Den absolut viktigaste punkten för oss att bestämma kring är vilken typ av värmekälla vi vill ha. Och hur vattnet i kranarna ska bli varmt.

Nuläge

Huset har blivit uppvärmt med ved i en öppen spis. Alltså inget skydd varken mot lukt eller annat, dessutom var den sprucken och sönderbränd.

En gasolpanna har använts för att värma varmvatten. Den är monterad i ett hörn i köket på väggen och är kopplad till gasolflaskan på baksidan av huset. Alla rör, både vatten och gasol, ligger utanpå väggen i köket.

Den rymmer inte särskilt mycket, max 15 liter. Den funkar som så att när varmvattenkranen vrids på så tänds gasolen och värmer vattnet i behållaren. Det går ganska fort att få varmvattnet till kranen. Men, vår är sönder så den funkar endast om varmvattenkranen är fullt öppen, och vi har ett grymt högt tryck i våra kranar så det skvätter vatten överallt. Därför använder vi bara gasolvärmaren för varmvatten i duschen, I köket värmer jag vattnet till disken på spisen istället. Dessutom blir vattnet mycket varmare på spisen än vad vår halvtrasiga gasolvärmare klarar av att ge.

Tankar om lämpliga lösningar

Vi vill endast använda gasol till spisplattorna. Varmvatten vill vi få från solfångare i första hand. Men det kommer inte räcka, så en backup för det behöver lösas.

Värmen i huset hade vi gärna löst med värmegolv, men det är inte en försvarbar investering att bryta upp golvet och lägga in det. Den kostnaden kommer vi aldrig tjäna in.

En pelletskamin har vi sneglat mot hela tiden. Dels för att det känns rätt miljömässigt, men också för att vi gillar kaminer och aldrig haft någon. Frågan är om vi ska komplettera pelletskaminen med element. Och kanske pelletskaminen ska få värma varmvattnet när solen inte räcker till. Och alla rör ska bakas in i väggarna, för utanpåliggande rör är inte önskvärt om vi kan undvika det.

En tank för varmvattnet vill vi montera på utsidan av huset, i ett skyddat litet betonghus på norrgaveln, och den tanken ska rymma 200 liter. Tror vi.

I fredags hade vi besök av en firma som kollat våra förutsättningar och som ska skicka oss en offert med de varianter de tycker skulle passa bäst för vårt hus. Den ser vi fram emot!