Tankar om värme och varmvatten

Den absolut viktigaste punkten för oss att bestämma kring är vilken typ av värmekälla vi vill ha. Och hur vattnet i kranarna ska bli varmt.

Nuläge

Huset har blivit uppvärmt med ved i en öppen spis. Alltså inget skydd varken mot lukt eller annat, dessutom var den sprucken och sönderbränd.

En gasolpanna har använts för att värma varmvatten. Den är monterad i ett hörn i köket på väggen och är kopplad till gasolflaskan på baksidan av huset. Alla rör, både vatten och gasol, ligger utanpå väggen i köket.

Den rymmer inte särskilt mycket, max 15 liter. Den funkar som så att när varmvattenkranen vrids på så tänds gasolen och värmer vattnet i behållaren. Det går ganska fort att få varmvattnet till kranen. Men, vår är sönder så den funkar endast om varmvattenkranen är fullt öppen, och vi har ett grymt högt tryck i våra kranar så det skvätter vatten överallt. Därför använder vi bara gasolvärmaren för varmvatten i duschen, I köket värmer jag vattnet till disken på spisen istället. Dessutom blir vattnet mycket varmare på spisen än vad vår halvtrasiga gasolvärmare klarar av att ge.

Tankar om lämpliga lösningar

Vi vill endast använda gasol till spisplattorna. Varmvatten vill vi få från solfångare i första hand. Men det kommer inte räcka, så en backup för det behöver lösas.

Värmen i huset hade vi gärna löst med värmegolv, men det är inte en försvarbar investering att bryta upp golvet och lägga in det. Den kostnaden kommer vi aldrig tjäna in.

En pelletskamin har vi sneglat mot hela tiden. Dels för att det känns rätt miljömässigt, men också för att vi gillar kaminer och aldrig haft någon. Frågan är om vi ska komplettera pelletskaminen med element. Och kanske pelletskaminen ska få värma varmvattnet när solen inte räcker till. Och alla rör ska bakas in i väggarna, för utanpåliggande rör är inte önskvärt om vi kan undvika det.

En tank för varmvattnet vill vi montera på utsidan av huset, i ett skyddat litet betonghus på norrgaveln, och den tanken ska rymma 200 liter. Tror vi.

I fredags hade vi besök av en firma som kollat våra förutsättningar och som ska skicka oss en offert med de varianter de tycker skulle passa bäst för vårt hus. Den ser vi fram emot!

Publicerat:

i:

15 svar till ”Tankar om värme och varmvatten”

 1. Profilbild för Jan-Erik
  Jan-Erik

  Det finns Det finns pelletskaminen som man också kan elda ved i.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Ok, men vedeldning är inte ett alternativ 🙂

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för länken!

  2. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack för länken Inge!

 2. Profilbild för Ove Lundqvist
  Ove Lundqvist

  Det ni har nu ”genomströmnings värmare” är inte dumt men om en hittar ett bra solvärme system och genomströmnings värmare som komplement under den sämre delen av året är nog en bra lösning det med.
  Lycka till med sökandet, är ju intressant o följa ☀️????

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Kanske inte är så dumt om den varit hel 🙂 Men gasol är inget vi vill förbruka annat än till spisen, så den åker ut

  2. Profilbild för Urmas Lepp
   Urmas Lepp

   EDP (elbolag) har ett erbjudande om solpaneler från 15,99€/månad i 24 månader. Inkluderat montage. Vi funderar allvarligt på detta alternativ då vi betalar ca. 200€/månad för el där vi bor 6 mil norr om Lissabon. Vi tog bort allt vad gas heter och har nu varmvattenberedare, keramikhäll och elugn. Öppen spis har vi men använder den aldrig då det ”stökar ner”./ Urmas Lepp, Correeira

   1. Profilbild för Anna Forsberg

    Tack för tips Urmas, vi kollade in det men känner inte att vi vill binda oss till något i 48 månader. Vill nog få en räkning först också så vi ser vad vi förbrukar 🙂 Men blir intressant att höra om lösningen när ni köpt. 😀

 3. Profilbild för Göran Johansson
  Göran Johansson

  Hej Anna,

  Jag har erfarenhet av att bygga hus ute i bushen på Madagaskar. Där har vi solpaneler för elektricitet och solfångare för varmvatten. Det är olika principer. Solpaneler producerar elström och solfångare värme genom vacuumrör som är kopplade till en vattentank. Det är mycket vanligt med solvarmvattenberedare i sydeuropa och jag tror det är obligatoriskt i Turkiet. Det finns en firma i Loulé, Algarve som heter Termocelcius och som säljer solenergiprodukter. Självfallet finns många andra, kanske även i Ourique. Det är en enkel billig teknologi som jag rekommenderar särskilt som ni vill leva fossilfritt antar jag. Solpaneler är såklart också bra men det kanske måste vänta ett tag. Lycka till med allt jobb, det är kul att bygga och renovera hus.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Jag hade skrivit fel i inlägget, skulle vara solfångare, så har ändrat det nu. Tack för att du uppmärksammade mig! Vi besökte en solenergifirma i Albufeira i vintras, men har nu hittat en i Beja som kändes riktigt bra. Får se vad offerten säger 😀 Solpaneler får vi se hur det blir med framöver. Portugal är bra på fossilfri energi, så kanske vi fortsätter använda EDP.

 4. Profilbild för Eva Dramin

  Ett tips. Baka inte in alla rör i väggarna. Om något händer med dom så får ni ju riva väggarna för att hitta felet. Låg dom ligga utanpå istället. Då är det lättare att hitta felet och laga det. Om dom känns fula så täck dom med något som ser snyggt ut. Finns kanske en anledning till att dom ligger utanpå?

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Tack, alla rör ligger dock redan inbakade i väggarna utom i köket. Där ska de gömmas bakom skåpen i stället för synas. Vill lätt kunna stänga av gasolen till exempel. Men inte se vredet. Vill ha det som vi har det i husbilarna, lättillgängliga men inte synliga.

 5. Profilbild för Chatrine

  Spännande funderingar! Vi har bestämt oss för en vattenmantlad köksspis i vårt nästa boende. Till den kopplar vi en ackumulatortank för att vara lite mer effektiva.

  1. Profilbild för Anna Forsberg

   Spännande det hade jag inte ens en aning om att det fanns 🙂

Translate »
error: All content is protected! If you want to use an image, contact me.