fönster och dörrar i renovering

Nya fönster och dörrar

Så har vi då beställt nya fönster och dörrar till vårt hus. Redan i januari var vi och tittade och kände på kvaliteten.

Nuläge

Vårt hus har 1-glasfönster i aluminiumramar och det finns ingen som helst isolering runt fönstren eller någon bruten köldbrygga. De fyller ingen funktion alls vad gäller isolering, varken mot kyla eller värme. Totalt 6 fönster varav 4 är skjutfönster.

Två ytterdörrar, som båda går inåt och som låser sig så fort de stängs har vi, där är inget heller isolerat eller ens tätat. Under dörren finns ingen tröskel så det är öppet rätt ut (vilket verkar vara vanlig ventilationslösning här).

Vi har också gröna fönsterluckor framför fönstren, vilka inte kommer få plats när vi fått de nya fönstren. Tyvärr, för det är ganska fint, men funktion är viktigare! Dörrarna fanns inte heller att beställa i grönt, så allt grönt på huset kommer försvinna. Fönster och dörrar är vita och vi har idéer om dekor som vi berättar mer om senare.

Hitta rätt leverantör

Vi kollade in utbudet på Leroy Merlin först, men där hittade vi inte den kvalitet vi sökte. Men besöket hos Mestro Raposa bekräftade känslan vi fått via mejlkonversationen med dem. Roger är ju glasmästare så han vet vad han ska titta efter och där fann han det.

Mestre Raposa säljer tyska fönster och dörrar. Helst hade vi köpt portugisiskt tillverkat men efter att ha hört en del negativt kring det så valde vi att inte fokusera på närproducerat för just fönster och dörrar. Och eftersom vi hittat Mestro Raposa fanns ingen anledning att leta vidare. Det är väldigt mycket vi ska göra research om för all renovering så det finns varken tid eller lust att vända på exakt varje sten så när det känns rätt så köper vi.

Offerten har justerats några gånger men nu har vi beställt!

Beställningen av fönster och dörrar

Vi anade att det skulle bli en dyr affär, företaget ligger i Algarve och det är tysk kvalitet. Faktum är att fönstren inte är så ofantligt dyra, men dörrarna springer iväg, som de gärna gör även i Sverige. Minns att dubbeldörrarna vi lät tillverka i Vimle kostade en halv förmögenhet.

Material och funktion

Både dörrar och fönster är i vit plast med stålkärna. Plasten inne i fönstren är återvunnen. U-värdet är 1.1 och isolerglasen är 2-glas med argongas. Fönstren öppnas inåt. Bruten köldbrygga på både dörrar och fönster. 10 års garanti.

Dörrarna har säkerhetslås och det är laminatglas i dörrarna. De öppnas utåt och har lås på både in- och utsida. Trösklar ingår!

Flugskydd har vi inte beställt, då vi tyckte det var oskäligt dyrt. Vi hoppas vi kan beställa det lokalt och eftermontera.

Pris och leveranstid

Pris för 6 fönster i olika storlekar samt 2 dörrar enligt ovan är € 5 680,- inkl moms. Leveranstid ca 6 veckor.

Monteringen gör vi själva.

Publicerat:

i:

8 svar till ”Nya fönster och dörrar”

 1. Profilbild för Arne Gunnarsson
  Arne Gunnarsson

  Ni ligger inte på latsidan. Kul att följa er och era projekt med huset. Har ju följt er under större delen av ert husbilsliv, men tycker också det är intressant att läsa om er etablering i det portugisiska samhället. Lycka till i fortsättningen och ha det riktigt bra

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hihi, nej det gör vi inte. Vi gillar att vara aktiva så det är fullt ös som gäller. Roligt att du hänger med oss fortfarande Arne. Tack!

 2. Profilbild för Maud
  Maud

  Så intressant att följa era resor och nu renoveringen av hus i Oortugal.
  Undrar en sak: varför riva spisen och skorstenen? Den ger ju både ventilation och värme till hela huset? Hur har era tankar gått där?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack! Spisen var mycket dåligt byggd samt trasig och full med tjära och vi vill ha en annan värmekälla så den fyllde ingen funktion. Att värma huset med ved vill vi inte göra. Du kan hitta tidigare inlägg om det. Här om värmesystem. Här om rivningen av spisen.

 3. Profilbild för Lena
  Lena

  Inget gym för er????????????????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Hahha, nej det här är mycket bättre!

 4. Profilbild för Ann-Charlotte Rådendal

  Har ni funderat på varför man har fönsterluckor i sydliga länder och varför fönstren öppnas inåt?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Fönsterluckorna håller ute värmen eftersom solen inte når in genom glasen och blir ett extra skydd även mot kyla och värme. Särskilt när det bara är 1-glas fönster fyller luckorna en viktig funktion. Men det blir ju mörkt också.. Så vi väljer hellre bättre glas än stänger fönsterluckor.

Senaste inläggen

Vädret

Ourique, PT
14°
Mestadels molnigt
06:5020:13 WEST
SönMånTisOnsTor
24°C / 12°C
26°C / 10°C
25°C / 8°C
25°C / 9°C
22°C / 8°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.