varmvatten

Beslut om varmvatten & värme i huset

Vi har efter en hel diskuterande och research bestämt oss för hur vi ska hålla oss och varmvattnet varmt i vårt hus.

Eftersom det är ett befintligt hus vi har är förutsättningarna i huset en stor faktor i de val vi gör. Hade vi byggt ett nytt hus hade vi gått en annan väg. Här kan du läsa lite om våra initiala tankar kring lösningar.

Solfångare på taket

Att nyttja solen så mycket som möjligt känns vettigt här i Portugal. Den lyser ju många dagar på året och vi har bestämt oss för att den ska få värma vårt vatten.

Det finns lösningar där tanken sitter intill solfångarna på taket, men det är inte en långsiktig hållbar lösning då tanken är väldigt utsatt av vädret. På vintern kyls vattnet i tanken på taket ner ganska lätt.

Därför bestämde vi oss för att ha solfångarna på taket, men att ha själva tanken i ett skyddat murat rum på vår norra altan, precis där varmvattenrören ska gå in i huset.

Värmepump och element

Först var vi helt klara på att vi skulle ha en pelletskamin som skulle värma hela huset. Men efter research så insåg vi att även om vi vill anamma den portugisiska kulturen så mycket vi kan, så vill vi inte frysa inomhus. Så även om vintern inte är lika kall och lång som i Sverige så är det vinter här också. Fuktig sådan. En fukt som varken hus eller vi mår bra av, därför har vi värderat om investeringen för vårt inomhusklimat på vintern.

Ett varmt golv är superskönt, det ger en jämt och behaglig värme. Men. Vi måste bygga om en del av husets konstruktion för att kunna höja golvet de 12 cm som ett isolerat värmegolv skulle kräva. Och det är vi inte beredda att göra.

Så för att ändå få ett jämt och behagligt klimat under de kallare månaderna bestämde vi oss för element istället. Ett i varje rum. Och tofflor på fötterna..

Vi vill ha en lösning som hänger ihop i en kedja och som är bra för oss men också miljön. Först solvärme så långt det går, därefter en luft/vatten pump som fortsätter värma vattentanken när solen inte lyser. Och eftersom vi är kopplade till elnätet har vi en backup att låta elen värma vattnet om något i tekniken skulle gå sönder.

Med värmepump istället för pellets så kan husets värmesystem vara aktivt även om vi inte är här. Det betyder att vi kan utforska i t.ex. mer av Madeira eller Azorerna under ett par månader på vintern utan att huset blir fuktigt och kallt. Dessutom kommer vi ha en tystare miljö inomhus.

Beställt av Erfolconter

Hittade en firma, Erfolconter, i Beja (den närmsta stora staden) där en säljare talar engelska. Efter ett mycket bra inledande samtal kom han hit några dagar senare för att se våra förutsättningar och komma med bästa lösningen.

Han förklarade alternativ och gav oss olika offerter under hela processen innan vi till slut bestämde oss för vad vi ville ha. Vi valde att inte jämföra hans pris med någon annan, vi fick förtroende för firman och produkterna. Hoppas det visar sig var ett bra beslut.

Eftersom de behöver dra rör för elementen köpte vi även arbetet med att dra om rör i kök och badrum av dem, när de ändå är här och borrar upp väggarna. En lokal byggare kommer att få mura igen väggar och golv efter deras framfart 🙂

Just nu pågår planering av detta projektet tillsammans med Diogo på Erfolconter, vi berättar mer efter hand och slutsumman för allt kommer vi specificera när allt är klart.

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

Publicerat:

i:

,

4 svar till ”Beslut om varmvatten & värme i huset”

 1. Profilbild för Lena
  Lena

  Du som stickar, Anna får väl lägga upp ett lager raggsockar????????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja det hade ju varit bra.. om jag hade haft tid att sticka. Nu räcker inte tiden till för det riktigt, eller jag väljer inte att lägga tiden på att sticka i alla fall. Men det kan ju bli tid för det igen framöver.

 2. Profilbild för Hanna Telon
  Hanna Telon

  Vi lärde i Sverige i vårt tidigare hus att det är en stor fördel att isolera varmvattenledningar väl. Det var en stor skillnad med och utan. Man behöver annars vänta varmvatten längre tid, speciellt jobbigt i köket där man vill få snabbt varmt vatten när man sköljer något.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ja rören som ska dras för varmvattnet är isolerade

Vädret

Ourique, PT
26°
Soligt
06:1420:45 WEST
TisOnsTorFreLör
33°C / 12°C
35°C / 14°C
36°C / 14°C
35°C / 16°C
31°C / 14°C
Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.