsett underlag. Och på det sättet inte störa mikrolivet som redan finns i jorden.

Nackdelen med no dig

Jag hade väldigt gärna gjort odlingarna med ovan teknik. Men problemet är att det krävs en massa jord och kompost. Vi har fått lite brunnen får gödsel att förbättra vår jord med och har slängt ut frågan i byn om att vi gärna vill köpa mer. Men bra jord är en bristvara verkar det som. Visst kan vi köpa kompost på påse men det skulle bli enormt dyrt att köpa en massa påsar. Att köpa på bulk har jag inte hört något gott om.

På sikt kommer vi ha egen jord att förbättra med, dels från trädgårdskomposterna och dels från Bokashi hinkarna. Fast det är inget som är klart att använda än.

Så här gör jag

Så för att kunna komma igång och skapa bäddar för att plantera ut min försådd så har jag gjort på samma sätt jag gjorde innan jag ens hade hört talas om no dig.

  1. Skalar av och hackar upp översta jordlagret, kanske 10 cm.
  2. Sållar bort växter och rötter genom sållet över skottkärran.
  3. Lägger på ett lager kompost (tunt eftersom jag inte har så mycket)
  4. Lägger på den sållade jorden

Det blir upphöjda bäddar att plantera i och lätt att hålla efter ogräset i. Det kräver mycket arbete, men det är härligt att skapa allt från grunden själv! Det ser nästan ut som en grav på bilden, men jag har bara börjat, du kan även se i bilden att det finns en del växtlighet att ta bort. En bädd i taget, det kommer ta flera år innan hela köksträdgården är lättskött.

Uppdatering: Nu finns det 20 st upphöjda sålådor som alla är gjorda enligt no dig metoden. Bottnat med wellpapp och sedan fyllt på med kompost, gödsel och jord, av varierad kvalitet.

Publicerat:

i:

Väderprognos

Ourique, PT
11°
Regn
07:0818:22 WET
TisOnsTorFreLör
15°C / 4°C
17°C / 6°C
17°C / 5°C
17°C / 5°C
17°C / 7°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.