Det har varit så mycket att berätta så det som hänt i köksträdgården har inte fått plats. Men det här har jag gjort under februari.

Funderingar

Har försökt få till en planering, i huvudet än så länge bara, på hur jag ska göra odlingsbäddarna. För även om det finns massor redan planterat så vill jag ha en annan struktur på sikt. Det kommer få ta tid, för det är huset som är vårt största fokus. Men jag funderar och skissar, särskilt var jag ska sätta ut allt som jag sått samt morötter och jordgubbar, vars frön jag ännu inte fått ner i jorden.

frösådder
Med den utsikten borde fröna skynda sig att gro tycker jag 😀

Sått & planterat

I mitten av februari frösådde jag körsbärstomater, paprika, chili, squash, basilika, cantalope melon samt majs. Dessa frösådder står i ett litet och ganska trasigt plastväxthus som Fernanda lämnat i huset. Men det får duga i år i alla fall. Allt utom paprika och chili har tittat upp.

I gamla krukor jag hittat, av olika kvaliteter och material, runt om i trädgården, har jag sått gräslök, solrosor och tagetes.

På friland har jag sått sallad och spenat. Dessutom har jag skivat ner en bifftomat som jag tyckte var så himla god och fast i köttet. Skivorna placerade jag på friland under jorden, får se om det funkar att få upp plantor av det.

Dessutom har jag rensat en yta på ca 8 kvadratmeter från stora kålplantor (som jag gav till fåren när de var här) och en del ytlig ogräs. Jag sållade översta jordlagret för att få en hög med jord som jag sedan kan kupa potatisarna med. För på den ytan satte jag tre rader med potatis. Har fler sättpotatisar men behöver skapa mer yta för dem så det får bli i etapper.

Potatislandet i skymningen
Krukor med gräslök, tagetes och solros

Skördat

I köksträdgården växer det massor av kål, jag vet inte ens vad det är för kål. Men jag har plockat väldigt mycket kålblad och gjort kålpesto, stuvad kål, kålsallad och ”bubble and squeak”. Dessutom finns flera tätslutande påsar i kylskåpet med kål som väntar på att användas och i trädgården finns mängder av mer kål att hämta. Finns också gott om kållarver, så spetskålen (som jag känner igen) kommer det kanske inte finnas något kvar av för oss att skörda.

Koriander och persilja frossar vi i, bara att gå och hämta! En del senapskål (ruccula) finns också, men där går kållarverna åt rätt hårt samt att de gått i blom så hittar inte så mycket späda och fina blad att skörda. Och en näve broccoli hann jag plocka innan larverna mumsat i sig det lilla som fanns.

Supersmarrig kålpesto, efter tips och recept av min vän MikuMaria.
Kanske blir skörd av de här bondbönorna, om inte larverna hinner före.

Annat

Hittade en kruka med oregano och massor av ogräs. Rensade den från det som inte var oregano samt fyllde på med ny jord.

Har även tillverkat ett enkelt jordsåll, översta bilden visar återanvänd skottkärra och det hemmagjorda jordsållet i skymningen.

Så även om jag inte tycker jag haft möjlighet att spendera så mycket tid som jag vill i köksträdgården så har det ändå blivit gjort en del.

Och i söndags kom vår vän bagarens pappa hit med en stor skopa på traktorn med välbrunnen får- och hästgödsel. Jag skottkärrade in det i köksträdgården och gjorde en härlig bädd för squashplantorna!