Det första lite större projekt vi gjorde i huset var att riva den öppna spisen.

Den behövdes tas ner omgående då den var trasig och helt full med tjära! Det stank brand från den och lukten satt i möbler och väggar och det var något vi ville bli av med snabbt.

Roger har arbetat med riktig mask för att slippa andas in partiklar och dessutom slippa lukten. Vardagsrummet var helt inplastat under arbetet, och är det faktiskt fortfarande då det finns fortsättningsarbete att göra i taket (beroende på vilken värmelösning vi väljer). Allt material från öppna spisen kördes med skottkärra till parkeringsplatsen (som är ett projekt vi började jobba med parallellt) där den hackades sönder till fylle.

Att riva öppna spisen

Så här gick arbetet till:

  • Platsa in vardagsrummet
  • Slå ner det ihåliga teglet som skorstenen var byggd av
  • Skottkärra ut materialet ur huset
  • Knacka loss allt puts som hängde kvar på väggen
  • Slipa bort all tjära med diamantklinga
  • Dammsuga väggar, golv och tak
Vardagsrummet inplastat – Roger står i köket på bakom plasten i denna bilden
Kross och tjära
Slutresultat: hela spisen borta

Kostnader

Eftersom vi gjorde arbetet själva (Roger!) och det inte krävdes några inköp av nytt material så kostade det egentligen ingenting. Men vi behövde verktyg och skyddsutrustning.

För att kunna göra detta jobbet har vi köpt ansiktsmask (€15,-), stege (€30,-), skyddsglasögon (€12,-), skyddsplast (minns inte priset), vinkelslip med diamantklinga för betong (€80,-), en handslägga (€10,-) samt en stenmejsel (€10,-). Priserna är ungefärliga.

Luktar fortfarande

Dessvärre luktar det fortfarande brand, dels från det som finns kvar i taket men också från väggarna. Så det blir ytterligare ett projekt att sanera vardagsrummet. Resten av huset luktar bra, och när platsen sitter kvar runt vardagsrummet så stannar brandlukten där.